Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s statement at the virtual launch of RuPay card phase two in Bhutan
20 NOV 2020 3:51PM by PIB Delhi
Your Excellency Lyonchhen Dr. Lotay Tshering, all distinguished guests from Bhutan and India,
Namaskar!
Like all Indians, I also have a special love and relationship for Bhutan, and whenever I meet you, there is a feeling of a special belonging!
The unique relations between India and Bhutan and our special friendship are not only invaluable to both nations, but also an unmatched example for the world.
My visit to Bhutan last year is full of many memories. In a way, it was a very memorable journey in itself due to new events, new excitement and new enthusiasm every minute. We took important initiatives to include new areas such as digital, space and emerging technologies in our cooperation.
In the 21st century, these will be new sources of connectivity between the two countries, and especially for our younger generations. During my visit to Bhutan, we started the first phase of the RuPay Card project between the two countries.
This facilitated payment by Indian nationals to Bhutan from the cards issued by Indian banks. I am happy to know that there have been 11,000 successful RuPay transactions in Bhutan so far. This figure would have been much higher had there been no Covid-19 pandemic.
Today we are launching the second phase of this ambitious project. And with this we welcome Bhutan as a full partner in the RuPay network. I commend all the Bhutanese and Indian officials who have worked hard for this achievement.
From today onwards, cardholders of RuPay cards issued by the Bhutan National Bank will be able to use over one lakh ATMs and over 20 lakh Points of Sale terminals in India. I am confident that Bhutanese travelers will find it very convenient in education, health, pilgrimage or tourism in India.
It will also help in increasing digital transactions in Bhutan. The increase in digital transactions in India in the last few years has transformed the lives of millions of people.
Excellencies, Friends,
Space sector is another very important area for strengthening connectivity between us. India has always used space technology to meet the purpose of development. India and Bhutan share this objective.
Last year, I inaugurated the Ground Earth Station for the use of the South Asia Satellite in Bhutan. I am happy that with the help of this station, Bhutan is able to make more effective use of South Asia Satellite for broadcasting and disaster management.
Yesterday, we signed a framework document aimed at enhancing cooperation in peaceful uses of outer space. This will pave the way for cooperation between various institutions of the two countries.
India has recently opened up its space sector to private enterprise; it is a huge reform. This will promote capacity, innovation and skills.
I am particularly happy that work is progressing at a fast pace at ISRO to send the Bhutan satellite to space.
For this, four promising young space engineers from Bhutan will visit ISRO in December. I also extend many greetings to the four youngsters. I know that his Majesty the King of Bhutan has a deep desire to use space technology in the development of his country and he encourages it also and he has a vision of his own.
India will always be ready to share its experience and its facilities to realize his vision. Similarly, we also support the objective of building an ICT-enabled knowledge-based society in Bhutan. I heartily welcome the agreement with BSNL to provide the third international internet gateway to Bhutan.
Excellencies, Friends,
It would have been good if we could meet personally and celebrate this occasion. But it is not possible due to corona.
But, on the other hand, in a way, it is also appropriate that we are celebrating these initiatives in the field of technology with the help of technology!
I acknowledge the patience and discipline shown by the people and government of Bhutan in dealing with the crisis of COVID. I, on behalf of the 130 crore people of India, wish you all good health and success.
I want to assure you that in this difficult time, we stand with Bhutan, and your needs will always be the highest priority for us.
Once again, thank you all very much! Wishing the Royal Family the best health
Tashi Delek!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভুতান্দা রুপে কার্দ ফেজ তু ভর্চুএল ওইনা হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা ৱারোল
20 NOV 2020 3:51PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, ল্যোনশেল দা. লোতে শেরিং,
ভুতান অমসুং ভারত্তগী শরুক য়াবীরিবা অখন্নবা মীথুংশিং,
খুরুমজরি!
ভারত মচা পুম্নমক্কুম্না, ঐগী পুক্নীংদসু ভুতানগীদমক্তা অখন্নবা নুংশিবা অমদি মরূপ-মপাং ওইবগী মরী লৈজৈ, অমসুং মরম অসিনা অদোমগা হেক উনবা খুদিং, থোইদোকপা নকশিন্নবগী ৱাখল্লোন ফাওজৈ!
ভারত অমসুং ভুতানগী থোইদোক-হেন্দোকপা মরী, ঐখোয়গী অখন্নবা মরূপ শানবা অসি, শুপ্নগী লৈবাক অনি অসি খক্কী মমল নাইদ্রবা ওইবতা নত্তনা, মালেম অসিগী থোইদোকপা খুদম অমসুনি।
হৌখিবা চহিগী ঐগী ভুতান খোংচৎ অদুগী মশিং থিঙমদ্রবা নীংশিংনীংঙাই কয়া লৈরি। মখল অমরোমদা মিনিৎ খুদিংগী অনৌবা থৌদোক অনৌবা আশা অনৌবা থৌনা খোংচৎ অদু তশেংনা নীংশিংনীংঙাই ওইখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী তেংবাং পীনবদা, শুন্দ্রং অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংগুম্বা অনৌবা লমশিং য়াওহন্নবা মরু ওইবা খোংথাং লৌখৎখি।
২১শুবা চহিচাদা লৈবাক অনিগী মরক্তা, অমসুং মরুওইনা ঐখোয়গী নহা ওইরিবা মীরোলশিংগীদমক্তা, কনেক্তিবিতীগী লংলা অমা শেম্লগনি। ঐগী ভুতান খোংচৎ মনুংদা ঐখোয়না লৈবাক অনিগী মরক্তা রুপে কার্দ প্রোজেক্কী অহানবা ফেজ হৌদোকখি।
মসিদগী ভারতকী মীওইনা ভারতকী বেঙ্কনা পীবা কার্দশিংনা ভুতান্দা পৈশা চিংথোকপগী খুদোংচাবা ফংখ্রে। ঐহাক মসি খঙবদা নুংঙাইবা পোকই মদুদি ভুতান্দা হৌজিক ফাওবদা মায় পাক্না রুপে ত্রাঞ্জেক্সন ১১,০০০ তৌখ্রে। করিগুম্বা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ লৈরমদ্রবদি মসিগী মশিং অসি শোইদনা মসিদগী হেল্লমগনি।
ঙসি ঐখোয় মসিগী নীংজরিবা প্রোজেক্ত অসিগী অনিশুবা ফেজ হৌদোক্কদৌরি। অমসুং মসিগা লোইননা রুপে নেতৱর্কতা ভুতানবু ফুল পার্তনর ওইনা তরামনা ওক্লি। মায় পাকপা অসিগীদমক্তা থৌদাং য়াবীখিবা ভুতানগী অমসুং ভারতকী ওফিসিয়েলশিংগী মফমদা, ঐনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ঙসিগী মতুংদগী ভুতান নেস্নেল বেঙ্কনা পীবা রুপে কার্দশিং পায়বা ভারত্তা লাখ অমদগী হেন্না এ.তি.এম. অমসুং পোইন্ত ওফ সেল্স তর্মিনেল লাখ ২০দগী হেন্না শিজিন্নবা য়ারগনি। ঐনা থাজৈ মদুদি মসিদগী ভুতান্দগী লাকপা তুরিস্তশিংনা ভারত্তা মহৈ-মশিং, হকশেল, তীর্থ চৎপা নত্ত্রগা লমকোইবদা য়াম্না খুদোং চাহল্লগনি।
মসিদগী ভুতান্দা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন হেনগৎহনবদসু মতেং ওইনরগনি। হৌখিবা চহি খরদা ভারত্তা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন্দা হেনগৎলকপদগী মীওই করোর কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা পুরকখ্রে।
এক্সিলেন্সীশিং, মরূপশিং,
স্পেস সেক্তর অসি ঐখোয়গী ইরক্তা কনেক্তিবিতী মপাঙ্গল কলহন্নবা য়াম্না মরু ওইবা অতোপ্পা লম অমনি। ভারতনা স্পেস কনেক্তিবিতী অসি মতম পুম্নমক্তা চাউখৎ-থৌরাংগীমক শিজিন্নৈ। ভারত অমসুং ভুতান্না অসিগুম্বা পান্দম অসিদা শরুক য়ামিন্নরি।
হৌখিবা চহিদা ঐনা ভুতান্দা সাউথ এসিয়া সেতিলাইৎ শিজিন্ননবা গ্রাউন্দ অর্থ স্তেসন শঙ্গাখি। ঐহাক নুংঙাইবা পোকই মদুদি স্তেসন অসিগী মতেংদগী ভুতান্না ব্রোদকাস্তিং অমসুং দিজাস্তর মেনেজমেন্তগীদমক্তা সাউথ এসিয়া সেতিলাইৎকী হেন্না কান্নবা মওংদা শিজিন্নবা ঙম্লি।
হয়েং ঐখোয়না পীসফুল য়ুজেস ওফ আউতর স্পেস্তা তেংবাং পীনবা হেনগৎহন্নবগী পান্দমদা ফ্রেমৱর্ক দোক্যুমেন্ত অমদা খুৎয়েক পীনগনি। মসিদগী লৈবাক অনিগী তোঙান তোঙানবা ইন্সতিত্যুৎশিংগী মরক্তা তেংবাং পীনবগী লম্বী য়াৎলগনি।
ভারতনা হন্দক্তা ঐখোয়গী শুন্দ্রংগী শরুকপু প্রাইভেৎ ইন্তর্প্রাইজশিংগীদমক্তা হাংদোক্লে, য়াম্না চাউবা রিফোর্ম তৌরে। মসিদগী কেপাসিতী, ইনোভেসন অমসুং স্কিলশিংদা ইনোৎ পীরগনি।
ঐহাক ৱাফম অসিগীদমক্তা থোইদোক্না নুংঙাইবা পোকই মদুদি মথংগী চহিদা ইসরোনা ভুতানগী সেতিলাইৎপু শুন্দ্রংদা থাগৎনবগীদমক্তা খোংজেল য়াংনা থবক পায়খৎলি।
মসিগীদমক্তা ভুতানগী হৈ-শিংলবা স্পেস ইঞ্জিনীয়র নহা মরি দিসেম্বরদা ইসরোদা চৎকনি। ঐনা নহা মরিবু হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঐহাক খঙই মদুদি হিজ মাজেস্তী ভুতান নিংথৌনা মহাক্কী লৈবাক্কী চাউখৎ থৌরাংগীদমক স্পেস তেক্নোলোজী শিজিন্নবা হেনগৎহনবা য়াম্না পাম্মি অমসুং মসিবু শৌগৎলি লোইননা মহাক মশাগী ভিজন অমসু লৈরি।
মহাক্কী ভিজন অসিবু মায় পাকহন্নবগীদমক ভারতনা মসিগী খঙ-হৈবা অমসুং মসিগী খুদোংচাবশিং শেয়র তৌননবগীদমক শেম শারি। মতৌ অসুম্না ভুতান্দা আই.সি.তি.-ইনেবল নোলেজ-বেজ সোসাইতী অমা লিংখৎনবা পান্দমদসু ঐখোয়না শৌগৎলি। ঐনা বুতানগীদমক্তা থর্দ ইন্তর্নেস্নেল ইনতর্নেত গেৎৱেগী খুদোংচাবা ফংহন্নবা বি.এস.এন.এল.গা লোইননা তৌনবা এগ্রীমেন্ত অমা থমোই শেংনা তরাম্না ওক্লি।
এক্সিলেন্সীশিং, মরূপশিং,
করিগুম্বা অসিগুম্বা নুংঙাইবগী পুংজা অসিবু ঐখোয়না হকথেংননা উন্নদুনা পাকথোকমিন্নরবদি কয়াদা নুংঙাইবা ওইরমগদবা। অদুবু কোরোনানা মরম ওইদুনা মদু ওইথোকপা ঙম্লোইদৌরে।
অদুবু অতোপ্পা মওংদা য়েংলুরগদি অমরোমদা মসি মতিকসু চাই মদুদি তেক্নোলোজীগী লমদা অসিগুম্বা ইনিসিএতিবশিং অসিগী নুংঙাইবা অসিসু ঐখোয়না তেক্নোলোজীগী মতেংনা ফোংদোকমিন্নরি!
ভুতানগী মীয়াম অমসুং সরকারনা কোবিদকী অৱাবা মতম অসিগা মায়োক্ননবা হোৎনবদা উৎখিবা খাংবা কনবা অমদি থক্সি-খাসি, অদুগীদমক ঐনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি। অমসুং অদোম ময়ামগী হকচাং ফনা লৈনবগীদমক্তা অমসুং মায় পাক্নবগীদমক্তা ঐগী মায়কৈদগী, হিন্দুস্তানী করোর চাম্মা কুনথ্রাগী মায়কৈদগী, অদোম ময়ামগীদমক্তা হেন্না ফবা হকশেল অমসুং মায় পাকপা ওইননবা থৌনীজরি।
ঐ অদোমদা থাজবা পীবা পামজৈ মদুদি অসিগুম্বা লুরবা মতম অসিদা ঐখোয়না ভুতানগা লোইননা লেপ্লি, অমসুং অদোমগী মথৌ তাবশিং মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়গী মরু ওইবা ওইনা লৌরি।
অদোম ময়াম্বু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি! রোয়েল ফেমিলীগী খ্বাইদগী ফবা হকশেলগীদমক থৌনীজরদুনা
তাশী দেলকা!