ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଦେଶରେ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା (4.74%) ହ୍ରାସ ଧାରା ଜାରି
● ଗତ ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ସର୍ବାଧିକ କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ହ୍ରାସ
● ଭାରତରେ ମୋଟ କରୋନା ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା 14 କୋଟିକୁ ଟପିଲା
30 NOV 2020 12:02PM by PIB Bhubaneswar
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ମାତ୍ର 38,772 ଜଣ କୋଭିଡରେ ଆକ୍ରାନ୍ତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହି ଅବଧିରେ ଦେଶରେ 45,333 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ବେଳେ କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ଆଉ 6,561 ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଭାରତରେ ଏବେ ସକ୍ରିୟ କରୋନା ମାମଲା 4,46,952 ରହିଛି, ଯାହାକି ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର 4.74% ।
ଦୈନିକ ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ନୂଆ ଆକ୍ରାନ୍ତଙ୍କ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ରହୁଥିବାରୁ ଦେଶରେ ଆଜି ସୁସ୍ଥତା ହାର 93.81%କୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଦେଶରେ ମୋଟ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 88,47,600ରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ସୁସ୍ଥ ସଂଖ୍ୟା ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ପାର୍ଥକ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ଏହା ଏବେ 84,00,648 ହୋଇଛି, ଯାହାକି ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର 19.8 ଗୁଣ ।
ଗତ ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କେରଳ, ତାମିଲନାଡ଼ୁ, ଆନ୍ଧ୍ର ପ୍ରଦେଶରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସର୍ବାଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଅପରପକ୍ଷରେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ, ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ, ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି ।
ଭାରତରେ ମୋଟ କରୋନା ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଆଜି 14 କୋଟିକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଥିବାରୁ ଦେଶ କୋଭିଡ ଯୁଦ୍ଧରେ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରିଛି । ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 8,76,173ଟି ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହୋଇଛି । ଦୈନିକ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କ୍ଷମତା ଦେଶରେ ଏବେ 15 ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିବା ନୂଆ କରୋନା ମାମଲା ମଧ୍ୟରୁ 78.31% ଆସିଛି 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ କେରଳରେ 5,643ଟି ମାମଲା ଆସିଥିବା ବେଳେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 5,544 ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀରେ 4,906 ମାମଲା ଆସିଛି ।
ସେହିପରି ନୂଆ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ 76.94% 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ।
ଦିଲ୍ଲୀରେ ସର୍ବାଧିକ 6,325 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ପଛକୁ କେରଳରେ 5,861 ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 4,362 ଜଣ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 443 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି । ଏଥିରୁ 78.56% ମୃତ୍ୟୁ 10 ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ହୋଇଛି । ଜାତୀୟ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ଏବେ 1.45%କୁ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ପ୍ରତି ଦଶଲକ୍ଷ ଜନସଂଖ୍ୟା ମୃତ୍ୟୁହାର କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱ (99.4 ଏବେ) ହାର ତୁଳନାରେ ଭାରତ ସର୍ବନିମ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ମୃତ୍ୟୁରୁ 19.18% କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର(85)ରେ ହୋଇଛି । ଏହା ପଛକୁ ଦିଲ୍ଲୀରେ 68 ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ 54 ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
Sustained shedding of Active Caseload (4.74%) continues
Karnataka, Maharashtra, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh have reported Maximum Decline in Active Cases in past 1 month
Total tests in India cross landmark of 14 Cr
30 NOV 2020 12:02PM by PIB Delhi
In the last 24 hours, only 38,772 persons were found to be infected with COVID in India. In the same period, India also registered 45,333 new recoveries ensuring a net reduction of 7,004 cases from Active Caseload.
The contraction of India’s Active Caseload has ensured that India’s present active caseload of 4,46,952 consists of just 4.74% of India’s Total Positive Cases.
The difference in New Recoveries outnumbering New Cases has also improved the Recovery Rate to 93.81% today. The total recovered cases stand at 88,47,600. The gap between Recovered Cases and Active Cases, that is steadily increasing, presently stands at 84,00,648 i.e 19.8 times the active cases.
Karnataka, Maharashtra, Kerala, Tamil Nadu, Andhra Pradesh have reported highest decline in Active Cases in the past one month.
Madhya Pradesh, Himachal Pradesh, Delhi, Haryana and Rajasthan are reporting a rise in the active caseload, on the other hand.
India has crossed a landmark milestone in its fight against COVID, with the total tests having crossed the 14 cr mark today. 8,76,173 tests have been conducted in the last 24 hours. India has ramped up its per day testing capacity to 15 lakh.
Ten States/UTs have contributed 78.31% of the new cases reported in the last 24 hours.
Kerala reported 5,643 cases in the last 24 hours followed closely by Maharashtra which recorded 5,544 new cases. Delhi reported another 4,906 new cases yesterday.
76.94% of the new recovered cases are contributed by ten States/UTs.
With 6,325 persons recovering from COVID, Delhi saw the greatest number of recoveries. Kerala registered another 5,861 daily recoveries while Maharashtra reported 4,362 new recoveries.
78.56% of the 443 case fatalities that have been reported in the past 24 hours are from Ten States/UTs. The national Case Fatality Rate has further dipped to 1.45%. India is one of the countries with the lowest deaths per million population globally (99.4 at present).
19.18% of new fatalities reported are from Maharashtra which reported 85 deaths. Delhi saw a fatality count of 68 while West Bengal reported 54 new deaths.