হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন সার্স-কোব-২ জিনোমিক্স কন্সোর্তিয়ম (আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.) লেবশিংনা সার্স-কোব-২গী ম্যুতেন্ত বেরিএন্তকী জিনোম সিক্বেন্সিংগী অহানবগী রিজল্তশিং থাদোরকখ্রে
29 DEC 2020 9:33AM by PIB Imphal
ভারত সরকারনা য়ু.কে.দগী রিপোর্ত তৌরকখিবা সার্স-কোব-২গী ম্যুতেন্ত বেরিএন্তকী রিপোর্তশিং অসি হকচিন্না লৌখি অমদি ম্যুতেন্ত বেরিএন্তশিং অসি খঙদোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবা প্রো-এক্তিব ওইবা অমসুং ঙাকথোক্নবা লালোং পাইখৎখি।
মখাদা পীরিবা খোঙথাংশিং অসি লালোং অসিদা য়াওখি অদুবু মসি খক্তনা লোইবদি নত্তে:-
1. য়ু.কে.দগী থুংলবা ফ্লাইৎ পুম্নমক দিসেম্বর ২৩গী অহিং নোংয়াইদগী দিসেম্বা ৩১, ২০২০ ফাওবা মতম খরগী ওইনা অথিংবা থমখি।
2. আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তকী খুত্থাংদা য়ু.কে.দগী থুংলখিবা এয়র পেসেঞ্জর পুম্নমক শুকশোই-শোইদনা তেস্ত তৌবা। য়ু.কে.দগী থুংলখিবা আর.তি.-পি.সি.আর.দা পোজিতিব ওইবা পুম্নমক্কী সেম্পলশিং অসি সরকারগী লেব ১০গী কন্সোর্তিয়ম অমনা মদুদি আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.না জিনোম সিক্বেন্স তৌগনি।
3. দিসেম্বর ২৬, ২০২০দা কোবিদ-১৯গী নেস্নেল তাস্ক ফোর্সকী (এন.তি.এফ.)কী মীফম অদুনা তেস্ত তৌবা লায়েং চত্থবা, সর্ভিলেন্স চত্থবা অমসুং কন্তেনমেন্তগী লালোং খন্নখি অমদি রিকম্মেন্দ তৌখি।
4. দিসেম্বে ২২, ২০২০দা থোকখিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী সার্স-কোব-২গী ম্যুতেন্ত বেরিএন্ত অসি লাকশিন্নবা স্তেনদর্দ ওপরেতিং প্রোতোকল থোকখি।
দিসেম্বর ২৬, ২০২০দা এন.তি.এফ. না সমস্যা পুম্নমক কুপ্না নৈনখি অমসুং এন.তি.এফ.না ম্যুতেন্ত বেরিএন্ত অসিগী য়েংলগা হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল ত্রীৎমেন্ত প্রোতোকল নত্ত্রগা হৌজিক লৈরিবা তেস্তিং প্রোতোকলশিং শেমদোকপা মথৌ তাদে হায়না ৱারেপ লৌখি। এন.তি.এফ.না হৌজিক লৈরিবা সর্ভিলেন্স চত্থবগী লালোং অসিগী মথক্তা জিনোমিক সর্ভিলেন্স তৌবা মরু ওই হায়নসু ফোঙদোকখি।
নোবেম্বর ২৫দগী দিসেম্বর ২৩, ২০২০গী অহিং নোংয়াই ফাওবা য়ু.কে.দগী ভারতকী তোঙান তোঙানবা এয়রপোর্তশিংদা পেসেঞ্জর ৩৩,০০০ থুংখি। পেসেঞ্জর পুম্নমক অসি ত্রেক তৌরি অমদি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তশিং তৌহনখি। হৌজিক ফাওবদা ১১৪ খক্তা পোজিতিব ওইবা থেংনখি। পোজিতিব ওইবা সেম্পলশিং অসি আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি. লেব ১০দা (এন.আই.বি.এম.জি., কোলকতা, আই.এল.এস. ভুবনেস্বার, এন.আই.ভি., পুনে, সি.সি.এস., পুনে, সি.সি.এম.বি. হাইদ্রাবাদ, সি.দি.এফ.দি., হাইদ্রাবাদ, ইনস্তেম বেঙ্গলুরু, নিমহান্স, বেঙ্গলুরু, আই.জি.আই.বি. দিল্লী, এন.সি.দি.সি., দিল্লী) জিনোম সিক্বেন্সিং তৌনবগীদমক্তা থাখি।
য়ু.কে.দগী থুংলখিবা মীওই ৬কী অপুনবা সেম্পল ৬তা য়ু.কে.গী অনৌবা বেরিএন্ত জিনোমনা পোজিতিব ওইবা থেংনখি। নিমহান্স, বেঙ্গলুরুদা ৩, সি.সি.এম.বি., হাইদ্রাবাদতা ২ অমসুং এন.আই.ভি, পুনেদা ১ থেংনখি।
মীওইশিং অসি মশা-মশাগী রাজ্য সরকারশিংনা মরী লৈনবা হেল্থ কিয়র ফেসিলিতীশিংদা তোখাইবা কাদা আইসোলেসন তৌদুনা থমখি। মখোয়না নক্নরুবা কন‌্তেক্তশিং ক্বারেন্তিন তৌদুনা থমখি। মখোয়গা পুন্না লাকমিন্নখিবা, ইমুং মনুংগী কন্তেক্তশিং অমসুং অতোপ্পাশিং কুপ্না কন্তেক্ত ত্রেসিং তৌবা হৌখ্রে। অতোপ্পা স্পেসিমেনশিংদসু জিনোম সিক্বেন্সিং তৌরি।
ফীভম অসি কুপ্না য়েংশিল্লি অমদি সর্ভিলেন্স চত্থবা, কেন্তেনমেন্ত তৌবা, তেস্ত তৌবা অমসুং আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি. লেবশিংদা সেম্পলশিংগী চেকশিনবা হেনগৎনবা রাজ্যশিংদা চাং নাইনা পাউতাক পীরি।
খঙজিনবদা কান্নগদবা ৱাফম অমনা য়ু.কে.গী অনৌবা বেরিএন্ত অসি দেনমার্ক, নীদর্লেন্দস, অস্ত্রেলিয়া, ইতালী, স্বিদেন, ফ্রান্দ, স্পেন, স্বিৎজর্লেন্দ, জর্মনী, কনাদা, জপান, লেবানন অমসুং সিঙ্গাপুরদা হান্ননা রিপোর্ত তৌরকখিবা লৈখ্রে।

Ministry of Health and Family Welfare
Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium (INSACOG) Labs release initial results of Genome sequencing of mutant variant of SARS-CoV-2
29 DEC 2020 9:33AM by PIB Delhi
Government of India took cognizance of the reports of mutant variant of SARS- CoV-2 virus reported from UK and put in place a pro-active and preventive strategy to detect and contain the mutant variant.
This strategy includes, but is not limited to, the following steps:-
1. Temporary suspension of all flights coming from UK with effect from the midnight of 23rd December 2020 till 31stDecember 2020.
2. Mandatory testing of all UK returnee air passengers through RT-PCR test. The samples of all UK returnees found positive in RT-PCR test to be genome sequenced by a consortium of 10 govt. labs i.e. INSACOG.
3. Meeting of the National Task Force (NTF) on Covid-19 on 26th December 2020 to consider and recommend Testing, Treatment, Surveillance and Containment Strategy.
4. Standard Operating Protocol for States/UTs to tackle the mutant variant of SARS-CoV-2 issued on 22nd December 2020.
The entire issue was examined at length by NTF on 26th December 2020 and the NTF concluded that there is no need to change either the existing National Treatment Protocol or existing Testing Protocols in view of the mutant variant. NTF also recommended that in addition to the existing surveillance strategy, it is critical to conduct enhanced genomic surveillance.
From 25th November to 23rd December 2020 midnight, about 33,000 passengers disembarked at various Indian airports from UK. All these passengers are being tracked and subjected by States/UTs to RT-PCR tests. So far only 114 have been found positive. These positive samples have been sent to 10 INSACOG labs (NIBMG Kolkata, ILS Bhubaneswar, NIV Pune, CCS Pune, CCMB Hyderabad, CDFD Hyderabad, InSTEM Bengaluru, NIMHANS Bengaluru, IGIB Delhi, NCDC Delhi) for genome sequencing.
A total of 6 samples of 6 UK returnee persons have been found to be positive with the new U.K variant genome. 3 in NIMHANS, Bengaluru, 2 in CCMB, Hyderabad and 1 in NIV, Pune.
All these persons have been kept in single room isolation in designated Health Care facilities by respective State Governments. Their close contacts have also been put under quarantine. Comprehensive contact tracing has been initiated for co-travellers, family contacts and others. Genome sequencing on other specimens is going on.
The situation is under careful watch and regular advice is being provided to the States for enhanced surveillance, containment, testing & dispatch of samples to INSACOG labs.
It is important to note that the presence of the new UK Variant has already been reported by Denmark, Netherlands, Australia, Italy, Sweden, France, Spain, Switzerland, Germany, Canada, Japan, Lebanon and Singapore, so far.