Prime Minister's Office
PM addresses Centennial Foundation Day of University of Lucknow
Local Products Should be Supported by the University: PM
Positivity in Thinking and Possibilities in Approach Should Always be Kept Alive: PM
National Education Policy will Promote Flexibility and Self-Confidence: PM
More Khadi Sold in Last Six years than in Twenty Years Before That: PM
25 NOV 2020 7:14PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the celebration of Centennial Foundation Day of University of Lucknow today via video conferencing. The Prime Minister unveiled the University’s Centennial Commemorative Coin on the occasion. He also released a special Commemorative Postal Stamp issued by India Post and its Special Cover during the event. The Union Defence Minister and Member of Parliament from Lucknow, Shri Rajnath Singh and Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath were present on the occasion.
The Prime Minister exhorted the University to offer courses on the local arts and products and called for research to do value addition to these local products. Management, branding and strategy to make the products like Lucknow ‘Chikankari’, brass wares of Moradabad, locks of Aligarh, Bhadohi Carpets globally competitive should be the part of courses offered at the university. This will help in realizing the concept of one district one product. The Prime minister also called for continued engagement with subjects of arts, culture and spirituality to provide them a global reach.
Referring to the need to realize one’s potential, The Prime Minister gave the example of Rai Bareli rail coach factory. He said that for a long time, investment in the factory was not utilized beyond minor products and fitting some attachments in the coaches made at Kapurthala. The factory was capable of making coaches but never worked to its full potential. This under-utilization changed in 2014 and full capabilities of the factory were realized and today hundreds of coaches are being produced by the factory. Shri Modi said that will-power and intention are equally important as capabilities. Referring to many other examples, Prime Minister Modi said “ positivity in thinking and possibilities in approach should always be kept alive.”
Shri Narendra Modi also narrated his experience of popularizing Khadi with the help of students in Gujarat through a fashion show at Porbandar on Gandhi Jayanti. This made Khadi 'fashionable’. Amount of Khadi sold in the last six years is more than what was sold in 20 years before that, the Prime Minister informed.
Mentioning the distractions of modern life and attention sapping gadgets, the Prime Minister said that the habit of contemplation and self realization is depleting among the youth. He asked the youth to find time for themselves amidst all the distractions. This will help in improving their will power, he added.
The Prime Minister said that the National Education Policy is a tool for students to test themselves. The effort in the new policy is to provide self confidence and flexibility to the students. He called upon the students to break the orthodoxies and think beyond the mould and not fear the change. He asked the students to discuss the new policy and help in its implementation.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଲକ୍ଷ୍ନୌ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଶତବାର୍ଷିକୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
• ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦର ସମର୍ଥନ କରାଯିବା ଉଚିତ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ସବୁବେଳେ ଜୀବନ୍ତ ରଖାଯିବା ଉଚିତ
• ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ନମନୀୟତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପୂର୍ବ 20 ବର୍ଷ ତୁଳନାରେ ବିଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଅଧିକ ଖଦୀ ବିକ୍ରି ହୋଇଛି
25 NOV 2020 7:14PM by PIB Bhubaneswar
ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସ ଜରିଆରେ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ଶତବାର୍ଷିକୀରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶତବାର୍ଷିକୀ ସ୍ମାରକୀ ମୁଦ୍ରା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉନ୍ମୋଚନ କରିଥିଲେ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଉପଲକ୍ଷେ ଭାରତୀୟ ଡାକ ପକ୍ଷରୁ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସ୍ମାରକୀ ଡାକ ଟିକଟ ଏବଂ ଏହାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଭରକୁ ସେ ଜାରି କରିଥିଲେ। କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ଲକ୍ଷ୍ନୌ ସାଂସଦ ଶ୍ରୀ ରାଜନାଥ ସିଂ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟ ନାଥ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ।
ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟରେ ସ୍ଥାନୀୟ କଳା ଏବଂ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବା ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦରେ ମୂଲ୍ୟ ସମ୍ବର୍ଦ୍ଧନ ଲାଗି ଗବେଷଣା କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ଲକ୍ଷ୍ନୌ ‘ଚିକାଙ୍କାରୀ’, ମୋରାଦାବାଦର ବ୍ରାସ ତାର, ଅଲିଗଡ଼ର ତାଲା, ଭଦୋହୀ କାର୍ପେଟ ଭଳି ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା, ବ୍ରାଣ୍ଡିଂ ଓ ରଣନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତି ସହିତ ଏଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ କରିବା ଲାଗି ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଏହା ‘ଏକ ଜିଲ୍ଲା ଏକ ଉତ୍ପାଦ’ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବାରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। କଳା, ସଂସ୍କୃତି ଓ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତା ଭଳି ବିଷୟଗୁଡ଼ିକୁ ବୈଶ୍ୱିକ ପହଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଏସବୁ ବିଷୟରେ ନିରନ୍ତର ସମ୍ପୃକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ସମ୍ଭାବନାକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଏ ବରେଲି ରେଳ କୋଚ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ। ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ଏହି ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିରେ ନିବେଶକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଉନଥିଲା। ଲଘୁ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଫିଟିଂ ଛଡ଼ା କୋଚରେ ଲାଗୁଥିବା କେତେକ ସରଞ୍ଜାମ କପୁରଥାଲାରେ ତିଆରି ହେଉଥିଲା। ଏହି ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିରେ କୋଚ ତିଆରି କରିବାର କ୍ଷମତା ଥିଲା କିନ୍ତୁ କେବେ ଏହାର ନିଜର ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ଭାବନାର ଉପଯୋଗ କରିନଥିଲା। ଏପରି ନ୍ୟୁନଉପଯୋଗ 2014ରେ ବଦଳିଲା ଏବଂ ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରି ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତା ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଲା। ଆଜି ଏହି ଫ୍ୟାକ୍ଟ୍ରିରେ ଶହ ଶହ କୋଚ ତିଆରି ହେଉଛି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ ସାମର୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଏବଂ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ମଧ୍ୟ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ରହିଛି । ଏକାଧିକ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, “ସକାରାତ୍ମକ ଚିନ୍ତାଧାରା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନାପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ସବୁବେଳେ ଜୀବନ୍ତ ରହିବା ଉଚିତ” ।
ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜସ୍ୱ ଅଭିଜ୍ଞତା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, କିପରି ଭାବେ ସେ ପୋରବନ୍ଦର ଠାରେ ଗାନ୍ଧୀ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ସହାୟତାରେ ଏକ ଫ୍ୟାଶନ ଶୋ ଆୟୋଜନ କରି ଖଦୀକୁ ଲୋକପ୍ରିୟ କରାଇପାରିଥିଲେ। ଏହା ଖଦୀକୁ ‘ଫ୍ୟାଶନେବଲ’ କଲା। 20 ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଯେତିକି ପରିମାଣରେ ଖଦୀ ବିକ୍ରି ହୋଇନଥିଲା ବିଗତ 6 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ତା’ଠାରୁ ଅଧିକ ଖଦୀ ବିକ୍ରି ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଆଧୁନିକ ଜୀବନରେ ଅଧିକାଂଶ ଅନ୍ୟମନସ୍କ ହୋଇପଡ଼ିଛନ୍ତି ଏବଂ ସବୁତକ ଧ୍ୟାନ ଗେଜେଟରେ ଯାଉଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚିନ୍ତନ ଓ ଆତ୍ମବୋଧର ଅଭ୍ୟାସ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହ୍ରାସ ପାଇପାରେ ଲାଗିଛି । ସମସ୍ତ ଅନ୍ୟମନସ୍କତା ସତ୍ତ୍ୱେ ନିଜ ପାଇଁ ସମୟ ବାହାର କରିବା ଲାଗି ସେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ନିଜକୁ ପରୀକ୍ଷା କରିବାର ଏକ ଉପକରଣ । ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ନମନୀୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ନୂତନ ଶିକ୍ଷା ନୀତିରେ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି । ରୁଢ଼ିବାଦୀ ଧାରଣାରୁ ଉପରକୁ ଉଠି ଅଭିନବ ଚିନ୍ତାଧାରା ପୋଷଣ କରିବା ଏବଂ ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ଭୟ ନକରିବା ଲାଗି ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ। ନୂଆ ନୀତି ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରିବା ଏବଂ ଏହାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ସହାୟତା କରିବା ଲାଗି ସେ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।