কম্যুনিকেসন অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্কনা মখোয়গী দিজিতেল পেমেন্ত’ থবকশিং ‘দাকপে’ হৌদোকখ্রে, য়াম্না শাংনা বেঙ্কিংগী হৈনবী লৈনবা পান্দম থম্লি
দাকপে অসি শরুক অনি হেন্না মথৌ তৌবা ওনলাইন পেমেন্তগী থবক পীরি অমসুং শেল-থুমগী ওইবা থবকশিং অসি য়ুমগী থোংজিল ফাওবা য়ৌহল্লগনি – মিনিস্তর রবি শঙ্কর প্রসাদ
15 DEC 2020 1:58PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ পোস্ত (দি.ও.পি.) অমসুং ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ক (আই.পি.পি.বি.)না অনৌবা দিজিতেল এপ ‘দাকপে’ ঙসি ভর্চুএল ওইনা হৌদোকখ্রে। এপ অসি ভারত পুম্বদা মতম শাংনা দিজিতেলগী ওইবা শেল থুমগী শরুক অমা ওইনবা হৌদেকখিবনি।
দাকপে অসি অসি দিজিতেল পেমেন্ত এপ খক্তা নত্তনা মসি দিজিতেল ফাইনান্সিএলগী থৌওং অমনি অমসুং ইন্দিয়া পোস্ত অমসুং আই.পি.পি.বি.না পীরিবা থবকশিং অসিদা মতং পাংলি হায়রিবা অসিনা থাজনিঙাই ওইরিবা পোস্তেল (‘দাক’) লৈবাক অসিগী নেতৱার্ক অসিনা ফাইনান্সিএলগী ওইবা চংদবা য়াদবদা (‘পে’) সমাজ অসিগী মখল কয়াগী সেক্সন্দা – নুংশিজবা মীওইদা পৈশা থাবা ওইগেরা (দোমেস্তিক মোনি ত্রান্সফর – দি.এম.তি.), ক্যু.আর. কোদ স্কেন তৌবা অমসুং সর্বিসেস/ললোনবশিংদা দিজিতেল ওইনা পৈশা পীবা (ভর্তুএল দেবিৎ কার্দ অমসুং য়ু.পি.আই.) অসিনচিংবা অসিনি।
হৌদোকপগী থৌরম অসিদা মিনিস্তর রবি শঙ্কর প্রসাদনা ইন্দিয়া পেমেন্ত পোস্তকী কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনরিবা অসি থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়না য়ুমথোং খুদিংদা শেলগী ওইবা মতেং অসি এ.ই.পি.এস. খুত্থাংদা য়ৌহনখি।
“দাকপে” হৌদোকপা অসি লাওথোক্লদুনা কম্ম্যুনিকেসনস, ইলেক্ত্রোনিকস অমসুং আই.তি. অমসুং লো অমসুং জস্তিস য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী রবি শঙ্কর প্রসাদনা হায় মদুদি “ইন্দিয়া পোস্তনা লৈবাক অসিদা দিজিতেল ওইনা অমসুং মশানা ওইনা অনিমক লোকদাউন মনুংদা থবক তৌই। দাকপে লাকপা অসিনা য়ুমথোং খুদিংদা ইন্দিয়া পোস্ত অসি য়ৌহনবা ঙম্লে। মসিগী অনৌবা থবক অসিনা ওনলাইন্দা বেঙ্কিং অমসুং পোস্তেলগী পোত্থোক য়ৌহনবা খক্তা নত্তনা অমত্তা ঙাইরবা মওংদা কনাগুম্বা অমনা ওনলাইন্দা য়ুমগী থোংজিল য়ৌবা ফাওবগী ওর্দর লৌবা ঙম্লে। ঐহাক্না য়াম্না কন্না থাজৈ মদুদি মসিগী শরুক অনি হেনবা অসিনা ওনলাইন্দা পৈশা থানবা অমসুং য়ুমদা শেল-থুমগী থবকশিং অসি ফংহনবা অসিনা প্রধান মন্ত্রীগী মিয়েং আত্মানির্ভর ভারত অসি পোস্তেল দিপার্তমেন্ত অসিনা য়ৌহনবা ঙম্লগনি।
থৌরম অদুদা শ্রী প্রদীপ্তা কুমার বিসোই, সেক্ত্রেতরি (পোস্তস) অমসুং চেয়রমেন, আই.পি.পি.বি.গী বোর্দনা হায় মদুদি, “দাকপে অসিনা কস্তম্মরশিংদা বেঙ্কিং অমসুং পোত্থোকশিংগী পেমেন্ত অমসুং থবকশিং অসি এপ নত্ত্রগা থাজবা পোস্তমেন অমদা তৌহন্দুনা লাইথোকহল্লগনি। দাকপে অসি শেংনা ইন্দিয়াগী ওইবা ইন্দিয়ন খুদিংদা পীবা শেল-থুমগী ওইবা পাউখুম অমনি”।
আই.পি.পি.বি.গী খোহচৎ অসিদা দাকপে পুথোরকপা অ্সিনা মশক খংবা মায়পাকপা অমা ফংলে অমসুং মসিনা শেল-থুমগী ফিবমদা য়াম্না খুমাং চাওশিনবা অমা ওইদুনা ‘ত্রুলি ইনক্লুসিব ফাইনান্সিএল সিস্তম’ অসিদা মংফাওনরগনি। ঐখোয়গী মোতো অসি কস্তম্মর খুদিংমক মরুওইবা, ত্রান্সসেক্সন খুদিং মরু ওই অমসুং দিপোজিৎ খুদিং মগুন লৈ” হায়না ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ককী এম.দি. অমসুং সি.ই.ও. শ্রী ভেঙ্কাত্রামুনা হায়খি।
ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্কগী মরমদা
ইন্দিয়া পোস্ত পেমেন্ত বেঙ্ক (আই.পি.পি.বি.) মসি কম্ম্যুনিকেসন মিনিস্ত্রীগী পোস্তস দিপার্তমেন্তকী মখাদা ১০০% ভারতসরকারগী মশাগী ওইদুনা লিংখৎপনি। আই.পি.পি.বি. অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৮গী সেপ্তেম্বর ১দা হৌদোকখিবনি। বেঙ্ক অসি মীচম প্রজাদা য়াম্না শিজিন্নবা, শিজিন্নবা ঙম্বা অমসুং বেঙ্ক অসিবু য়াম্না থাজনা শিজিন্নবা পান্দমদা লিংখৎখিবনি। মসিনা পোস্ত ওফিস ১৫৫,০০০গী নেতৱার্ক অমসুং পোস্তেলগী থবক থৌরিবা ৩০০,০০০ হেন্না কান্নবা পীরগনি।
আই.পি.পি.বি. অসিনা চে য়াওদবা থবকশিং, শেল য়াওদবা অমসুং ইশা য়াওদনা য়াম্না শম্বা অমসুং শোইদবা ওইনা কস্তম্মরশিংগী থোংজিল ফাওবা য়ৌহল্লি হায়রিবা অসি সি.বি.এস-ইন্তিগ্রেতেৎ ওইবা স্মার্ত ফোন অমসুং বাইওমেত্রীক্স অমনা য়াহল্লি। আই.পি.পি.বি.অসি অরাইবা অমসুং মীপুম খুদিংনা শিজিন্নবা নুঙাইনবা লোল ১৩ ফংহল্লি।
আই.পি.পি.বি. অসি কেশ য়ামদবা ইকোনোমীদা ঙাক্তুনা থম্মী অমসুং দিজিতেল ইন্দিয়াগী মিয়েংদা থৌদাং কয়া পীরি। ইন্দিয়া অসি মসিগী নাগরিকশিং অসি চপ মান্নবা শেল-থুমগী ওইবা খুদোংচাবা অমা ফংলবা মতমদা চাওখৎপা লৈবাক অমা হায়বদু ওইগদৌরিবনি। ঐখোয়গী মোতো অসি - কস্তম্মর খুদিংমক মরুওইবা, ত্রান্সসেক্সন খুদিং মরু ওই অমসুং দিপোজিৎ খুদিং মগুন লৈ।
আই.পি.পি.বি.গী হেন্না মরীক চুম্বা খঙনবা, www.ippbonline.comদা চংবিয়ু।

Ministry of Communications
India Post Payments Bank launches its digital payments’ services ‘DakPay’, aims to Transform Banking Experience at the last mile
DakPay is double strength of service offerings in the form of online payments and home delivery of financial services – Minister Ravi Shankar Prasad
15 DEC 2020 1:58PM by PIB Delhi
Department of Posts (DoP) and India Post Payments Bank (IPPB) unveiled a new digital payment app ‘DakPay’ at virtual launch event today. The App is launched as part of its ongoing efforts to provide Digital Financial inclusion at the last mile across India.
DakPay is not just a digital payment app but a suite of digital financial and assisted banking services provided by India Post & IPPB through the trusted Postal (‘Dak’) network across the nation to cater to the financial needs (‘Pay’) of various sections of the society – be it sending money to the loved ones (Domestic Money Transfers – DMT), Scan QR code and make payment for services/merchants digitally (Virtual debit card & with UPI), enabling cashless ecosystem through biometrics, providing interoperable banking services to the customers of ANY BANK (AePS) and Utility Bill Payment services.
At the launch event Minister Ravi Shankar Prasad appreciated India Post Payments Bank’s efforts during fight against Covid-19 by providing doorstep financial assistance through AePS leading to financial empowerment of the unbanked and the underbanked.
Announcing the launch of the “DakPay”, Shri Ravi Shankar Prasad, Union Minister for Communications, Electronics & IT and Law &Justice said, “India Post stood the test of times by serving the nation through various postal services digitally and physically during nationwide lockdown. Launch of DakPay adds up to the legacy of India Post which is about reaching out to every household. This innovative service will not only give access to banking services and postal products online, but also is a unique concept where one can order and avail postal financial services at doorsteps. I strongly believe that this double strength of service offerings in the form of online payments and home delivery of financial services combined with nationwide network of Postal department will be another big leap towards Prime Minister’s vision of a financially inclusive and an AatmaNirbhar Bharat.
On the occasion, Shri Pradipta Kumar Bisoi, Secretary (Posts) & Chairman, IPPB Board said that, “Dak Pay brings simplified payment solutions to all by offering all customers access to the banking and payments products and services either through an App or in assisted mode with the help of the trusted Postman. Dak Pay is truly an Indian solution designed to address the financial needs of every Indian”.
“The unveiling of DakPay is a landmark achievement in IPPB’s journey and will further deepen comprehensive financial inclusion to bring forth the dawn of a ‘Truly Inclusive Financial System’. Our motto is - Every customer is important, every transaction is significant and every deposit is valuable.” Said Mr. J Venkatramu, MD & CEO, India Post Payments Bank.
About India Post Payments Bank
India Post Payments Bank (IPPB) has been established under the Department of Posts, Ministry of Communication with 100% equity owned by Government of India. IPPB was launched by the Prime Minister Shri Narendra Modi on September 1, 2018. The bank has been set up with the vision to build the most accessible, affordable and trusted bank for the common man in India. The fundamental mandate of India Post Payments Bank is to remove barriers for the unbanked & underbanked and reach the last mile leveraging the Postal network comprising 155,000 Post Offices (135,000 in rural areas) and 300,000 Postal employees.
IPPB’s reach and its operating model is built on the key pillars of India Stack – enabling Paperless, Cashless and Presence-less banking in a simple and secure manner at the customers’ doorstep, through a CBS-integrated smartphone and biometric device. Leveraging frugal innovation and with a high focus on ease of banking for the masses, IPPB delivers simple and affordable banking solutions through intuitive interfaces available in 13 languages.
IPPB is committed to provide a fillip to a less cash economy and contribute to the vision of Digital India. India will prosper when every citizen will have equal opportunity to become financially secure and empowered. Our motto stands true – Every customer is important, every transaction is significant and every deposit is valuable.
For further information on IPPB, visit www.ippbonline.com