କ୍ୟାବିନେଟ
ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟର ଅନୁମୋଦନ
• ଅସୀମ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟକ୍‌ଚର ଫାଇନାନ୍ସ ଲିମିଟେଡ଼ ଏବଂ ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟକ୍‌ଚର ଫାଇନାନ୍ସ ଲିମିଟେଡ଼କୁ ନେଇ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଋଣ ଯୋଗାଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗଠିତ
25 NOV 2020 3:30PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଗଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଆଜି ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ପୁଞ୍ଜିଲଗାଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ବା ଡେଟ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ 6000 କୋଟି ଟଙ୍କାର ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଏକ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁମୋଦନ ଲାଭ କରିଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମଟି ଜାତୀୟ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଅସୀମ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫାଇନାନ୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଏଆଇଏଫ୍‌ଏଲ୍‌) ଏବଂ ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫାଇନାନ୍ସ ଲିମିଟେଡ (ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫଏଲ୍‌) ନିମ୍ନଲିଖିତ ସର୍ତ୍ତ ଅନୁସାରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବେ ।
ସର୍ତ୍ତାବଳୀ
(1) କେବଳ 2000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଚଳିତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଅର୍ଥାତ୍‌ 2020-21ରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ । ତେବେ କରୋନା ମହାମାରୀ କାରଣରୁ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଆର୍ଥିକ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ସୀମିତ ଆର୍ଥିକ ସମ୍ବଳର ସୁଯୋଗ ଥିବାରୁ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଏହି ଅର୍ଥରାଶି ପରିମାଣକୁ ଋଣ ଆବଶ୍ୟକତାର ଜରୁରୀ ସ୍ଥିତି ଏବଂ ଚାହିଦାକୁ ଦେଖି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ।
(2) ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଏ ବାବଦ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବାକୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଆବଶ୍ୟକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବ । ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥଳେ ଘରୋଇ ଏବଂ ଗ୍ଳୋବାଲ ପେନସନ ଫଣ୍ଡର ଇକ୍ୟୁଟି ନିବେଶ ଓ ସଭରେନ ୱେଲ୍‌ଥ ଫଣ୍ଡକୁ ଏହା ତ୍ୱରିତ କାମରେ ଲଗାଇପାରିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ଓ କର୍ପୋରେଟ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଭାରତୀୟ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ 2020 ନଭେମ୍ବର 12 ତାରିଖରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ 3.0 ପ୍ୟାକେଜରେ ଘୋଷଣା କରିଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବର ଏହା ଅଂଶବିଶେଷ ।
ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍‌ ଅପରଚ୍ୟୁନିଟିଜ ଫଣ୍ଡ ଏକ ଋଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଭାବେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି ଇନ୍‌ଫ୍ରା ଡେଟ ଫଣ୍ଡ ଏବଂ ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି ଇନ୍‌ଫ୍ରା ଫାଇନାନ୍ସ କଂପାନୀକୁ ନେଇ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଏହାର ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍‌ ଅପରଚ୍ୟୁନିଟିଜ ଫଣ୍ଡ ମାଧ୍ୟମରେ ଉଭୟ କଂପାନୀରେ ସଂଖ୍ୟାଗରିଷ୍ଠ ଅଂଶଧନର ଅଧିକାରୀ । ଏହା ଇତିମଧ୍ୟରେ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ 1899 କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶ କରିସାରିଲାଣି । ଏହି ଷ୍ଟ୍ରାଟେଜିକ୍‌ ଅପରଚ୍ୟୁନିଟିଜ ଫଣ୍ଡ ସଂକ୍ଷେପରେ ସଫ୍‌ଫଣ୍ଡ ନାମରେ ପରିଚିତ । ତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ର ନିବେଶ କରାଯାଇଛି । ଏହି ନିବେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପରଲିଖିତ ଦୁଇ କଂପାନୀ ଆର୍ଥିକ ସୁବିଧା ଲାଭକରି ଉପଯୁକ୍ତ ଓ ଲାଭଦାୟକ ନିବେଶ ସୁଯୋଗରେ ଅର୍ଥଲଗାଣ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଚଳିତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଅନୁସାରେ ଭାରତ ସରକାର ସିଧାସଳଖ ଏହି ମଞ୍ଚର ଆର୍ଥିକ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ନିବେଶ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଋଣ ଯୋଗାଇ ସେ ସବୁର ପୁନରୁତ୍ଥାନ କରିବା ଏହାର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଏଥିରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସଂପୃକ୍ତି ରହୁଥିବାରୁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଇକ୍ୟୁଟି ଉଠାଣର ସୁବିଧା ପାଉଛି । କେତେକ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ କରିଛନ୍ତି । ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ବିଭିନ୍ନ ସୂତ୍ରରୁ ଉତ୍ତମ ନିବେଶର ସୁବିଧା ଥିବାରୁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯଥେଷ୍ଟ ପୁଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହ କରି 2025 ସୁଦ୍ଧା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ 1,10,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଋଣ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାର ସକ୍ଷମ ହେବ ।
ରୂପାୟନ ରଣକୌଶଳ ଓ ଲକ୍ଷ୍ୟ
(କ) ଏଆଇଏଫ୍‌ଏଲ୍‌ର ରଣନୀତି ହେଲା ଏହା ମୁଖ୍ୟତଃ ନିର୍ମାଣ, ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପ, ପୁରୁଣା ସଂପତ୍ତି ବା ଉଦ୍ୟୋଗର ପୁନରୁଦ୍ଧାର (ଯାହା ଆରମ୍ଭର ଏକ ବର୍ଷ ଭିତରେ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିବ) ଆଦିକୁ ଋଣ ଯୋଗାଇଦେବ । ଯେଉଁ ସଂସ୍ଥାକୁ ଋଣ ଦିଆଯିବ ତାହାର ଦକ୍ଷତା, ସ୍ଥିତି ଓ ଭବିଷ୍ୟତ ଆକଳନ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ନିଜସ୍ୱ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କରିବ । ଯେଉଁଠି ପ୍ରକଳ୍ପର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଅଧିକ ଥିବ, ସେଠାରେ ଅଧିକ ପାଣ୍ଠି ଯୋଗାଣର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ ।
(ଖ) ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଆଇଏଫ୍‌ଏଲ୍‌ (ଏନ୍‌ବିଏଫ୍‌ସି-ଆଇଡିଏଫ୍‌) ଏକ ପୋଖତ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜିଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବେଶକଙ୍କୁ ସହାୟତା ଯୋଗାଇବା ସହ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ବ୍ୟାଙ୍କଠାରୁ କମ୍‌ ସୁଧରେ ଋଣ ଯୋଗାଇଦେବ । ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫାଇନାନ୍ସ ଡେଟ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ 1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଋଣ ଯୋଗାଇ ଦେବାର ଦକ୍ଷତା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ।
(ଗ) ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଜାରରୁ ଆସନ୍ତା କେଇବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦୀର୍ଘମିଆଦି ଇକ୍ୟୁଟି ପୁଞ୍ଜି ଓ ଋଣ ଉଠାଇବ । ଭାରତ ସରକାର ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ 6000 କୋଟି ଟଙ୍କା ବିନିଯୋଗ କରିବାକୁ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, ତାହାକୁ 14ରୁ 18 ଗୁଣ ବଢାଇବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ୟମ କରିବ ।
(ଘ) ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ଘରୋଇ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବଜାରରୁ ଇକ୍ୟୁଟି ନିବେଶ ସଂଗ୍ରହ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରିବ । ଗ୍ଲୋବାଲ ପେନସନ, ଇନ୍‌ସୁ୍ୟରାନ୍ସ ଓ ସଭରେନ ୱେଲ୍‌ଥ ଫଣ୍ଡରୁ ଇକ୍ୟୁଟି ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ଏହା ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ ରଖିବ ।
ମୋଟ ଖର୍ଚ୍ଚ ପରିମାଣ
ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଡେଟ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆସନ୍ତା ଦୁଇଟି ଆଥିକ ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍‌ 2020-21 ଏବଂ 2021-22ରେ 6000 କୋଟି ଟଙ୍କା ଇକ୍ୟୁଟି ଆକାରରେ ନିବେଶ କରାଯିବ ।
ପ୍ରଭାବ
ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫାଇନାନ୍ସ ଲିମିଟେଡ ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରାୟ1 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଋଣ ଆକାରରେ ଯୋଗାଇଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଏହା ଫଳରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପାଇପ ଲାଇନରେ ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ତାହାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ଏବଂ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶର ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ବ୍ୟାଙ୍କ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଚାପମୁକ୍ତ କରିବ । ସେମାନେ ନୂଆ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ପାଇଁ ଋଣ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇବେ । ବ୍ୟାଙ୍କମାନେ ସଂପ୍ରତି ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଋଣ ଦେବାକୁ ବିଭିନ୍ନ କାରଣରୁ ଅନାଗ୍ରହୀ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନଗଦ ପ୍ରବେଶ ପରିମାଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ଭାରତରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସ୍ପେଶାଲ ପର୍ପସ ଭେଇକିଲ ବା ଏସ୍‌ପିଭି ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ତେବେ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏସ୍‌ପିଭି ନିବେଶ ଗ୍ରେଡ ରେଟିଂରେ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବାରୁ ଋଣ ପାଇବାରେ ଅସୁବିଧା ଭୋଗୁଛନ୍ତିି । ପ୍ରକଳ୍ପର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହେବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଏସ୍‌ପିଭିକୁ ରେଟିଂ ମିଳୁନାହିଁ । ତେଣୁ ଏହିସବୁ ଏସ୍‌ପିଭି ଋଣ ଓ ପୁଞ୍ଜି ସଂଗ୍ରହରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛନ୍ତି । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଡେଟ୍‌ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ବଣ୍ଡ ମାର୍କେଟରୁ ପୁଞ୍ଜି ଉଠାଇ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ମଧ୍ୟସ୍ଥଭାବରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଋଣ ଯୋଗାଇଦେବ । ଏଆଇଏଫ୍‌ଏଲ୍‌କୁ ଏଏ କେୟାର ରେଟିଂ ମିଳିଛି । ସେହିଭଳି ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌-ଆଇଏଫ୍‌ଏଲ୍‌ କେୟାର ରେଟିଂ ସଂସ୍ଥା ଓ ଆଇସିଏଆରଏ ଦ୍ୱାରା ଏଏଏ ରେଟିଂ ପାଇଛି । ବଣ୍ଡ ଇନ୍‌ଭେଷ୍ଟର ଋଣ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟାଙ୍କଠାରୁ କମ୍‌ ସୁଧ ଚାହିଁଥାନ୍ତି । ତେବେ ସେମାନେ ସର୍ବଦା ଏଏଏ କିମ୍ବା ଏଏ ରେଟିଂର ସଂସ୍ଥାରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି । ନିବେଶ ହୋଇଥିବା ଅର୍ଥର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସେମାନେ ଏହା କରିଥାନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ବଣ୍ଡ ଇନ୍‌ଭେଷ୍ଟର ତଥା ପେନସନ୍‌ ଓ ଇନ୍‌ସୁ୍ୟରାନ୍ସ ଫଣ୍ଡ ଆଦି ଏଏଏ ବଣ୍ଡ ରେଟିଂ ସଂସ୍ଥାରେ ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ଦେଖାଇଥାନ୍ତି ।
ଆଶା କରାଯାଉଛି ଯେ ଉତ୍ତମଭାବେ ପାଣ୍ଠି ପାଉଥିବା ଏବଂ ସୁଶାସିତ ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ଋଣ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଋଣ ଯୋଗାଣରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଏଏଏ/ଏଏ ରେଟର ମାନ୍ୟତା ପାଇ ବଣ୍ଡ ମାର୍କେଟର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଂଯୋଜକଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ଏହା ସିଧାସଳଖ ବଣ୍ଡ ମାର୍କେଟ, ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ କଂପାନୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷାରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଜାତୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ଏନ୍‌ଆଇପି) ଅନୁସାରେ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆସନ୍ତା 5 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ 111 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ର ଓ ଉପକ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏଥିପାଇଁ ଯେଉଁ ବିପୁଳ ଋଣର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ତାହା ଯୋଗାଡ କରିବା ସବୁଠୁ ବଡ଼ ଆହ୍ୱାନ । ଏନ୍‌ଆଇପିରେ ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି ତାହାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ 60ରୁ 70 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିବେଶରେ ଏଥିପାଇଁ ଉତ୍ତମ ପୁଞ୍ଜି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଥିବା ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭିତ୍ତିଭୂମି ଭିତ୍ତିକ ଆର୍ଥିକ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ଏନ୍‌ଆଇଆଇଏଫ୍‌ ବା ଜାତୀୟ ନିବେଶ ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି ଅନ୍ୟତମ । ନିଜର ଏକ ଦୃଢ ପୁଞ୍ଜିଭିତ୍ତି ସହିତ ନିଜର ପେସାଗତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ଦକ୍ଷତା ବଳରେ ଏହି ସଂସ୍ଥା ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ୟୋଗର ଋଣ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟିତ ।

Cabinet
Cabinet approves Capital infusion into NIIF Infrastructure Debt Financing Platform comprising Aseem Infrastructure Finance Limited and NIIF Infrastructure Finance Limited
25 NOV 2020 3:30PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has given its approval to the proposal for equity infusion by Government of Rs 6000 crores in NIIF Debt Platform sponsored by National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), comprising of Aseem Infrastructure Finance Limited (AIFL) and NIIF Infrastructure Finance Limited (NIIF-IFL), subject to the following conditions:
1. That only Rs.2,000 crore would be allocated during the current year 2020-21. However, in view of the unprecedented financial situation and availability of limited fiscal space due to the prevailing COVID-19, the proposed amount may be disbursed only if there is readiness and demand for debt raising.
2. NIIF will take all necessary steps to use the equity investments from Domestic and Global pension funds and sovereign wealth funds expeditiously.
This was one of the twelve key measures made by Union Minister for Finance & Corporate Affairs Smt. Nirmala Sitharaman, as part of Government of India’s stimulus to the economy, under AatmaNirbhar Bharat 3.0 on 12th November, 2020.
The NIIFStrategic Opportunities Fund has set up a Debt Platform comprising an NBFC Infra Debt Fund and an NBFC Infra Finance Company. NIIF through its Strategic Opportunities Fund (‘NIIF SOF’) owns a majority position in both the companies and has already invested ~ Rs.1,899 crore across the Platform. The Strategic Opportunities Fund (SOF fund) through which the NIIF investment has been made will continue to support the two companies apart from investing in other suitable investment opportunities. The current proposal seeks GOI investment directly to further scale the potential and impact of the two entities in the infrastructure debt financing space. This will also support the efforts of the platform to raise international equity. With the fresh infusion of equity by the government, besides the equity already infused by NIIF SOF and potential equity participation from the private sector, the debt platform is expected to raise enough resources to extend debt support of Rs.1,10,000 crore to projects by 2025.
Implementation strategy and targets:
1. The strategy is AIFL will predominantly focus on under construction / greenfield / brownfield assets with less than one year of operations. NIIF Infrastructure Debt Financing Platform will have its own in-house appraisal system, which will enable faster deployment of funds.
2. NIIF IFL (NBFC-IDF) will operate as a take-out vehicle for mature operating assets. It will help infrastructure investors in replacing high cost bank finance with cheaper IDF finance post-commissioning. Over the next 5 years (NIP Plan Period), NIIF Infrastructure Debt Financing Platform can potentially support the construction of infrastructure projects worth ~ Rs.100,000 crore.
3. The Platform will also need to raise external long-term equity capital as well as debt from both domestic and international markets over the next few years which could result in a multiplier of 14 -18 times of the proposed capital infusion of up to Rs. 6,000 crore from GOI.
4. NIIF will make strong efforts to use the equity investments by Government to catalyse equity investments by Domestic and Global Pension, Insurance and Sovereign Wealth Funds in the NIIF Infrastructure Debt Financing Platform.
Expenditure involved:
Rs 6,000 crores will be invested as equity in the NIIF Debt Platform over two financial years, i.e., 2020-21 and 2021-22.
Impact:
NIIF Infrastructure Debt Financing Platform is expected to contribute nearly Rs 1 lakh crores in debt to the infrastructure sector over the next 5 years. This will act as a catalyst in attracting more investments into the infrastructure sector as envisaged in National Infrastructure Pipeline.
This process will also help relieve exposure of banks to infrastructure projects and free up space for new green-field projects. Strengthening the IDF / take-out financing space in the infrastructure sector will support enhance liquidity of infrastructure assets and lower the risks.
In India, infrastructure projects are executed through SPVs. Typically, the SPVs on a standalone basis would find it challenging to get investment grade rating, even after the completion of construction. It is also expected that the Debt platform will raise debt from the Bond market and serve as a trusted intermediary. AIFL is rated AA by Care ratings and NIF-IFL is rated AAA by Care Ratings and ICRA. Bond investors seek lowers margins than banks, but prefer to invest in debt of AAA / AA rated entities, to meet their own risk management guidelines. Long term bond investors including Pension and Insurance Funds typically invest in bonds rated AAA.
It is expected that well-capitalized, well-funded and well-governed NIIF debt Platform can play a major role in infrastructure financing and development of Bond Market in India by acting as a AAA/AA-rated intermediary between the bond markets and infrastructure projects and companies.
Background:
As per the National Infrastructure Platform (NIP), investment in infrastructure sector is targeted at Rs.111 lakh crore over the next 5 years across various sub-sectors, creating substantial need for debt financing. This would require at least Rs 60 to 70 lakh crores in debt financing. This current environment requires well-capitalized specialized infrastructure focused financial institutions, such as the ones being developed by National Investment and Infrastructure Fund (NIIF), which can focus on lending across the project life cycle with a strong capital base and expertise driven approach.