লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
ভর্চুএল অমসিং ফিজিকেল মোদতা পাঙথোকপা ২০২০গী অরোইবা নেসনেল লোক অদালত্তা সেত্তলমেন্ত ভেল্যু লুপা করোর ৩২২৮কী ময়া ওইগদবা কেস লাখ ১০গী মথক্তা লোইশিনখ্রে
17 DEC 2020 12:02PM by PIB Imphal
২০২০গী অরোইবা নেসনেল লোক অদালত ১২.১২.২০২০দা নেসনেল লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতিগী মীৎয়েঙ মখাদা লৈবাক শিনবা থুংনা ভর্চুএল অমসুং ফিজিকেল মোদতা পাঙথোকখ্রে‍। নোংমা চুপ্না চত্থখিবা লোক অদালতকী থৌরমদুদা এস.এল.এই.এ. অমসুং দি.এস.এল.এ.শিংনা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী ফীভম য়েংলগা মথৌ তাবা চেকশিন থৌরাং মতিক চানা লৌখৎখি‍।
নেসনেল লোক অদালত পাঙথোক্নবা এস.এল.এই.এ. ৩১না পুন্নবা বেঞ্চ ৮১৫২ মথৌ তৌহনখি‍। মদুদা কেশ ১০,৪২,৮১৬ মায় পাক্না লোইশিনখি‍। লোইশিনখিবা অপুনবা কেসশিংগী মরক্তা ৫,৬০,৩১০না প্রি-লিতিগেসন থাক্তা লৈবনি অমদি কেস ৪,৮২,৫০৬না কোর্ততা পন্দুনা লৈরিবা কেসশিংনি‍। স্তেতশিংনা এন.এ.এল.এস.এ.গী পোর্তেলদা থাগৎলকপা অকুপ্পা ৱারোলশিংগী মতুং ইন্না সেত্তলমেন্ত পুরকখিবা শেন্ফম লুপা করোর ৩২২৭.৯৯গী ময়ানি‍।
কেসশিং
পন্দুনা লৈরিবা
প্রি-লিতিগেসন
অপুনবা
পায়খৎখিবা
১১,৫৪,৯৫৮
২২,৯৮,৭৭১
৩৪,৫৩,৭২৯
লোইশিনখিবা
৪,৮২,৫০৬
৫,৬০,৩১০
১০,৪২,৮১৬
সেত্তলমেন্ত ভেল্যু
লুপাগী খুজিংদা
২৪,৭৬,৫২,০৯,৪০০
৭,৫১,৪৭,৫১,৬৩৬
৩২,২৭,৯৯,৬১,০৩৬
হায়রিবা লোক অদালত অসিদা এম.এ.সি.তি. কেস, লেবর দিস্প্যুত, শেল লৌখৎপা, লম লৌশিনবা, মেন্তেনেন্স কেস, সেক্সন ১৩৮কী মখাদা লৈবা এন.আই. এক্ত কেস, ক্রিমিনেল কম্পাউন্দেবল ওফেন্স, মেত্রিমোনিএল দিস্প্যুত (খাইনবা য়াওদনা), তলবকা মরী লৈনবা সর্ভিস মেত্তর, এলাৱেন্স অমসুং রিতাইয়রমেন্ত বিনিফিত, অতৈ সিভিল কেস (ভরা, ইজমেন্তরী রাইত, ইঞ্জংসন সুত, স্পিসিএল পর্ফোর্মেন্স সুতশিং) অসিনচিংবশিংগা মরী লৈনবা কেসশিং লৌখৎখি‍।
নেসনেল লিগেল সর্ভিসসেস ওথোরিতী (এন.এ.এল.এস.এ.)না পায়খৎপা লোক অদালত অসি য়েৎনদুনা লৈবা ৱাফম লোইশিন্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমনি‍। মসি কোর্ত ওফ লোদা পন্দুনা লৈবা নৎত্রগা প্রি-লিতিগেসন থাক্তা লৈবা য়েৎনবা ৱাফমশিং য়াশিন্নবা পুরক্তুনা ৱারোইশিন পুরক্নবা ফোরম অমনি‍। লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতিজ এক্ত, ১৯৮৭গী মখাদা লোক অদালত্তা স্তেতুতরী স্তেতস পীরি‍। এক্ত অসিগী মখাদা লোক অদালতনা লৌখিবা ৱারেপ অসি সিভিল কোর্ত অমগী য়াথং ওইনা লৌগনি অমদি কাঙবু খুদিংমক্কী অরোইবা ওইগনি, অমসুং অসিগুম্বা ৱারেপ অমগী মায়োক্তা ৱায়েলশঙ অমত্তদা ৱাকৎনিংঙাই লৈতে‍। নেসনেল লোক অদালত অসি থা অহুম অহুম লৈরগা সুপ্রিম কোর্ত্তগী হৌরগা তালুক কোর্ত ফাওবদা কেসশিং (প্রি-লিতিগেসন অমসুং পোসত –লিতিগেসন অনিমক) ৱারোইশিন পুরক্নবা নোংমতদা পাঙথোকই‍।
লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা মীয়ামগী তোঙান তোঙানবা কাঙলুপ্তা য়েৎনবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা এ.দি.আর. ফোরম অসি ফংহনবদা থেংনরিবা শিংনবশিং লাকশিন্নবা লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতিজনা ২০২০দা ভর্চুএল লোক অদালত হায়বদি ই-লোক অদালত হৌদোকখি‍। তেক্নোলোজী শিজিন্নদুনা পাঙথোকপা ই-লোক অদালত অসিনা মখোয়গী য়েৎনরিবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা ফম্পাক অমা মীওই মিলিয়ন কয়াদা পীরি‍। নবেম্বর ২০২০ ফাওবদা, হায়রিবা ই-লোক অদালত অসিগী খুত্থাঙদা কেস ৩,০০,২০০ লোইশিনখ্রে‍।
মখাগী মায় পাকপগী ৱারীশিং অসিনা ১২/১২/২০২০দা পাঙথোকখিবা নেসনেল লোক অদালতনা কমদৌনা য়েৎনরিবা ৱাফমশিংগী মতাঙদা য়াশিন্নবা পুরক্তুনা য়েৎনরিবা মীওইশিংদা মতেং পীবগে হায়বদু উৎলি‍।
এক্সিদেন্ত ভিক্তিম অমগী দিপেন্দেন্তশিংদা ৱাকোংশেল পীবা
লম্বীগী খুদোংথিবা থৌদোক অমদা লৈখিদ্রবা ময়ুম মকৈ পান্দ্রিবা চহী ২২ শুরবা নুপা অমগী দিপেন্দেন্তশিংনা মোতোর এক্সিদেন্ত ক্লেম্স ত্রাইব্যুনেলদা ৱাকোংশেল ফংহনবিনবা এপ্লিকেসন অমা থারকখি‍। ৱাকোংশেলগী ক্লেম অদু ইন্স্যুরেন্স কম্পেনীনা য়েৎলম্মী‍। মরম অসিনা দিপেন্দেন্তশিং অদু য়াম্না খুদোং চাদবা মায়োক্নরম্মী‍। লিগেল সর্ভিসেস ওথোরিতীনা মতম চানা খুৎ থিংজিন্দুনা কেস অদু নেসনেল লোক অদালত্তা ৱারোইশিন পুরকখি অমদি দিপেন্দেন্তশিং অদুদা লুপা ১১,৩০,০০০গী ৱাকোংশেল পীদুনা মখোয়গী মথৌ তারিবা তেংবাং অদু ফংহনখি‍।
ইমুং অমগী লমগী য়েৎনবা ৱাফমগী ৱারোইশিন পুরকখিবা
ইমুংগী লমগী ৱাথোক অমনা ইমুং অনিগী মরক্তা নুংঙাইনদবা ফীভম লৈহনখি‍। কেস অসি লোক অদালত বেঞ্চ কোর্বাদা প্রি-লিতিগেসন থাক্তা পুখৎলকখি‍। হায়রিবা লমগী ৱাথোক অসি নেসনেল লোক অদালতনা লৌখৎখি অমদি প্রি-লিতিগেসন থাক্তা য়াশিন্নবা পুরক্তুনা য়েৎনরিবা অদু লোইশিনখি‍।
য়ুম্বান মরীগী য়েৎনবা ৱাফম য়াশিন্নবা পুরকখিবা
নেসনেল লোক অদালত অসিদা য়ুম্বান মরীগা মরী লৈনবা কেসশিংসু মায় পাক্না লোইশিনখি‍। অসিগুম্বা কেস অমদা য়ুম্বান মরীদা তংদু লৈতাদবা লৈরমখিবা মতৈ মনাউ অনিগী ৱাফম য়াশিন্নখি‍। নুপা অদুনা কঞ্জুগেল রাইত থিংজিন্নবা ওরিজিনেল সুত অমা থারকখি‍। ৱাফম অসি চালিবাসাদা লৈবা ৱেস্ত সিংহভুমগী ফেমিলী কোর্তকী প্রিন্সিপাল জজকী মনাক্তা পন্দুনা লৈরমখি‍। ৱাফম অদু নেসনেল লোক অদালত্তা পুখৎলবা মতুংদা মতৈ মনাউগী মরক্তা লৈরমবা য়েৎনবা ৱাফমদুগী ৱারোইশিন পুরকখি‍। নুপী অদুনা পেতিস্নর ওইরিবা মাগী মপুরোইবগী মনাক্তা লৈবদা য়াখি‍।
ৱাকোংশেলগী ক্লেমগী পেতিস্নরদা তেংবাং ফংহনবা
নেসনেল লোক অদালতকী খুত্থাঙদা মহাক্কী দুকান্দা থোকখিবা হুরান চিন্থিগী থৌদোক অমগী মতাঙদা ইন্স্যুরেন্স কম্পেনীদগী কম্পেন্সেসন তান্নবা চহী কয়া হোৎনরবা মতুংদা রিলিফ ফংহনখি‍। চহী কয়াগী মমাঙদা মহাক্কী মায়কৈদা তাখিবা য়াথং অমদা মাগী মফমদা চাদা ৬গী শেন্দোয়গা লোয়ননা লুপা ১৩,৫৩,২৮৬ ফংহন্নবা হায়খ্রবসু ইন্স্যুরেন্স কম্পেনীনা শেন্ফম অদু পীথোকপদা থিন্থখি‍। মদুগী মতুংদা মহাক্না দি.এল.এস.এ., দিওঘরদা ইন্স্যুরেন্স কম্পেনীগা য়েৎনরিবা মহাক্কী ৱাফমদুগী মতেং নিবা চৎখি‍। ৱাফম অদু ১২.১২.২০২০দা পাঙথোকখিবা নেসনেল লোক অদালত্তা লোইশিনখি অমদি লুপা ১৩,৫৩,২৮৬কী চেক অমা ৱাকৎলক্লিবা মীওইদুদা ফংহনখি‍।

Ministry of Law and Justice
Over 10 Lakh cases worth settlement value of nearly ₹3228.Cr disposed of in last National Lok Adalat of the year 2020 organised through both virtual and physical mode
17 DEC 2020 12:02PM by PIB Delhi
Last National Lok Adalat of the year 2020 was organised through virtual and physical mode across the country under the aegis of the National Legal Services Authority on 12.12.2020. The requisite safety protocol in view of the COVID-19 pandemic was strictly observed by all SLSAs and DLSAs during organisation of daylong event of the Lok Adalat.
A total number of 8152 Benches were constituted by 31 SLSAs to conduct the National Lok Adalat. It was successful in disposing of 10,42,816 cases. Out of the total cases disposed of 5,60,310cases were at the pre-litigation stage and 4,82,506 cases were those which were pending in the courts. The details, as provided by states on NALSA portal, indicate that the settlement amount was nearly ₹3227.99 Cr.
Cases
Pending
Pre-Litigation
TOTAL
Taken Up
11,54,958
22,98,771
34,53,729
Disposed
4,82,506
5,60,310
10,42,816
Settlement value
in ₹
24,76,52,09,400
7,51,47,51,636
32,27,99,61,036
In the aforesaid National Lok Adalat, cases pertaining to MACT cases, labour dispute, money recovery, land acquisition, maintenance cases, NI Act cases under Section 138, Criminal Compoundable Offences, matrimonial disputes (except divorce), service matters relating to pay, allowances and retirement benefits, other civil cases (rent, easmentary rights, injunction suits, specific performance suits) etc. were taken up.
Lok Adalat, conducted by National Legal Services Authority (NALSA) is an alternative method of dispute resolution. It is a forum where disputes/cases pending in the court of law or at pre-litigation stage are settled / compromised amicably. Lok Adalats have been given statutory status under the Legal Services Authorities Act, 1987. Under the said Act, the award (decision) made by the Lok Adalats is deemed to be a decree of a civil court and is final and binding on all parties and no appeal lies against such an award before any court of law. National Lok Adalats are conducted quarterly for settlement of cases (both pre-litigation and post-litigation) in all the courts from the Supreme Court of India to the Taluk Courts on a single day.
To overcome the challenges posed by the pandemic in making this ADR forum for settling disputes accessible to various sections of people, the Legal Services Authorities introduced virtual Lok Adalat i.e., E-Lok Adalat in the year 2020. E-Lok Adalat by leveraging technology has provided a platform to millions of people to settle their disputes. Upto November 2020, a total number of 3,00,200 cases have been disposed of through the said E-Lok Adalats.
The following success stories give a glimpse as to how National Lok Adalat held on 12/12/2020 resulted in providing relief to the disputants by amicable settlement of their disputes.
Compensation to dependents of an accident victim
An application for compensation was filed by the dependents of an unmarried 22-year-old man who had died in a road accident before the Motor Accidents Claims Tribunal. The claim for compensation was being contested by the Insurance Company. The dependents therefore were very much in distress. With the timely intervention of the Legal Services Authorities the case was settled in the National Lok Adalat, and the dependents were awarded compensation of Rs. 11,30,000, providing them with much needed relief.
Settlement of a family land dispute
A family land dispute was creating strain between two family members. The case was referred to the Lok Adalat bench Korba at the pre-litigation stage itself. The said land dispute was then taken up in the National Lok Adalat and was amicably settled at the pre-litigation stage bringing an end to the dispute.
Matrimonial dispute amicably settled
Cases relating to matrimonial disputes were also settled successfully in the National Lok Adalats. In one such case, a husband and wife who were going through a marital disharmony were reconciled. The husband had filed an original suit for restitution of conjugal rights. The matter was pending before the Principal Judge, Family Court, West Singhbhum at Chaibasa. After the matter was taken up in the National Lok Adalat, the dispute between husband and wife was amicably settled. The wife thereafter agreed to stay with the petitioner husband.
Relief to petitioner in claim for compensation
Through the National Lok Adalat, relief was also brought to a person after many years of struggle in claiming compensation from the Insurance Company against a theft which had occurred at his store. Even after many years of an order being passed in his favour in which Rs 13, 53,286/- along with 6% interest was ordered to be paid to him, the insurance company was delaying the payment. Thereafter, he approached DLSA, Deoghar for redressal of his grievance with the said Insurance Company. The matter was settled in National Lok Adalat on 12.12.2020, and a cheque of Rs 13,53,286/- was disbursed in favour of the petitioner.