হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগী দ্রাই রন ভারত পুম্বদা পাংথোকখ্রে
দাঃ হার্শ বর্ধন্না শাহদারাগী, জি.তি.বি. হোস্পিতাল অমসুং দারিয়াগঞ্জগী য়ু.পি.ঐচ.সি.দা মোক দ্রীল হন্না য়েংশিন্নবা চৎখ্রে
লৈবাক অসিদা থাজবা পীদুনা য়াইফনবা, চপ চাবা মথৌ পীনবা অমসুং ইম্ম্যুনোজেনিসিতিগীদমক ভেক্সিন অসি কৈদৌনুংদা হন্থনা শারোই
মীয়াম প্রজাদা তোঙা অমসুং মীৎনা উদবা পাউদা হেন্না থাজবা থমদনবা খংহল্লি
মসিগী ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরম অসি পাংথোক্নবা মরীক চুম্বা লমজিক-লমতাক শেমদোক্লে: দাঃ হার্শ বর্ধন
গেম চেঞ্জরগীদমক কো-ৱিন প্লেৎফোর্ম
02 JAN 2021 3:52PM by PIB Imphal
হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী দাঃ হার্শ বর্ধন্না ঙসি দিল্লীগী ভেক্সিনেসনগী মফম অনিদা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন শিল্লিবা দ্রাই রন দ্রীল হন্না য়েংশিন্নবা চৎখ্রে।
মহাক্না অহানবদা শাহদারাগী জি.তি.বি. হোস্পিতাল অমসুং মতুংদা দারিয়াগঞ্জগী আর্বান প্রাইমারি হেলথ সেন্তর (য়ু.পি.ঐচ.সি.)দা চৎখি।
অশেংবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসি চৎথদ্রিঙৈদা হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্ত্রীনা লৈবাক শিনবা থুংনা মোক দ্রিল অসি সেসন ২৮৫দা মচিন অমদী অমা ফাওবা চৎথবা য়ানবা থৌরাং তৌরি অমসুং হৌজিক চৎথরিবা থবক অসি কোবিদ-১৯গী ভেক্সিনেসন অসি য়াম্না থুনা হৌবা য়ানবা লিংখৎপনি।
ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসিগী দ্রাই রন অসি স্তেত অমসুং য়ু.তি. পু্ম্বগী দিস্ত্রীক্ত ১২৫ শন্দোক্তুনা মতিক চাবা মীহুৎ থমদুনা আর্বান অমসুং রুরেলগী য়ৌবা ৱাবা মফমশিংদা থুংহনগদৌরি।
জি.তি.বি. হোস্পিতাল শেম শারিবা অসিদা অপেনবা ফোংদোক্লদুনা শ্রী দাঃ হার্শ বর্ধন্না হায় মদুদি, “ভেক্সিনেসনগী অপুনবা থৌরাং পুম্বা মওং মরিল চানা মাংলোমদা চংশিল্লি, হায়রিবা অসিদা ভেক্সিন শিল লাংবগী ত্রেনিং য়াওরি। মরীক চুম্বা লমজিং লমতাক অসি মশিং য়াম্লবা থৌবুশিংদা পীরি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা চোকথবা লৈতনা হোৎনরিবা মশিং য়াম্লবা থৌবুশিং মসিদা সেন্ত্রেল অমসুং স্তেতকী সরকারগী য়াওনা থা খর অসিদা অসুক চাওরবা থবক অমা চৎখিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখি।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না হায় মদুদি দিজিতেল ওইবা প্লেতফোর্ম, কো-ৱিন, ই-ভিন প্লেতফোর্মগী হন্না হায়রকপা অসিনা অশেংবা গেম চেঞ্জরনি অমসুং মসিনা ভেক্সিন অসিগী স্তোক অসিগী অশেংবা পাউ পীগনি। মসিগী তোপ-তোপ্পা প্লেতফোর্ম অসিনা থাক খুদিংগী প্রোগ্রাম মেনেজরশিংবু মতেং পীগনি। হৌজিক ফাওবদা লাখ ৭৫ হেনবা কান্নবা ফংগদৌরিবা অসিনা কো-ৱিন প্লেতফোর্মদা রেজিস্তর তৌখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি।
লৈবাক অসিগী খ্বায়দগী চংশিনবা য়ৌবদা ৱাবা মফমশিং অসিদা ভেক্সিন অসি য়ৌহন্নবগী শেম শারিবা অসিদা ৱা ঙাংলদুনা দাঃ হার্শ বর্ধন্না হায় মদুদি লৈবাক অসিগী কোল্দ চেন ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মতিক চানা শেমগৎলে। সিরিঞ্জ অমসুং অতোপ্পা পোৎলমশিং মরাং কাইনা ফংহনগদৌরি।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না খঙহনখ্রে মদুদি প্রজানা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনগী তোঙা অমসুং অরানবা পাউগী খয়াৎতা তাদনবা হায়রি। ভেক্সিনগী তুংদা শোক্কদবা কয়া অমা সোসিএল মেদিয়াদা শন্দোক্তুনা প্রজা কয়াগী পুক্নিং লাংতক্নহনবা অসিদা য়াম্না কন্না য়ানিংতবা ফোংদোকখ্রে। মহাক্না পাউমীশিং অসি চেকশিন্নবা অমসুং মওং চানা পাউ পীনবা অমসুং পাউশিং অসি ফোংদ্রিঙৈদা হন্না চেকশিন্নবা খঙহনখ্রে।
লৈবাক অসিনা লৌগদৌরিবা য়াম্না চাওরবা ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসিগী চিংনবা কয়া অমা কোকহন্দুনা দাঃ হার্শ বর্ধন্না খঙহনখ্রে মদুদি মতৌ করম্না ইন্দিয়ানা ইম্ম্যুনাইজেসন অসিদা খুৎলোইবা লৈখ্রে অমসুং মালেম অসিদা খ্বায়দগী চাওবা ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরম চৎথরি। মহাক্না অমুক্কা হন্না খঙহনখি মদুদি ইন্দিয়ানা মালেমগী খ্বায়দগী ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরম চৎথবগীদমক থাগৎনরি। মহাক্না হায় মদুদি ইন্দিয়া অসি ইম্ম্যুনাইজেসনগী থৌরম কয়া অমা হায়বদি পোলিও, রুবেল্লা অমসুং মীজলসতা মায় পাক্না চৎথখ্রে। মহাক্না অঙনবা ৯০দা মশামক্না থেংনখিবা লৈবাক অসিদা পোলিও মুথৎ্নবা হোৎনখিবা অদু পাউদমখি।
“মসি ঐখোয়গী ইথৌ মশক খংনা তৌবা অমসুং কত্থোকপা অসিগী মরম্না ২০১৪দা পোলিও লৈত্রে হায়না লাওথোকখিবনি। ঐখোয়না পোলিও ভেক্সিনেসন কেম্পেন য়াওনা মমাংগী ইম্ম্যুনাইজেসন দ্রাইবশিং অসিদগী তমজদুনা হৌজিক ওইরিবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেসন কেম্পেনদা লমজিং লমতাক অসি শিজিন্নগনি”, মহাক্না হায়খি।
দারিয়াগঞ্জগী য়ু.পি.ঐচ.সি.দা দাঃ হার্শ বর্ধন্না হন্না হায় মদুদি মহাক্না কোবিদ-১৯গীদমক তেক্ত কায়দবা, মপুং ফানা অমসুং ইম্ম্যুনোজেনিসিতি অসি শোইদনা ঙাক্কনি। মহাক্না অমুক হন্না হায় মদুদি ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা সরকার অসিনা নাগরীকশিংদা শোই-ঙামদবা অমসুং য়াইফনবা ঙাক্তুনা থম্লি। ৱাহং অমগী পাউখুমদা মহাক্‌না হায়খি মদুদি “ঐহাক্না লৈবাক অসিগী প্রজা মীয়াম্না ১৯৯৪গী পোলিও মুথৎনবা কেম্পেন্দা ইশানা হকথেংন্না থেংনবদা মীয়াম্না ভেক্সিন অসিগী সাইন্সতা থাজদুনা তোঙা শন্দোক্লিবশিংনা শন্দোক্লিবা অরানবা ওইদবা ৱারিশিং অসি লৌখিদে।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি তৌগদৌরিবা থবক খুদিং অসিগী থৌরাং অমসুং আই.তি. পুন্বগী ফিল্দ তেস্তশিং অসি স্তেত মরিদা ২০২০গী দিসেম্বরগী ২৮ অমসুং ২৯দা পাংথোকখ্রে; অমসুং ময়াম্না পীরকপা মোতকী মতুং ইন্না সিস্তেম অসিদা খুমাং চাওশিন্নবা খর হোৎনরে। স্তেত অমসুং দিস্ত্রীক্তকী ওফিসরশিং পুম্বা য়াম্না নিংথিনা ত্রেন তৌদুনা দ্রাই রন অসি পাংথোকপদা মপুং ফানা কোবিদ-১৯ অসি লোইশিনবা ঙম্নবনি। স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিং অসিনা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দা মোত পীরক্নবা খঙহল্লি।
দাঃ হার্শ বর্ধন্না অমুকসু মরুওইবা পীখি মদুদি মাংজৌননা লৌখিবা খোঙথাং অসিদা মালেমগী ওইবা ৱাফম থম্লক্লি। মহাক্না মসি অমগসু খঙহল্লি মদুদি মথৌনা লৈরবা ঐখোয়গী ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্রা মোদী লুচিং মখাদা অকন্বা পোলিতিকেল অমা লৈদুনা অনাবা খংদোকপা, তেস্তিং তৌবা, অনাবা ফগৎলকপা মকোক চিংবা অমসুং মালেমগী ওইনা অশিবগী চাং নেম্বা অসি উৎলি।

Ministry of Health and Family Welfare
COVID-19 Vaccine Dry Run Held Across India
Dr Harsh Vardhan visits GTB Hospital, Shahdara and UPHC, Daryaganj to review the Mock Drill
Assures the Nation that safety, efficacy & immunogenicity of the vaccine shall never be compromised
Warns people not to pay heed to rumours and speculation
Detailed Guidelines have been Formulated to conduct this Immunization Program: Dr. Harsh Vardhan
Co-WIN Platform to be a Game Changer
02 JAN 2021 3:52PM by PIB Delhi
The Union Minister for Health and Family Welfare Dr Harsh Vardhan today visited two mock vaccination sites in Delhi to review the dry run drill for administering the COVID19 vaccine.
He first visited the GTB Hospital in Shahdara and later an Urban Primary Health Centre (UPHC) in Daryaganj.
Ahead of the actual vaccination drive, the Ministry of Health & Family Welfare today conducted a nationwide mock drill at 285 session sites to test the end-to-end planned operations and the mechanism that has been set up to ensure smooth conduct of the COVID19 vaccination that is expected to begin soon.
This dry run of the vaccination drive spread across 125 districts is covering all States/UTs having adequate representation of urban and rural districts along with hard-to-reach areas.
Expressing his satisfaction at the preparations at the GTB Hospital, Dr Harsh Vardhan said, “The entire exercise of the vaccination process is being systematically taken forward, including training of personnel for administering the vaccine. Detailed guidelines have been issued to multiple stakeholders after extensive deliberations, paying attention to each and every minute aspect.”
The Union Minister appreciated the tireless efforts being made by multiple stakeholders including the central and state government officials who have worked proactively in the last few months to ensure the success of this humongous operation.
Dr Harsh Vardhan said that the digital platform, Co-WIN, repurposed from the e-VIN platform is the real game changer, and will provide real time information of vaccine stocks, their storage temperature and individualized tracking of beneficiaries of the COVID-19 vaccine. This unique platform will assist the program managers across all levels through automated session allocation for pre-registered beneficiaries, their verification and for generating a digital certificate upon successful completion of the vaccine schedule. More than 75 lakh beneficiaries have been registered on Co-WIN platform till date, he said.
Speaking on the preparedness for ensuring that the vaccine reaches even the remotest corner of the country, Dr Vardhan said that the country’s cold chain infrastructure has been sufficiently upgraded to ensure last mile delivery. Adequate supplies of syringes and other logistics have also been provided for.
Dr Harsh Vardhan warned the citizens against falling prey to rumours and disinformation campaigns regarding the safety and efficacy of the COVID19 vaccine. He rubbished the rumours being propagated on social media which are raising doubts in the mind of the public regarding the vaccine side-effects. He urged the media to exercise caution and to behave responsibly and check all facts before publishing or broadcasting any reports.
Dispelling doubts regarding the country’s capability to undertake such a massive vaccination drive, Dr Harsh Vardhan described how India has unparalleled experience in dealing with immunization and runs one of the largest immunization programs in the world. He noted that India has been applauded by the world for its robust Universal Immunization Programs. He said India has conducted several successful immunization drives with respect to Polio, Rubella and Measles. He narrated his personal experience from the early nineties of having galvanized efforts of millions of Indians which eventually led to the eradication of Polio from the country.
“It is as a result of our steadfastness and dedication, that India was declared polio-free in 2014. Our rich learning from the earlier immunisation drives including the Polio vaccination campaign is being used to guide our present countrywide COVID19 vaccination campaign”, he stated.
At the UPHC in Daryaganj, Dr Harsh Vardhan reiterated his earlier assurance regarding the safety, efficacy and immunogenicity of the COVID19 vaccine. He reiterated that the Government led by Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi ji is committed to ensuring the safety and well-being of all citizens. Replying to a question he stated that “I have ample personal experience from the Polio Eradication campaign of 1994 about how the people of the country placed their trust in the science of the vaccine rather than the falsehoods and canards being spread by some rumour-mongers”.
The Minister said that the entire operational planning and IT platform has been field tested in four states on 28th & 29th December 2020; and on the basis of feedback received, certain enhancements have been made in the system. All the State & District officials have been thoroughly trained for conducting this dry-run that is aimed at testing the laid-out mechanisms for COVID-19 vaccine roll-out. This dry run will end with review meetings at district and state level to discuss the issues and challenges encountered during the exercise. States/UTs have been requested to share the feedback with MoHFW which will be analyzed for ironing out any glitches in the final execution and further refinement of the operational procedures.
Dr Harsh Vardhan also emphasized that India’s proactive and pre-emptive steps have been commended across the world. He noted that under the dynamic leadership of the Hon’ble Prime Minister Shri Narendra Modi, India has exhibited an iron-strong political will in adopting an approach encompassing efficient surveillance and testing, leading to the highest recovery and among the lowest fatality rates in the world.