প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অর্বানাইজেসন্দা ইনবেস্তমেন্ত তৌনবা ভারতকী অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈ হায়না পি.এম.না ইনবেস্তরশিংদা হায়খ্রে
কোবিদ মতুংদা মালেম অসিদা ৱাখল্লোন অমসুং খোঙথাংশিং অমুক হন্না শেমদোকপা মথৌ তাগনি
স্মার্ত সিতী ১০০না বিলিয়ন দোলর ৩০ ওইগদবা প্রোজেক্তশিং শেমখ্রে
৩শুবা এন্যুএল ব্লুমবর্গ ন্যু ইকনোমী ফোরমদা ৱা ঙাংখ্রে
17 NOV 2020 8:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারতকী অর্বানাইজেসনদা ইনবেস্তরশিংনা ইনবেস্ত তৌনবা হায়খ্রে। ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা ঙসি ৩শুবা এন্যুএল ব্লুমবর্গ ন্যু ইকনোমী ফোরমদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “করিগুম্বা অদোমনা অর্বানাইজেসনদা ইনবেস্ত তৌবা পাম্লবদি অদোমগীদমক্তা ভারত্তা অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈ। করিগুম্বা অদোমনা মোবিলিতীদা ইনবেস্ত তৌবা পাম্লবা, অদোমগীদমক্তা ভারত্তা অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈ। করিগুম্বা অদোমনা সস্তেনেবল সোলুসনশিংদা ইনবেস্ত তৌবা পাম্লবদি অদোমগীদমক্তা ভারত্তা অচৌবা খুদোংচাবশিং লৈ। আশা লৈবা দেমোক্রেসী, বিজিনেস তৌবা নুংঙাইবা মফম, অচৌবা কৈথেল, অমসুং ভারতপু মালেমগী ইনবেস্তমেন্ত তৌফম ওইহন্নবা অঙম্বা থাক্তা হোৎনরিবা সরকার অমগা লোইননা খুদোংচাবশিং অসি ফংহল্লি।”
শ্রী মোদীনা হায়খি কোবিদ-১৯গী মতুংদা মালেম অসি অমুক হন্না হৌবা অমা মথৌ তাগনি অদুবু হৌগদৌরিবা অসি শেমদোকপা অমা য়াওদ্রবদি ওইথোক্লোই। ৱাখল্লোন শেমদোকপা। প্রোসেসশিং শেমদোকপা অমসুং খোঙথাংশিং শেমদোকপা। লাইচৎ অসিনা ঐখোয়দা লম খুদিংমক্তা অনৌবা প্রোতোকলশিং দিবেলপ তৌনবগী খুদোংচাবা অমা পীরি। “করিগুম্বা ঐখোয়না তুংলমচৎতা মপাঙ্গল কনবা সিস্তেমশিং দিবেলপ তৌবা পাম্লবদি মালেম অসিনা খুদোংচাবা অসি লৌহৌগদবনি। ঐখোয়না মালেমদা কোবিদকী মতুংদা মথৌ তারক্কদবশিং অদুগী মতাংদা খন্থবা মথৌ তাই। ঐখোয়গী অর্বান সেন্তরশিং শেমগৎপা অসিনা অফবা অহৌবা তানফম অমা ওইগনি” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি।ংদা ব ঐখোয়না মালেমদা কোবিদকী
অর্বান সেন্তরশিং শেমগৎপা হায়বা থিম অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রধান মন্ত্রীনা রিকবরীগী প্রোসেস অসিদা মীয়ামনা মপুং ওইনা শরুক য়ানবা ফোঙদোকখি। মীয়াম্না খ্বাইদগী অচৌবা রিসোর্সনি অমসুং কাংলুপশিংনা খ্বাইদগী অচৌবা বিল্দিং ব্লোকনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “লাইচৎ অসিনা খুন্নাইশিংগী অমসুং বিজিনেসশিংগী ওইনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা রিসোর্স অসি ঐখোয়গী মীয়াম্না হায়বা অমুক হন্না খঙহনখ্রে। কোবিদ মতুংগী মালেম অসি মসিগী মরু ওইবা অমসুং ফন্দামেন্তেল রিসোর্স অসি য়ৌখৎলকপা শেমগৎকদবনি।”
প্রধান মন্ত্রীনা লাইচৎকী মতম অসিদা খঙজিল হৌবশিং অসি মখা তানা চত্থবা মথৌ তাবা অদু ফোঙদোকখি। লোকদাউনগী মতমগী মনুংদা অকোইবগী ফীবম লুনান্না লৈবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা মহাক্না অকোইবগী ফীভম লুনান্না থম্বা অসি নোংফদোক তৌবা নত্তনা কাংলোন অমা ওইহন্দুনা ঐখোয়না সস্তেনেবল সিতীশিং শেমগৎপা য়ারোইদ্রা হায়খি? “ভারত্তা সহর অমগী খুদোংচাবশিং ফংবা অদুবু খুঙ্গং অমগী ৱাখল্লোন ওইবা অর্বান সেন্তরশিং শেমগৎপা হায়বা অসি ঐখোয়গী মঙলান্নি,” হায়না মোদীনা ফোঙদোকখি।
মহাক্না ফোরম অসিদা দিজিতেল ইন্দিয়া, স্তার্তঅপ ইন্দিয়া, শেল চংদনা য়ুম শাবা, রিএল ইস্তেৎ (রিগুলেসন) এক্ত অমসুং মেত্রোল রেল য়াওনা সহর ২৭তা ভারতকী অর্বান লেন্দস্কেপ রিভাইতেলাইজ তৌনবা হন্দক লৌখৎখিবা থৌরাংশিংগী মতাংদা ফোঙদোকখি। “ঐখোয়না লৈবাক অসিদা ২০২২ ফাওবদা মেত্রো রেল সিস্তেম কিলোমিতর ১০০০গী ময়াদা শেমগৎনবা হোৎনরি,” হায়না ফোরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ঐখোয়না তাঙ্কক অনি থোকপা প্রোসেস অমগী খুত্থাংদা স্মার্ত সিতী ১০০ খনগৎখি। মদু কোওপরেতিব অমসুং কম্পিতিতিব ফেদরেলিজমগী ৱাখল্লোন্দা পাঙথোকপা লৈবাক শিনবা থুংবগী চাংদম্নবা অমা ওইখি। হায়রিবা সহরশিং অসি লুপা করোর লাখ অনি নত্ত্রগা বিলিয়ন দোলর ৩০রোমগী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎখি। অমসুং লুপা করোর লাখ অমগা লিশিং নিফু নত্ত্রগা বিলিয়ন দোলর ২০রোমগী ওইগদবা প্রোজেক্তশিং লোইখ্রে নত্ত্রগা লোইশিল্লকদৌরে।”

Prime Minister's Office
India has exciting opportunities for investment in urbanization, PM tells investors
Post Covid world will need a reset of mindset and practices
100 smart cities have prepared projects worth 30 billion dollars
Addresses 3rd Annual Bloomberg New Economy Forum
17 NOV 2020 8:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi invited the investors to invest in the Indian urbanization. Speaking at the 3rd Annual Bloomberg New Economy Forum today via video conferencing, the Prime Minister said “If you are looking to invest in urbanisation, India has exciting opportunities for you. If you are looking to invest in mobility, India has exciting opportunities for you. If you are looking to invest in innovation, India has exciting opportunities for you. If you are looking to invest in sustainable solutions, India has exciting opportunities for you. These opportunities come along-with A vibrant democracy. A business friendly climate.A huge market. And a government which shall leave no stone unturned to make India a preferred global investment destination.”
Shri Modi said that post COVID-19 world will need a restart, however the restart will not be possible without a reset. A reset of mindset. A reset of processes and a reset of practices. The pandemic has given us an opportunity to develop new protocols in every field. “This opportunity should be grabbed by the world if we want to develop resilient systems for the future. We should think about post COVID requirements of the world. A good starting point would be the rejuvenation of our urban centers”, The Prime Minister added.
Dwelling on the theme of rejuvenation of the urban centres the Prime Minister emphasized the centrality of the people in the recovery process. Terming people as the biggest resources and the communities as the biggest building block, the Prime Minister said “the pandemic has re-emphasised that our biggest resource, as societies and as businesses, is our people. The post-Covid world has to be built by nurturing this key and fundamental resource.”
The Prime Minister stressed the need to carry forward the learnings of the pandemic period. Talking about the cleaner environment during the lockdown period he wondered whether we can build sustainable cities where a cleaner environment is the norm and not an exception? “It has been our endeavour in India to build urban centres, which have the amenities of a city but the spirit of a village,” Shri Modi said.
He informed the forum about the recent initiatives for revitalizing the Indian urban landscape such as Digital India, Startup India, affordable housing, Real Estate (Regulation) Act and Metro Rail in 27 cities. “We are on track to deliver close to 1000 kms of Metro Rail system in the country by 2022,” the Prime Minister informed the forum.
The Prime Minister said “we have selected 100 Smart Cities through a two-stage process. It was a nationwide competition upholding the philosophy of cooperative and competitive federalism. These cities have prepared projects worth almost two lakh crore rupees or 30 billion dollars. And projects worth almost one lakh forty thousand crore rupees or 20 billion dollars have been completed or nearing completion.”