লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিস: ইয়র এন্দ রিভ্যু – ২০২০
তালুক্কী থাক্তা লৈবা কোর্তশিং য়াওনা কোর্ত মপ্লেক্স পুম্নমক্তা ভীদিও কনফরেন্সিংগী ইক্যুইপমেন্ত পীখ্রে; কোর্ত রুম ১৪,৪৪৩গীদমক্তা অহেনবা ভি.সি. ইক্যুইপমেন্তকীদমক্তা ফন্দশিং থাধখ্রে
ভর্চুৱল কোর্ত মাপন লিংখৎখ্রে; মসিগী কোর্তশিং অসিনা কেস ৩৫,০২,৮৯৬ হেন্দল তৌখ্রে অমসুং ০৮.১২.২০২০ ফাওবদা ফাইন ওইনা লুপা করোর ১৩০.৭২ খোমগৎলকখ্রে
অথুবগী মতুং ইন্না কেসশিংগী স্মার্ত সেদ্যুলিং তৌবদা মতেং পাংনবা কোবিদ-১৯ সোফৱেয়র পেচ দিবেলপ তৌখ্রে
তেলি-লোগী খুত্থাংদা জিলা ২৮৫কী মার্জিনেল সেক্সনশিংদা হৌজিক লেগেল এদভাইস সার্বিস লেম্না ফংলে।
31 DEC 2020 9:45AM by PIB Imphal
২০২০গী চহি অসিদা কেন্দ্রগী লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা লৌখৎলকপা শিংথানিংঙাই ওইবা অনৌবা খোংথাং কয়া অমা উবা ফংলে। হাই কোর্তশিংদা হাংলিবা ফমশিং মেনশিনবদা নত্তনা মরু ওইনা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা ওইহল্লক্লিবা অরুবা ফিভম অসি য়েংলগা ৱায়েল অমসুং কোর্তকী কেসশিং লোইশিনবদা য়াংশিনহন্নবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। দিপার্তমেন্ত অসিনা শিংনবশিং অসিবু নীংথিনা মায়োক্নখি অমসুং ই-কোর্তশিং মথৌ নীংথিনা তৌহল্লি, ভর্চুৱল লোকঅদালতশিংনসু প্রি-লিতিগেশন স্তেজতা দিসপ্যুৎ লোইশিন্নবগীদমক্তা মেকানিজম পীরি।
১. জজশিংগী এপোইন্তমেন্ত অমসুং ত্রান্সফর
জজকী এপোইন্তমেন্ত অমসুং ত্রান্সফর তৌবা অসি হিয়রিং তৌবা অমসুং ৱায়েল পীবদা য়াম্না মরু ওই। মসিগী পান্দম অসি ফংনবা দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিস (দি.ও.জে.)না মাংজৌননা লৈবাক অসিগী হাই কোর্তশিংদা জজশিংগি হাংলিবা ফমশিং অদু মেনশিন্নবা হোৎনখি।
অনৌবা জজ ৬৬ পীরিবা হাই কোর্তশিং অসিদা খনখি – বোম্বেগী হাই কোর্ত (৪), এলাহবাদ (৪), গুজরাত (৭), কর্নাতকা (১০), অন্ধ্র প্রদেশ (৭), জম্মু অমসুং কাশ্মির (৫), কেরলা (৬), রাজস্থান (৬), পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানা (১), মনিপুর (১), কলকত্তা (১), ওরিশা (২), ত্রিপুরা (১), তেলঙ্গনা (১) অমসুং মদ্রাস (১০).
অহেনবা জজ ৯০ পীরিবা হাই কোর্তশিং অসিদা পার্মনেন্ত তাহনখি – এলাহবাদকী হাই কোর্ত (৩১), কর্নাতকা (১০), কলকত্তা (১৬), মদ্রাস (৯), ছত্তিসগর (৩), হিমাচল প্রদেশ (১), পঞ্জাব অমসুং হরিয়ানা (৭), বোম্বে (৪), কেরলা (৪), ঝারখন্দ (২) অমসুং গাউহাতি (৩)।
এদিশনেল জজ ০৩গী থবক তৌবগী মতম শাংদোকখ্রে – কলকত্তাগী হাই কোর্ত (২) অমসুং ছত্তিসগর (১)।
চীফ জস্তিস ০৩ খনখ্রে – বোম্বে হাই কোর্ত (২) অমসুং মেঘালয়া (১)।
চীফ জস্তিস অমা হাই কোর্ত অমদগী অমদা ত্রান্সফর তৌখ্রে।
হাই কোর্তকী জজ ০৭ আই কোর্ত অমদগী অমদা ত্রান্সফর তৌখ্রে।
২. ই-কোর্তশিংগী মিশন মোদ প্রিজে্ত অমসুং দিজিতাইজেশন তৌবগী অনৌবা খোংথাংশিং
i. ৱাহৌদোক:
নেস্নেল ইগোবর্নেন্স প্লানগী শরুক অমা ওইনা, ই-কোর্ত প্রোজেক্ত অসি “ভারতকী জুদিস্যারীদা ইনফোর্মেশন অমসুং কম্যুনিকেশন তেক্নোলোজীগী ইমপ্লিমেন্তেশন তৌনবগীদমক্তা ওইবা নেস্নেল পোলিসী অমসুং এক্শন প্লান”দা য়ুমফম ওইবা ভারতকী জুদিস্যারী আই.সি.তি. দিবেলপমেন্ত তৌনবগীদমক্তা ২০০৭দগী অন্দর ইমপ্লিমেন্তেশনদা লৈরিবা ইন্তিগ্রেতেদ মিশন মোদ প্রোজেক্ত অমনি। ই-কোর্ত ইন্তিগ্রেতেদ মিশন মোদ প্রোজেক্ত অসি তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা ৱায়েল ফংবদা কোম্নবগী পান্দম থমদুনা হৌদোকখিবনি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা, হৌজিক ফাওবদা সোফৱেয়র কোমপেতেবিলিতী অমসুং ইন্তর্ওপরেবিলিতী শিজিন্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা কোর্ত ১৬,৮৪৫ কমপ্যুতরাইজ তৌখ্রে।
ii. ৱাইদ এরিয়া নেতৱার্ক (দবল্যু.এ.এন.) কনেক্তিবিতী:
ইকোর্তস প্রোজেক্তকী মখাদা তৌরিবা ৱাইদ এরিয়া নেতৱার্ক (দবল্যু.এ.এন.) প্রোজেক্ত অসিনা ও.এফ.সি., আর.এফ., ভি.এস.এ.তি.গূম্বা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংনা লৈরিবা জিলাশিং অমসুং সবোর্দিনেত কোর্ত কমপ্লেক্সশিং কোনেক্ত তৌবগী পান্দমদনি। হৌজিক ফাওবদা সাইত ২৯৯২গী মনুংদা সাইত ২৯৩১ (৯৮%)দি ১০ এম.বি.পী.এস.দগীনা ১০০ এম.বি.পী.এস.কী বেন্দৱিথ স্পীদকা লোইননা কমিশন তৌখ্রে। মসিনা লৈবাক অসি পাক শন্না লৈরিবা কোর্তশিংদা কনেক্তিবিতী লৈহন্দুনা একোর্ত প্রোজেক্তকী মরু ওইবা থৌদাং লৌরিবনি। কমপ্লেন থাংগৎনবা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী মনুংদা লোদ হেনগৎলকপা অসি য়েংলগা দেতা ত্রান্সমিশন তৌবদা অপনবা লৈতনবা দবল্যু.এ.এন. বেন্দৱিথকী কেপাসিতী অপগ্রেদেশন তৌনবগীদমক্তা এস.ও.পী. অমা দিবেলপ তৌনবা দি.ও.জে.না কমিতী অমা শেমখি।
iii. নেস্নেল জুদিসিয়েল দেতা গ্রিদ:
ইকোর্ত সার্বিসকীদমক্তা য়ুম্ফম ওইরিবা কেস ইনফোর্মেশন সোফৱেয়র (সি.আই.এস.) অসি এন.আই.সি.না দিবেলপ তৌবা কস্তমাইজ তৌরবা ফ্রী অমসুং ওপন সোর্চ সোফৱেয়র (এফ.ও.এস.এস.)তা য়ুমফম ওই। হৌজিক সি.আই.এস. নেস্নেল কোর ভর্জন ৩.২ অসি জিলাগী কোর্তশিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি অমসুং সি.আই.এস. নেস্নেল কোর ভর্জন ১.ও অসি আই কোর্তশিংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। সিঙ্গল কেস খুদিংমক সি.এন আর. নম্বর অমসুং ক্যু.আর. কোদ হায়না য়ুনিক ইদেন্তিফিকেশন কোদ পীরি। মসিনা জুদিসিয়েল দেতা ত্রান্সমিশনগীদমক্তা অনৌবা কম্যুনিকেশন পাইপলাইন অমা ওইনা নেস্নেল জুদিসিয়েল দেতা গ্রিদ (এন.জে.দি.জি.)গী দিবেলপমেন্ত তৌনবগী মরম অমা ওইহল্লি।
এন.জে.দি.জি. অসি ইলাস্তিক সর্চ তেক্নোলজী, লোয়রশিং অসমুং লিতিগেন্তশিংগা লোইননা ইকোর্ত প্রোজেক্তকী মখাদা শাখিবা অসিবু শিজিন্নদুনা ঙসিদি লুপা করোর ১৭.৫৫গী কেস স্তেতস ইনফোর্মেশন অমসুং করো ১৩.১৬ হেনবা ওর্দরশিং/জজমেন্তশিং এক্সে তৌবা য়ারগনি। মসিগী পোর্তল অসিনা কোর্ত রেজিস্ত্রেশন, কোজ লিস্ত, দেলী ওর্দরশিং অমসুং ফাইনল জজমেন্তশিংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোলশিং পী। হৌজিক্তি লৈবাক অসিগী হাই কোর্ত খুদিংমক অমসুং জিলাগী কোর্তশিংদা এক্সেস লোইনা পীরে। মসি কেস পেন্দেন্সী খঙদোক্নবা, মেনেজ তৌনবা অমসুং হন্থহন্নবা য়াম্না মরু ওইবা তুল অমনি। ভারত সরকারনা নেস্নেল দেতা শেয়রিং অমসুং এসেসিবিলিতী পোলিসী (এন.দি.এস.এ.পী.)গী মতুং ইন্না দিপার্তমেন্তেল আই.দি. অমসুং এক্সেস কী শিজিন্নদুনা এন.জে.দি.জি. দেতা কোম্না এক্সেস তৌবা য়ানবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা ওপন এপ্লিকেশন প্রোগ্রামিং ইন্তরফেস (এ.পী.আই) অসি পীখি। মসিনা ইন্সতিত্যুশনেল লিতিগেন্তশিংদা মখোয়গী ইভাল্যুৱেশন অমসুং মোনিতরিং তৌনবগীদমক্তা এন.জে.দি.জি. দেতা এক্সেস তৌবা য়াহনগনি।
iv. ভর্চুৱল কোর্তশিং:
ত্রাআফিক ওফফেন্স য়েংশিন্নবগীদমক্তা দিল্লী (কোর্ত ২), ফরিদাবাদ (হরিয়ানা), পুনে অমসুং নাগপুর (মহারাস্ত্র), কোচি (কেরলা), চেন্নাই (তামিল নাদু), গাউহাতি (অসাম) অমসুং বেঙ্গলুরু (কর্নাতকা)দা ভর্চুৱল কোর্ত মাপল থমখ্রে। মসিগী কনসেপ্ত অসি কোর্ততা মরাল লৈবশিং হন্থহন্দুনা কোর্ততা লাকপগী চাং হন্থহনবদা পান্দম থম্লি। ভর্চুৱল কোর্ত অসি ভর্চুৱল জজ অমনা পাইগনি অমসুং মহাক্কী জুরিস্দিক্সন অসি রাজ্য পুম্বগী ওইনা পাইবা য়াগনি অমসুং পুং ২৪ চয়োল অমা চুপ্না ওইগনি। ০৮.১২.২০২০ ফাওবদা মসিগী কোর্ত অসিনা কেস ৩৫,০২,৮৯৬ পাইখি অমসুং ফাইন ওইনা লুপা করোর ১৩০.৭২ খোমগৎখি। ২০২০গী নবেম্বরদা দিল্লী হাই কোর্তনা “দিজিতেল এন.আই. এক্ত কোর্তস-প্রোজেক্ত ইমপ্লিমেন্তেশন গাইদলাইনস” ইশু তৌখি অমসুং ওপরেশনেলাইজেশন্না অথুবা মতমদা নেগোসিয়েত ইন্সত্রুমেন্ত এক্ত কেসশিংগা মরী লৈনবা ভর্চুৱল কোর্তশিং লৈরগনি। চে য়াওদবা মওংদা তৌবা কেস ওইবনা এনভাইরনমেন্নতেল ফ্রেন্দলী ওইবদা নত্তনা মসিনা জুদিসিয়েল মেনপাৱর হন্থহল্লি অমসুং প্রজাশিং কোম্বা ওইহল্লি।
v. ভীদিও কনফরেন্সিং:
কোঙ্গ্রেগেশনেল মোদেতা ফিজিকেল হিয়রিং অমসুং হান্নগী কোর্ত প্রোসীদিংশিং কোবিদ লোকদাউনগী মতমদা ওইথোক্তবনা ভীদিও কনফরেন্সিংনা মরু ওইবা অমা ওইরকখি। কোবিদ লোকদাউন হৌরকপদগী ২৮.১০.২০২০ ফাওবদা জিলাগী কোর্তশিংনা কেস ৩৫,৯৩,৮৩১ লোইশিনখি অদুগা হাই কোর্তনা কেস ১৩,৭৪,০৪৮ (পুন্না লাখ ৪৯.৬৭) ভীদিও কনফরেন্সিং খক্তমক শিজিন্নদুনা রায় পীখি। ভি.সি.দা কোর্ত কী রায় পীবা অসিগী য়ুনিফোর্মিতী অমসুং স্তেন্দরদাইজেশন পুরক্নবা ইকাইখুম্নরবা সুপ্রিম কোর্তনা ২০২০গী এপ্রিল ০৬তা ভি.সি.গী খুত্থাংদা পাংথোকপা ৱায়েনবগী থবকশিং অদুদা লিগেল সেঙ্কতিতী অমসুং ভেলিদিতী লৈহন্নবা ওর্দর অমা ধোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা ভি.সি.গী রুলশিং অসি কোর্ত ১২দা শিজিন্নখি। “আত্মানির্ভর এপ সেলেঞ্জ”কী শরুক অমা ওইনা ভারতনা শাবা ভীদিও কনফরেন্সিং এপ খরা শোর্তলিস্ত তৌখ্রে অমসুং ভীদিও কনফরেন্সিং প্লেতফোর্মশিং ওইনা শিজিন্ননবগীদমক্তা চাংয়েং চত্থরি। ভীদিও কনফরেন্সিং ইক্যুইপমেন্ত অমা তালুককী থাক্তা লৈবা কোর্তশিং য়াওনা কোর্ত কমপ্লেক্সশিং দা পীখ্রে অমসুং কোর্ত রুম ১৪,৪৪৩গীদমক্তা অহেনবা ভি.সি. ইক্যুইপমেন্তকীদমক্তা অহেনবা ফন্দশিং থাথখ্রে। ভি.সি. ফেসিলিতীশিং অসি কোর্ত কমপ্লেক্স ৩২৪০ অমসুং মরি লৈনবা জেল ১২৭২গী মরক্তা শিজিন্নবা য়াহনখ্রে।
প্রোসিদিংশিংগী ভীদিও কনফরেন্সিংগী লাইব স্ত্রীমিংসু কেরলা, বোম্বে অমসুং দিল্লীদা য়াহনখ্রে। সুপ্রীম কোর্তকী ইকমিতীনা লাইব স্তরীমিংগীদমক্তা এস.ও.পী. থম্নবা কমিতী অমা শেমখ্রে। হৌদোকপা প্রোজেক্ত ওইনা চাংয়েং তৌদুননা গুজরাত ঐচ.সি.দা কেসশিংগী লাইব স্ত্রীমিং তৌবা হৌখ্রে। জজশিংগী ৱার্কিং গ্রুপ অমসুং দোমেন এক্সপার্তশিংসু কোর্তকী লিগেসী দেতাগী স্কেনিং, স্তোরেজ, রিত্রিভেল অমসুং প্রিজার্ভেশন তৌদুনা থম্নবা শেমখ্রে।
vi. ই ফাইলিং:
ই ফাইলিংগী সীস্তেম অমা (ভর্জন ১.০) লিগেলগী চে-চাংশিংগী ইলেক্ত্রোনিক ফাইলিংগীদমক্তা থাদোকখ্রে। মসিনা লোয়রশিংদা পুং ২৪ চুপ্না চয়োল অমগী ওইনা মফম অমহেক্তদগী কেসকা মরী লৈনবা চে-চাংশিং য়েংবদা অমসুং থাগৎপদা য়াহল্লি, মসিনা মখোয়বু চে-চাংশিং ফাইলিং তৌবগীদমক্তা কোর্ত্তা লাকপগী মথৌ তাহন্দে। অপগ্রেত তৌরবা ভর্জন ২.০ অমসুং ৩.০ অমসুং শেমখ্রে, হাবরিবা অসিনা হেন্না য়ুজর ফ্রেন্দলী ওই অমসুং অপগ্রেদ তৌরবা ফীচরশিং খুদম ওইনা এদভোকেত পোর্তফোলিয়ো, এদভোকেত ক্লর্ক এন্ত্রী মোদ্যুল, কেলেন্দর অমসুং সোসিয়েল মীদিয়া প্লেতফোর্মশিংগা ইন্তিগ্রেশন তৌবা হায়রিবশিং অসিগী চাংয়েং মখা চত্থরি। শিজিন্নবা হৌনবগীদমক্তা দ্রাফ ই ফাইলিং রুলশিং শেমখ্রে অমসুং ঐচ.সি.শিংদা থাদোকখ্রে। ভারতকী সুপ্রিম কোর্তনসু অপগ্রেদ তৌরবা ই ফাইলিং ভর্জন ৩.০ পুথোকখ্রে, হায়রিবা অসি হৌদোকপা ওইনা পুথোরকখ্রে অমসুং অরোইবা সেক্যুরিতী ওদিত চত্থরি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী মনুংদা ই ফাইলিংগীদমক্তা রেজিস্তর তৌনবগীদমক্তা লোয়রশিং অমসুং লিতিগেন্তশিংগী মশিংদা হেনগৎলকপা থেংনখি। ই ফাইলিং প্রোমোত তৌনবা পী.এস য়ু. য়াওনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারগী দিপার্তমেন্ত পুম্নমক্তা কমর্সিয়েল কোর্তশিংদা লাকপা কমর্সিয়েল দিসপ্যুতশিংদা ই ফাইলিং শিজিন্ননবা হায়জখ্রে।
লোয়রশিং অমসুং লিতিগেন্তশিংদা ই ফাইলিং সার্বিস পীদুনা দিজিতেল দিভাইদ অসি লৈহন্দনববা ই সেৱাকেন্দ্রশিং থাদোকখ্রে। হৌজিক্কী ওইনদি হৌদোকপা প্রোজেক্ত ওইনা হাই কোর্ত পুম্নমক অমসুং জিলা অমদা মসি ফংহল্লি, হায়রিবা অসি কোর্ত কমপ্লেক্স পুম্নমক য়ৌহন্নবা চাউথোরক্লি। ইনফোর্মেশন পীবদগীনা ফেসিলিতেশন অমসুং ই ফাইলিংগী ওইবা মখল অমহেক্তগী মতেং পাম্বা লোয়র নত্রগা লিতিগেন্ততা মতেং পীনবগী পান্দমগা লোইননা কোর্ত কমপ্লেক্সশিংগী এন্ত্রী পোইন্ততা ই সেৱাকেন্দ্রশিং থমখ্রে।
vii. ই পেমেন্তশিং:
কেসশিংগী ই ফাইলিং তৌবা হায়বসিদা কোর্ত ফীশিংগী ইপেমেন্তশিং তৌনবগীদমক্তা ফেসিলিতীশিং মথৌ তাই, মসিদা কোর্ত ফীশিং, ফাইনশিং অমসুং পেনল্তীশিং য়াওরি, হায়রিবা অসি কন্সোলিদেতেদ ফন্দদা পেয়েবল ওই। কোর্ত ফীশিং, ফাইনশিং, পেনল্তীশিং অমসুং জুদিসিয়েল দিপোজিতশিংগী ওনলাইন পেমন্ত অসি https://pay.ecourts.gov.in গী খুত্থাংদা তৌহল্লি। কোর্ত ফীশিংগী ইলেক্ত্রোনিক কলেক্সন অমসুং অতোপ্পা সিভিল পেমেন্তশিং হৌদোকপদা নেস্নেলাই তৌরবা বেঙ্ক নত্রগা অসিগুম্বা পেমেন্তশিং অসি ইলেক্ত্রোনিকেল ওইবা মওংদা লৌবা , থম্বা অমসুং থাদোক্নবগীদমক্তা মতিক চাবা অতোপ্পা বেঙ্কতা বেঙ্ক একাউন্ত হাংবদা নত্তনা রাজ্য সরকার কয়া অমনা ইনেক্ত তৌখিবা লৈরিবা কোর্ত ফীশিংগী মতাংদা মতিকা চাবা এমেন্দমেন্তশিং মথৌ তাই। রাজ্য ২১না কোর্ত ফীস এক্ত চৎনহনখ্রে।
viii. ই কোর্ত সার্বিসেস:
ইকোর্ত প্রোজেক্তকী শরুক অমা ওইনা, এস.এম.এস. পুশ অমসুং পুল (এস.এম.এস. ১,৪২,০০০ নুমিৎ খুদিংগী), ইমেল (২,০০,০০০ নুমিৎ খুদিংগী), মল্তিলিঙ্গুৱেল অমসুং তেক্তাইল ইকোর্ত সার্বিস পোর্তল (হিত লাখ ২৫), জে.এস.সি. (জুদিসিয়েল সার্বিস সেন্তরশিং) অমসুং ইনফো কিয়োস্কশিংগী কুত্থাংদা লোয়রশিং/লিতিগেন্তশিংদা কেস স্তেতস, কোজ লিস্তশিং, জজমেন্তশিংনচিংবশিংগী প্লেতফোর্ম ৭ শেমখ্রে। নেস্নেল ইতাল, ইকোর্ত সার্বিস পোর্তলনা চহি অসিদা ত্রানজেক্সন করোর ২২৪.৪১ রেকোর্দ তৌদুনা মিশন মোদ প্রোজেক্ততা মকোক থোংবা ওইখি। মসিগী মথক্তা, ইলেক্ত্রোনিক কেস মেনেজমেন্ত তুলস (ই.সি.এম.তি.) অসি লোয়রশিংগীদমক্তা মোবাইল এপ্না শেমখি (হৌজিক ফাওবদা দাউনলোদ লাখ ৪৯.৫০ তৌখি) অমসুং জজশিংগীদমক্তা জস্তআই.এস. এপ (হৌজিক ফাওবদা দাউনলোদ ১৪,০০০ তৌখি)
ix. নেস্নেল সার্বিস এন্দ ত্রেকিং ওফ ইলেক্ত্রোনিক প্রোসেসেস:
নেস্নেল সার্বিস এন্দ ত্রেকিং ওফ ইলেক্ত্রোনিক প্রোসেসেস (এন.এস.তি.ই.পী.) তেক্নোলোজী য়াওদুনা থবক তৌবা অমসুং সুমোনশিং থাবগীদমক্তা হৌদোকখিবনি। সুমোনশিংগী থবক তৌবগীদমক্তা বাইলিফতা জি.পী.এস. য়াবা দিভাইস অমা পী, মসিনা মরম ওইরগা প্রোসেসশিং অদুগী ত্রান্সপরেন্সী হেন্না লৈহনবা অমসুং য়াংনা থবক পাংথোকপা ঙমহল্লি। মসিনা সরভিং তৌবা মতমদা প্রোসেস সর্ভর অদুগী জিয়োগ্রাফিকেল কোওর্দিনেতশিং ত্রেকিং তৌবদা নত্তনা সুমোনশিংগী সার্বিসকী রিয়েল তাইম স্তেতস উপদেত পী।
x. কোবিদ-১৯ সোফৱেয়র পেচ:
কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকীদমক্তা অনৌবা সোফৱেয়র পেচ অমসুং কোর্ত য়ুজর মেন্যুৱলসু দিবেলপ তৌখ্রে। মসিগী তুল অসিনা কেসশিংগী স্মার্ত সেদ্যুলিং তৌবাদা মতেং পাংদুনা কোজ লিস্ততা য়াওবা অর্জেন্ত কেসশিং থম্বদা অমসুং অর্জেন্ত ওইদবা কেসশিংনা এদজোর্ন তৌবা য়াহনগনি। মসিগী পেচ অসিগীদমক্তা য়ুজর মেন্যুৱলসু স্তেকহোল্দরশিংগী খোম্নবগীদমক্তা থাদোকখ্রে।
xi. জস্তিস ক্লোকস:
নেস্নেল জুদিসিয়েল দেতা গ্রিদ (এন.জে.দি.জি.)গী খুত্থাংদা শেমখিবা দেতাবেস অদু নীংথিজনা শিজিন্নবা য়ানবা অমসুং পব্লিক্তা ইনফোর্মেশন ফংহন্নবা, জস্তিস ক্লোকস হায়না কৌবা এল.ই.দি. দিস্প্লে মেসেজ বোর্দ সীস্তেম হাই কোর্ত ১৮দা হাপখ্রে। জস্তিস ক্লোক অসি মথৌদি জস্তিস সেক্তরগী মরমদা পব্লিক্তা এৱেয়রনেস পুরক্নবা, দিপার্তমেন্তকী স্কীমশিংগী এদভর্তিসমেন্ত তৌবা অমসুং পব্লিক্তা ফীল্দ কয়া অমগী স্তেতস পীবনি।
xii. আই.ই.সি. কেমপেন:
ই-কমিতীগীদমক্তা ওইনা ৱেবসাইত অমা হৌদোকখ্রে। ৱেবসাইত অসিনা স্তেকহোল্দরশিংদা ই-কোর্তশিংগী প্রোজেক্তকা মরী লৈনবা ইনফোর্মেশন খঙহল্লি। হাই কোর্তশিংনা মখোয়গী এচীফমেন্তশিং অমসুং মখোয়গী খ্বাইদগী ফবা প্রক্তিসশিং অপলোদ তৌবগী প্রিভিজন লৈরে। ই-কমিতী ৱেবসাইত অসি দি.ও.জে.গী ৱেবসাইত্তা লিঙ্ক তৌখ্রে।
হৌজিক, দিস্ত্রিক্ত কোর্ত ৱেবসাইতশিংনা চহি ৫গী মমাংদা শেমখিবা দ্রুপল ফ্রেমৱার্ক শিজিন্নদুনা মথৌ পাংথোক্লি। দ্রুপল ইনফ্রস্ত্রকচর অসি এন.আই.সি.না এফ.ও.এস.এস. তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা শেমখিবা খ্বাইদগী নৌবা এস.3দবল্যু.এ.এ.এস. ফ্রেমৱার্ক্না অপগ্রেদ তৌখ্রে।
লোয়রশিংগী মরক্তা ই-ফাইলিংগী মতাংদা এৱেয়রনেস অমসুং ফেমিলরাইজেশন লৈহন্নবা, তামিল নাদু, গোৱা, মআরাস্ত্র অমসুং দিল্লী বার কাউন্সিলগীদমক্তা ই-ফাইলিংগী মতাংদা ৱেবিনারশিং ২০২০গী জুনগী মনুংদা শিনখি, মসিগী ভ্যুৱর ১৯০০০গী মথক্তা লৈখি। “স্তেপ বাই স্তেপ গাইদ ফোর ই-ফাইলিং” হায়না মীংথোনবা ই-ফাইলিংগী মতাংদা মেন্যুৱল অমা এদভোকেতশিং অমসুং লিতিগেন্তশিংনা শিন্ননবগীদমক্তা ইংলিশ অমসুং হিন্দি অনিমক্তা শেমখ্রে অমসুং ই-ফাইলিং পোর্তলদা ফংহল্লে। মসি রিজনেল লঙ্গুৱেজ ১১দা ফোংখ্রে। “হাও তু রেজিস্তর ফোর ই-ফাইলিং”গী মতাংদা ব্রাউসর অমা ইংলিশ অমসুং হিন্দিদা লোয়রশিংনা শিজিন্ননবগীদমক্তা ই-ফাইলিং পোর্তলদা ফংহনখ্রে। মসিসু লোন ১২দা ফোংখ্রে। এৱেয়রনেস কেমপেনগী শরুক অমা ওইনা, য়ুত্যুব চেন্নেল অমা ইকোর্ত সার্বিসশিং মমীংদা শেমখ্রে, মসিদা স্তেকহোল্দরশিং খরা হেন্না পাক-শন্না য়ৌহন্নবা ই-ফাইলিংগী মতাংদা ভীদিও ত্যুতোরিয়েলশিং ফংহল্লি। হায়রিবা ভীদিওশিং অসিই-ফাইলিং পোর্তল হেল্প দেস্কতা ফংগনি অমসুং ইকমিতী য়ুত্যুব চেন্নেলগী খুত্থাংদা সোসিয়েল মীদিয়াদসু ফংগনি। এদভোকেতশিংগীদমক্তা ইফাইলিং অমসুং ইকোর্ত সার্বিসকী মখাদা লৈবা ই.সি.এম.তি.তুলশিংগী এৱেয়রনেস প্রোগ্রাম পাংথোক্নবগীদমক্তা, ত্রেনরশিংগী ত্রেনিংসু নেস্নেল অমসুং স্তেত লেভেলদা সুপ্রিম কোর্তকী ইকমিতী পাইখৎখ্রে। হাই কোর্ত খুদিমক্তা মাস্তর ত্রেনর ২৫ ত্রেন তৌখ্রে, মখোয়শিং অদুনা লৈবাকশিনবা থুংনা মাস্তর ত্রেনর ৪৬১ ত্রেন তৌখ্রে। মসিগী মাস্তর ত্রেনর ৪৬১ অসিনা লৈবাক অসিগী জিলা খুদিংমক্তা এদভোকেতশিংগীদমক্তা মখোয়গী রিজনেল লেঙ্গুৱেজতা ইকোর্ত সার্বিসশিং অমসুং ইফাইলিংগী মতাংদা ত্রেনিং পীখ্রে অমসুং মাস্তর ত্রেনর এদভোকেতশিংসু মশক খঙদোকখি।
xiii. ইকোর্ত ফেজ- IIIগীদমক্তা ভিজন দোক্যুমেন্ত:
ই-কোর্তস প্রোজেক্তকী ফেজ IIIগীদমক্তা ভিজন দোক্যুমেন্তকী মতাংদা অনৌবা ৱাখল পুথোক্নবগীদমক্তা কমিতী অমা শেমখ্রে
৩. এনফোর্সিং কন্ত্রেক্ত রিজাইম ফগৎহন্নবা রিফোর্মশিংগী ইমপ্লিমেন্তেশন
ইনভেস্তমেন্ত অমসুং বিজনেসকীদমক্তা কন্দ্যুসিব ওইবা এনভাইরনমেন্ত অমা শেম্নবা, ইজ ওফ দুইং বিজনেস ফগৎহন্নবা কন্ত্রেক্তশিং এনফোর্সমেন্ত য়াংনা তৌবা য়ানবা রিফোর্মশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌদুনা লেপ্তনা হোৎনখি, সুপ্রিম কোর্তকী ইকমিতী অমসুং দিল্লী অমসুং মুম্বাইগী হাই কোর্তশিংগা পুন্দুনা দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা রিফোর্ম কয়া অমা পাইখৎখি।
দিল্লীদা দেদিকেতেদ কমর্সিয়েল কোর্ত ২২ অমসুং মুম্বাইদা ৪ মপুং ফানা মথৌ তৌরি। দিল্লী আই কোর্ততা ২২শুবা কমর্সিয়েল কোর্ত ০৭.০৯.২০২০দগী মথৌ তৌবা হৌরে। বেঙগলুর অমসুং কোলকাতাদা দেদিকেতেদ কমর্সিয়েল কোর্ত ২ মথৌ তৌরে। কর্নাতকা হাই কোর্তনা বেঙগলুরুদা দেদিকেতেদ কমর্সিয়েল কোর্ত ৭ অমুক থম্নবা খঙ্ল্লখ্রে অমসুং কলকত্তা হাই কোর্তনা দেদিকেতেদ কমর্সিয়েল কোর্ত ২ থম্নবা খঙহল্লকখ্রে। দিল্লী হাই কোর্তনা লুপা করোর ৫০০গী মথক্তা লৈবা ভেল্য ৱাংবা কমর্সিয়েল কেস তানবা কমর্সিয়েল দিভিজন অমসুং এপেলেত লেভেল কমর্সিয়েল বেঞ্চশিং থমখ্রে।
দিল্লী, মুম্বাই অমসুং বেঙ্গলুরুগী দেদিকেতেদ কমর্সিয়েল কোর্তশিংদা ই-ফাইলিং য়াহনখ্রে। কর্নাতকা অমসুং দিল্লী সরকারনা কমর্সিয়েল কেসশিংদা সরকারগী লিতিগেশনগীদমক্তা ই-ফাইলিং মেন্দেতরী ওইহনখ্রে। কেন্দ্র সরকারগী দিপার্তমেন্তশিংনা কমর্সিয়েল লিতিগেশন মতাংদা ই-ফাইলিং ইনগদবনি। ই-ফাইলিং ভর্জন ৩.০গী লৈবাক শিনবা থুংনা ২০২১ থাদোক্নবা থৌরাং তৌরি।
১৫.০৯.২০২০দা দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসকা লোইননা দিল্লীগী নেস্নেল ও য়ুনিভর্সিতীগা খুৎশম্নদুনা বিজনেস অমসুং কমর্সিয়েল লিতিগেশনগী মতাংদা ওনলাইন কোর্স হৌদোকখ্রে অমসুং অহানবা বেচ অদু ২০২০গী নবেম্বর ২১দগী হৌখ্রে।
জজশিংগীদমক্তা ইলেক্ত্রোনিক কেস মেনেজমেন্ত তুল নিপান (৮) অমসুং এদভোকেতশিংগীদমক্তা ৭ প্লেতফোর্ম অমদা ইন্তিগ্রেত তৌখ্রে অমসুং হায়রিবশিং অসি ইকোর্ত সার্বিসেস পোর্তল অমসুং মোবাইল এপতা ফংঙি।
স্তেন্দার্দ ফোর্মেত্তা কমর্সিয়েল কোর্তশিংগী মথৌ তৌবগী দেতা পব্লিশ তৌবা অমসুং থাজিনবগী মতাংদা মথংশিৎনা কমর্সিয়েল কোর্তস এমেন্দমেন্ত রুলস, ৩০৩০গী অমসুং কমর্সিয়েল কোর্তস (প্রি-ইন্সতিত্যুশন মেদিয়েশন অমসুং সেতলমেন্ত) এমেন্দমেন্ত রুলস, ২০২০ খুত্থাংদা হৌদোকখ্রে।
কোর্তকী প্রোসীদিংশিংগা প্রোপর্তী রেজিস্ত্রেশনগা লিঙ্ক তৌনবগীদমক্তা সুপ্রিম কোর্ত অমসুং ইকমিতীনা হৌদোরক্তুনা দিপার্তমেন্ত ওফ লেন্দ রিসোর্সেসনা স্তে্দার্দ ওপরেতিং প্রোসিজর (এস.ও.পী.শিং) শেমদুনা মসি ইমপ্লিমেন্ত তৌবা য়েংশিন্নবা অমসুং পাইলোত প্রোজেক্ত হৌদোক্নবা কমিতী অমা শেমখ্রে। প্রি-ইন্সতিত্যুশন মেদিয়েশন অমসুং সেতলমেন্ত (পী.আই.এম.এস.) হন্থবা য়েংশিন্নবা সিমপ্লিফিকেশন ওফ রুলসকী মতাংদা কমিতী অমা শেমখ্রে।
ওনলাইন মীতিং অসি ই.ও.দি.বি.গী মখাদা এনফোর্সিং কন্ত্রেক্স রিজাইম ফগৎহন্নবা হৌদোক্কদবা রিফোর্মশিংগী মতাংদা ওইবা লো ফর্মশিং ওইখি। (i) তাইম স্তেন্দার্দস অমসুং দিলে (ii) প্রি-ইন্সতিত্যুশন মেদিয়েশন অমসুং সেতলমেন্ত অমসুং (iii) ইকোর্ত সার্বিসেসকী মতাংদা সজেসশনশিং পীনবা সব কমিতী অহুম শেমখ্রে। সুপ্রিম কোর্তনা ইকমিতীগা খুৎশম্নদুনা ই-ফাইলিং অমসুং দিল্লী অমসুং মুম্বাইগী লোয়রশিংগীদমক্তা ইকোর্ত সার্বিস পোর্তল অমসুং ইকোর্ত সার্বিস এপতা পীখিবা ইলেক্ত্রোনিক কেস মেনেজমেন্ত তুলসকী মতাংদা ৱেবিনার অনি পাংথোকখ্রে।
4. তেলি-লো
২০১৭গী এপ্রিলদা ভারত সরকারগী তোপ-তোপ্পা দিজিতেল ইনিসিয়েতিবনি, মসিনা প্রি-লিতিগেশন স্তেজতা লৈবা কেসশিং য়েংশিনবদা মরু ওইবা পান্দম থম্লি। পেনেল লোয়রশিংনা সি.এস.সি.শিংদা লৈবা ভীদিও কনফরেন্সিং/ তেলিফোন ফেসিলিতীগী খুত্থাংদা কমন সার্বিস সেন্তরশিং (সি.এস.সি.শিং)দা লিগেল এদভাইস পীবা।
মসি হৌজিক এসপীরেশনেল দিস্ত্রিক্ত ১১৫ য়াওনা লৈবাক অসিগী রাজ্য/য়ু.তি ২৯ শিনবা থুংনা জিলা ২৮৫দা সি.এস.সি. ২৯৮৬০ মথৌ তৌরি। তেলি লো দাশবোর্দ (http://www.tele-law.in/) নারেজিস্তর তৌবা কেসশিংগী মশিং অমসুং এদভাইস লৌবা য়াহনবগী মতাংদা রিয়ল তাইম দেতা পী। মসি লোন ২২দা লৈ।
মসিগী প্রোগ্রাম অসি লোন ২২দা প্রোমোত তৌনবা পুথোরকপা রেদিয়ো জিঙ্গল অসি ২০২০গী সেপ্তেম্বরদা থা অমগীদমক্তা জিলা ২৮৫দা ওল ইন্দিয়া রেদিয়োগী খুত্থাংদা তাহনখি। তেলি লোগী মতাংদা ওইবা ই-বুকলেত “ভোইসেস ওফ দ বেনিফিসরীজ” হায়না মীংথোনবা, অশেংবা পুন্সি ৱারিশিং অমসুং তেলি লো প্রোগ্রামগী মখাদা কান্নবা ফংখিবশিংগী কলেক্সন অমা অসি ফোংখ্রে অমসুং দি.ও.জে. অমসুং তেলি –লো ৱেবসাইত্তা অপলোদ তৌখ্রে।
৫. ন্যায়া বন্ধু (প্রো বোনো লিগেল সার্বিসেস)
মসিগী প্রোগরাম অসিনা লিগেল সার্বিস ওথোরিতীজ এক্ত, ১৯৮৭গী সেক্সন ১২কী মখাদা এলিজিবল ওইবা মীওইশিংদা লেগেল এসিস্তেন্স অমসুং কাউন্সেল লেম্না পীনবা পান্দম থম্লি। মসিগী সার্বিসশিং অসি রেজিস্তর তৌরবা এপ্লিকেন্তশিং/ লিতিগেন্তশিংগী কেসশিং অদু রিপ্রেসজেন্ত তৌনবগীদমক্তা মখোয়গী মতম অমসুং সার্বিসশিং অদু ভোন্তিয়র তৌনবা দি.ও.জি.গা রেজিস্তর তৌরবা এদভোকেতশিংনা পী। হৌজিক ফাওবদা মসিগী প্রোগ্রাম অসিগী মখাদা লোয়র ২২৪৩না রেজিস্তর তৌখ্রে অমসুং কেস ৮৭৫ পীখ্রে।ন্যায়া বন্ধু এদভোকেতশিংঘি রেজিস্তর তৌরবা লিস্ত অদু https://probono-doj.in/list-of-advocates.html. দা ফংঙি।
ন্যায়া বন্ধু মোবাইল এপ অসি এন্দ্রোইদ, আই.ও.এস. অমসুং মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ইনফোর্মেশন তেক্নোলোজীগী প্লেতফোর্ম উমঙদা ফংঙি – রেজিস্তর তৌরবা মখোয়গী য়ুজর করোর ২.০ মথক্তা মসিগী সার্বিস অসি ফংহল্লি। লৈবাক অসিদা প্রো বোনো ইন্সতিত্যুশনেলাইজ তৌনবগীদমক্তা , লো স্কুলশিংদা প্রো বোনো ক্লব স্কীম অসি হৌদোকখ্রে। লো স্কুল ১৭না প্রোপোজল অসিবু য়াখি। অকুপ্পা মরোলশিং অদু http://www.probono-doj.in/list-of-law-schools.html দা ফংবীগনি।
মসিগী অনৌবা খোংথাং অসি ফেসিলিতেত তৌনবা, ন্যায়া বন্ধু ৱেব পোর্তল (www.probono-doj.in) গী হোম পেজদা লো স্কুলশিং অমসুং হাইকোর্তশিংগীদমক্তা ন্যায়া বন্ধু পেনেলশিংগীদমক্তা প্রো বোনো স্কীমগীদমক্তা তোঙানবা মোদ্যুল অমা শেমখ্রে। মসিগী মোদ্যুলশিং অসি দাশবোর্দ, রেজিস্ত্রেশন ফোর্মশিং, এক্তিভিতী রিপোর্তিং, রিপোর্তশিং অমসুং ক্বেরিশিং, সক্সেস স্তোরিশিং, প্রোফাইল সেত্তিংনচিংবশিংগী প্রোভিজন য়াওই।
দি.ও.জে.না মখোয়গী নেতৱার্কশিংগী মনুংদা ন্যায়া বন্ধু আই.ই.সি. মেতরিয়েলশিং য়েন্থোক্তুনা ন্যায়া বন্ধুগ অনৌবা খোংথাং অসি পব্লিসাইজ তৌবদা হাই কোর্তশিং অমসুং স্তেত বার কাউন্সিলশিংগী মতেংসু নিখি। রিজনেল লেঙ্গুৱেজ ১৮দা ন্যায়া বন্ধু পেমফ্লেৎ চাউরাক্না লাখ ৭.২ লৈবা শিনবা থুংনা হাই কোর্তশিং অমসুং বার কাউন্সিলশিংদা থাদোকখ্রে।
৬. নোর্থ ইস্ত অমসুং জম্মু অমসুং কাশমিরগীদমক্তা জস্তিসদা এক্সেস লৈহনবা
“এক্সেস তু জস্তিস – নোর্থ ইস্তর্ন স্তেতস এন্দ জম্মু & কাশমির” প্রোগ্রাম অসি ২০১২দগী নোর্থ ইস্তকী রাজ্য নিপান (সিক্কিম য়াওনা) অমসুং জম্মু অমসুং কাশমিরগী য়ু.তি.দা চৎনহল্লি। প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি লিগেল এৱেবরনেস লৈহনবা, লিগেল লিতরেসী ফগৎহনবা অমসুং নুপী, অঙাং, এস.সি.শিং অমসুং এস.তি.শিংগুম্বা খুনাই অসিগী শোত্থরবা অমসুং শোল্লবা সেক্সনশিংগী লেগেলগী মথৌ তারিবশিং অদুবু য়েংশিনবনি।
চহি অসিদা মখাগী থবক-থওংশিং অসি মাইপাক্না লোইশিনখি।
অরুনাচল প্রদেশ:
অরুনাচল স্তেত লেগেল সার্বিসেস ওথোরিতী (এ.পি.এস.এল.এস.এ.)গা পার্তনরশিপ তৌদুনা, লিগেল এদ ক্লিনিক (এল.এ.সি.) ১০ দিস্ত্রিক্ত হেদক্বার্তর তরাদা লিংখৎখি। এল.এ.সি.শিংগা মরী লৈনবা পেরা লিগেল ভোলন্তিয়রশিং (পি.এল.ভি.শিং) না মীশিংগী মরক্তা লিগেল এৱেয়রনেস গেপ অদু খঙদোক্নবা সর্ভে অমা পাংথোকখি। লোশিং অমসুং সরকারগী স্কীমশিংগী আই.ই.সি. মেতরিয়েলশিংগী কোপী লাখ অমা প্রিন্ত তৌখি অমসুং চাইথোকখি। য়ুমথোং খুদিংগী চৎপা লিগেল এৱেয়রনেস কেমপেননা খুঙ্গং ৩৯দা মীওই ৬৬৪৩দা য়ৌহনখি।
এ.পি.এস.এল.এস.এ.না “সীনর্জী বিত্বীন কস্তমরী প্রক্তিসেস এন্দ ফোর্মেল লোস”কী মতাংদা লিগেল লিতরেসী-কম ত্রেনিং প্রোগ্রাম অনি শিনখি। মসিগী ত্রেনিংশিং অসিদা গাওন বুরা অমসুং গাওন বুরি ২২৫ ত্রেন তৌখি অমসুং সেন্সিতাই তৌখি। জিলা ১৪দগী এদমিনিস্ত্রেতিব ওফিসিয়েলশিং অমসুং গাওন বুরশিং অমসুং বুরিশিংগীদমক্তা ওনলাইন স্তেত লেভেল কন্সল্তেতিব মীতিংসু পাংথোকখি।
মনিপুর:
স্তেত ইন্সতিত্যুত ওফ রুরল দিবেলপমেন্ত (এস.আই.আর.দি.), মনিপুরনা পঞ্চায়তি রাজকী থবক থৌরমশিংগীদমক্তা রাইতশিং অমসুং লোশিংগী মতাংদা ত্রেনিং প্রোগ্রাম ৫০ মপুং ফানা পাংথোকখি। এস.আই.আর.দি.না লোকেল দাইলেক তরুক্তা আই.ই.সি. মেতরিয়েল গী ত্রান্সলেশনসু লোইশিনখি।
মঘালয়া:
মেঘালয়া স্তেত লিগেল সার্বিসেস ওথোরিতী (এম.এস.এল.এস.এ.)না মেঘালয়াগী ইস্ত খাসি হিলস দিস্ত্রিক্ততা প্রোতেক্সন ওফ চিল্দর্রেন ফ্রোম সেকচুৱল ওফেন্সেস (পি.ও.সি.এস.ও.)গী মতাংদা লিগেল এৱেয়রনেস কেমপেন শিনখি। কেমপেন অসিদা য়ুনিভর্সিতী অমা অমসুং কোলেজ ৮না শরুক য়াখি অমসুং মসিনা মহৈরোই ৩০০০দা শরুক য়াহনখি।
জম্মু অমসুং কাশমিরগী য়ু.তি.:
জম্মু অমসুং কাশমির স্তেত লিগেল সার্বিসেস ওথোরিতী (জে.কে.এল.এস.এ.)না চহি অসিগী মনুংদা লিগেল এদ ক্লিনিক ২৭ লিংখৎখি। মসিগী এল.এ.সি.শিং অসিদা থবক তৌরিবা পেরা লিগেল ভোলন্তিয়রশিংনা লিগেল এৱেয়রনেস প্রোগ্রামশিং শিন্দুনা মীওই ৬০০০ ময়া নক্না কান্নহনখি।
অসাম অমসুং সিক্কিম:
স্তেত রিসোর্স সেন্তর (এস.আর.সি.) অসামনা অসামগী জিলা ৪ অমসুং সিক্কিমগী ৱেস্ত সিক্কিম দিস্ত্রিক্তদা ইন্তরেক্তিব এৱেয়রনেস মীতিং ৭৮ শিনখি। মসিগী প্রোজেক্ত অসিগী মখাদা মীওই ৪৬,৩২১না থবক-থৌওং কয়ানা কান্নবা ফংখি।
৭. নেস্নেল লিগেল সার্বিসেস ওথোরিতী (এন.এ.এল.এস.এ.)
এন.এ.এল.এস.এ.না নেস্নেল লিগেল এদ হেল্পলাইন (১৫১০০) অমসুং স্তেত লিগেল এদ হেল্পলাইন নম্বরশিংগী পাঙ্গল কলহনখ্রে । মীচমদা রেদিও য়াওনা সোসিয়েল মীদিয়া শিজিন্নদুনা মখোয়গী রাইত অমসুং শক্তিগী মরমদা অমুক্কসু হেন্না খংহন্নবা খোংথাং কয়া লৌখৎখ্রে। লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতিশিংনা লিগেল সর্ভিসেসতা হেন্না ফনা অমসুং মগুন লৈনা দোকুমেন্তেসন অমসুং দেতা কলেক্সন তৌনবা ফোর্মেতকী হেন্দবুক শেমদুনা ২০২০গী জুনদা হৌদোকখ্রে।
এন.এ.এল.এস.এ.না নেসনেল কমীশন ফোর ৱিমেনগা খুৎশম্নদুনা অগেস্তকী ১৫, ২০২০দা,“এম্পাৱরিং ৱিমেন থ্রু লিগেল অৱেয়রনেস” হায়বা প্রোজেক্ত অমা হৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী মনুং চন্না, নুপীশিংগীদমক লিগেল লিতরেসি প্রোগ্রামশিং, আন্ধ্র প্রদেশ, আসাম, মধ্য় প্রদেশ, মহারাশত্র, রাজস্থান, তেলংগানা, উত্তর প্রদেশ অমসুং ৱেস্ত বেংগলগী দিস্ত্রিক্ত ২৮৫দা পাংথোকখ্রে। “হেন্দবুক ওন লোস রিলেতং তু ৱিমেন” শু ফোংখি ।
লিগেল সার্বিসেস ওথোরিতীশিংনা শিনবা, লোক অদালতশিং (স্তেত অমসুং নেস্নেল ) অসি অল্ত্রনেতিব দিসপ্যুত রিজোল্যুশন (এ.দি.আর.) মোদনি, মসিদা কোর্তশিংদা লৈরিবা প্রি-লিতিগেশন অমসুং পেন্দিং কেসশিং অদু লিতিগেন্তশিংগী মায়কৈদগী শেল অমত্তা তিংদনা নুংশি-চান্নবা মওংদা লোইশিনখি। মসি শেল তিংদবা অমসুং কোর্ত্তা চে থাংগৎলিবা কাংলুপ অনিমকপু য়াম্না থুনা য়ানবা পুরক্নবা অমসুং ৱায়েল পুরকপদা মতম য়াংনা চংবা, শেল য়াম্না তিংবা অমসুং য়াম্না লুবা মরৈ-শংদাইনবগী অৱাবা ত্রায়েলশিংগী থবক্তগী কোকহন্নবা পাম্বৈনি। লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা থোকহনখিবা অৱাবা মতম অদুদা, লিগেল সার্বিসেস ওথোরিতীশিংনা অনৌবা নোর্মল অসি শিজিন্নখি অমসুং লোক অদালত অসিবু ভর্চুৱল প্লেতফোর্মদা পুরকখি। ওনলাই লোক অদালত, ই-লোক আদালত হায়নসু খঙনবা অসি শেল তিংনিংঙাই মরম লৈতবনা শেল য়াম্না চংদে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য ১৭তা ই-লোক অদালত ৩৩ শিনখি, মসিদা কেস লাখ ৫.৪১ পুখৎলকখি অমসুং কেস লাখ ৩ লোইশিনখি, মসিনা মরম ওইরগা লুপা করোর ২৯১৮গী সেতলমেন্ত তৌখি।
৮. ফাস্ত ত্রেক স্পিসিয়েল কোর্ত (এফ.তি.এস.সি.)শিং হাংবা
নুপী অমসুং অঙাংগী খুদোংথিদবসি, দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসকী খৱাইদগী মরু ওইবা হিরম ওইবনা, দিপার্তমেন্ত অসিনা রেপ অমসুং পী.ও.সি.এস.ও. এক্তকী ত্রাএলশিং অথুবা মতমদা লোয়সন্বা ঙম্নবগীদমক লৈপাক সিনথুংনা ১০২৩ এফ.তি.এস.সি. হাংদোক্নবা স্কিম অমা হৌদোকখ্রে। পী.ও.সি.এস.ও.গীতা ওইনা ৩৮৯ য়াউনা ১০২৩ এফ.তি.এস.সি. কোর্তশিংসি স্কিম অসিগী মনুং চন্না হাংলগনি, স্তেত ২৮ / য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংদা পী.ও.সি.এস.ও.খক্তগী ওইনা ৩৬৩ য়াওনা এফ.তি.এস.সি. কোর্তশিং হাংলনি। ঙসি ফাওবদা পী.ও.সি.এস.ও.খক্তগী ওইনা ৫৯৭ কা লোইননা এফ.তি.এস.সি.কী ৫৯৭ কোর্ত লযৈরি।
৯. জুদিস্যরী অমসুং গ্রাম পঞ্চায়তকী থবক পাংথোকপগী স্কীমগী ইন্ফ্রাস্ত্রক্চর ফেসিলিতী ফগৎহন্নবগীদমক সেন্ত্রেলি স্পোনসর্দ স্কীম (সি.এস.এস.) হৌদোকখ্রে:
দিস্ত্রিক্ত, সব-দিস্ত্রিক্ত, তালুক, তেহসিল অমসুং গ্রাম পঞ্চায়ত অমসুং খুনগী থাক্তা দিস্ত্রিক্ত অমসুং সব-ওরদিনেত কোর্তশিংগী জজ / জুদিসিয়েল ওফিসরশিংগীদমক কোর্ত হোলশিং অমসুং লৈবগী খুদোংচাবা পীনবগীদমক মতিক চাবা মশিং হেনগৎলহন্নবগীদমক সেন্ত্রেলি স্পোনসর্দ স্কিম (সি.এস.এস.)না জুদিসিয়রিগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎলহন্নবা খল্লি। মসিনা লৈপাক্কী মফমপুম্নমক্তা জুদিসিয়রিনা থৌ পাংথোকপদা অমসুং সিতিজেন খুদিংমক্তা খুদোংচাবা হেন্না ফংলগনি ।
গ্রাম ন্যায়ালয়শিংবু থৌ পাংথোকহল্লিবা স্কীম অসিগী পান্দমদি, সমাজ অসিদা লৈরিবা লাইরবশিংবু জস্তিস ফংহনবা অমসুং মথক্কী কোর্তশিংগী থৌ খরা হন্থহনবনি। গ্রাম ন্যায়ালয় এক্ত, ২০০৮কী পান্দমদি, “নাগ্রিকশিংনা য়াম্না লাইনা জস্তিস ফংনবগী হোৎনবা য়ানবগীদমক গ্রাস রুত লেভেলদা গ্রাম ন্যায়ালয় হাংবা অমসুং সমাজ, শেল নত্রগা অতৈ অতৈ খুদোংচাদবনা মরম ওইরগা জস্তিস ফংদবগী খুদোংচাদবশিং ওইহনদবনি”
• জুদিস্যরী চাউখৎনবগী ইন্ফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহন্ননগীদমক সেন্ত্রেলী স্পোনসর্দ স্কীম (সি.এস.এস.) হৌরকপদগী লুপা করোর ৭৯৭৫.৮১ থাধখ্রে, মসিদা স্কীম অসিগী মনুং চন্না ২০১৪-২০১৫দগী ৫৬.৮২ % হায়বদি চাউরাক্না লুপা করোর ৪৫৩১.৫০ থাদোরকখ্রে। হৌজিক হৌজিক চৎলিবা ফাইনান্সিয়েল চহি ২০২০-২০২১ অসিদা লুপা করোর ৭৫৪.০০ পীখ্রে, ,মসিদা লুপা করোর ২৪৩.৫৬ সেংসন তৌখ্রে । ফাইনান্সিয়েল চহি ২০১৯-২০২০দা লুপা করোর ৯৮২ স্তেতশিংদা য়েন্থোকখি।
• হাই কোর্তনা পীবা পাউগী মতুং ইন্না, ২০১৪ দা কোর্ত হোল ১৫,৮১৮ লৈবগা পানবদা হৌজিক কোর্ত হোল ১৯,৯৯৬ লৈরে। হৌজিক হৌজিক শুরিবা ১৯.৩৬৬ জজ / জুদিসিএল ওফিসরশিংগীদমক ১৭,৭৫২ রেসিদেনসিএল য়ুনিত লৈরে। ২০১৪দা রেসিদেন্সিয়েল য়ুনিত ১০,২১১ লৈরম্মি। অসিতা নত্তনা কোর্থোল ২,৮৩৬ অমসু রেসিদেন্য়েএল য়ুনিত ১৮৫৮ শাবগী থবক চৎথরি।
ন্যায়া ৱিকাস ২.০ হৌদোকখিবা : জুন ১১, ২০১৮দা ন্যায়া ৱিকাস ২.০ অসি জুন ১১, ২০১৮ তা, মীনিস্তর ওফ লো এন্দ জস্তিসনা পুথোকপা, কন্সত্রক্সন প্রোজেক্তশিং অসি য়েংশিন্নবা ওনলাইন তুল অমনি। ন্যায়া ৱিকাস ৱেব পোর্তেল অমসুং মোবাইল এপ অসি অপগ্রেদ তৌদুনা, মসিগী ভর্সন ২.০ অসি এপ্রিল ১, ২০২০দগী মীয়ামনা শিজিন্ননবা য়াহনখ্রে। মসিগী ভর্সন অসি মসিবু শিজন্নরিবা তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংদগী ফংবা ফিদবেকতগী এন.আর.এস.সি, ই.এস.আর.ও.গী মতেংনা শেমখিবনি।
• গ্রাম ন্যায়ালয়শিংবু হাংনবা অমসুং থবক হৌনবগীদমক অখোয়গী বি.ই.গী করোর ৮.০ দগী ফাইনান্সিয়েল চহি ২০২০-২১দা ৩১.১০.২০২০ ফাওবদা লুপা করোর ৩.৭৮ পীখ্রে । ফাইনান্সিয়েল চহি ২০১৯-২০২০দা রাজ্যশিংদা লুপা করোর ৮ পীখ্রে। রাজ্য ১২ না গ্রাম ন্যায়ালয় ৪০২ শাবগী পাও পীরকখ্রে অমসুং মদুদগী নবেম্বর ৩০,২০২০ ফাওবদা ২২৫ না থবক পাংথোকপা হৌখ্রে।
১০. সিতিজেনশিংগী দ্যুতীশিংগী অৱেয়রনেস প্রোগ্রাম
দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিস, মিনিস্ত্রী ওফ লো এন্দ জস্তিস কী নোদল কো-ওরদিনেতিং দিপার্তমেন্ত ওইনা থৌ পাংথোকপা ওইনা, ফন্দামেন্তেল দ্যুতী য়াওনা সিতিজেনগী দ্যুতীশিংগী অৱেয়রনেসকা মরী লৈননা চহি চুপ্পা এক্তিভিতী অমসুং প্রোগ্রাম পাংথোক্নবা ইনিসিএতিভ লৌখৎখ্রে। নোভেম্বর ২৬, ২০১৯ দা হৌদোকখিবা প্রোগ্রাম অসিনা হৌজিক ফাওবদা ৪৮.৬ করোর সিতিজেনশিংদা য়ৌখ্রে। গোভর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়াগী দিপার্তমেন্তশিং/ মিনিস্ত্রিশিং , স্তেতশিং / য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিং, জুদিসিয়রিশিং, এন.এস.এস./ এন.ৱায়.কে. ভোলুন্তিয়রশিংনা পাংথোকপতা নত্তনা মপান লমদা লৈবা ইন্দিয়াগী সিতিজেনশিং অমসুং এন.আর.আই.শিংনসু থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি, প্রোগ্রাম অসিনা ওনলাইন প্রিয়াম্বল রিদিং (২১.৮৬ লাখ), ওনলাইন প্লেজ তেকিং (১.৯০ লাখ), ৱেবিনার (১০,৬০০) স্পেসিএল এ-তিকেত (১৪.৫ করোর), সোসিএল মিদিয়া (১০.৯৫ করোর) অতৈ অতৈনা চিংবা তেক্নোলোজিগী খুৎলাইকয়াগী খুদোং চাবা কয়া লৌখি। মনিং তম্লবা ইন্দিয়াগী ইতিহাসতা মসিগুম্বা অৱেয়রনেস প্রোগ্রাম অসি অশুক চাউরবা থাক্তা অমসুং অসিগুম্বা ফল ফংদুনা, কৈদৌনুংদা পাংথোকখিদ্রি। সি.দিএ.পী.গী মখাদা মিনিস্ত্রী / দিপার্তমেন্ত ৮৬না চহি অমা চুপ্না পাংথোকপা এক্তিভিতীশিং শরুক য়াখি; গ্রাম পঞ্চায়তশিংগী খনগৎলবা লাখ ৩১ মীহুৎশিংনা প্রোমোসনেল এক্তিভিতিশিংদা শরুক য়াখি অমসুং ১৪,৫০০ স্পিসিয়েল গ্রাম পঞ্চায়তশিংবু ভারতকী সংবিধান অমসুং ফন্দামেন্তেল দ্যুতীশিংগী অৱেয়রনেস পীনবগীদমক খনগৎখ্রে।
দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা, নেস্নেল বুক ত্রস্তকা খুৎশম্নদুনা, প্রিয়েম্বল পাবা, ক্ৱিজ কম্পিতিসনশিং, প্রিয়াম্বল ৱাল সোই তৌবগুম্বা এক্তিভিতী কয়া পাংথোক্তুনা মীচমগা পাও ফাওননবগীদমক দিল্লী ৱর্লদ বুক ফেয়রদা দুকান অমা হাংখি। মসিদা ময়াম্না থৱায় য়াওনা শরুক য়াখি। দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা, সি.এস.সি. নেতৱার্ককী মনুং চন্না, রাজ্য ১৬কী দিস্ত্রীক্ত ৩১০দা, দিজিতেল ভিলেজ ১০০০দা গ্রাস-রুত লেভেলগী কেম্পৈন অমা লোঞ্চ তৌখ্রে। সি.দি.এ.পী.-দিজিতেল ভিলেজ প্রোগ্রাম অসিনা, ঙসি ফাওবদা, খুংগংদা লৈবা মীওই ৪,৮৪,০০০দগী হেন্না য়ৌবা ঙমখ্রে।
লৈবাক অসিদা কোরোনা ভাইরস মায়োক্নবদা অমসুং হন্থহনবদা সিতিজনগী দ্যুতীশিংগসু মরী লৈনহনবগী মতাংদসু মরু ওইবা উৎখি। অসুম্না, দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিস না, মাইগোভ কা খুৎসম্নদুনা সিতিজেনগী দ্যুতীগা কোরোনাগী চাংনেমথহনবা ঙম্বগামরি লৈনবা অতেন্বা মুভি অমসু রিলিস তৌখ্রে অমসুং www.mygov.in.দা কোরোনাবু ফাথনবগী লাখ ১ দগী হেনবা ওনলাইনদা ৱাসক লৌখ্রে। এন.এস.এস.কী ভোলুন্তিয়র লাখ ১৯ অমসুং প্রোগ্রাম ওফিসর ৭২০ কোবিদ-১৯গী থবক পাংথোক্নবা শিন্নখ্রে। দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা এ.এস.এস.ও.সি.এইচ.এ.এম.গা খুৎসম্নদুনা অগস্ত ১৫, ২০২০দা ৱেবিনার ওন সিতিজেন্স দ্যুতী’ হায়বা সেমিনার অমা পাংথোকখ্রে। মসিদা মি ৫০০দগী হেন্না সরুক য়ানখি । কোভিত-১৯গী মতমদা কোর্পোরেত সেক্তরনা পাথোক্লিবা দ্যুতীগী মরমদা ময়ামদা খংহন্নবা কোর্পোরেত সেক্তরগী হেন্দোক থোয়দোকপা ইন্দস্ত্রিএলিস্ত অমসুং বিজনেস লিদরশিংবু স্পিকর ওইনা ইনভাইত তৌখি।
নিতি আয়োগকী মখাদা লৈবা অতল ইনোভেসন মিশনগা খুৎসম্নদুনা দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা লাখ ২০দগীসু হেন্না রেজিস্তর তৌনা লৈবা মহৈরোয়শিংসু য়াওহন্নবা সিনখ্রে। ২৯.০৯.২০২০ দগী ০১.১০.২০২০ ফাওবদা মাইগোভকী খুথাংদা ‘কোন্স্তিত্যুশন ওফ ইন্দিয়া অমসুং ফন্দামেন্তেল দ্যুতী’ গী মরমদা ক্বিজ কম্পিতিসন অমা পাংথোকখি। মসিদা মী ৪৯,০০০ হেন্না শরুক য়াখি। গান্ধি জয়ন্তিদা “অতল ৱেবিনার সিরিস’কী শরুক অমা ওইনা নিতি আয়োগ/অতল ইনোভসন মিশনগা খুৎসম্নদুনা ফন্দামেন্তেল দ্যুতীগী মথক্তা ৱেবিনার অমা পাংথোকখি।
দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা মখোয়গী লৈবা দিজিতেলগী ওইবা খুৎলাই পুম্নমক প্রোমোশনেল খুৎলাই সেমগৎনবা শিজিন্নখি। মসিদা মহৈরোইশিংগী ৱাখলদা কন্সতিত্যুশন অমসুং ফন্দামেন্তেল দ্যুতীগী মায়কৈদা মথৌ হেন্না মসক খংহন্নবা, ব্রোকিয়োর, ফ্লায়র্স, পোস্তর, স্তেন্দিস, ক্ৱিজ বেংক, প্রিয়াম্বল ৱাল সেম্বনা চিংবা য়াওখি।
১১. মোরোক্কোগা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং (এম.ও.য়ু.)গী খুৎয়েক পীনবা
সুপ্রিম কোর্ত ওফ ইন্দিয়া অমসুং কিংদম ইফ মোরোক্কোগী সুপ্রিম কাউন্সিল ঔফ দ জুদিসিএল পাৱরগী মরক্তা, মখোয়না কম্পিউতর অমসুং দিজিতেল তেক্নোলোজীগী খংবা অমসুং হৈশিংবশিং মায়কৈ অনিমক্না লৌথোক লৌশিন য়ানবা অমসুং কান্নবা ফংনবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অমা খুৎয়েক পীনখ্রে।
১২. অনি শুবা নেসনেল জুদিসিয়েল পে কমিশন (এস.এন.জে.পী.সি.)
সুপ্রিম কোর্ত ওফ ইন্দিয়ানা তা ০৯.০৫.২০১৫ কী রিত পেতিসন মশিং ৬৪৩/২০১৫ দা পল্লীবা মহাক্কি ওর্দরগী মতুং ইন্না জুদিসিএল পে কমিসন অমা এপোইন্ত তৌনবা হায়খ্রে। মসিগী পান্দমদি থাক মচাদা শুরিবা জুদিসিয়েল ওফিসরশিংগী থবকক্কী ফিভম ফগৎহনবনি। অসিগী মখা তাবা ওইনা, থবক্তগী পোথারবা সুপ্রিম কোর্ত ওফ জস্তিসকী জস্তিস পী.ভি.রেদ্দিগী চেয়রমেনশিপকী মখাদা অনি শুবা নেস্নেল জুদিসিয়েল পে কমিশন শেমখ্রে।
২০২০গী ফেব্রুৱারীদা এস.এন.জে.পী.সি.না সুপ্রিম কোর্ত ওফ ইন্দিয়াদা মখোয়গী ফাইনেল রিপোর্ত পীশিনখ্রে অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসতশু রিপোর্ত অসিগী কোপী অমা পীখ্রে। সুপ্রিম কোর্তনা ২৮.০২.২০২০দা রিপোর্ত অসি অয়াবা পীখ্রে অমসুং দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিস য়াওনা স্তেত গোভর্নমেন্ত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংদা মখোয়গী পাউখুম পীরক্নবা হায়খ্রে। দিপার্তমেন্ত ওফ জস্তিসনা জুন ২০২০দা মখোয়গী পাউখুম পীখৎখ্রে।

Ministry of Law and Justice
DEPARTMENT OF JUSTICE: YEAR END REVIEW-2020
Video Conferencing equipment provided to all Court Complexes including Taluk level courts; Funds sanctioned for additional VC equipment for 14,443 court rooms
Nine virtual Courts have been set up; These courts handled 35,02,896 cases and realised Rs.130.72 Cr in fines as on 08.12.2020
Covid-19 Software Patch developed to help in smart scheduling of cases according to urgency
Through tele-law free legal advice service now available in 285 Districts to marginal sections.
31 DEC 2020 9:45AM by PIB Delhi
The Year 2020 has seen very significant initiatives by the Department of Justice of Union Ministry of Law and Justice. Apart from filling up vacancies in the High Courts, a number of steps were taken to expedite delivery of justice and court case resolutions, especially in view of the difficult situation caused by COVID-19 pandemic. The department stood up to the challenge and ensured functioning of e-courts, virtual LokAdalats as also providing a mechanism for dispute resolution at pre-litigation stage itself.
1. Appointment and transfer of Judges
Appointment and transfer of Judges is significant for expediting litigation and imparting justice. To fulfil this goal Department of Justice (DoJ) has proactively attempted to fill the vacancies of judges in various High Courts of country.
• 66 fresh Judges were appointed in the High Courts – High Court of Bombay(4), Allahabad(4), Gujarat(7), Karnataka(10), Andhra Pradesh(7), Jammu and Kashmir(5), Kerala(6), Rajasthan(6), Punjab and Haryana(1), Manipur(1), Calcutta(1), Orissa(2), Tripura(1),Telangana(1) and Madras (10).
• 90 Additional Judges were made permanent in High Courts - High Court of Allahabad(31), Karnataka(10), Calcutta(16), Madras(9), Chhattisgarh(3), Himachal Pradesh(1), Punjab and Haryana (7), Bombay(4), Kerala(4), Jharkhand(2) and Gauhati (3).
• Tenure of 03 Additional Judges tenure was extended - High Court of Calcutta (2) and Chhattisgarh (1).
• 03 Chief Justices were appointed - High Courts of Bombay (2) and Meghalaya (1).
• 01 Chief Justice was transferred from one High Court to another.
• 07 Judges of High Courts were transferred from one High Court to another.
2. E-Courts Mission Mode Project and Digitisation initiatives
i. Introduction:
As part of the National eGovernance Plan, the e Court project is an integrated Mission Mode Project under implementation since 2007 for the ICT development of the Indian Judiciary based on the “National Policy and Action Plan for Implementation of Information and Communication Technology in the Indian Judiciary” The e-Court Integrated Mission Mode Project was launched with the objective of improving access to justice using technology. Under this project, 16,845 courts, across the country, have been computerised, so far with software compatibility and interoperability.
ii. Wide Area Network (WAN) Connectivity:
Under the Wide Area Network (WAN) Project under eCourts project is aimed at connecting all District and Subordinate court complexes, spread across the country using various technologies like OFC, RF, VSAT. So far, 2931 sites (98%) have been commissioned out of 2992 sites with 10 Mbps to 100 Mbps bandwidth speed. This forms the backbone for the eCourts project ensuring data connectivity in courts across the length and breadth of the country. A committee has been set up by the DoJ to develop a SOP for lodging complaints and capacity upgradation of the WAN bandwidth to ensure seamless data transmission in view of the enhanced load during the COVID-19 pandemic.
iii. National Judicial Data Grid:
Case Information Software (CIS) which forms the basis for the e court services is based on customized Free and Open Source Software (FOSS) which has been developed by NIC. Currently CIS National Core Version 3.2 is being implemented in District Courts and the CIS National Core Version 1.0 is being implemented for the High Courts. Every single case has been provided a Unique Identification code which is called CNR number and QR Code. This has led to the development of National Judicial Data Grid (NJDG) as a new communication pipeline for judicial data transmission.
Using NJDG developed under the eCourts Project, with elastic search technology, lawyers and litigants can today access case status information of 17.55crore cases and more than 13.16 crore orders/judgments. The portal also provides information related to details of court registration, cause list, daily orders and final judgements. Access has now been provided to data of all High Courts and District Courts in the country. This is an important tool to identify, manage and reduce case pendency. Recently a feature for showing the reason for delay in disposal of the case has been added. In consonance with the National Data Sharing and Accessibility Policy (NDSAP) announced by the Government of India, Open Application Programming Interface (API) has been provided to the Central & State Government to allow easy access to the NJDG data using a departmental ID and access key. This will allow the institutional litigants to access the NJDG data for their evaluation and monitoring purposes.
iv. Virtual Courts:
Nine virtual Courts have been set up at Delhi (2 courts), Faridabad (Haryana), Pune & Nagpur (Maharashtra) Kochi (Kerala), Chennai (Tamil Nadu), Gauhati (Assam) and Bengaluru (Karnataka) to try traffic offences. The concept is aimed at reducing the footfalls in the court by eliminating the presence of the violator or advocate in the court. Virtual court can be managed by a virtual judge (which is not a person but an algorithm) whose jurisdiction can be extended to the entire state and working hours can be 24X7. As on08.12.2020, these courts have handled 35,02,896 cases and realised Rs.130.72 Cr in fines. In November 2020, Delhi High Court has issued “Digital NI Act Courts-Project Implementation Guidelines” and operationalization is expected soon to have Virtual Courts dealing with Negotiate Instruments Act cases. Besides being environmentally friendly as cases are adjudicated in a paperless manner, it has led to saving of judicial manpower and added to convenience of citizens.
v. Video Conferencing:
Video conferencing emerged as the mainstay of the Courts during the Covid lockdown period as physical hearings and normal court proceedings in the congregational mode were not possible. Since, Covid lockdown started, the District courts heard 35,93,831 cases while the High Court heard 13,74,048 cases (totalling to 49.67 lakh) till 28.10.2020 using video conferencing only. The Supreme Court had nearly30,000 hearings during the lockdown period. To bring about uniformity and standardization in the conduct of VC, an overarching order was passed by the Hon’ble Supreme Court of India on 6th April 2020 which gave legal sanctity and validity to the court hearings done through VC. Further, VC rules were framed by a 5 judge committee which was circulated to all the HCs for adoption after local contextualization. So far, the VC rules have been adopted by 12 HCs. An upgraded cloud-based VC infrastructure with latest features and robust security is also being developed by the NIC. As part of the “AtmaNirbhar App Challenge” some Indian made Video Conferencing Apps have also been shortlisted and undergoing tests for use as Video Conferencing platforms. One video conference equipment each has been provided to all Court Complexes including Taluk level courts and additionally funds have been sanctioned for additional VC equipment for 14,443 court rooms.VC facilities are already enabled between 3240 court complexes and corresponding 1272 jails.
Live Streaming of video conferencing of proceedings has also been started in Kerala, Bombay and Delhi thus allowing media and other interested persons to join the proceedings. The eCommittee of the Supreme Court has set up a Committee to draw SOP for Live Streaming. Live streaming of cases has been begun in Gujarat HC experimentally as a pilot project. A Working Group of Judges and domain experts has also been set up for preparing a SOP for scanning, storage, retrieval and preservation of legacy data of courts.
vi. E filing:
An e filing system (version 1.0) has been rolled out for the electronic filing of legal papers. This allows the lawyers to access and upload documents related to the cases from any location 24X7 which makes coming to the court for filing of papers unnecessary. Further the details of the case entered in the efiling application are consumed in the CIS software and hence chances of mistakes are minimized. An upgraded version 2.0 & 3.0 have also been prepared which are more user friendly and with upgraded features like Advocates portfolio, Advocate clerk entry module, calendar and integration with social media platforms which is currently undergoing test. Draft e Filing rules have been formulated and circulated to the HCs for adoption. Supreme Court of India has also developed upgraded eFiling version 3.0 which has now been introduced on a pilot basis and undergoing final security audit. There has been a surge in the number of lawyers and litigants registering for the e filing during the COVID-19 pandemic. To promote e filing, all Central & State Government departments including the PSUs have been requested to use e filing in all commercial disputes coming up in the commercial courts.
E SewaKendras have been rolled out to bridge the digital divide by providing e filing services to lawyers and litigants. Currently covering all High Courts and one District court as pilot project, it is being expanded to cover all court complexes. E SewaKendras have been set up at the entry point of the court complexes with the intention of facilitating the lawyer or litigant who needs any kind of assistance ranging from information to facilitation and e filing.
vii. E Payments:
e-Filing of cases requires facilities for ePayments of Court Fees which includes court fees, fines and penalties which are directly payable to the Consolidated Fund. e-Filing of cases requires facilities for ePayments of court fees. Online payment of court fees, fines, penalties and judicial deposits has been initiated through https://pay.ecourts.gov.in. Introduction of electronic collection of court fees and other civil payments requires appropriate amendments in the existing Court Fees Act enacted by the various State Governments besides opening a bank account in a Nationalized Bank or in other bank suitable to receive, hold and disburse such payments electronically. 21 States have already amended the Court Fees Act.
viii. E Court Services:
As part of eCourt project, 7 platforms have been created to provide real time information on case status, cause lists, judgements etc. to lawyers/Litigants through SMS Push and Pull (1,42,000 SMS sent daily), Email (2,00,000 sent daily), multilingual and tactile eCourts services Portal (25 lakh hits daily), JSC (Judicial Service centres) and Info Kiosks. On the National eTaal, the eCourts services portal has recorded 224.41 Crore transactions during the year making it the lead Mission Mode Project. In addition, Electronic Case Management Tools (ECMT) have been created with Mobile App for lawyers (with 49.50 Lakh Downloads till date) and JustIS app for judges (14,000 downloads till date).
ix. National Service and Tracking of Electronic Processes:
National Service and Tracking of Electronic Processes (NSTEP) has been launched for technology enabled process serving and issuing of summons. A GPS enabled device is given to the Bailiff for the service of summons leading to greater transparency and speedy delivery of processes. It provides real time status update of service of summons besides tracking of geographical coordinates of the process server at the time of serving.
x. Covid-19 Software Patch:
A new software patch and court user manual for COVID-19 management has also been developed. This tool will help in smart scheduling of cases thereby enabling judicial officers to retain urgent cases and adjourn cases not urgent on cause list. A user manual for this patch has also been issued for the ease of the stakeholders.
xi. Justice Clocks:
To make effective use of database created through National Judicial Data Grid (NJDG) and to make the information available to public, LED Display Message Sign Board System called Justice Clocks have been installed in 18 High Courts. The purpose of Justice Clock is to bring awareness to the public about justice sector, advertising the various schemes of the department and to give status of various fields to the public.
xii. IEC Campaign:
A website has been launched exclusively for the e-Committee. This website disseminates the e-Courts Project related information to all stakeholders. Provision has been made for the High Courts to upload their achievements and their best practices. The e committee website has also been linked to the website of the DoJ.
At present, the District Court websites are functioning using the Drupal framework which was created more than 5 years back. The Drupal infrastructure is being upgraded with the latest S3waaS framework which has been created using FOSS technologies by the NIC.
Towards creating awareness and familiarization of e-Filing amongst lawyers, Webinars on e-Filing for Tamil Nadu, Goa, Maharashtra and Delhi Bar Council was organized during June 2020 which had more than 19000 viewers. A Manual on e-Filing entitled as “Step by Step Guide for e-Filing” has been prepared and made available on the e-Filing portal, in both English and Hindi, for use of advocates and litigants. It has also been released in 11 regional languages. A Brochure in English and Hindi on “How to register for e-Filing” has been made available on the e-Filing portal for the use of lawyers. It has also been released in 12 regional languages. As part of awareness campaign, a YouTube Channel has been created in the name of eCourts Services where video tutorials on e-Filing have been made available for larger outreach to stakeholders. 12 help videos on e-Filing in 7 regional languages apart from Hindi and English was prepared and circulated for the advocates as part of awareness raising programme. The said videos are available in the e filing portal help desk and also in the social media through the eCommittee YouTube channel. To conduct awareness programme for advocates on efiling and ECMT tools under eCourt Services, training of trainers has already been undertaken by eCommittee of the Supreme Court at the National and State level. 25 Master Trainers have been trained in each High Court who in turn have already trained 461 Master Trainers across the country. These, 461 Master Trainers have in turn imparted training on eCourt Services and efiling in each district of the country for advocates in their regional languages and also identified Master Trainer Advocates.
xiii. Vision Document for eCourt Phase-III:
A Committee has been constituted for ideating on the Vision Document for Phase III of the e-Courts project which includes domain experts besides Judiciary and Technical members.
3. Implementation of reforms to improve Enforcing Contracts Regime
• In order to create an environment conducive for investment and business, continued efforts have been made by implementing reforms to enable expeditious enforcement of contracts to improved Ease of Doing Business various reforms have been under taken by Department of Justice in coordination with eCommittee of Supreme Court of India and High Courts of Delhi and Mumbai.
• 22 Dedicated Commercial courts in Delhi and 4 dedicated commercial courts in Mumbai are fully operational. 22nd Commercial Court in Delhi High Court has become functional from 07.09.2020. 2 Dedicated Commercial Courts each in Bengaluru and Kolkata are operational. Karnataka High Court has notified 7 more Dedicated Commercial Courts to be set up in Bengaluru and Calcutta High Court has notified 2 more Dedicated Commercial Courts to be set up in Kolkata. Delhi High Court has set up Commercial Benches in Commercial Division (original side) and Appellate level to hear high value commercial cases above Rs. 500 crores. Designated Special Courts for Infrastructure projects have been set up in 22 High Courts. Allahabad High Court, Calcutta High Court, Karnataka High Court and Madhya Pradesh High Court have allocated dedicated days in a week for hearing Specific Relief Act matters.
• E-filing in Dedicated Commercial Courts of Delhi, Mumbai and Bengaluru has been operationalized. Karnataka and Delhi Governments have made e-filing mandatory for govt litigation in commercial cases. All Central Government Departments are to follow E-filing in commercial litigation matters. E-filing Version 3.0 has been finalized and pilot project successfully conducted in 5 districts of Maharashtra. The national wide roll out of E-Filing Version 3.0 is planned in 2021.
• Online course on Business and Commercial Litigation was launched by National Law University, Delhi in collaboration with Department of Justice on 15.09.2020 and the first batch has commenced from 21 November 2020.
• Eight (8) Electronic Case management tools for Judges and seven (7) Electronic Case management tools for advocates have been integrated in one single platform and the same are available on eCourt Services portal and mobile app. Automatic and random allocation of commercial cases without human intervention in dedicated commercial courts of Delhi and Mumbai has been implemented.
• Regular publishing and submission of data regarding commercial courts functioning in standard formats have been introduced by way of Commercial Courts (Statistical Data) Amendment Rules, 2020 and Commercial Courts (Pre-Institution Mediation and Settlement) Amendment Rules, 2020 respectively.
• On the initiative of Department of Justice and eCommittee of Supreme Court for linkage of property registration with court proceedings, Department of Land Resources has constituted a committee to examine implementation of the same by drafting Standard Operating Procedures(SoPs) and to launch pilot project. Committee on Simplification of Rules has been set up which is examining reduction of Pre-Institution Mediation and Settlement(PIMS) mediation fee has been constituted to reduce the compliance burden on litigants and advocates. A Committee on eSummons has been formed to discuss and implement seamless online summoning through e-mail and sms alert by obtaining database of companies. A Committee has been formed comprising of representatives from eCommittee of Supreme Courts, High Courts of Delhi, Bombay, Bengaluru, Calcutta, DoLA and DoJ on Simplifications of Rules and Forms under Commercial Courts Act.
• Online meeting was Law Firms on Reforms to be introduced in Improving the Enforcing Contracts regime under EoDB. Three Sub Committees have been formed to give suggestions on (i) Time standards and delay (ii) Pre-Institution Mediation & Settlement and (iii) eCourt services. Department of Justice in collaboration with Confederation of Indian Industry (CII) and ASSOCHAM organized 4 Webinars on Enforcing Contracts on key measures undertaken to improve India’s ranking in Ease of Doing Business such as eCourts, digitization of court procedures and promotion of ADR mechanism with lawyers and corporate firms. Two Webinars were organized in association with eCommittee, Supreme Court of India on E-filing and Electronic Case Management Tools provided in eCourt service portal and eCourt service app for Delhi and Mumbai lawyers.
4. Tele-Law
This is a unique digital initiative of the Government of India, launched in April, 2017, which primarily aims to address the cases at pre-litigation stage. It seeks to provide free legal advice to the marginalized sections of the society. Legal advice is provided at the Common Service Centres (CSCs), through Video Conferencing/Telephone facility available at the CSCs, by Panel Lawyers. Para Legal Volunteers are engaged to facilitate beneficiaries to approach the CSCs to register their cases for seeking advice.
It is currently operational in 29860 CSCs covering 285 districts across 29 States/UT in the country including 115 Aspirational Districts. A Tele-law dashboard (http://www.tele-law.in/) provides real-time data on number of cases registered & advice enabled. It is available in 22 languages. Since 2017, advice has been enabled for 4,61,782 cases. This year, advice has been given for 2,66,089 cases which includes 71,394 women, 71,398 Scheduled Caste, 54,536 Scheduled Tribe and 88,109 OBC beneficiaries. During the Covid-19 lockdown period this program has proved its immense potential, strength and utility for the citizen in these trying circumstances. Advice related to Covid-19 pandemic has been rendered to many beneficiaries across the country.
Radio jingle developed for the promotion of the programme in 22 languages was aired through All India Radio in all the 285 Districts for one month during September 2020. E-booklet on Tele-Law titled “Voices of the Beneficiaries”, a collection of real life stories and benefits received under the Tele-Law programme has been released and uploaded on DoJ and Tele-Law website. Tele-Law Data has also been placed on Prayas Dashboard that facilitates review of ongoing flagship programmes and other important initiatives of the Government of India for monitoring by PMO.
5. Nyaya Bandhu (Pro Bono Legal Services)
This programme aims to provide free legal assistance and counsel to the persons eligible under section 12 of Legal Service Authorities Act, 1987. This service is provided by advocates who are registered with DoJ to volunteer their time and services for representing cases of registered applicants/litigants.2243 lawyers have registered and 875 cases have been assigned so far under this programme. The list of registered Nyaya Bandhu advocates is available at https://probono-doj.in/list-of-advocates.html.
Nyaya Bandu mobile app is available on Andorid, iOS and Ministry of Electronics and Information Technology’s platform UMANG – making its services available to their more than 2.0 Cr registered users.In order to institutionalize the pro bono legal framework in the country, Pro Bono Club Scheme in Law schools has been launched. The scheme aims to in still in the young minds an understanding and philosophy on Pro bono and to assist the registered Pro Bono advocates in researching and legal drafting. 17 Law Schools have accepted the proposal. Details are available on http://www.probono-doj.in/list-of-law-schools.html. Further, in order to ensure availability of steady stream of pro bono lawyers at the State level, Registrar Generals of High Courts have been approached to enlist Advocates under Nyaya Bandhu Panel who are willing to contribute as Pro Bono.
In order to facilitate these new initiatives, a separate module has been created for Pro Bono Club Scheme for law schools and Nyaya Bandhu Panels for the High Courts in the home page of Nyaya Bandhu web portal (www.probono-doj.in). These modules have provision of dashboard, registration forms, activity reporting, reports and queries, success stories, profile settings etc.
DoJ has also sought the cooperation of High Courts and State Bar Councils in publicizing the Nyaya Bandhu initiative through distribution of Nyaya Bandhu IEC materials within their networks. Nearly 7.2 lakh NyayaBandhu pamphlets in 18 regional languages have been dispatched to High Courts and Bar Councils across the country.
6. Access to Justice for the North East and Jammu & Kashmir
The “Access to Justice – North Eastern States and Jammu & Kashmir” programme is being implemented in eight states of North East (including Sikkim) and in UT of Jammu & Kashmir since 2012. The objective of the programme is to create legal awareness, improve legal literacy and address the legal needs of the marginalized and vulnerable sections of the society like women, children, SCs and STs.
During the year following activities have been successfully completed.
Arunachal Pradesh:
In partnership with Arunachal Pradesh State Legal Services Authority (APSLSA), 10 Legal Aid Clinics (LACs) have been established in ten district headquarters. Para Legal Volunteers (PLVs) associated with LACs conducted a survey to understand the legal awareness gaps among people. One lakh copies of IEC materials on laws and government schemes printed and disseminated. Door to door legal awareness campaign reached out to 6643 people in 39 villages.
APSLSA organized two legal literacy-cum training programmes on “synergy between customary practices and formal laws”. 225 Gaon Buras and Gaon Buries trained and sensitized in these trainings. Online State Level Consultative meeting was also organized for administrative officials and Gaon Buras and Buris from 14 districts.
Manipur:
State Institute of Rural Development (SIRD), Manipur completed 50 training programmes on rights and laws for the Panchayati Raj functionaries which benefitted 1632 functionaries. SIRD also completed translation of IEC material in six local dialects.
Meghalaya:
Meghalaya State Legal Services Authority (MSLSA) organised legal awareness campaign on Protection of Children from Sexual Offences (POCSO) Act in East Khasi Hills district of Meghalaya. One university and 8 colleges participated in the campaign and it reached out to 3000 students.
UT of Jammu & Kashmir:
Jammu and Kashmir State Legal Services Authority (JKSLSA) has established 27 Legal Aid Clinics during the year. The Para Legal Volunteers engaged in these LACs organised series of Legal Awareness Programs benefitting nearly 6000 people.
Assam & Sikkim:
State Resource Center (SRC), Assam, organized 78 Interactive Awareness Meetings in 4 districts of Assam and in West Sikkim district of Sikkim. Under this project 46,321 people have been benefited by various activities.
7. National Legal Services Authority (NALSA)
NALSA strengthened the National Legal Aid Helpline (15100) and the State Legal Aid Helpline numbers for facilitating easy accessibility of legal aid institutions to the common people. Steps were also been taken to use social media tools including radio for educating people about their rights and entitlements. Handbook of formats was prepared and launched in June 2020 for bringing in uniformity in documentation and data collection for better and quality management of legal services by Legal Services Authorities.
NALSA in collaboration with the National Commission for Women launched a project, “Empowering Women through Legal Awareness” on 15th of August, 2020. Under the Project, legal literacy programmes for women have been carried out in 285 districts in the States of Andhra Pradesh, Assam, Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, Telangana, Uttar Pradesh and West Bengal. A “Handbook on laws relating to Women” was also released which will serve as a toolkit for the resource persons.
Organised by Legal Services Authorities, LokAdalats (State as well as National) are an Alternative Dispute Resolution (ADR) mode wherein pre-litigation and pending cases in the courts are disposed on the basis of amicable settlement without any expense on the part of litigants. It is free of cost and expeditious method of bringing litigating parties on the same side and saving them from the rigours of trial under adversarial system of adjudication which is generally perceived to be time consuming, complex and costly. In the period of turbulence caused by the pandemic, Legal Services Authorities creatively adapted to the new normal and moved LokAdalat to the virtual platform. Online LokAdalat popularly known as e-LokAdalat are also cost effective as it eliminates the need for organisational expenses. So far 33eLokAdalats have been organized in 17 States wherein 5.41 lakh cases were taken up and 3.00 lakh cases disposed of resulting in settlement of Rs2918.00 cr.
8. Setting up of fast Track Special Courts (FTSCs)
As safety of women and children is a matter of paramount concern the Department of Justice is implementing a Scheme for setting up of 1023 FTSCs across the country for expeditious trial and disposal of pending cases related to rape and POCSO Act. Out of total 1023 FTSCs including 389 exclusive POCSO courts to be set up under the scheme, 28 States/UTs have identified 823 FTSCs including 363 exclusive POCSO courts. 597 FTSCS with 321 exclusive POCSO courts have been made operational till date.
9. Implementation of the Centrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Infrastructure Facilities for Judiciary and the Scheme of operationalization of Gram Nyayalayas :
Centrally Sponsored Scheme (CSS) for Development of Infrastructure Facilities for Judiciary aims to increase the availability of suitable number of Court Halls and Residential Accommodations for Judges / Judicial Officers of District and Subordinate Courts all over the country including at District, Sub-District, Taluka, Tehsil and Gram Panchayat and Village levels. This will help in improving the functioning and performance of the Judiciary across the country in reaching out to every citizen.
The purpose of Scheme of operationalization of Gram Nyayalayas is to provide access to justice for the people belonging to marginalized section of the society thereby reducing their dependence on Extra- judicial systems and further to reduce the workload of the higher courts. The object of the Gram Nyayalayas Act, 2008, is “to provide for the establishment of Gram Nyayalayas at the grass root level for the purpose of providing access to justice to citizens at their doorstep and to ensure that opportunities for securing justice are not denied to any citizen by reason of social, economic or other disabilities.”
• A sum of Rs. 7975.81 crore has been sanctioned since the inception of the Centrally Sponsored Scheme (CSS) for development of infrastructure facilities for judiciary of which Rs. 4531.50 crore since 2014-15 which is around 56.82% of the total release under the Scheme. During the current financial year 2020-2021 a sum of Rs. 754.00 crore has been allocated of which a sum of Rs. 243.56 crore has been sanctioned. In the financial year 2019-20, an amount of Rs. 982 crores was released to the States.
• As per the information made available by the High Courts, there are 19,996 court halls available which has been significantly increased as compared to the 15,818 available court halls in 2014. As far as the Residential Units are concerned 17,752 Residential units available against the current working strength of 19,366 Judges/Judicial Officers. There were 10,211 Residential Units available in 2014. In addition, 2,836 court halls and 1,858 residential units are currently under construction.
• Launch of Nyaya Vikas 2.0: Nyaya Vikas as an online tool for monitoring of construction projects was launched by Minister of Law & Justice on 11th June, 2018. The Nyaya Vikas web portal and mobile app have been upgraded and version 2.0 has been made available for public online from 1st April, 2020 with enhanced capabilities and functionalities, which has been developed based on the feedback from different State Users, with the assistance of NRSC, ISRO.
• Rs.3.78 crore in the financial year 2020-21 of our BE of 8.00 crores has been released upto 31.10.2020for the Scheme for establishing and operating Gram Nyayalayas. Rs. 8 crores was released during the financial year 2019-20 to the States. 12 states have notified 402 Gram Nyayalayas and out of them 225 have been operationalized till 30 November 2020.
10. Citizens’ Duties Awareness Programme
For this purpose, in its responsibility as the nodal coordinating department, Department of Justice, Ministry of Law and Justice has undertaken specific concerted initiatives to create awareness for organizing year long activities and programmes related to Citizens’ Duties including Fundamental Duties. Launched on 26th November 2019, this program has an outreach of more than 48.6 Cr citizens till date. Being implemented by all Departments/ Ministries of Government of India, States/UTs, Judiciary, NSS/NYK Volunteers, as well as with active participation from Indian citizens across India and NRIs overseas, this program has leveraged technological tools including conduct of Online Preamble Reading (21.86 lakh), Online Pledge taking (1.90 lakh), Webinars (10,600), Special E-tickets (14.5 Cr), Social Media (10.95 Cr) amongst many others. Never before in the history of Independent India, has such an awareness programme been undertaken on such a scale, with this kind of unprecedented impact. More than 86, Ministries/ Departments have undertaken year-long activities under CDAP; 31 lakh elected representatives of Gram Panchayats undertook promotional activities, and 14,500 Special Gram Sabhas have been held to promote awareness about the Indian Constitution & Fundamental Duties.
DoJ, in collaboration with National Book Trust, put up a stall at the Delhi World Book Fair to reach common citizens through activities such as preamble reading, quiz competitions, signing of preamble wall, garnering a strong response. DoJ also launched a grass-root campaign in 1000 digital villages under the CSC network, covering 310 districts across 16 states. The CDAP-Digital Village programme has reached out to more than 4,84,000 villagers as on date.
There has also been great emphasis on linking Citizens’ Duties to the abatement and containment of Corona virus in the country. As such, DOJ released a short film on linking citizens’ duties to the abatement of Covid-19 in association with MyGov and more than 1 lakh online pledges were signed to render duty to fight Corona on www.mygov.in. Further, over 19 lakh NSS volunteers and 720 Programme Officers have been engaged in performing voluntary activities for Covid-19. 15th August 2020 was commemorated through a Webinar on Citizens’ Duties during COVID-19 conducted by DoJ in association with ASSOCHAM with more than 500 attendees. Eminent Industrialists and Business Leaders from the Corporate Sector were invited as Speakers to reflect on the corporate sector’s duties and responsibilities during COVID-19.
DoJ collaborated with Atal Innovation Mission under the NitiAayog to exhort more than 20 lakh students registered under the Programme to develop scientific temper and innovation, and strive for excellence in all spheres of life. An online quiz competition on ‘Constitution of India & Fundamental Duties’ from 29.09.2020 to 01.10.2020 through MyGov in which over 49,000 people participated. A webinar on Fundamental Duties was organized in collaboration with NITI AAYOG/ Atal Innovation Mission as part of their “ATL Webinar Series” on Gandhi Jayanti.
DoJ leveraged all digital tools at its disposal to create a large pool of Promotional tools such as Brochure, Flyers, Posters, Standees, Quiz Banks, Preamble Walls for instilling the sense of responsibility towards Constitution and Fundamental Duties among the citizens.
11. Memorandum of Understanding (MOU) with Morocco
A Memorandum of Understanding on Judicial Sector Co-operation was signed between Supreme Court of India and Supreme Council of the Judicial Power of the Kingdom of Morocco on 24.07.2020 in Rabat, to allow both parties to exchange and benefit from their experiences and expertise in the field of computer and digital technologies.
12. Second National Judicial Pay Commission (SNJPC)
The Supreme Court of India vide its order dated 09.05.2017 in Writ Petition No. 643/2015 directed to appoint a Judicial Pay Commission to review the pay scales, emoluments and service conditions of the Judicial Officers of Subordinate Judiciary in India. The purpose is to over the years to improve the service conditions of subordinate judicial officers. Accordingly, Second National Judicial Pay commission has been established under the Chairmanship of Justice (Retd.) P.V. Reddi of the Supreme Court. In February 2020 SNJPC submitted its final report to Supreme Court of India and also provided a copy of report to Department of Justice. On 28.02.2020 Supreme Court considered the report and directed the State Governments and UTs including Department of Justice to file their responses with respect to each recommendation, if any. The Department of Justice filed its response in June 2020.