AYUSH
Ministry of AYUSH and AIIMS decides to work together to set up a Department of Integrative Medicine
09 DEC 2020 2:27PM by PIB Delhi
Ministry of AYUSH and AIIMS have decided to initiate work on setting up a Department of Integrative Medicine at AIIMS. This was decided in a joint visit and review by Vaidya Rajesh Kotecha, Secretary, AYUSH and Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS of the Centre for Integrative Medicine and Research (CIMR) at AIIMS, New Delhi. The CIMR receives notable support through the Centre of Excellence Scheme of the Ministry of AYUSH.
Dr. Gautam Sharma, Head, CIMR and senior officers of AYUSH Ministry were also present during the visit. The cutting edge research activities being held by CIMR in the Yoga and Ayurveda disciplines were reviewed and the research outcomes were seen to be impressive. Ministry of AYUSH and AIIMS decided to extend the duration of the research collaboration at CIMR and also to extend the scope of collaborative activities.
Considering the research work, other activities and accomplishments of CIMR, it was felt that setting up a dedicated OPD and IPD beds for CIMR could be the next steps in the growth and development of CIMR. Both Secretary AYUSH and Director AIIMS agreed that considering the increased interest of patients at AIIMS in the CIMR and the growing body of research work of the Centre it could be feasible to further develop it into a standalone Department for Integrative Medicine at AIIMS in the short-term future. This may be developed with dedicated faculty and staff to make it into a permanent Department at AIIMS.
Secretary AYUSH assured that the Ministry of AYUSH will strive to continue its support to CIMR till the dedicated Department is developed. The notable research outcomes of CIMR and the encouraging results of the new initiatives in COVID 19 research through integrative research point towards an integrative approach being the need of the hour and towards the significant public health benefits it can lead to.
It was decided that CIMR, AIIMS may develop an integrated protocol with Ayurveda and Yoga for study on Post COVID treatment. The Ministry of AYUSH could collaborate in the same through the Extra Mural Research Scheme.
The progress in establishing the Integrated AYUSH cancer care facilities at the National Cancer Institute at Jhajjar, Haryana was also reviewed. It was decided to follow it up and expedite the process for early establishment and functioning of the center.
The team of senior functionaries visited CIMR and also attended a presentation on COVID 19 research works at the CIMR. Secretary AYUSH and Director AIIMS complemented the CIMR staff for developing it as a state of the art research unit and producing high quality treatment and research outcomes.

আয়ুশ
আয়ুশ মিনিস্ত্রী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.না ইন্তেগ্রেতিব মিদিসিনগী দিপার্তমেন্ত অমা লিংখৎনবগীদমক পুন্না থবক তৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে
09 DEC 2020 2:27PM by PIB Imphal
আয়ুশ মিনিস্ত্রী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.না ইন্তেগ্রেতিব মিদিসিনগী দিপার্তমেন্ত অমা এ.আই.আই.এম.এস.তা লিংখৎনবা পুন্না থবক শুবা হৌনবা ৱারেপ লৌখ্রে। হায়রিবা অসি নই দিল্লীগী, এ.আই.আই.এম.এস.তা আয়ুশকী সেক্ত্রেতরী, বাইদ্যা রাজেশ কোতেচা অমসুং সেন্তর ফোর ইন্তেগ্রেতিব মিদিসিন অমসুং রিসর্স (সি.আই.এম.আর.)গী এ.আই.আই.এম.এস.কী দাইরেক্তর, দাঃ রান্দীপ গুলেরিয়া লোয়ননা পুন্না উন্নবা অমসুং হন্না য়েংশিনবা অমদা ৱারেপ অসি লৌখিবনি। সি.আই.এম.আর.না আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী সেন্তর ওফ এক্সেল্লেন্সকী মখাদা মশক থোক্লবা মতেং ফংলি।
দাঃ গৌতম শর্ম্মা, সি.আই.এম.আর.গী মকোক অমসুং আয়ুশ মিনিস্ত্রীগী মকোক থোংবা ওফিসরশিংনা হায়রিবা উন্নবা অসিদা শরুক য়াখি। য়োগা অমসুং আয়ুর্বেদাগী লমদা সি.আই.এম.আর.না পায়খৎপা য়াম্না খুমাং চাওশিনবা রিসর্সশিং অসি হন্না য়েংশিনখি অমসুং রিসর্সশিং অসিনা পুথোরকপশিং অসি য়াম্না পুক্নিং হুখি। আয়ুশ মিনিস্ত্রী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস.না সি.আই.এম.আর.তা খুশম্নদুনা তৌরিবা রিসর্সশিং অসিগী মতম শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখি অমসুং খুৎশম্নদুনা পায়খৎলিবা থবকশিং অসি চাওথোকহনখি।
সি.আই.এম.আর. অসিগী রিসর্সকী থবকশিং, অতোপ্পা থৌওং অমসুং সি.আই.এম.আর.গী থবকশিং অসি লোইশিল্লকপা অসি য়েংলগা কৎথোক্লবা ও.পি.দি. অমসুং আই.পি.দি.গী ফমুং থম্বা অসিনা সি.আই.এম.আর. অসিগী চাওখৎপগী মথং খোঙথাংনি। আয়ুশ সেক্ত্রেতরী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস. দাইরেক্তর অনিনা য়ানবা অমা পুরকখি মদুদি সি.আই.এম.আর.দা লৈবা এ.আই.আই.এম.এস.কী অনাবশিং অসিদা থৱাই য়াওবা হেনগৎপা অমসুং রিসর্স তৌরিবশিং অসি হেন্না চাওখৎহনবনা তুংদা কান্নবা কয়া অমা পুরক্কনি। হায়রিবা অসি এ.আই.আই.এম.এস.তা দিপার্তমেন্ত অমা তুং কোইনা লৈহৌনবা কৎথোক্লবা ফেকল্তি অমসুং স্তাফ অমা চংই।
আয়ুশ সেক্ত্রেতরীনা আয়ুশ মিনিস্ত্রীদা থাজবা পীরি মদুদি কৎথোক্লবা দিপার্তমেন্ত অসি চাওখৎত্রিফাওবা সি.আই.এম.আর.দা লেপ্পা লৈতনা মতেং পীগনি। সি.আই.এম.আর.গী মশক নাইরবা রিসর্সকী ফল অমসুং কোবিদ-১৯গী রিসর্সকী অনৌবা খোঙথাংগী থৌনা হাপ্পা থবকশিং অসিনা মীয়ামগী ওইবা হকশেলদা কান্নবা কয়া পীবা ঙমগনি।
মসিনা লেপথোক্লি মদুদি সি.আই.এম.আর., এ.আই.আই.এম.এস.না কোবিদ মতুং লায়েংবগী থিজিনবদা আয়ুর্বেদা অমসুং য়োগা অসিগা লোয়ননা ইন্তেগ্রেতেৎ প্রোতোকোল অমা শেমদৎপা য়াই। আয়ুশ মিনিস্ত্রীনশু হায়রিবা অসিগা মান্ননা এক্সত্রা মুরেল রিসর্স স্কীমগী মখাদা খুৎশম্নবা য়াই।
ঝাজর, হারিয়ানাদা লৈবা নেস্নেল কেন্সর ইন্সতিত্যুৎকী ইন্তেগ্রেতেৎ আয়ুশ কেন্সর কেয়র ফেসিলিতি লিংখৎপগী থৌওংশিং অসিশু য়েংশিনখি। হায়রিবা অসি অমুক হন্না য়েংশিন্নবা অমসুং সেন্তর অসিবু য়াম্না থুনা লিংখৎনবা অমসুং মথৌ হৌনবা থবকশিং য়াংশিল্লগনি।
মকোক থোংবা তীম অমা সি.আই.এম.আর. চৎখি অমসুং সি.আই.এম.আর.দা কোবিদ ১৯গী রিসর্সকী থবকশিংদা শরুক য়াখি। আয়ুশ সেক্ত্রেতরী অমসুং এ.আই.আই.এম.এস. দাইরেক্তরনা সি.আই.এম.আর.গী স্তাফশিংগা চৎমিন্নদুনা য়াম্না ফবা মখলগী ত্রীৎমেন্ত অমসুং রিসর্স পুথোক্লি।