প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কোবিদ-১৯ বেক্সিন ফংহন্নবা শেম-শারিবা, য়েন্থোকপগী অমসুং হিদাক থাবগী থৌওংগী মতাংদা য়েংশিনখ্রে
দেতা বেজ, কোল্দ চেন চাউথোকহন্নবা অমসুং পুথোক-পুশিনগী মেকানিজম শেম-শাদুনা থমখ্রে
বেক্সিন ফংহন্নবা দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অমসুং মোনিতর তৌনবা শেম-শাখ্রে অমসুং স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোইননা তান্নদুনা তেস্ত তৌখ্রে
হেল্থ ৱার্করশিং, ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং অমসুং অতোপ্পা খুদোংথিবা য়াবা কাংলুপশিং কোবিদ-১৯গী বেক্সিনেসনগীদমক্তা অহানবা খুদোংচাবা ফংগদবা কাংলুপশিং খন্দোকখ্রে
20 NOV 2020 10:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কোবিদ-১৯ বেক্সিন ফংহন্নবা শেম-শারিবা, য়েন্থোকপগী অমসুং হিদাক থাবগী থৌওংগী মতাংদা য়েংশিনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ইন্নোবেতরশিং, সাইন্তিস্তশিং, একাদেমিসিয়নশিং অমসুং ফার্মা-কম্পনীশিংনা বেক্সিন দিবেলপ তৌনবা হোৎনখিবশিং অসিগীদমক থাগৎপা ফোঙদোকখি অমসুং বেক্সিনগী রিসর্চ, দেবেলপমেন্ত অমসুং মেন্যুফেকচর তৌবা হেনগৎহন্নবা কন্না হোৎন্নবা য়াথং পীখি।
ভারত্তা বেক্সিন মঙাদি এদভান্স স্তেজতা লৈরে, মসিগী মনুংদা ৪না ফেস-II/IIIদা অমসুং অমনা ফেস- I/IIদা লৈরি। বাঙ্গলাদেশ, ম্যান্মার, কতার, ভুতান, স্বিৎজর্লেন্দ, বহরেন, ওস্ত্রিয়া অমসুং সাউথ কোরিয়া অসিগুম্বা লৈবাকশিং অসিনা ভারতকী বেক্সিনশিংগী বেক্সিন দিবেলপমেন্তদা অমসুং মতুং তারকপদা শীজিন্নবগী মতাংদা চুংশিন্নবা পাম্নরকখি।
অহানবা ফংবগী খুদোংচাবা লাকপদা বেক্সিন শীজিন্ননবা হোৎনবদা হেল্থকিয়র অমসুং ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংগী দেতাবেজ, কোল্দ চেনশিং চাউথোকহনবা অমসুং সিরিঞ্জশিং, য়েতুমশিং অসিনচিংবা লৈশিনবগী শেম-শাবা অসি এদভান্স স্তেজশিংদা লৈরে।
বেক্সিনেসনগী সপ্লাই চেন অসি ফগৎহনখ্রে অমসুং নন-বেক্সিন সপ্লাইশিং অসি হেনগৎহনখ্রে। বেক্সিনেসন প্রোগ্রাম অসিগী ত্রেনিং অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবদা মেদিকেল অমসুং নর্সিং মহৈরোয়শিং অমসুং ফেকল্তী য়াওগনি। অহানবা খুদোংচাবা পীবগী প্রিন্সিপলশিংগী মতুং ইন্না মফম অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা বেক্সিনশিং য়ৌহন্নবা তপ্না-তপ্না থবক খুদিংমক পাইখৎলি।
প্রধান মন্ত্রীনা মমিং লৈবা নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল ইন্সতিত্যুসন অমসুং রিগুলেতর পুম্নমক্কা লোইননা চুংশিন্নদুনা থবক তৌদুনা ভারতকী রিসর্চ অমসুং মেন্যুফেকচরিংগী লমদা মালেমগী খ্বাইদগী ৱাংবা থাকশিং য়ৌবা ঙম্নবা খঙহনখ্রে।
রাজ্য সরকারশিং অমসুং মরী লৈনবা স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা লোইননা তান্নদুনা নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপ ওন বেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসন ফোর কোবিদ-১৯ (এন.ই.জি.ভি.এ.সি.)না অহানবা তাঙ্কক্তা অহানবা খুদোংচাবা ফংগদবা কাংলুপশিংদা বেক্সিনেসন তৌনবা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী খোঙজেল য়াংশিনখ্রে।
বেক্সিন থাবগী অমসুং য়েন্থোকপগী দিজিতেল প্লেৎফোর্ম অসি শেমখ্রে অমসুং রাজ্য অমদি জিলাগী থাক্তা লৈরিবা স্তেকহোল্দরশিংগা লোইননা পার্তনরশিপ ওইদুনা তেস্ত কয়া তৌরি।
মন্ত্রীনা ইমর্জেন্সী ওইনা শীজিন্নবগী ওথোরাইজেসনগী অমসুং হিদাক শাবগী অমদি লৈশিনবগী হিরমশিং য়েংশিনখ্রে। নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল বেক্সিনগী ফেস III ত্রাইএলশিংগী ফলশিং লাকপা অসিদা ঐখোয়গী অচৌবা অমসুং ইন্দিপেন্দেন্ত রিগুলেতরশিংনা শীজিন্ননবগী ওথোরাইজেসন পীনবগী খোঙজেল য়াংনা অমসুং কন্না য়েংশিনগনি।
সরকারনা কোবিদ সুরক্ষা মিসনগী মখাদা কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসনগী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্তদা মতেং পাংনবা লুপা করোর ৯০০কী তেংবাং পীখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা খোঙজেল য়াংনা রিগুলতরী ক্লিয়রেন্সশিং পীনবা অমসুং ঙন্না বেক্সিনেসন দ্রাইফ চত্থনবা মতম চানা লৈশিন্নবা অকক্নবা মতমগী থৌরাং অমা পাইখৎনবা খঙহনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রীনা বেক্সিন দিবেলপমেন্তগী কন্না হোৎনরিবশিং অসিবু থাগৎখি। হৌজিক থোক্লিবা লাইচৎ অসিগী ওইরিবা ফীভম অসি য়েংলগা মাস্ক উপ্পা, অরাপ্পা থম্বা অমসুং লুনান্না লৈবা অসিগুম্বা চেকশিল থৌরাংশিং অসিদা কোমথোকপা য়াদে হায়নসু মহাক্না ফোঙদোকখি।
মীফম অসিদা পি.এম.গী প্রিন্সিপল সেক্রেতরী, কেবিনেৎ সেক্রেতরী, মেম্বর (হকশেল) নিতি আয়োগ, প্রিন্সিপল সাইন্তিফিক এদভাইজর, সেক্রেতরী হেল্থ, দি.জি. আই.সি.এম.আর., পি.এম.ও.গী ওফিসরশিং অমসুং মরী লৈনবা ভারত সরকারগী বিভাগশিংগী সেক্রেতরীশিংনা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM Shri Narendra Modi today reviewed preparedness of Covid-19 vaccine delivery, distribution and administration
Data base, cold chain augmentation and transportation mechanism being readied.
Digital platform for vaccine delivery and monitoring has been prepared and tested in consultation with all the stakeholders.
Priority groups for Covid-19 vaccination like Health Workers, Frontline workers and other vulnerable groups being identified.
20 NOV 2020 10:59PM by PIB Delhi
Prime Minister, Shri Narendra Modi, today reviewed the preparedness of Covid-19 vaccine delivery, distribution and administration. Prime Minister appreciated the efforts of innovators, scientists, academicians and pharma-companies in their efforts to develop vaccines and has directed that every effort should be made to facilitate the research, development and manufacturing of the vaccine.
Five vaccines are in advanced stages of development in India, out of which 4 are in Phase II/III and one is in Phase-I/II. Countries such as Bangladesh, Myanmar, Qatar, Bhutan, Switzerland, Bahrain, Austria and South Korea – have shown keen interest in partnering for vaccine development of Indian vaccines and use thereof.
In an effort to administer the vaccine at the first available opportunity, database of healthcare and frontline workers, augmentation of cold chains and procurement of syringes, needles, etc. are in advanced stages of preparation.
The vaccination supply chain is being enhanced and non-vaccine supplies are being escalated. Medical and nursing students and faculty will be involved in training and implementation of the vaccination programme. Every step is being steadily put in place to ensure that vaccines reach every location and person according to the prioritisation principles.
The Prime Minister has directed to work in collaboration with all reputed national and international institutions and regulators to ensure the rigour and highest global standards in Indian research and manufacturing.
National Expert Group on Vaccine Administration for Covid-19 (NEGVAC) in consultation with State Governments and all relevant stakeholders have accelerated the implementation of vaccination of priority groups in first phase.
The digital platform for vaccine administration and distribution is prepared and test runs underway in partnership with the State and District Level stakeholders.
The Prime Minister reviewed the aspects of emergency use authorisation and for manufacture and procurement of medicine. As the results of these Phase III trials from national and international vaccine arrive, our robust and independent regulators will speedily and rigorously examine these for according authorisation for use.
The Government has provided assistance of Rs 900 crore under Covid Suraksha Mission to support Research & Development of Covid-19 vaccination.
The Prime Minister directed that a time-bound plan be laid out for speedy regulatory clearances and timely procurement for early rollout of the vaccination drive.
The Prime Minister appreciated comprehensive efforts at vaccine development. He also emphasised that given the persisting pandemic scenario there is no place for any relaxation in preventive measures such as wearing masks, keeping distance and ensuring hygiene.
The meeting was attended by Principal Secretary to PM, Cabinet Secretary, Member (Health) NITI Aayog, Principal Scientific Advisor, Secretary Health, DG ICMR, officers of PMO, and Secretaries of related Departments of Government of India.