সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
জি.আই.তি.এ. অসি লৈবাক অনিগী ওইবা একাদেমিক-ইন্দস্ত্রী অমসুং সরকারগী তেংবাংপীনবা অসিবু হেনগৎহন্দুনা ইনোবেসন অমসুং ইন্দস্ত্রীগী আর. & দি.গীদমক্তা মতিক চারবনিঃ দা. হর্শ বর্ধন
28 NOV 2020 2:59PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল অমসুং আর্থ সাইন্স মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না জি.আই.তি.এ.গী ৯শুবা লিংখৎখিবা নুমিত্তা ভিদিও মেসেজ অমা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি গ্লোবেল এলায়েন্স ফোর ইনোবেসন এন্দ তেক্নোলোজী (জি.আই.তি.এ.)না লৈবাক অনিগী একাদমিক-ইন্দস্ত্রী অমসুং সরকারনা শরুক য়াবা হেনগৎহন্দুনা ইনোবেসন অমসুং তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীগী রিসর্স & দিবেলপমেন্ত হেনগৎহনবদা মরুওইবা থৌদাং য়ারি।
দা. হর্শ বর্ধন্না থৌরম অসিবু দিজিতেল ওইনা হৌদোক্লদুনা হায়খি, “জি.আই.তি.এ.গী থোংদা, দি.এস.তি.না মালেমগী খ্বাইদগী নৌবা লৈবাক খরা খুদম ওইনা ইজরেল, কোরিয়া, কনাদা, ফিনলেন্দ, ইতলী, স্পেন অমসুং য়ু.কে.গা লোইননা পুন্না নাকল অনিগী ওইবা ইন্দস্ত্রিয়েল আর. & দি. প্রোজেক্তশিং মায় পাক্না হৌখ্রে।
গ্লোবেল ইনোবেসন এন্দ তেক্নোলোজী এলাইন্স (জি.আই.তি.এ.); (দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী (দি.এস.তি.) অমসুং কনফিদরেসন ওফ ইন্দিয়ন ইন্দস্ত্রীগী তেক্নোলোজী দিবেলপমেন্ত বোর্দ (তি.দি.পি.))গী মরক্তা পি.পি.পি.না হন্দক্তা সি.আই.আই. আচ.আই.এন. প্লেৎফোর্মদা ‘আত্মনির্ভর ভারতকী থিমগা লোইননা ৯শুবা লিংখৎখিবা নুমিৎ পাংথোকখি।
মহাক্না হায়খি, “ভারতনা আত্মনিভর ওইননবগী তাঞ্জা অমা ওইনা শিংনবতনা থল্লবা মতম অসিবু শিজিন্ননবা প্রধান মন্ত্রীনা লাওথোকখ্রবা মতুংদা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা আত্মনির্ভর ভারতকীদমক্তা সাইন্তিফিক ওইরবা ফিভম অমা শেম্বদা খ্বাইদগী মাংদা থারি।”
সাইন্স & তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত (দি.এস.তি.)কী সেক্রেতরী অমসুং গেস্ত ওফ ওনর প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি খরদা পুরকখিবা অহোংবশিং, খুদম ওইনা থবক-থৌরমশিং হেনগৎহনবা, ইজরেল, কাদা, স্বীদেন, কোরিয়া, ইতলী অমসুং ফিনলেন্দগুম্বা লৈবাকশিংগা লোইননা তেংবাং পীনবা হেনগৎহল্লে।
প্রোফেসর শর্মনা হায়খি, “আত্মনির্ভর ভারত অসি য়াওহন্দনা নত্তে, মসি মালেমগী আর. & দি.গী সপ্লাই চেনগী শরুক অমা ওইনবা অমসুং মালেমগী থাক্তা দিলিভর তৌনবগীদমক্তসু শরুক অমা ওইনা পুনশিনগদবনি। মসি মালেমগী থাক্তা পোৎশক খুদিংমক্কা লোইননা ঐখোয়গী পাঙ্গলগী অপুনবনি।
থৌরম অসিনা মালেমগী শরুক য়ামিন্নরিবা লৈবাকশিংগা লোইননা চহি অসিদা প্রোজেক্ত মায় পাক্না লোইশিনখ্রে।
মাইক্রো, স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজ মন্ত্রালয়গী এদিস্নেল দিবেলপমেন্ত কমিস্নর শ্রী পিয়ুশ শ্রীবাস্তব, ইন্তর্নেস্নেল কোওপরেসন, দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজীগী মকোক দা. এস.কে. বর্শনে, দীপ কপুরিয়া, অহানবা মেম্বর অমসুং জি.আই.তি.এ. বোর্দকী চিয়রমেন, অমসুং হাইতেক গ্রুপ কম্পনীজসপ থৌরম অসিদা শরুক য়াখি।

Ministry of Science & Technology
GITA is a catalyst for nurturing innovation & industrial R&D by fostering bilateral academic-industry & government collaborations: Dr. Harsh Vardhan
28 NOV 2020 2:59PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Science & Technology, Health and Family Welfare and Earth Sciences, Govt. of India,has underlined how Global Innovation and Technology Alliance (GITA) served as a catalyst for nurturing innovation and industrial R&D by fostering bilateral academic industry and government collaborations, through a video message at celebration of the 9th Foundation Day of GITA.
“DST through GITA has been able to successfully engage in implementation of bilateral industrial R&D projects in collaboration with some of the most innovative nations of the world such as Israel, Korea, Canada, Finland, Italy, Spain, and UK,” Dr. Harsh Vardhan pointed out at the inauguration of celebration event on digital mode.
Global Innovation and Technology Alliance (GITA); (PPP between Technology Development Board (TDB) of the Department of Science & Technology (DST) and Confederation of Indian Industry) celebrated its 9th Foundation Day with the theme ‘Atmanirbhar Bharat’ (Self-Reliant India) recently on CII Hive platform. The daylong event was a multi-stakeholder platform to exchange ideas.
“Under Prime Minister’s clarion call to utilise this challenging time as an opportunity for India to become self-reliant, the S&T ministry is at the forefront of nurturing the cultivation and blossoming of the scientific temperament in the country for AtmaNirbhar Bharat,” the Union Minister added.
“GITA, with its clear mandate to stimulate industry investment in R&D and its demonstration to deliver commercialised products and services, is well poised to further the government’s vision of creating a self-reliant Nation, with the collective intervention motivation and strategy of all those present,” he explained.
Prof. Ashutosh Sharma, Secretary, Department of Science & Technology (DST), Govt. of India and the Guest of Honour pointed out the great changes that have happened over the years like scaling up of operations, increased collaborations with countries like Israel, Canada, Sweden, Korea, Italy and Finland and expanding potential.
“Atmanirbhar Bharat is not by exclusion; it is to bring in more inclusion to be a part of the global R&D supply chain and deliver globally. It is an integration of our strengths with everything that is global,” Professor Sharma stressed.
Professor Sharma highlighted the three cultural elements of AtmaNirbharta as ‘Atma-Vishwas, Atma-Samman, and Atma-Chintan and said that everyone who works towards AtmaNirbharta should remember them at critical points.
“DST has been focussing on development of indigenous technologies that are new and relevant to India and globally and facilitating novelty in innovation from India. We need to integrate the complete knowledge chain in order to understand how science & technology can help achieve a self-reliant India. GITA would continue to play a bigger and better role in all these opportunities,” added Prof. Sharma.
Dr Neeraj Sharma, Secretary, Technology Development Board (TDB), said that in the times to come, he wishes for expanding the space of collaboration between TDB and GITA.
Three successful projects completed this year as a result of collaboration with the International partner countries were also felicitated during the event. The projects ranged from areas including ‘Design and Manufacturing of Artificial Intelligence-based Electronic Metering & Monitoring System for Indian Power Distribution Sector’, ‘Development of pearl millet hybrid seeds and novel food products like an affordable resource for prevention of Type 2 diabetes,’ to ’Design and Development of Advanced Power Electronic and Related Technologies for Integration of Solar Power plants with power Utility Grids.’
MrPiyush Srivastava Additional Development Commissioner, Ministry of Ministry of Micro, Small & Medium Enterprises, Dr. SK Varshney Head International Cooperation, Department of Science and Technology Mr. Deep Kapuria First Member of GITA Board & Chairman, The Hi-Tech Group of Companies, also attended the celebrations.