কল্চর মন্ত্রালয়
অহানবা ওইনা অমত্তা ওইবা বুধিস্ত হেরিতেজগী এস.সি.ও. ওনলাইন ইন্তরনেস্নেল একজিবিসন ঙসিদগী হৌখ্রে
শ্রী এম. ভেঙ্কায়া নাইদুনা, ২০২০গী সরকারগী মকোক্কী এস.সি.ও. কাউন্সিলগী চেয়র ওইনা, একজিবিসন অসি উৎখ্রে
একজিবিসন অসি এস.সি.ও. লৈবাকশিংদগী অমত্তা ওইবা ফম্বাক অমদা স্তেত ওফ আর্ত তেক্নোলোজিস্তগী খুত্থাংদা বুধিস্তগী এন্তিক্যুতিশিং অসি খুদোল তমখি
30 NOV 2020 4:35PM by PIB Imphal
শ্রী এম. ভেঙ্কায়া নাইদু, ইন্দিয়াগী ভাইস প্রসিদেন্ত অমসুং ২০২০গী সরকারগী মকোক্কী এস.সি.ও. কাউন্সিলগী চেয়র ওইনা, অহানবা ওইনা অমত্তা ওইবা বুধিস্ত হেরিতেজ অসি ওনলাইন ইন্তরনেস্নেল একজিবিসন ওইনা ১৯শুবা এস.সি.ও. কাউন্সিল সরকারগী মকোক থোংবা (এস.সি.ও. সি.ঐচ.জি.)গী মিতিং অমগী মনুংদা ঙসি নই দিল্লীদা ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা পাংথোকখ্রে।
মসিগী এস.সি.ও. ওনলাইন ইন্তরনেস্নেল একজিবিসন অসি, মসিগী মওংদা অহানবনি, হায়রিবা অসি নই দিল্লীগী নেস্নেল ম্যুজিয়ম্না এস.সি.ও. মেম্বর লৈবাকশিংগা খুৎশম্নদুনা শেমগৎপা অমসুং শিন-লাংবনি। একজিবিসন অসি আর্ত তেক্নোলোজিস্ত হায়বদি থ্রী-দি স্কেন্নিং, ৱেব.জি.এল. প্লেৎফোর্ম, ভর্চুএল স্পেস য়ুতিলাইজেসন, ইন্নোভেসন ক্যুরেসন অমসুং নেরেসন মেথোদোলোজি অসিনচিংবা অসিনি।
একজিবিসন অসি https://nmvirtual.in/ অসিদা মালেম পুম্বা য়েংবা য়াই।
বুধিস্ত ফিলোজোফি অমসুং আর্ত ওফ সেন্ত্রেল এসিয়া অসিনা শাঙহাই কোওপরেসন ওর্গানাইজেসন (এস.সি.ও,) লৈবাকশিংগা অমগা অমগা শম্নরি। ওনলাইন ইন্তরনেস্নেল একজিবিসন অসিনা য়াম্না ফবা খুদোংচাবা অমা বিজিতরশিংদা এসেস তৌবা, থাগৎপা অমসুং এস.সি.ও. লৈবাকশিংদগী বুধিস্ত আর্ত এন্তিক্যুতিশিং অসি অমত্তা ঙাইরবা ফম্বাক অমদা য়ুমদা নুঙাইনা ফমদুনা চাংদম্নবা ঙম্মী।
ইন্তরনেস্নেল একজিবিসন অসিনা এসিয়া পুম্বদা লৈরিবা ম্যুজিয়মশিং অসিগী মরাং কাইনা লৈরবা আর্তিস্তিকশিং অসি মিয়েং অমদা উৎপা ঙম্মী অমসুং বুধিজমগী ইলেক্ত্রীক হিস্তোরিকেল তাইমলাইন ওইবা স্কুল কয়া অমা চাওখৎপ পুরকপা অসি উৎলি।
মসিদা শরু য়ারিবা অসি নেস্নেল ম্যুজিয়ম (নই দিল্লী), ইন্দিয়ন ম্যুজিয়ম (কোলকাতা), নেস্নেল ম্যুজিয়ম ওফ কাজাখস্থান, দুন হুৱাং একাদেমী (চাইনা), নেস্নেল হিস্তোরিকেল ম্যুজিয়ম ওফ দ কাইর্গীজ রিপব্লিক, ম্যুজিয়ম ওফ পাকিস্তান, স্তেত ম্যুজিয়ম ওফ ওরেন্তিএল আর্ত, মোস্কো (রুসিয়া), নেস্নেল ম্যুজিয়ম অমসুং নেস্নেল ম্যুজিয়ম ওফ এন্তিক্যুতিস, তাজিকিস্তান অমসুং মমিং লৈরবা আর্কিওলোজিকেল সাইতস এফ উজবেকিস্তান অসিনি।
বিজিতরশিংনা কোইবা য়াবা মফমশিং অদুদি গানধারা অমসুং মাথুরা স্কুলশিং, নালান্দা, অমারাবতি, সর্নাথ অসিনচিংবগী ইন্দিয়ন বুধিস্ত ত্রেজর অসি থ্রী-দি ভর্চুএল ওইনা পীবা মফমশিং অসিনি। পাকিস্তানগী হোল অসি গৌত্মা বুধা অমসুং বুধিস্ত আর্ত অসিদা কারাচি, লাহোর, তেক্সিলা, ইস্লামাবাদ, এস.দবল্যু.এ.তি. অমসুং পেশাৱার ম্যুজিয়মগী খোমজিনবা অমনি। মসিদা সিধার্থাগী চারা হেনবা অমসুং সিক্ত্রীদগী বুধাগী খোঙগুল, সাহ্রা ভালোইগী মেদিতেসন, গানধারাদগী মিরাকল ওফ শ্রাবাস্তি অসিনচিংবা য়াওরি।
স্তেত ওরেন্তিএল আর্ত ম্যুজিয়ম, মোস্কোদগী পোৎ-চৈ ১০০গী মথক্তা, বুধিস্ত বুরিয়াৎ আর্ত ওফ রুসিয়া আইকোন্দা, ধর্ম্মগী ওইবা পোৎ, মোনাস্ত্রী ত্রেদিসন অসিনচিংবা য়াওরি। চাইনাগী দুনহুৱাং একাদেমীনা মমল য়াম্লবা দুনহুৱাংগী বুধিস্ত আর্ত লোয়ন্না আর্কিতেক্ত, মশক নাইরবা মুরালশিং, দেকোরেতিব দিজাইন, কস্তমস অসিনচিংবা অসি খুদোল পীরি।
মমাংঙৈগী ওইবা তর্মেজ, কারাতেপা, ফায়াজতেপা হেরিতেজতগী বুধিস্তকী অঙকপশিং অসি উজবেকিস্তান হোলদা উবা ফংগনি। একজিবিসন অসিদা বুধিস্তগী অতাংবা আর্তকী ওইবা পোৎ কয়া অমা উবা ফংগনি। তাজিকিস্তান্দা মরুওইনা পুক্নিং চিংশিল্লিবা অসি অজিনা-তেপাদগী মিতর ১৩ শাংবা হিপতুনা লৈবা –‘বুধা ইন নির্ভানা’ অসিনি।
নই দিল্লীগী নেস্নেল ম্যুজিয়ম অসি থ্রী-দি. ভর্চুএল একজিবিসন ওইনা শেমগৎতুনা অনৌবা মখল অমগী ম্যুজিয়ম ওইনা হাংদোরক্লি। ভারতকী প্রধান মন্ত্রীনা ২৯.১১.২০২০দা মহাক্কী মনকী বাত সেসন অসিদা নই দিল্লীগী নেস্নেল ম্যুজিয়ম অসি কলচরেল সেক্তরদা তেক্নোলোজি শিজিন্নদুনা অনৌবা পুথোক্নবা হোৎনরিবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোক্লি।

Ministry of Culture
The first ever SCO Online International Exhibition on Shared Buddhist Heritage commences today
Shri M. Venkaiah Naidu, Chair of the SCO Council of Heads of Government in 2020, unveils the Exhibition
Exhibition presents Buddhist art antiquities from SCO countries on a single platform through state of art technologies
30 NOV 2020 4:35PM by PIB Delhi
Shri M. Venkaiah Naidu, Vice President of India & Chair of the SCO Council of Heads of Government in 2020, launched the first ever SCO Online Exhibition on Shared Buddhist Heritage, during the 19th Meeting of the SCO Council of Heads of Government (SCO CHG), held today in New Delhi, in videoconference format.
This SCO online International exhibition, first ever of its kind, is developed and curated by National Museum, New Delhi, in active collaboration with SCO member countries. The exhibition deploys state of the art technologies like 3D scanning, webGL platform, virtual space utilization, innovative curation and narration methodology etc.
The exhibition can be accessed at https://nmvirtual.in/ for worldwide viewing.
Buddhist philosophy and art of Central Asia connects Shanghai Cooperation Organization (SCO) countries to each other. This online international exhibition presents an excellent opportunity for visitors to access, appreciate and compare Buddhist art antiquities from SCO countries on a single platform and from the comfort of their home. Such transnational online exhibition also has potential to connect, heal and rejuvenatecommunities in current pandemic times.
Theinternational exhibition gives a glimpse of the artistic wealth displayed in various museums across Asia, and represents the artistic excellence embedded within an eclectic historical timeline spanning across the development of different Schools of Buddhism.
The participating institutions are National Museum (New Delhi), Indian Museum (Kolkata), National Museum of Kazakhstan, Dun Huang Academy (China), National Historical Museum of the Kyrgyz Republic, Museums of Pakistan, State Museum of Oriental Art, Moscow (Russia), National Museum and National Museum of Antiquities, Tajikistan and renowned archaeological sites of Uzbekistan.
The visitors can explore theIndian Buddhist treasures from the Gandharaand Mathura Schools, Nalanda, Amaravati, Sarnathetc. in a 3D virtual format.ThePakistan hall depicts the life of Gautama Buddha and Buddhist Art through a collection of impressive Gandharaart objects from Karachi, Lahore,Taxlia, Islamabad, SWAT and Peshawar museums. These include fasting Siddhartha and footprint of Buddha from Sikri, meditating Buddha from SahriBahloi, miracle of Sravasti from Gandhara etc.
Over 100 objects from State Oriental Art Museum, Moscow, depict the Buddhist Buriyat Art of Russia through icons, ritual objects, monastery traditions etc. The Dunhuang Academy of China contributed a rich digital collection on Buddhist Art from Dunhunag that include ingeniousarchitecture, resplendent murals, decorative designs, costumes etc.
The marvels of Buddhist art from ancient Termez, Karatepa, Fayaztepa heritage sites can be seen in the Uzbekistan hall. The exhibition also showcases rare Buddhist art objects from various heritage sites and museums of Kazakhstan and Kyrygstan. The prime attraction of Tajikistan hall is the 13 meter long reclining - ‘Buddha in Nirvana’ from Ajina-Tepa.
National Museum, New Delhi has unfolded a new dimension in museum experiences by developing this online 3D virtual exhibition. The Prime Minister of India, in his Maan Ki Baat session on 29.11.2020, has lauded National Museum, New Delhi for its innovative efforts of using technology in cultural sector.