PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
07 DEC 2020 5:46PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেসলোদ অদু ঙসি মশক থোক্না লাখ ৪.০৩(৪,০৩,২৪৮)দা তারকখ্রে
• ভারততা মীওই ৩৬,০১১ কোবিদ লাইনা নারকপা মতমদা হায়রিবা মতম অদুমক্তদা লাইনা অসিদগী নৌনা মীওই ৪১,৯৭০ ফরে হায়না রেজিস্তর তৌখ্রে
• মমাংগী নুমিৎ তরেৎনি অসিদা ভারততা মিলিয়ন পোপুলেসন অমদা লাকখিবা অনৌবা কেস মশিং অদু ১৮৬নি, মসি মালেম অসিগী খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মনুংদা অমনি
• ঙসিদি রিকোভরীগী চাং অদু ৯৪.৩৭% য়ৌরে
• মমাংগী পুং ২৪ অসিদা কেস ফেতেলিতী ৪৮২ রিপোর্ত তৌরকখ্রে
নুমিৎ ১৩৮গী মতুংদা ভারতকী এক্তিব কেসলোদ মখাতানা লাখ ৪.০৩দা তারকখ্রে, ফখিবা অপুনবা মশিংনা লাখ ৯১ হেনখ্রে, মমাংগী চয়োলদা ভারত্তা মিলিয়ন পোপুলেসন অমদা লাকখিবা অনৌবা কেস মশিং অদু মালেম অসিদা খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মনুংদা অমনি
ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেসলোদ অদু ঙসি লাখ ৪.০৩(৪,০৩,২৪৮)দা তারকখ্রে৷ মসি নুমিৎ ১৩৮গী মতুংদা খ্বাইদগী নেম্বনি৷ ২০২০গী জুলাই ২১ ফাওবদা অপুনবা এক্তিব কেস মশিং অদু ৪,০২,৫২৯ ওইখি৷ মমাংগী নুমিৎ ৯নিগী লৈরিবা ত্রেন্দ অসি মখা চৎথরকপা ওইনা মমাংগী পুং ২৪গী মনুংদা ভারততা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী লাকখিবা অনৌবা কেস মশিং অদুদগী নুংতি নুমিৎ খুদিংগী লাইনা অসিদগী ফরকপগী চাং অদুনা হেল্লি হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ নুংতিগী লাকপা অনৌবা কেস মশিং অসিদগী লাইনা অসিদগী ফরকপগী মশিং অসিনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী হেল্লকপা অসিনা ভারতকী হৌজিক লৈরিবা এক্তিব কেস মশিং অসি অপুনবা পোজিতিব কেস অদুগী ৪.১৮% ওইদুনা লেপ্পা লৈতনা ভারতকী এক্তিব কেস লোদ অসি হন্থরকখ্রে৷ ভারততা মীওই ৩৬,০১১ কোবিদ লাইনা নারকপা মতমদা হায়রিবা মতম অদুমক্তদা লাইনা অসিদগী নৌনা মীওই ৪১,৯৭০ ফরে হায়না রেজিস্তর তৌখ্রে৷ লাইনা-লাইচৎ অসিদগী নৌনা ফরকপা অসিনা অপুনবা এক্তিব কেস মশিংদা ৬,৪৪১ হায়থরকপা ঙমখিবনি৷ মমাংগী নুমিৎ তরেৎনি অসিদা ভারততা মিলিয়ন পোপুলেসন অমদা লাকখিবা অনৌবা কেস মশিং অদু ১৮৬নি৷ মসি মালেম অসিগী খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মনুংদা অমনি৷ লাইনা অসিনা নাবা অনৌবা কেস মশিং অসিদগী ফরকপগী মশিং অসিনা হেনবা অসিনা ঙসিদি রিকোভরীগী চাং অদু ৯৪.৩৭% য়ৌরে৷ লাইনা অসিদগী ফবা অপুনবা কেস মশিং অদু লাখ ৯১(৯১,০০,৭৯২) হেল্লে৷ লাইনা অসিদগী ফখ্রবা কেস মশিং অমসুং এক্তিব কেস মশিং অসিগী মরক্তা লৈরিবা গেপ অদু তপ্না তপ্না হেঙ্গলক্তুনা ঙসিদি লাখ ৮৭(৮৬,৯৭,৫৪৪) য়ৌরে৷ লাইনা অসিদগী ফরকপা অনৌবা কেস মশিং অদু রাজ্য/যু.তি. ১০দগীনি৷ মহারাস্ত্রনা নোংমদা লাইনা অসিদগী অনৌবা মীওই ৫,৮৩৪ ফহন্দুনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না ফহনবা ঙম্বা রাজ্য ওইরে৷ কেরলানা মীওই ৫,৮২০ লাইনা অসিদগী ফহন্দুনা নক্ননা মতুং ইল্লি৷ দিল্লীনা নৌনা মীওই ৪,৯১৬ ফহনবা ঙম্লে হায়না রেজিস্তর তৌখ্রে৷ অনৌবা কেস মশিংগী ৭৫.৭০%দি রাজ্য ১০ অমসুং যু.তি.শিং অসিদগীনি৷ কেরলাদা নোংমদা অনৌবা কেস মশিং ৫,৮৪৮ লাক্তুনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না নাই হায়না রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ মহারাস্ত্রদনা নোংমদা অনৌবা কেস মশিং ৪,৯২২ লাকখি অমসুং দিল্লীদনা অনৌবা কেস মশিং ৩,৪১৯ লাকখি৷ মমাংগী পুং ২৪ অসিদা কেস ফেতেলিতী ৪৮২ রিপোর্ত তৌরকখ্রে৷ লাইনা অসিদগী নৌনা শিরকপগী ৭৯.০৫%দি রাজ্য ১০ অমসুং য়ু.তি.শিং ওই৷ মহারাস্ত্রনা মীওই খ্বাইদগী য়াম্না(৯৫) শিখি৷ দিল্লী অমসুং ৱেস্ত বেঙ্গলনা মথংশিৎনা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী ওইনা মীওই ৭৭ অমসুং ৪৯ শিখি৷ মমাংগী চয়োল অসিদা মিলিয়ন পোপুলেসন অমদা নুংতি নুমিৎ খুদিংগী শিখ্রে হায়না রেজিস্তর তৌখিবা মশিং অসি গ্লোবেল্লী ওইনা চাংদম্নবা মতমদা ভারত অসি মিলিয়ন পোপুলেসন অমদা মীওই ৩ শিদুনা খ্বাইদগী নেম্বশিংগী মনুংদা অমা ওইরে হায়না উৎলে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রীনা হয়েং ইন্দিয়ন মোবাইল কংগ্রেস ২০২০দা ৱা ঙাংগনি
হয়েং দিশেম্বর ০৮, ২০২০, অয়ুক পুং ১০:৪৫দা ভর্চুএল ওইনা ইন্দিয়ন মোবাইল কংগ্রেস হৌদোকপা থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোকপগী ৱারোল পীগনি। ইন্দিয়ন মোবাইল কংগ্রেস ২০২০ ভারত সরকারগী তেলিকম্মুনিকেসন দিপার্তমেন্ত অমসুং সেলুলার ওপরেতরস এসোসিএসন ওফ ইন্দিয়া(সি ও এ আই)না পুন্না শীনবনি। থৌরম অসি ২০২০গী দিশেম্বর ৮দগী দিশেম্বর ১০ ফাওবা পাংথোক্কনি। ইন্দিয়ান মোবাইল কংগ্রেস ২০২০গী পান্দমদি “ইনক্লুসিপ ইন্নোবেসন-স্মার্দ, সেকিউয়র, স্তেনেবল”নি। থৌরম অসিগী পান্দমদি ‘অত্মানির্ভর ভারত’, ‘খুদিংমক দিজিতেলগী খুদোংচাবা ফংহনবা’ অমসুং ‘তুংকোইনা চৎনগদবা চাউখৎ-থৌরাং’ হায়রিবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দম অসি ফংনবা হোৎনবনি। থৌরম অসিনা মপান লৈবাক অমসুং লৈবাক মনুংগী ওইনা শেন থাদনবা হেনগৎহন্নবা, তেলিকোম অমসুং নৌনা পুথোরকপা তেক্নোলোজিশিংগী লমদা রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্ত পুক্নিং থৌগৎনবা পান্দম থম্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
আই.আই.তি.-২০২০ গ্লোবেল সম্মিত্তা পি.এম.না মরুওইবা ৱারোল পীখ্রে
ইরাই নুমিৎতা পান আই.আই.তি. য়ু.এস.এ.না শীন্দুনা পাঙথোকপা আই.আই.তি.-২০২০ গ্লোবেল সম্মিত্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা মরুওইবা ৱারোল পীখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা লৈঙাক অসিনা “অওনবা, শিনপাঙবা অমসুং অহোংবা” হায়রিবসিগী পরিংদা লেপ্লি‍। অওনবা পুরকপদা সেক্তর অমত্তা চিত্থহৌবা লৈতে হায়না মহাক্না হায়খি‍। য়ুনিয়ন লেবর কোদ ৪৪বু শুপ্নতগী কোদ ৪দা পুনশিল্লকপা, মালেমগী খ্বাইদগী নেমবা কোর্পোরেত তেক্সশিংগী মরক্তা অমা ওইহনবা, মপান্দা থাদোকপা অমদি পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা সেক্তর তরাদা পায়খৎবা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমনচিংবা লৈঙাক অসিনা পুরকখিবা অ্রচৌবা অওনবশিং মহাক্না পনখি‍। কোবিদ-১৯গী চিরবা তান্ফমসিদসু ভারতনা রেকোর্দ ওইবা মওংদা শেল থাদরি অমদি থাদরিবা শেন্ফমশিংসিগী অয়ামবদি তেক সেক্তরদা ওইরি হায়না মহাক্না পনখি‍। ঙসিগী ঐখোয়গী থৌওথনা হয়েংগী ঐখোয়গী মালেমগী মশক লেপকদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। কোবিদ-১৯ মতুংগী ওইরক্কদবা মচত্তি: হন্না তমবা, হন্না খনবা, হন্না ইনোভেত তৌবা অমদি হন্না পুথোকপনি‍। মসিগা লোয়ননা অয়ামবা হীরম খুদিংমক্তা মথঙ মথঙ পায়খৎলিবা শেন্মিৎলোনগী অওনবা অসিনা ঐখোয়গী মালেম অসিবু মতুং হাপকনি‍। মসিনা ‘হিংবদা নুংঙাইহনবা’ ফীভম পুরক্তুনা লায়রবা অমদি তোল্ল-তারবশিংগী পুন্সিদা অফবা ইনোৎ পীরক্কনি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। লাইচৎ মনুংদা থোরকখিবা য়াম্লবা ইনোভেসনশিং অসি ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদমিয়াগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবদগী ওইরকখিবনি‍। ঙসি মালেম অসিনা অনৌবা পুন্সি মরেল অসিগা চুশিন্ননবগীদমক্তা ওইথোকপা য়াবা পাম্বৈশিং মথৌ তারি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পান আই.আই.তি. গ্লোবেল সমিৎতা পীখিবা পি.এম.গী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শবর্ধন্না কেন্দ্র মন্ত্রী ধর্মেন্দ্র প্রধানগী মাংদা আই.আই.এফ. ২০২০গীদমক্তা সি.এস.আই.আর.-আই.এম.এম.তি., ভুবনেশ্বরগী থৌরম ই-ইনোগ্রেৎ তৌখ্রে
কেন্দ্রগী সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল অমসুং আর্থ সাইন্সকী মন্ত্রীনা ঙসি ইন্তর্নেস্নেল সাইন্স ফেস্তিবেল ২০২০ (আই.আই.এস.এফ.-২০২০) গীদমক্তা সি.এস.আই.আর.-আই.এম.এম.তি., ভুবনেশ্বরগী কর্তেন রাইজরগী ই-ইনোগ্রেৎ তৌখ্রে। কেন্দ্রগী পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাসকী মন্ত্রী, স্তীল মন্ত্রী শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না থৌরম অদুগী অথোইবা লেংবীরকপা ওইখি। থৌরম অদুদা দা. শেখর সি. মন্দে, দি.জি, সি.এস.আই.আর. & সেক্রেতরী, দি.এস.আই.আর. অমসুং প্রোফেসর সুদ্ধাসৎৱা বসু, দাইরেক্তর, সি.এস.আই.আর.-আই.এম.এম.তি., ভুবনেশ্বরনা শরুক য়াখি। আই.আই.এস.এফ.-২০২০গী থিম “আত্মনির্ভর ভারত অমসুং মালেমগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক সাইন্স” হায়বসিনি। হৌদোকপগী ৱারোল পীরদুনা দা. হর্শবর্ধন্না হায়খি, “আই.আই.এস.এফ.-২০২০গী পুখৎলক্লিবা থিম – ‘আত্মনির্ভর ভারত অমসুং মালেমগী য়াইফ-থৌরাংগীদমক সাইন্স’ অসি হৌজিক্কী লৈবাক অসিনা চাউখৎ-থৌরাংগীদমক খোংজেল য়াংনা মাংদা চংশিল্লিবা অমসুং ঐখোয়গী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীজীগী ‘আত্মনির্ভর ভারত’না মালেমগী শেন্মিৎলোন্দা মরুওইবা থৌদাং য়াগদবা মিৎয়েং অদু চৎনহন্নবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মায়কৈদা য়েংলকপা মতম অসিগা য়াম্না মরী লৈনরি। তোঙান তোঙানবা লমশিংদা অচৌবা সাইন্তিফিক দিস্কোবরীশিং অমসুং তেক্নোলোজীকেল এদভান্সমেন্তনা মালেমদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা ঐখোয়গী অচৌবা হোৎনবশিং অদু উৎলি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
আই.আই.এস এফ. ২০২০গীদমক আর.জি.সি.বি.গী কর্তেন রাইজর ইভেন্তদা দা. হার্শ বর্ধননা ৱা ঙাংখ্রে
থিরুবনন্থপুরমদা লৈরিবা রজিব গান্ধী সেন্তর ফোর বাইওতেক্নোলোজীনা ইরাই নুমিৎতা শিনখিবা ২০২০ আই.আই.এস.এফ.কী কর্তেন রাইজর ইভেন্ত অদুদা ভর্চুয়েল্লী ওইনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা ৱা ঙাংখ্রে৷ ২০২০ আই.আই.এস.এফ. অসি য়ৌদ্রিঙৈগী মমাংদা লৈবাক অসি শিনবা থুংবা তোঙান তোঙানবা আউত্রিচ অমসুং পোপুলরাইজেসন প্রোগ্রামশিং চৎথরি৷ কর্তেন রাইজর ইভেন্ত অদুদা ৱা ঙাংলদুনা দা. হার্শ বর্ধননা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, “লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়ামশিং সাইন্স শিজিন্নহনবা অমসুং মতৌ করম্না সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মেথমেতিক্স(এস.তি.ই.এম.)না ঐখোয়গী পুন্সি মরেল অসি ফগৎনবা সোলুসনশিং ঐখোয়দা ফংহনবগে হায়বগী লম্বী অদু উৎপা অসিনা সাইন্সল ফেস্তিভেল অসিগী পান্দমনি”৷ আর.জি.সি.বি.না তৌরিবা থবক অসি থাগৎলদুনা আর.জি.সি.বি.না ইনফেক্সিয়র্স অমসুং নন-ইনফেক্সিয়র্স লাইনাশিং অসি তেস্ত তৌবা অসিদগী হেন্দোক্তুনা ভারততা কোবিদ লাইনা-লাইচৎ অসি শন্দোরকপদগী হৌদুনা কোবিদ তেস্ত তৌবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি হায়না দা হার্শ বর্ধননা ফোংদোকখ্রে৷ হৌজিক ফাওবদা আর.জি.সি.বি.না কোবিদ তেস্তিং লাখ অমা হেন্না তৌখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
২শুবা কেন্সর জিনোম এত্লাস(তি.সি.জি.এ.) ২০২০ কনফরেন্স অদু ভর্চুয়েল্লী ওইনা দা. হার্শ বর্ধননা হৌদোকখ্রে
২শুবা তি.সি.জি.এ. ২০২০ কনফরেন্স অদু ইরাই নুমিৎতা ন্যু দিল্লীদা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মন্ত্রী অমসুং কাউন্সিল ফোর সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রীয়েল রিসর্চ(সি.এস.আই.আর.)গী উপ রাস্ত্রপতি দা. হার্শ বর্ধননা ভর্চুয়েল্লী ওইনা হৌদোকখ্রে৷ থৌরম অদু হৌদোকপগী মতমদা দা. হার্শ বর্ধননা জিনোমিক্স, প্রোতিওমিক্স, মেতাবোলোমিক্স অমসুং আর্তিফিসিয়েল ইন্তিলিজেন্স অমসুং মেছিন লর্নিং দাতা এনালাইসিস্কী খ্বাইদগী নৌরবা তেক্নোলোজীশিং শিজিন্নদুনা লৈবাক অসিগী কেন্সরগী পোৎলুম অদু হন্থনবা ভারত সরকার অসিনা কন্না হোৎনরিবশিং অসি ফোংদোকখ্রে৷ ইন্দিয়ন কেন্সর জিনোমিক্স এত্লাস(আই.সি.জি.এ.) অমা শেম্ননবা লাক্লিবা মালেমগী অসিগী সাইন্তিসশিং অমসুং ক্লিনিসিয়নশিং য়াওরিবা কনসোর্তিয়ম অসিগী ইফর্তশিং অদু কেন্দ্রগী মন্ত্রী অসিনা মশক খঙখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয় অমসুং অয়ুশ মন্ত্রালয়না অয়ুশ এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল অমা শেমগৎনবা ৱারেপ লৌখ্রে
অয়ুশকী প্রদক্তশিং অসি মপান্দা থাদোকপা অসি হেঙ্গৎনবা এক্সপোর্ত প্রোমোসন কাউন্সিল অমা শেমগৎনবা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয় অমসুং অয়ুশ মন্ত্রালয় অনি পুন্না চৎমিন্নদুনা থবক তৌমিন্নরগনি হায়না ৱারেপ লৌখ্রে৷ মসিগী ৱারেপ অসি অয়ুশ ত্রেদ অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মমাংদা পাংথোকখিবা জোইন্ত রিভিয়ু অদুদা কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং অয়ুশ মন্ত্রী শ্রী শ্রীপদ নাইকনা লৌখিবনি৷ অয়ুশকী প্রদক্তশিং অসি মপান লৈবাক্তা হেন্না হেন্না থাদোকপা ঙম্নবা প্রাইস অমসুং ক্বালিতী কম্পিতিতিবনেস অদু ফংবা ঙম্নবা অয়ুশ সেক্তর পুম্নমক পুন্না থবক তৌমিন্নরগনি হায়না রিভিয়ু অদুদসু ৱারেপ তাখি৷ ২০২০গী দিসেম্বর ৪দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা পাংথোকখিবা রিভিয়ু অদুদা ইন্দস্ত্রী ৫০রোম অমসুং অয়ুশ সেক্তরদগী ত্রেদ লিদরশিংনা শরুক য়াখি৷ অয়ুশ সেক্তরগী স্তেকহোল্দর ২০০০ হেন্না ভর্চুয়েল প্লেতফোর্মশিংদা লাইব স্ত্রিমিংগী খুৎথাংদা ই-ইভেন্ত অদুদা শরুক য়াখি৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
সেক্তর পুম্নমক্তা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন শিজিন্নদুনা ভারতকী ইকোনোমী অসি কোবিদ-১৯গী ইফেক্তশিং অসিদগী লাক্কদৌরিবা চহী খরা অসিদা অথুবা মতমদা অমুক হল্লক্তুনা মালেম অসিদা খ্বাইদগী ৱাংবা ইকোনোমীশিং অসিগী মনুং চল্লগনি: নিতি আয়োগ ভাইস চিয়রমেন
সেক্তর পুম্নমক্তা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন শিজিন্নদুনা ভারতকী ইকোনোমী অসি কোবিদ-১৯গী ইফেক্তশিং অসিদগী লাক্কদৌরিবা চহী খরা অসিদা অথুবা মতমদা অমুক হল্লক্তুনা মালেম অসিদা খ্বাইদগী ৱাংবা ইকোনোমীশিং অসিগী মনুং চল্লগনি হায়না হন্দক্তা পাংথোকখিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্তগী চহী ৫০ শরুকপগী পাংথোকপা ৱেবিনার অদুদা নিতি আয়োগকী ভাইস চিয়রমেন দা রজিব কুমারনা ফোংদোকখ্রে৷ “মালেম অসিগী খ্বাইদগী ইকোনোমী ৱাংবা লৈবাক অহুমগী মনুং চনবা ঙম্নবগী পান্দমদা সরকার অসিনা সেক্তর পুম্নমক্তা থোংথাংশিং অমসুং রিফোর্মশিং খুদম ওইনা লৌউ-শিংউ, মোদর্ন মেদিসিন, ত্রেদিস্নেল মেদিসিন, ন্যু এদজুকেস্নেল পেলিসী, স্মোল অমসুং মেদিয়ম এন্তরপ্রাইজেস, লেবর সেক্তরশিং লৌখৎখ্রে,” হায়না নেস্নেল কাউন্সিল ফোর সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ভিগ্যান প্রসারনা শিল্লিবা-লাইনা-লাইচৎ অসিগী অতোপ্পা নাকল অমদা-দি.এস.তি. গোল্দন জুবিলী দিস্কোর্স সেরিস্কী মতাংদা পাংথোকপা ৱেবিনার অমদা মহাক্না ফোংদোকখি৷ লাইনা-লাইচৎ অসিনা পোৎশক কয়ামরোম হোংহল্লে অমসুং থবকশিং পাংথোকপগী অনৌবা লম্বীশিং উৎলে অমসুং হায়রিবা ময়াম অসিগী অয়াম্বা শরুক্তি পোস্ত –কেবিদ ৱল্দদা লৈহৌরগনি অমসুং মসিনা মরম ওইরগা পোস্ত-কোবিদ ৱল্দদা ঐখোয়না ইন্নোভেতিব ইকোনোমিক ইকোসিস্তেম অমা লৈবা মরু ওই হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
এস.দি.জি.শিংগী মতাংদা ৪শুবা সাউথ এসিয়া ফোরম
সস্তেনেবল দিভেলপমেন্ত গোল(এস.দি.জি.)গী ৪শুবা সাউথ এসিয়ন ফোরমগী শরুক অমা ওইনা দিজাস্তর অমসুং ক্লাইমেত রিসাইলেন্সকী মতাংদা স্পিসিয়েল দাইলোগ অমা ইরাই নুমিৎতা সাউথ এসিয়াদা য়ু.এন.ই.এস.সি.এ.পি. সাউথ এসিয়া অমসুং পেসিফিক্না ভর্চুয়েল্লী ওইনা পাংথোকখ্রে৷ দিজাস্তর অমসুং পব্লিক হেল্থ রিক্স মেনেজমেন্তগী মতাংদা লৈরিবা সিস্তেমেতিক এপ্রোচ অদু চৎনহনবদা থেংনরিবা চেলেঞ্জশিং অদু লান্থোকপা ঙম্নবা খুদোংচাবশিং অদু মশক খঙদোকপা অসিনা হাই লেভেল মীফম অদুগী য়াম্না মরু ওইবা ওবজেক্তিবশিংনি৷ থৌরম অদুদা হোম এফিয়র্স্কী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা ৱা ঙাংখ্রে৷ সাউথ এসিয়ন লৈবাকশিং অসিনা এক্সত্রিম ৱেদর ইভেন্তশিং খুদম ওইনা ইশিং-ইচাউ, সাইক্লোন, হিত ৱেবশিং॥, কোল্দ ৱেবশিং, লেন্দস্লাইদশিং, ইকং থোকপা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎকী চেলেঞ্জশিং থেংনরি হায়না হোম এফিয়র্স্কী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী নিত্যনন্দ রাইনা মহাক্কী ৱারোলদা ফোংদোকখি৷ পব্লিক হেল্থ ইসুশিং অসিনা সাউথ এসিয়াগী লৈবাক পুম্নমক অসিগী অতোপ্পা চেলেঞ্জ অমা ওইরি৷ অসিগুম্বা ফিভম অসিগীদমক কোওপরেসনগীদমক ঐখোয়না অফবা কোলাবোরেতিব ফ্রেমৱর্ক অমা লৈবা তঙাই ফদে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
ভারতকী ফিসরী সেক্তরগীদমক কোবিদ-১৯ অসি গেম চেঞ্জর অমা ওইনা প্রুব তৌরবা য়াইউপ রাস্ত্রপতি
লাইনা-লাইচৎ অসিনা লৈবাক অসিদা লৈরিবা মীয়াম্বু হেল্থ দাইতরী হেবিতশিং লৈহল্লকপা অসিনা ভারতকী ফিসরী সেক্তরশিংগীদমক কোবিদ-১৯ অসিনা গেম চেঞ্জর অমা ওইনা প্রুব তৌরবা য়াই হায়না উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী ভেনকাইহ নাইদুনা ফোংদোকখ্রে৷ ভিশাখাপত্তনমদা লৈরিবা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফিসরীস তেক্নোলোজী(সি.আই.এফ.তি.) অমসুং সেন্ত্রেল মেরিন ফিসরীস রিসর্চ ইন্সতিত্যুত(সি.এম.এফ.আর.আই.)দা লৈরিবা সাইন্তিসশিং অমসুং স্তাফশিং অসিবু থাগৎলদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে, ঙা অসি প্রুতিন মরাং কাইনা য়াওবা সোর্স অমনি অমসুং লৈবাক অসিদা মরু ওইনা অঙাংশিংদা মালন্যুত্রিসন থোকপগী চাং হন্থনবগী মচাক অমা ওইরি৷ হিরম অসিগী মতাংদা ঐখোয়গী চানবা চিঞ্জাক্তা ঙা য়াওবগী কান্নবা ময়াম অদু মীয়ামদা খঙহন্নবা এৱেয়রনেসশিং পাংথোক্নবা হেল্থ এক্সপর্তশিং অমসুং ন্যুত্রিসন্নিসশিং অসিদা মহাক্না হায়খ্রে৷ “ঐখোয়গী হকচাংদা তঙাই ফদনা মরু ওইরিবা অমসুং কার্দিওবাস্কুলর হেল্থতা তঙাই ফদনা চংলিবা ওমেগা-৩ ফেত্তী এসিদস অসি ঙাদা মরাং কাইনা য়াওরি৷ হায়রিবা কান্নবা ৱাখল্লোন অসি প্রজা মীয়ামদা খঙহনবা তঙাই ফদে”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• অসাম: অসামদা পোজিতিব ওইবগী চাং ০.৮৪% ওইখিবগা লোইননা তেস্ত ১১,৫১৪ তৌখিবগী মনুংদা কেস ৯৭ থেংনখি, অদুগা পেসেন্ত ৮৪ দসিচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিং- ২১৩৭৫৯, ফগৎখিবশিং- ৯৭.৮৭% অমসুং এক্তিব কেসশিং – ১.৬৬%, হায়না রাজ্যগী হকশেল মন্ত্রীনা ত্বীত তৌরকখি।
সিক্কিম: অনৌবা কেস ২৭ থেংনখিবগা লোইননা সিক্কিমগী কোবিদ-১৯গী মশিং অসি ৫,১৯৪ য়ৌখ্রে।
কেরলা: তিয়র অহুমগী লোকল বোদী ইলেক্সনশিং অদুগী অহানবা তাঙ্কক অদু কেরলা হয়েং পাংথোক্লগনি, কোবিদ প্রোতোকোলগী শরুক অমা ওইনা পোলিং বুথশিং অদু সেনিতাইজ তৌখ্রে। পব্লিক হেল্থ এক্সপার্তশিংগী ৱাকলদসু পোলশিং অসিগী মতুংদা কেস গ্রাফ অসি অমুক হেনগৎলকপা য়াই।
তামিল নাদু: নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯গীদমক্তা য়াম্লবা মীওই ১,৩২০ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে, মসিনা তামিল নাদুগী কেসকী অপুনবা মশিং অদু ৭,৯০,২৪০ য়ৌহনখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ১৬ শিখি, মখোয় লোইনমক চহি ৬০গী মথক্তা ওইখি, মসিনা রাজ্য অসিদা লৈরিবা কোবিদ-১৯গী অপুনবা মশিং অদু ১১,৭৯৩দা য়ৌহনখি।
কর্নাতকা: জিলা অয়াম্বনা কোবিদ ১৯ তেস্ত তার্গেতশিং ফংবা ঙমদ্রি, চিক্কামাগলুর অমসুং বেঙ্গলোর অর্বাননা তার্গেতশিং অদুদগী হেন্না অমসুং মথক্তা তৌখি। অমসুং রাজ্য অসিদা আই.সি.য়ু. কেসশিংদা য়াম্না হন্থরকপা থেংনখি, হৌজিক ২৮০ লৈরি। রাজ্য সরকারনা ন্যু য়িয়রগী সেলেব্রেশনগীদমক্তা অথিংবা থম্নবা ৱারেপ লৌরবা য়াই।
অন্ধ্র প্রদেশ: এলুরুদা লৈবা সরকারগী হোসপিতালদা মশক খংদবা লাইনা অমনা নারক্তুনা হৌজিক ফাওবদা মীওই ৩৪০ ময়া নক্না নাহনখ্রে, অমা লৈখিদ্রে, থাংজা নুমিৎকী নুমিদাংৱাইরমদগী ওনিংবা অমসুং মচিন্দগী কোঙ্গোল কাবাগুম্বা সীম্তমশিং অস লৈবা মীওই কয়া অমা হোসপিতালদা এদমিত তৌরকখ্রে।
তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ৫১৭ থেংনখি, ৮৬২ ফগৎখি অমসুং ২ শিখি। অপুনবা কেসশিং: ২,৭৩,৮৫৮; এক্তিব কেসশিং: ৭,৭৭৮; শিখিবশিং: ১৪৭৪; দসিচার্জ তৌখিবশিং: ২,৬৪,৬০৬। তেলঙ্গনাগী কোবিদতগী ফগৎলকখিবশিংগী মশিংনা অনৌবা কেসশিংগী মশিংদগী লেপ্তনা হেনগৎলক্লি।
মহারাস্ত্র: ব্রিহানমুম্বাই মুনিসিপাল কমিশনর, ইকবাল সিং ছাহলনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯ পোজিতিব ওইবগী চাং অসি চাদা ৫দা হন্থখ্রে, হায়রিবা অসি লাইচৎ অসি হেক হৌরকপদগী হৌখিবা থা ১০দা খ্বাইদগী হেন্না নেম্বা ওইখি। মহাক্না হায়খি কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ঙসি য়াওনা হৌখিবা নুমিৎ ১০দা মুম্বাইদা লৈরিবা ফিভম অসি ফগৎলক্লে।
গুজরাত: গুজরাত্তা নাওমাইজিং নুমিত্তা অনৌবা কোরোনাভাইরস পোজিতিব কেস ১৪৫৫ থেংনখি, মসিনা ইনফেক্সনশিংগী মশিং অদু ২,১৮,৭৮৮ হেনগৎখ্রে। ভাইরল লাইনা অসিদা পেসেন্ত ১৭ অমুক শিখিবগা লোইননা রাজ্য অসিগী শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৪,০৮১ য়ৌখ্রে। ১,৪৮৫ ফগৎখিবা অসিনা অনৌবা কেসশিংগী মশিংদগী হেনখি। রাজ্য অসিদা ফগৎখিবশিংগী মশিং অদু হৌজিক ২,০০,০১২দা লৈরি, মসিনা কেস রিকোভরী রেত অদু চাদা ৯১.৪২ ওইহনখি। রাজ্য অসিদা হৌজিক এক্তিব কেস ১৪,৬৯৫ লৈরি।
দামন, দ্যু, দাদ্রা অমসুং নাগর হৱেলিগী য়ুনিয়ন তেরিতোরীদা, কোবিদ-১৯ কেসলোদ অদু অনৌবা কেস অনি হেনগৎলকপগা লোইননা ৩,৩১৫দা হেনগৎলকখ্রে, অদুগা ফগৎলকখিবশিংগী মশিং অদু ৩,২৯৯দা হেনগৎলকখ্রে।
রাজস্থান: রাজস্থানদা নোংমাইজিং নুমিত্তা করোনাভাইরস ইনফেক্সনগা মরী লৈনবা ২০ অমুক শিখিবনা, শিখিবশিংগী মশিং অদু ২,৪২৯ য়ৌহনখ্রে, অদুগা অনৌবা কেস ২,০৮৯ থেংনখিবগা লোইননা ইনফেক্সনগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ২.৮০ য়ৌহনখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেসলোদ অদুগী মনুংদা ২২,৪২৭দি লাইয়েংদুনা লৈরি অদুগা মীওই ২,৫৫,৭২৯ লাইয়েংলবা মতুংদা দিসচার্জ তৌখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশ সরকারনা খু সেন্দুনা কোবিদ-১৯গীদমক্তা ভেক্সিনেশন তৌনবগীদমক্তা শেম-শাবা হৌখ্রে, মরমদি ভেক্সিন অসিনা হেক ফংবগা ভেক্সিনেশনগী থবক অদু য়াম্না কোম্না চত্থবা য়ানবা।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১,২২৯ থেংনখি, মসিনা ইনফেক্সশিংগী মশিং অদু ২,৪৬,৮০৯ য়ৌহনখি। ইনফেক্সন অসিদা পেসেন্ত ১২ অমুক শিখিবগা লোইননা রাজ্য অসিদা শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২,৯৮৯দা হেনগৎলকখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক এক্তিব কেস ২০,০৪৮ লৈরি। রায়পুর জিলাদা অনৌবা কেস ১৪৩ থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৬৭১ শিখিবা য়াওনা ৪৭,৭৪৫ য়ৌহনখ্‌রে।
গোৱা: গোৱাদা নোংমাইজিং নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১১২ থেংনখি, মসিনা ইনফেক্সনশিংগী মশিং অদু ৪৮,৬৮৬ য়ৌহনখি। মসিগী ভাইরল লাইনা অসিদা অমা শিখিবগা লোইননা, শিখিবশিংগী মশিং অদু রাজ্য অসিদা ৬৯৮ ফাওবা য়ৌখ্রে। নুমিৎ অদুদা লাইয়েংলবা মতুংদা মীওই ১৩১ দিসচার্জ তৌখিবগা লোইননা ফগৎলকখিবশিংগী মশিং অদু ৪৬,৬২৪ য়ৌখ্রে, রাজ্য অসিদা রক্তিব কেস ১,৩৬৪ লৈরি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
07 DEC 2020 5:46PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
est in the
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
India's Active Caseload further contracts to 4.03 Lakh after 138 days, Total Recoveries surpass 91 lakh, New Cases per million population in India in the last week one of the lowest in the world
India’s total Active Caseload has significantly fallen to 4.03 lakh (4,03,248) today. This is the lowest after 138 days. The total active cases were 4,02,529 on 21st July, 2020. Continuing with the trend of the last nine days, India has reported more daily recoveries than the daily new cases during the past 24 hours. India’s Active Caseload presently consists of just 4.18% of the Total Positive Cases. While 36,011 persons in India were found to be infected with COVID, 41,970 new recoveries were registered during the same period. The new recoveries have led to a net decline of 6,441 in the Total Active cases. New cases per million population in India in the last seven days are 186. It is one of the lowest in the world. The difference in New Recoveries outnumbering New Cases has also improved the Recovery Rate to 94.37% today. The total recovered cases have crossed 91 lakh (91,00,792). The gap between Recovered Cases and Active Cases, that is steadily increasing is nearing 87 lakh (86,97,544) today. 76.6% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with 5,834 newly recovered cases. Kerala follows closely with 5,820 new recoveries. Delhi registered 4,916 new recoveries. 75.70% of the new cases are from 10 States and UTs. Kerala reported the highest daily new cases at 5,848. It is followed by Maharashtra with 4,922 new cases. Delhi recorded 3,419 new cases. 482 case fatalities have been reported in the past 24 hours. Ten States/UTs account for 79.05% of new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (95). Delhi and West Bengal follow with 77 and 49 daily deaths, respectively. The daily registered deaths per million population during the past week when compared globally demonstrate that India has one of the lowest at 3 deaths/million population.
For details:
PM inaugurates construction work of Agra Metro project in Agra
PM inaugurated construction work of Agra Metro project in Agra, Uttar Pradesh today through video conference. Union Minister of Housing and Urban Affairs, Shri Hardeep Singh Puri, Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath, and other dignitaries attended the event. Speaking on the occasion, the Prime Minister pointed out that one of the major problems of the country's infrastructure sector has been that new projects were announced, but not much attention was given to where the money would come from. He added that his government has ensured the necessary funds at the start of the new projects itself. The Prime Minister said that more than Rs 100 lakh crore will be spent under the National Infrastructure Pipeline Project. Work is also being done on the Multi-modal Connectivity Infrastructure Master Plan. He added that efforts are on to attract investment from all over the world to improve the country's infrastructure.
For details:
Text of PM’s address on inauguration of construction work of the Agra Metro Project
For details:
PM to address India Mobile Congress 2020 tomorrow
Prime Minister Shri Narendra Modi will give the inaugural address at the virtual India Mobile Congress (IMC) 2020 on 08 December 2020 at 10:45 AM. IMC 2020 is being organised by the Department of Telecommunications, Government of India, and the Cellular Operators Association of India (COAI). It will be held from 8th to 10th December 2020. The theme for IMC 2020 is "Inclusive Innovation - Smart, Secure, Sustainable”. It aims to align to the Prime Minister’s vision to promote ‘Aatmanirbhar Bharat’, ‘Digital Inclusivity’, and ‘Sustainable development, entrepreneurship & innovation’. It also aims to drive foreign and local investments, encourage R&D in the telecom and emerging technology sectors.
For details:
PM delivers keynote address at IIT-2020 Global Summit
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the IIT-2020 Global Summit, organised by PanIIT USA, on Friday through a video conference. The Prime Minister said that the Government is fully committed to the principle of "Reform, Perform, Transform". He stressed that there is no sector left out from the ambit of reforms. He listed many path-breaking reforms brought in by the Government in various sectors such as assimilating 44 Union labour laws into just 4 codes, having one of the lowest corporate tax rate in the world, Production Linked Incentive Scheme in ten key sectors to enhance exports as well as manufacturing. He highlighted that even in these testing times of COVID-19, India has got record investment and much of this investment has come in the tech sector. He said our actions today will shape our planet's tomorrow. He stressed that the post Covid-19 order will be about: Re-learning, re-thinking, re-innovating and re-inventing. This, along with a series of economic reforms in almost every field is what will re-energise our planet. He said this will ensure 'Ease of Living' and positively impact the poor as well as marginalised. He said several innovations came out during the pandemic emerged from collaboration between the industry and academia. He said the world today needs viable solutions to adjust to the new normal.
For details:
Text of PM’s Keynote address at Pan IIT Global Summit
For details:
Dr. Harsh Vardhan e-inaugurates curtain raiser programme of CSIR-IMMT, Bhubaneswar for IISF 2020 in the presence of Union Minister Shri Dharmendra Pradhan
The Union Minister for Science & Technology, Health & Family Welfare, and Earth Sciences e-inaugurated the curtain raiser programme of CSIR-IMMT, Bhubaneswar for the 6th India International Science Festival 2020 (IISF-2020) on Saturday. The Union Minister of Petroleum and Natural Gas, Minister of Steel. Shri Dharmendra Pradhan was the Chief Guest at the event. Dr.Shekhar C Mande, DG, CSIR & Secretary, DSIR and Prof .SuddhasatwaBasuDirector, CSIR- IMMT, Bhubaneswar were present on the occasion. The theme of IISF-2020 is “Science for Self-Reliant India and Global Welfare”. Delivering the inaugural address, Dr HarshaVardhan said, “The proposed theme of IISF-2020 - Science for Self-Reliant India and Global Welfare is very relevant in the present context when the nation is looking towards science and technology for spearheading growth and for implementing the vision of our Prime Minister, Shri Narendra Modi Ji of an “Atmanirbhar Bharat” playing a significant role in the global economy. Many great scientific discoveries and technological advancements in various fields have showcased the excellence of our efforts in science and technology to the world”.
For details:
Dr Harsh Vardhan addresses the curtain raiser event of RGCB for IISF 2020
The Minister for Science & Technology, Earth Sciences, Health & Family Welfare, Dr. HarshVardhan on Friday addressed the virtual curtain raiser program of IISF 2020 hosted by Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology, Thiruvananthapuram. Various outreach and popularization programs are going on across the country in the run up to IISF 2020. Addressing at the curtain raiser event, Dr. HarshVardhan said , “The aim of theScience Festival is to engage the public with science and celebrate the joy of science and show the ways how Science, Technology, Engineering and Mathematics(STEM) provide us with the solutions to improve our lives”. He further elaborated that the unique platform of India International Science Festival has been created which intends to inspire curiosity and make learning more rewarding.IISF, 2020, being organized in virtual platform will help in connecting to the science loving people from the remotest corner of the country in a single click, thereby increasing the digital footprint, the Minster explained. Appreciating the work done by RGCB, Dr. Harsh Vardhan said that RGCB, in addition to testing for infectious and non-infectious diseases, has been at the forefront of COVID testing since the outbreak started in India. RGCB has done over one lakh of COVID testing till now, he disclosed.
For details:
Dr Harsh Vardhan virtually inaugurates the 2ndCancer Genome Atlas (TCGA) 2020 Conference
The Minister of Science and Technology and Vice President of Council for Scientific and Industrial Research (CSIR), Dr HarshVardhan virtually inaugurated the 2ndTCGA 2020 conferencein New Delhi on Friday. Delivering the inaugural address,Dr Harsh Vardhan reiterated commitment of government of India to reduce the burden of cancer in the country by employing latest technologies in the genomics, proteomics, metabolomics and artificial intelligence and machine learning- mediated data analysis. He said, “Diverse molecular mechanisms- including genetic and lifestyle factors contribute to cancer, posing significant challenges to treatment. Therefore, it is necessary to better understand the underlying factors- patient by patient. In this context, it is important that we create indigenous, open-source and comprehensive database of molecular profiles of all cancer prevalent in Indian population”.The Union Minister acknowledged the efforts of the consortium comprising of scientists and clinicians from across the world, who have come together to build an Indian Cancer Genomics Atlas (ICGA).
For details:
Ministry of Commerce and Industry and Ministry of AYUSH decides to set up an AYUSH Export Promotion Council
The Ministry of Commerce and Industry and the Ministry of AYUSH have decided to work together to set up an Export Promotion Council to boost AYUSH exports. This decision was taken recently in a joint review of AYUSH trade and Industry by Shri Piyush Goyal, Minister of Commerce and Industry and Shri Shripad Naik, Minister of AYUSH. It was also decided in the review that the entire AYUSH sector will work together to achieve price and quality competitiveness to boost AYUSH exports. The review was held through video conference on 4th December 2020, which was attended by nearly 50 industry and trade leaders from the AYUSH Sector. More than 2000 stake-holders of the AYUSH Sector also attended the e-event through live streaming on virtual platforms. Secretary AYUSH initiated the discussions with a presentation on the action taken on the recommendations of the previous meeting by the Ministry of AYUSH. He also briefed about the various other initiatives taken by the Ministry of AYUSH to mitigate the COVID19 situation and to promote AYUSH industry.
For details:
Indian economy will be among top economies in the world in next few years using science, technology, and innovation in all sectors,bouncing back soon from after effects of COVID 19: NITI Aayog Vice Chairman
Vice-Chairman, NITI Aayog, Dr. Rajiv Kumar, emphasised that the Indian economy will be among the top economies in the world in the next few years using science, technology, and innovation in all sectors, bouncing back soon from the after effects of COVID 19, at a webinar organized to celebrate 50 years of the Department of Science and Technology (DST) recently. “Steps and reforms have been taken by the Government in all the sectors, like agriculture, modern medicine, traditional medicine, New Education Policy, Small & Medium Enterprises, labour sector and so on, to target being among the world’s top three economies,” he said at the webinar on DST Golden Jubilee Discourse Series - On the other side of the Pandemic - organised by National Council for Science & Technology Communication and Vigyan Prasar. He said that the pandemic has changed many things and shown new ways of doing things and many of these are going to stay in the post-COVID world, and we need to have an innovative economic system in the post-COVID world to remain floating. Dr. Kumar added that the economy post-COVID has been in the recovery mode after the first quarter and hoped that Indian economy will bounce back in next few quarters from the effects of COVID-19 disruptions, will grow by average 7-8 percent in next 20-30 years and become the third-largest economy by 2047.
For details:
Fourth South Asia Forum on SDGs
In the backdrop of the 4th South Asian Forum of Sustainable Development Goal (SDG), UNESCAP South Asia and Pacific virtually organised a special dialogue on disaster and climate resilience in South Asia on Friday. The key objectives of the High Level meeting were to identify the opportunities and imperatives to overcome the challenges in implementing the systemic approach to disaster and public health risk management. Minister of State for Home Affairs Shri Nityanand Rai addressed the gathering. In his speech the Minister of State for Home Affairs, Shri Nityanand Rai highlighted that South Asian nations are facing challenges of extreme weather events like floods, cyclone, heat waves, cold waves, landslides and drought as well as COVID-19 pandemic and its recovery. Public health issues are posing an additional challenge to all countries of South Asia. For such situations, we need to have a strong collaborative framework for cooperation.
For details:
COVID-19 might prove to be a game-changer for India’s fisheries sector – Vice President
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu today opined that COVID-19 might prove to be a game-changer for India’s fisheries sector as the pandemic has made people conscious of adopting healthy dietary habits.Addressing the scientists and staff at the Central Marine Fisheries Research Institute (CMFRI) and Central Institute of Fisheries Technology (CIFT) in Visakhapatnam today, the Vice President said that the fish is a great source of protein and holds the key for reducing malnutrition in the country, especially in children. In this regard, he asked the health experts and nutritionists to bring awareness among the common people about the many benefits of having fish in our diet. “Fish is rich in omega-3 fatty acids, which are necessary for our body and good for cardiovascular health. This aspect needs to be popularized and conveyed to the common man”, he added.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Assam: In Assam, 97 cases detected out of 11,514 tests conducted with positivity rate of 0.84% while 84 patients discharged. Total cases- 213759, recovered- 97.87% & active cases- 1.66%, tweeted State Health Minister.
• Sikkim: 27 new cases take Sikkim’s COVID-19 tally to 5,194.
• Kerala: As the first phase of the three-tier local body elections is to be held in Kerala tomorrow, polling booths are being sanitized as part of COVID protocol. The State health department has issued guidelines for safe conduct of the civic polls, which is taking place in the midst of the pandemic. Health Minister K.K. Shylaja said though the number of new cases on a daily basis had come down, there are many indicators which shows that there could be a resurgence of the infection in some parts of the state. Public Health experts are also of the opinion that the case graph could spike again after the polls. During the polling, not more than three voters would be allowed in one booth. Those who tested positive 10 days before the poll date can do postal vote till 3 pm on the previous day of the polling. 11,225 polling stations have been arranged for the first phase of election to be held tomorrow in five districts. 88. 26 lakh voters will decide the destiny of as many as 23, 584 candidates in this phase.
• Tamil Nadu: As many as 1,320 more persons tested positive for Covid-19 on Sunday, taking Tamil Nadu’s case tally to 7,90,240. 16 persons, all aged above 60, died in the last 24 hours, taking the Covid-19 toll in the State to 11,793. Struggling MSMEs in Tamil Nadu, which were already paralyzed during the pandemic, are hit hard due to rise in raw material price as those placing orders want consignments at older rates, reports media.
• Karnataka: Most of the districts fail to achieve Covid 19 test targets, Chikkamagalur and Bangalore urban have conducted test over and above targets. and in the stare significant decline in ICU cases presently 280. State government will likely take decision on restrictions for celebration of new year.
• Andhra Pradesh: The Government Hospital in Eluru has been grappling with a mysterious illness which has so far affected nearly 340 people, reporting one death. Since Saturday evening, several people with symptoms like nausea and foam oozing from mouth have been admitted to the hospital. According to Government hospital doctors, blood reports of the patients are normal and patients were found Covid-19 negative. Experts from AIIMS, IICT and ICMR are arriving to investigate the cause of the illness, according to officials. Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy visited the Government General Hospital in Eluru where over 150 patients were admitted with complains of nausea, giddiness and epilepsy and interacted with those afflicted by the mysterious disease.
• Telangana: 517 new cases, 862 recoveries & 2 deaths reported in the last 24 hours in Telangana. Total cases: 2,73,858; Active cases: 7,778; Deaths: 1474; Discharges: 2,64,606. Telangana’s Covid recoveries continue to outnumber new cases.
• Maharashtra: The Brihanmumbai Municipal Commissioner, Iqbal Singh Chahal has said that the COVID-19 positivity rate has fallen to just 5 per cent, the lowest in the past 10 months since the outbreak of the pandemic. He said the Covid-19 test positivity rate for the past 10 days including today in Mumbai looks promising. He said when the pandemic hit Maharashtra in full force in March, the positivity rate was as high as 35-36 per cent.
• Gujarat: Gujarat on Sunday reported 1,455 fresh coronavirus positive cases, taking the count of infections to 2,18,788. With 17 more patients succumbing to the viral disease, the cumulative toll in the state mounted to 4,081. At 1,485, the number of recoveries exceeded the new cases. The tally of recoveries in the state now stands at 2,00,012, taking the case recovery rate to 91.42 per cent. The state now has 14,695 active cases.
• In the Union Territory of Daman, Diu, Dadra and Nagar Haveli, the COVID-19 caseload mounted to 3,315 with the addition of two new cases, while the recoveries rose to 3,299.
• Rajasthan: Twenty more fatalities related to the coronavirus infection took the death toll in Rajasthan to 2,429 on Sunday, while 2,089 new cases pushed the infection tally to 2.80 lakh. Of the total caseload, 22,427 are under treatment while 2,55,729 people have been discharged after treatment till now. Of the new cases recorded on Sunday, Jaipur accounted for 481, Jodhpur 221, Ajmer 105, Kota 101, Alwar 95, Udaipur 91 and Bhilwara 81.
• Madhya Pradesh: Madhya Pradesh government has initiated preparations for vaccination for Covid-19 on war footing so that it can be executed with ease once the vaccine is available. All protocols and supporting arrangements to facilitate movement, storage and administration of the vaccine have been undertaken by the state government.
• Chhattisgarh: Chhattisgarh on Sunday recorded 1,229 fresh COVID-19 cases, taking the count of infections to 2,46,809. With 12 more patients succumbing to the infection, the cumulative toll in the state rose to 2,989. The number of recoveries mounted to 2,23,772 after 93 people were discharged from various hospitals while 623 patients completed their home isolation during the day. The state now has 20,048 active cases. Raipur district reported 143 new cases, taking its total count to 47,745, including 671 deaths.
• Goa: Goa on Sunday reported 112 fresh COVID-19 cases, taking the count of infections to 48,686. With one person succumbing to the viral disease, the death toll went up to 698 in the state. The number of recoveries rose to 46,624 with 131 people being discharged after treatment in the day, leaving the state with 1,364 active cases.