ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
চহি লোইশিল্লকপগী রিভ্যু: দিপার্তমেন্ত ওফ এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং
এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দগী লুপা করোর ১৫০০০অমা আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ানগী মখাদা লিংখৎখ্রে
নেসনৱাইদ আর্তিফিসিএল ইন্সিমিনেসন প্রোগ্রাম ফেজ-২ হৌদোকখ্রে, এ.আই.শিং লাখ ২.৬৪ পাংথোকখ্রে অমসুং লৌমী লাখ ১.৭৩ কান্নবা ফংহনখ্রে
কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী মখাদা পি.এম.-কিসানগী কান্নবা ফংলিবশিংদা কন্সেসনেল ক্রেদিৎ পীনবা অখন্নবা দ্রাইব অমা চৎথখ্রে
22 DEC 2020 4:05PM by PIB Imphal
(১) এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দ (এ.ঐচ.আই.দি.এফ.)
প্রধান মন্ত্রীনা এনিমেল হজবেন্দরী ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত ফন্দগী লুপা করোর ১৫০০০ আত্মানির্ভর ভারত আভিয়ানগী মখাদা মথৌ পীবা পেক্কেজ অমা লিংখৎনবা লাওথোকখ্রে। এ.ঐচ.আই.দি.এফ. অসি ইন্দিভিজুএল ইন্ত্রেপ্রেন্যুরশিং, লনাইগী কম্পনিশিং, এম.এস.এম.ই, ফার্মরস প্রোদুসর ওরগানাইজেসন (এফ.পি.ও.এস.) অমসুং সেক্সন ৮গী কম্পনিনা (১) দাইরি প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর, (২) মীত প্রোসেসিং অমসুং ভেল্যু এদিসন ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং (৩) শাশিংগী চানবা পাম্বীশিং লিংখৎনবা পুক্নিং থৌগৎপা শেন্থংনি। মতিক চারবা মফমশিং অসিদা শেন্দোই অসি @৩%পীরি। হৌজিক ফাওবদা প্রোজেক্ত লোন লুপা করোর ১৫০ অমা বেঙ্কশিংনা এ.ঐচ.আই.দি.এফ.গী মখাদা কাইথখ্রে। অয়াবা ফংলবা কাংবুশিংনা লোনশিং অসি https://ahidf.udyamimitra.in দা থাবা য়াগনি।
(২) নেসনৱাইদ আর্তিফিসিএল ইন্সিমিনেসন প্রোগ্রাম (এন.এ.আই.পি.) ফেজ-২
দিস্ত্রীক্ত ৬০০তা দিস্ত্রীক্ত অমদা শা-শন ২০,০০০গা ওইবা নেসনৱাইদ আর্তিফিসিএল ইন্সিমিনেসন প্রোগ্রাম অসি হন্দক্তা লৈবাক অসিদা সরকারনা ২০১৯গী সেপ্তেম্বরদা হৌদোকখ্রে হায়রিবা অসি চাথোক হেনগৎনবা সেন্তরনা ১০০% মতেং পীবা থৌরমশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী চাওবা অমনি। “নেসনৱাইদ আর্তিফিসিএল ইন্সিমিনেসন প্রোগ্রাম” ফেজ-১গী মখাদা শা-শন লাখ ৭৬ য়ৌখি, লাখ ৯০ অমনা এ.আই. পাংথোকখি অমসুং লৌমী লাখ ৩২ হেন্না কান্নবা ফংহনখি। এন.এ.আই.পি. ফেজ-২ অসি ২০২০গী ওগস্তকী ১দগী দিস্ত্রীক্ত ৬০৪ (দিস্ত্রীক্ত খুদিংগী শা ৫০,০০০)দা হৌদোকখি। হৌজিক ফাওবদা এন.এ.আই.পি. ফেজ-২ মখাদা, এ.আই. লাখ ২.৬৪ পাংথোকখি অমসুং লৌমী লাখ ১.৭৩ অমা কান্নবা ফংহনখি।
(৩) ৱার্কিং কেপিতেল লোনগীদমক দাইরী সেক্তরগী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন
এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং দিপার্তমেন্তনা অনৌবা মচাক “ৱার্কিং কেপিতেল লোনগীদমক দাইরী সেক্তরগী ইন্তরেস্ত সবভেন্সন” অমা হৌদোক্লি হায়রিবা অসি “সপ্পোর্তিব দাইরী কোওপরেতিব এন্দ ফার্মর প্রোদুসর ওর্গানাইজেসন্না দাইরী এক্তিভিতিদা শিজিন্নবা” (এস.দি.সি. অমসুং এফ.পি.ও.) স্কীম মখাদনি। এস.দি.সি. অমসুং এফ.পি.ও. স্কীমগী মখাদা লুপা করোর ১০০.৮৫ অমসু অয়াবা পীরি।
(৪) এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং লৌমীশিংগী কিসান ক্রেদিৎ কার্দ (কে.সি.সি.)
কিসান ক্রেদিৎ কার্দকী মখাদা পি.এম.-কিসানগী কান্নবা ফংলিবশিংদা কন্সেসনেল ক্রেদিৎ পীনবা অখন্নবা দ্রাইব অমা চৎথখ্রে। এনিমেল হজবেন্দরী অমসুং দাইরিয়িং ফার্মরসু দ্রাইব অসিগী মনুং চল্লি। মসিদা লৌমীশিংনা ইন্সতিত্যুসনেল ক্রেদিৎ অসি কন্সেসনেল ওইবা শেন্দোইদা ফংবা ঙম্মী। মসিদা লৌমী করোর ২.৫ য়ৌশিনবা ঙম্মী অমসুং ক্রেদিৎ অসিদগী লুপা লাখ করোর ২রোম কান্নবা ফংগনি। হৌজিক ফাওবদা শঙ্গোমগী য়ুনিয়ন্না দাইরী লৌমীগী এপ্লিকেসন লাখ ৫১.২৩ফংবা ঙমখ্রে অমসুং এপ্লিকেসন লাখ ৪১.৪০ অমনা বেঙ্কতা থাখ্রে।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Year End Review: Department of Animal Husbandry & Dairying
Rs. 15000 crore Animal Husbandry Infrastructure Development Fund set up under Atma Nirbhar Bharat Abhiyan
Nationwide Artificial Insemination Programme Phase-II launched, 2.64 lakh AIs performed and 1.73 lakh farmers benefited
Special drive undertaken to provide concessional credit to PM-KISAN beneficiaries through Kisan Credit Cards
22 DEC 2020 4:05PM by PIB Delhi
(1) ANIMAL HUSBANDRY INFRASTRUCTURE DEVELOPMENT FUND (AHIDF)
The Prime Minister has announced for setting up of Rs. 15000 crore Animal Husbandry Infrastructure Development Fund under AtmaNirbhar Bharat Abhiyan stimulus package. AHIDF has been approved for incentivizing investments by individual entrepreneurs, private companies, MSME, Farmers Producers Organization (FPOs) and Section 8 companies to establish (i) the dairy processing and value addition infrastructure, (ii) meat processing and value addition infrastructure and (iii) Animal Feed Plant. Interest subvention is provided @ 3% to all eligible entities. So far, Rs 150 Cr. project loan has been sanctioned by Banks under AHIDF.Eligible entities can apply for loan online at https://ahidf.udyamimitra.in.
(2) NATIONWIDE ARTIFICIAL INSEMINATION PROGRAMME (NAIP) Ph. II
Nationwide Artificial Insemination Programme for 20,000 bovines per district for 600 districts in the country was recently launched by the Government in September, 2019 which is one of the largest such programmes with 100% central assistance for undertaking breed improvement. Under “Nationwide Artificial Insemination Programme” Phase I, 76 lakh bovines have been covered, 90 lakh AIs performed and more than 32 lakh farmers have been benefitted. The NAIP Phase-II has been initiated from 1st August 2020 in 604 districts (50,000 animals per district). So far, under NAIP Phase-II, 2.64 lakh AIs performed and 1.73 lakh farmers have been benefited.
(3) INTEREST SUBVENTION ON WORKING CAPITAL LOANS FOR DAIRY SECTOR
Department of Animal Husbandry and Dairying has introduced a new component “interest subvention on Working capital loans for Dairy sector” as one of the component under its scheme “Supporting Dairy Cooperatives and Farmer Producer organizations engaged in dairy activities” (SDC&FPO). Under the interest subvention component of SDCFPO scheme so far Rs 100.85Cr has been approved as interest subvention amount against eligible total working capital loan amount of Rs 8031.23 Cr for milk unions as on 16.10.2020.
(4) KISAN CREDIT CARD (KCC) FOR ANIMAL HUSBANDRY& DAIRYING FARMERS
A Special drive has been undertaken to provide concessional credit to PM-KISAN beneficiaries through Kisan Credit Cards. Animal Husbandry & Dairying farmers have been included in this drive. This will enable such farmers to gain access to institutional credit at concessional interest rate. 2.5 crore farmers will be covered and will benefit from credit flow of about Rs 2 lakh crores. Till date 51.23 lakh applications of Dairy farmers have been collected by Milk Unions and 41.40 lakh applications forwarded to the Banks.