ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়
এম.ই.আই.তি.ৱাই.: ২০২০গী চহি লোইশিনবগী হঙ্গৎনা য়েংবা
আরোগ্যা সেতু অসি চাউরাক্না করোর ১৭লক দাউনলোদ তৌনখি; কোবিদ-১৯গী হোৎস্পোৎ ওইবা য়াবা য়াম্লবা মফম কয়া মাংজৌননা খঙহনখি
দিজিলোক্করনা রেজিসতর্দ তৌরবা মীওই করোর ৫.১৯ ফংখি; মসিবু শিজিন্নরিবা চে-চাং পীবগী লুপ ৭২২না চাউরাক্না চে-চাং করোর ৪২৬ হেন্না পীখি
এম.ই.আই.তি.ৱাই. অমসুং নাস্কোম্না হৌগৎলক্লিবা তেক্নোলোজীগী মতাংদা দিজিতেল স্কিলিং ইনিসিএতিব হৌদোকখি; খোঙথাং অসিনা লাক্কদোউরিবা চহি ৫গী মনুংদা আই.তি. প্রোফেস্নেল লাখ ৭ হেন্না কোনবগী পান্দম থম্লি
চাউরাক্না ত্রাঞ্জেক্সন করোর ১৭.৫গা লোয়ননা ইস্তাব্লিশমেন্ত ৪১৮দা ই.-হোস্পিতাল চৎহনখি
জীবন প্রমান্না নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী মনুংদা ওনলাইন্দা দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ (দি.এল.সি.) করোর ৪.৩১ শেম-শাখি
02 JAN 2021 3:45PM by PIB Imphal
এম.ই.আই.তি.ৱাই. (ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং আই.তি. মন্ত্রালয়) না লাইচৎকী মনুংদা তেংবাংবগী থৌওং পাংথোকখিবশিংগা লোয়ননা ইং ২০২০দা পাংথোকখিবা মরু ওইবা ই.-গবর্নেন্স প্রোগ্রাম অমসুং খোঙথাংশিং মখাদা পীরিঃ
• কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌনবা এপ, আরোগ্যা সেতু অসি করোর ১৬.৭১লক দাউনলোদ (এন্দ্রোইদ, আই.ও.এস. অমসুং কাই ও.এস.) তৌনখি অমসুং কোবিদ-১৯গী হোৎস্পোৎ ওইবা য়াবা মশিং য়াম্লবা মফম কয়া মাংজৌননা খঙহনখি।
• সোসিএল মীদিয়া শিনবা থুংনা য়ুজর করোর ১০ হেনবগা লোয়ননা মাইগোব প্লেৎফোর্মদা রেজিস্তর তৌরবা য়ুজর করোর ১.৪৫ য়ৌখি; মরু ওইবা খোঙথাংশিংগী মরক্তা য়াওরিবশিংদি- সাথী চেৎ বোৎ, পোজিতিব হার্মোনীজ, মাইগোব পোদকাস্ত ফেক্ত চেক্কর, ৱাৎসএপ চেৎবোৎ, তেলেগ্রাম আউৎরিচনচিংবশিং অমসুং শ্রী শক্তি চেলেঞ্জ, দ্রগ দিস্কোভরী চেলেঞ্জ, এ.আই. চেলেঞ্জনচিংবশিং য়াওনা তোঙান-তোঙানবা অনৌবা মওংগী চেলেঞ্জ কয়ানি।
• সরকারগী অমসুং লন্নাইগী বিভাগশিংনা চে-চাং পীনবা অমসুং পীখ্রবা চে-চাংশিংগী অচুম-অরান খঙদোক্নবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম, দিজিলোক্করনা রেজেস্তর তৌরবা য়ুজর করোর ৫.১৯ য়ৌবা ঙমখি; চে-চাং পীবা লুপ ৭২২না চে-চাং করোর ৪২৬ হেন্না পীখি।
• জিওগ্রাফিকেল ইনফোর্মেসন সীস্তেম (জি.আই.এস.)গী প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা নেস্নেল সেন্তর ফোর জিও-ইনফোর্মেতিক্স (এন.সি.ও.জি.)না কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়, বিভাগ অমসুং এজেন্সী ২৯ অমসুং রাজ্য/য়ু.তি. সরকার ১৯গী প্রোজেক্ত ৫৫০ হেন্না লোইশিনবীখি।
• লর্নিং মেনেজমেন্ত সীস্তেম (এল.এম.এস.)না লুপ ৭৩দগী মহৈ তম্বা লাখ ১৫ হেনবগী ই.-ক্লাস ২৩৩৭ পাংথোকখি অমসুং ই.-কন্তেন্ত ৫৫৪০ পীথখি।
• মোবাইল এপ (এন্দ্রোইদ, আই.ও.এস. অমসুং কাই ও.এস.), য়ু.এম.এ.এন.জি. অসি সরকারগী (কেন্দ্র, রাজ্য অমসুং লোকেল বোদীশিং) মরু ওইবা সেবাশিংবু ফংহনবগী অমত্তা ওইবা প্লেৎফোর্ম অমনি; সেবা ২০৮৪ ফংহল্লি অমসুং এপ অসি আধার, দিজিলোক্কর, পেমেন্ত গেৎৱেগা মরী লৈনৈ।
• সোফৱেয়র থম্ফম অমসুং প্রোজেক্ত অমগী লাইফ-সাইকল শেন্ননবগীদমক্তা সোফৱেয়র শাবশিংগী ওইবা খুৎশম্নবগী প্লেৎফোর্ম, ওপন ফোর্জ অসিদা রেজিস্তর তৌরবা প্রোজেক্ত ১৬২৫, রেপোজিতরী ৩১৬৩, দেভেলপর ৭৫২৪ অমসুং কম্মিৎ লাখ ১.৮৬ অসি প্লেৎফোর্ম অসিদা লৈরি।
• আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স (এ.আই.)গী মতাংদা ভারতনা পাংথোকপা খ্বাইদগী অহানবা মালেমগী সম্মিৎ, আর.এ.আই.এস.ই. ২০২০ অসি প্রধান মন্ত্রীনা শঙ্গাখি অমসুং ভর্চুএল সম্মিৎ অসিগীদমক্তা লৈবাক ১৪৭তগী মীওই ৭৯,০০০+না রেজিস্তর তৌরক্তুনা লৈবাক ২১দগী মরু ওইবা ৱাঙাংলোই ৩২০+ য়াওদুনা পাংথোকখি; এ.আই. স্তার্ত-অপ চেলেঞ্জনা স্তার্ত-অপ ২৯৯না শরুক য়ারকপগী ফিভম উবা ফংখি অমসুং মসিদগী স্তার্ত-অপ ২১ (মকোক তাখিবা ১৫ অমসুং অখন্ননা শকখঙবা ৬) খনগৎখি।
• আত্মানির্ভর ভারত এপ ইন্নোভেসন চেলেঞ্জ অসি থাক ৯গী (ব্যুজিনেস, ই.-লর্নিং, ইন্তর্তেনমেন্ত, গেমস, হেল্থনচিংবা) ওইনা লোঞ্চ তৌখি; এন্ত্রী ৬৯০০ হেন্না লাকখি অমসুং মসিগী মনুংদগী তোঙান-তোঙানবা থাকশিংদা এপ ২৪দা মনা পীখি অমসুং অতোপ্পা এপ ২০ অমনা অখন্ননা শক খঙবগীদমক্তা খনগৎখি।
• এম.ই.আই.তি.ৱাই. অমসুং নাস্কোম্না হৌগৎলক্লিবা তেক্নোলোজীগী মতাংদা দিজিতেল স্কিলিং ইনিসিএতিব হৌদোকখি; খোঙথাং অসিনা লাক্কদোউরিবা চহি ৫গী মনুংদা আই.তি. প্রোফেস্নেল লাখ ৭ হেন্না কোনবগী পান্দম থম্লি।
• জন ধন য়োজনা – লুপা করোর লাখ ১.৩২গী শেম্ফমগা লোয়ননা অপুনবা বেনিফিশরী করোর ৪১.৪৯; বেঙ্ক মিত্রা লাখ ১.২৬না বেঙ্কিংগী সেবা য়ুম্থোং খুদিংগী ওইনা পীরি।
• আধার – মীওই করোর ১২৭না মসিগী মনুং চনখি; মসিগী মনুংদা ই.-ওথেন্তিকেসন ৪৯৪৭ অমসুং ই.-কে.ৱাই.সি. করোর ৮৭৯ পাংথোকখি।
• কেন্দ্র, সরকার অমসুং লোকেলগী থাক পুম্বগী ই.-গভর্নেন্স প্রোজেক্তশিংগী খুত্থাংদা অপুনবা ওনলাইন ত্রাঞ্জেক্সন য়েংনবা ইলেক্ত্রোনিক ত্রাঞ্জেক্সন এগ্রেগেসন অমসুং এনালাইসিস লেয়র (ই.তাল) দেশবোর্দ (আই.ও.এস. অমসুং এন্দ্রোইদতা ফংই) ।
• জি.ই.এম.গী প্লেৎফোর্ম অসিদা পোৎ য়োনবা লাখ ৯না য়োল্লকপা অমসুং রেজিস্তর তৌরবা পোৎ লৈবগী লুপ ১৮৯০৪ লৈরকপা পোত্থোক মিলিয়ন ১.৮ অমসুং সেবা ৬০০০০ লৈ; এম.এস.ই.শিংদগী ওর্দর তৌরকপা ৫৭.৮৮%গী চাং হেন্দুনা করোর ৭৪২২৯গী শেনফমগী ত্রাঞ্জেক্সন পাংথোকখি।
• ওপন গোভর্নমেন্ত দেতা (ও.জি.দি.) প্লেৎফোর্ম অসিদা মীয়াম্না দাউনলোদ তৌবা য়াবা দেতাসেৎ লাখ ৪.৫৭ হেন্না য়াওরি; দেতা অসি মন্ত্রালয়/বিভাগ ১৭৪গী চীফ দেতা ওফিসর ৩৫৪না শেন্নদুনা থম্লি।
• নেস্নেল লেংগ্বেজ ত্রান্সলেসন মিসন প্লেৎফোর্ম অসিদা ভারতকী লোলগী মতাংদা অনৌবা থৌওংগী ৱারোইশিন পীনবা থবক পাংথোক্নবা অমসুং মীয়াম পুম্বনা মসিদা শরুক য়াহন্নবা হোৎনবগীদমক্তা স্তার্ত-অপ ৪না কন্না থবক পাংথোক্লি।
• ই.-হোস্পিতাল, অনাবা, হোস্পিতাল অমসুং দাক্তরশিংবু পাউ ফাওননহন্নবা অমত্তা ঙাইরবা ৱারপোইশিন পীবগী থৌওং অসি ইস্তাব্লিশমেন্ত ৪১৮দা চাউরাক্না ত্রাঞ্জেক্সন করোর ১৭.৫গা লোয়ননা থবক ওইনা পাংথোকখ্রে।
• কম্মন সর্ভিস সেন্তর (সি.এস.সি.) – চাউরাকপা ওপরেসন লাখ ৩.৭২না ভিলেজ লেভেল ওন্তোপ্রিনর্স (ভি.এল.ই.) নুপী ৩৭০০০ হেনবগা লোয়ননা হকথেংনবা অমসুং নাকোইনবা থবক লাখ ১২ তেংবাংখি।
• জীবন প্রমান, বাইওমেত্রিক্কী থৌওং য়াহনবা পেন্সনর্শিংনা মখোয়গী দিজিতেল লাইফ সর্তিফিকেৎ (দি.এল.সি.) অসিবু ওনলাইন্দা পীশিনবা য়াবগী সেবা অসিনা নবেম্বর ২০২০ ফাওবগী মনুংদা দি.এল.সি. করোর ৪.৩১ শেম-শাখি।

Ministry of Electronics & IT
MEITY: YEAR END REVIEW 2020
Aarogya Setu was downloaded nearly 17 Crore times; Predicted large number of potential COVID-19 hotspots
DigiLocker achieved 5.19 crore registered users; over 426 crore documents have been issued from 722 Issuer organisations
Digital Skilling initiative launched by MeitY and NASSCOM in emerging technologies; The initiative aims to cover 7 lakh IT professionals in the next 5 years
eHospital implemented in 418 establishments with about 17.5 crore transactions
Jeevan Pramaan, processes 4.31 crore Digital Life Certificates (DLC) online till November 2020
02 JAN 2021 3:45PM by PIB Delhi
Major e-Governance programmes and activities undertaken by MeitY ( Ministry of Electronics & IT) during 2020, including the support given during the pandemic, are as follows:
• Aarogya Setu, contact tracing app, has been downloaded 16.71 crore times (Android, iOS and KaiOS) and has successfully predicted a large number of potential COVID-19 hotspots.
• MyGov platform reached over 1.45 crore registered users, with more than 10 crore users across social media platforms; key initiatives include Saathi Chat Bot, Positive Harmonies, MyGov Podcast Fact Checker, Whatsapp Chatbot, Telegram outreach etc. and various innovative challenges such as Shri Shakti Challenge, Drug Discovery challenge, AI challenge etc.
• DigiLocker, the digital platform for issuance and verification of documents issued by Government and private departments, achieved 5.19 crore registered users; over 426 crore documents have been issued from 722 Issuer organisations.
• National Center for Geo-Informatics (NCoG), a Geographical Information System (GIS) platform, has completed over 550 projects for 29 Central Ministries, Departments & Agencies and, 19 State Governments and UTs.
• Learning Management System (LMS) has conducted 2,337 e-classes and 5,540 e-content provided for over 15 lakh learners from 73 organisations.
• UMANG, a mobile app (Android, iOS and KaiOS), is a unified platform aggregating major govt services (center, state and local bodies); 2084 services are available and the app is integrated with Aadhaar, DigiLocker, Payment Gateway etc.
• Open Forge, a software repository and collaborative platform for software developers for managing project lifecycle, has 1,625 registered projects, 3,163 repositories, 7,524 developers and 1.86 lakh commits on the platform.
• India’s first global summit on Artificial Intelligence (AI), RAISE 2020, was inaugurated by Prime Minister and featured 320+ keynote speakers from 21 countries with over 79,000+ registered users from 147 countries for the virtual summit; AI Startup Challenge saw participation from 299 startups, out of which 21 startups (15 winners and 6 special mentions).
• Aatmanirbhar Bharat App Innovation Challenge was launched for 9 categories (Business, eLearning, Entertainment, Games, Health etc.); over 6,900 entries were received, out of which 24 apps in various categories were awarded and 20 other apps were given Special Mention.
• Digital Skilling initiative launched by MeitY and NASSCOM in emerging technologies; the initiative aims to cover 7 lakh IT professionals in the next 5 years.
• Jan Dhan Yojana – 41.49 crore beneficiaries with about Rs 1.32 lakh crore balance; 1.26 lakh bank mitras delivering doorstep banking services.
• Aadhaar – 127 crore enrollments, with 4,947 e-Authentication and 879 crore e-KYC done.
• Electronic Transaction Aggregation & Analysis Layer (eTaal) dashboard (iOS and Android app available) for aggregated view of online transactions through e-Governance projects across Central, State and Local level.
• GeM has 1.8 million products and 60,000 services on its platform, offered by 9 lakh sellers and procured by 18,904 registered buyer organisations; transactions worth 74,229 crores have been facilitated with over 57.88% of the order value from MSEs.
• Open Government Data (OGD) platform has over 4.57 lakh datasets available to citizens for download; data maintained by 354 Chief Data Officers from 174 Ministry/Departments.
• National Language Translation Mission platform has 4 startups undergoing incubation to develop and deploy innovative solutions in Indian languages and stimulate massive public participation.
• eHospital, a one stop solution for connecting patients, hospitals and doctors, has been implemented in 418 establishments with about 17.5 crore transactions.
• Common Service Centres (CSCs) – about 3.72 lakh operational supported 12 lakh direct and indirect jobs, with over 37,000 women Village Level Entrepreneurs (VLEs).
• Jeevan Pramaan, a biometric-enabled digital service for pensioners to submit their Digital Life Certificates (DLC) online, processed 4.31 crore DLCs till November 2020.