ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନିବେଶକଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବାର୍ତ୍ତା, ଭାରତର ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ସୁଯୋଗ ରହିଛି
• ମାନସିକତା ଓ ରୀତିନୀତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଚାହିଁବ କୋଭିଡ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱ
• 100 ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି ପକ୍ଷରୁ 30 ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ
• ତୃତୀୟ ବାର୍ଷିକ ବ୍ଲୁମ୍‌ବର୍ଗ ନୂଆ ଆର୍ଥିକ ଫୋରମ୍‌ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
17 NOV 2020 8:06PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ସହରାୟନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଏକ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଆଜି ତୃତୀୟ ବାର୍ଷିକ ବ୍ଲୁମ୍‌ବର୍ଗ ନୂତନ ଆର୍ଥିକ ଫୋରମ୍‌ରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି, ‘ଆପଣମାନେ ଯଦି ସହରାୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବାକୁ ଆଗ୍ରହୀ, ତାହାହେଲେ ଭାରତରେ ସେଥିପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଓ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୁଯୋଗ ସୁବିଧା ରହିଛି । ଆପଣ ଯଦି ମବିଲିଟି (ଗମନାମଗମନ) କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଆପଣ ଯଦି ଇନୋଭେସନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ଲଗାଇବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ଭାରତରେ ଚମକ୍ରାର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍‌ଧ । ଆପଣ ଯଦି ସଷ୍ଟେନେବଲ ସଲୁସନ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ଭାରତରେ ଆକର୍ଷଣୀୟ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ରହିଛି । ଏହି ସୁଯୋଗ ସହ ଭାରତରେ ଏକ ଦୃଢ ଓ ସ୍ଥିର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଶାସନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଦେଶରେ ବ୍ୟବସାୟ ଅନୁକୂଳ ପରିବେଶ, ଏକ ବିରାଟ ବଜାର ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଏକ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ସରକାର ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ଭାରତକୁ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ନିବେଶ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ସବୁମନ୍ତେ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛନ୍ତି ।’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୋଭିଡ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱରେ ଏକ ପୁନରାମ୍ଭର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡିବ । ତେଣୁ ସେଥିପାଇଁ ଆମକୁ ପୁନଃ ସଂଯୋଜିତ (ରିସେଟ୍‌) ହେବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ପୁନଃ ସଂଯୋଜନା ବିନା ଏହି ପୁନରାମ୍ଭ ସମ୍ଭବ ହେବ ନାହିଁ । ଆମର ମାନସିକତାକୁ ବଦଳାଇ ପୁନଃ ସଂସ୍ଥାପିତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ପ୍ରକି୍ରୟା ଏବଂ ଅଭ୍ୟାସକୁ ପୁନଃସଂସ୍ଥାପିତ କରିବାକୁ ହେବ । ଏହି ମହାମାରୀ ଆମକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂଆ ନୀତି ଓ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିକଶିତ କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିଛି । ‘ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ଥିତିସ୍ଥାପକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଆମେ ଯଦି ଚାହୁଁ ତାହାହେଲେ ଏହି ସୁଯୋଗକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ କରାୟତ୍ତ କରିବା ଉଚିତ । କୋଭିଡ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ବିଶ୍ୱ ଆବଶ୍ୟକତା ବିଷୟରେ ଆମକୁ ଭାବିବାକୁ ପଡିବ । ଆମ ସହରାଞ୍ଚଳ କେନ୍ଦ୍ର ବା ଅର୍ବାନ ସେଣ୍ଟରଗୁଡିକ ଏହି ନବଯୌବନ ପ୍ରାପ୍ତିର ଏକ ଉତ୍ତମ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ବିନ୍ଦୁ ହେବ’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଅର୍ବାନ ସେଣ୍ଟରର ନବକଳେବର ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖକରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହିସବୁ କେନ୍ଦ୍ରମାନ ଆମ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ପ୍ରକ୍ରିୟାର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ ପାଲଟିବ । ଜନତାଙ୍କୁ ସର୍ବବୃହତ୍‌ ସମ୍ବଳ ଏବଂ ସାମଜ ଓ ସଂପ୍ରଦାୟଙ୍କୁ ସର୍ବବୃହତ୍‌ ଅଟ୍ଟାଳିକାଭାବେ ଚିତ୍ରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘ଏହି ମହାମାରୀ ଆଉଥରେ ପ୍ରମାଣିତ କରିଦେଇଛି ଯେ ସମାଜ ଓ ବ୍ୟବସାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନତା ହିଁ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ସମ୍ବଳ । କୋଭିଡ୍‌ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପୃଥିବୀକୁ ଗଢିବା ପାଇଁ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମୌଳିକ ସମ୍ବଳକୁ ବିଜ୍ଞତାର ସହ ଉପଯୋଗ କରିବାକୁ ପଡିବ ।’ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ମିଳିଥିବା ଶିକ୍ଷାକୁ ପାଥେୟ କରି ଆଗକୁ ବଢିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଲକ୍‌ଡାଉନ ସମୟର ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆମେ ଏମିତି ନଗରୀ ସବୁ ଗଢିପାରିବା କି? ଯେଉଁଠି ସ୍ୱଚ୍ଛ ପରିବେଶ ଏକ ନୀତିଭାବେ ପରିଗଣିତ ହେବ? ‘ଆମେ ଭାରତରେ ଅର୍ବାନ ସେଣ୍ଟରମାନ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛୁ । ସେଥିରେ ନଗରୀଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ସୁଖସୁବିଧା ଏବଂ ଗ୍ରାମର ଚେତନା ରହିବ’ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
ଭାରତରେ ସହରାଞ୍ଚଳର ରୂପରେଖ ବଦଳାଇବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସଂପର୍କରେ ସେ ଫୋରମ୍‌କୁ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ । ଭାରତରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ, ସୁଲଭ ଆବାସ ଯୋଜନା, ରିୟଲ ଇଷ୍ଟେଟ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ଆଇନ ଏବଂ 27ଟି ନଗରୀର ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସଂପର୍କରେ ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ‘2022 ସୁଦ୍ଧା ପାଖାପାଖି 1000 କିମି ମେଟ୍ରୋରେଳ ଟ୍ରାକ ଭାରତରେ ବିଛାଇବାକୁ ଥିବା ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁସାରେ କାମ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ଆମେ ସଫଳ ହେବୁ ।’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ‘ଆମେ ଦୁଇ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଦେଶରେ 100ଟି ସ୍ମାର୍ଟସିଟି ବାଛିଛୁ । ଏହା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ରବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ସହଯୋଗଭିତ୍ତିକ ଓ ପ୍ରତିଯୋଗିତାମୂଳକ ସଂଘୀୟ ଦର୍ଶନ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି । ଏହି ସବୁ ସ୍ମାର୍ଟସିଟି ପ୍ରାୟ 2 ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ବା 30 ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ 1 ଲକ୍ଷ 40 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବା 20 ବିଲିୟନ ଡଲାର ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି କିମ୍ବା ଶେଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।’

Prime Minister's Office
India has exciting opportunities for investment in urbanization, PM tells investors
Post Covid world will need a reset of mindset and practices
100 smart cities have prepared projects worth 30 billion dollars
Addresses 3rd Annual Bloomberg New Economy Forum
17 NOV 2020 8:06PM by PIB Delhi
The Prime Minister Shri Narendra Modi invited the investors to invest in the Indian urbanization. Speaking at the 3rd Annual Bloomberg New Economy Forum today via video conferencing, the Prime Minister said “If you are looking to invest in urbanisation, India has exciting opportunities for you. If you are looking to invest in mobility, India has exciting opportunities for you. If you are looking to invest in innovation, India has exciting opportunities for you. If you are looking to invest in sustainable solutions, India has exciting opportunities for you. These opportunities come along-with A vibrant democracy. A business friendly climate.A huge market. And a government which shall leave no stone unturned to make India a preferred global investment destination.”
Shri Modi said that post COVID-19 world will need a restart, however the restart will not be possible without a reset. A reset of mindset. A reset of processes and a reset of practices. The pandemic has given us an opportunity to develop new protocols in every field. “This opportunity should be grabbed by the world if we want to develop resilient systems for the future. We should think about post COVID requirements of the world. A good starting point would be the rejuvenation of our urban centers”, The Prime Minister added.
Dwelling on the theme of rejuvenation of the urban centres the Prime Minister emphasized the centrality of the people in the recovery process. Terming people as the biggest resources and the communities as the biggest building block, the Prime Minister said “the pandemic has re-emphasised that our biggest resource, as societies and as businesses, is our people. The post-Covid world has to be built by nurturing this key and fundamental resource.”
The Prime Minister stressed the need to carry forward the learnings of the pandemic period. Talking about the cleaner environment during the lockdown period he wondered whether we can build sustainable cities where a cleaner environment is the norm and not an exception? “It has been our endeavour in India to build urban centres, which have the amenities of a city but the spirit of a village,” Shri Modi said.
He informed the forum about the recent initiatives for revitalizing the Indian urban landscape such as Digital India, Startup India, affordable housing, Real Estate (Regulation) Act and Metro Rail in 27 cities. “We are on track to deliver close to 1000 kms of Metro Rail system in the country by 2022,” the Prime Minister informed the forum.
The Prime Minister said “we have selected 100 Smart Cities through a two-stage process. It was a nationwide competition upholding the philosophy of cooperative and competitive federalism. These cities have prepared projects worth almost two lakh crore rupees or 30 billion dollars. And projects worth almost one lakh forty thousand crore rupees or 20 billion dollars have been completed or nearing completion.”