সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়
ছাত্ৰ বৃত্তি যোজনাৰ জৰিয়তে পৰিশোধ সন্দৰ্ভত সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ স্পষ্টীকৰণ
17 NOV 2020 5:47PM by PIB Guwahati
কিছুমান সংবাদ লেখাত উল্লেখ কৰা হৈছে যে কোভিড-১৯ মহামাৰীৰ বাবে ছাত্ৰ বৃত্তি যোজনাৰ জৰিয়তে পৰিশোধত অধিক বিলম্ব হৈ আছে আৰু এই কাৰণেই ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে বহুতো সমস্যাৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়া হৈছে। এই খবৰৰ ওপৰত তথ্য সম্পৰ্কীয় স্থিতি স্পষ্ট কৰিবলৈ, এই কথা অৱগত কৰা হৈছে যে সামাজিক ন্যায় আৰু সবলীকৰণ বিভাগে অনুসূচিত জাতি/অন্য পিছপৰা শ্ৰেণী, অধিসূচিত জনজাতি, অৰ্থনৈতিকভাৱে দুৰ্বল শ্ৰেণীৰ দৰে লক্ষিত সমুদায়ৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশৰ প্ৰশাসন/বিশ্ববিদ্যালয়ৰ অনুদান আয়োগৰ সহযোগত বিভিন্ন ছাত্ৰ বৃত্তি যোজনা প্ৰত্যক্ষভাৱে বলৱ কৰে।
বিভাগে কাৰ্য ৰূপায়ণ এজেঞ্চিৰ সৈতে ছাত্ৰ বৃত্তি যোজনাৰ জৰিয়তে পৰিশোধৰ দিক-নিৰ্দেশনা কঠোৰতাৰে পালন কৰিছে যাতে লাভাৰ্থীসকলক বিশেষকৈ কোভিড-১৯ৰ এই সংকটৰ সময়ত কোনোধৰণৰ অসুবিধাৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়া নহয়। বিভাগে অনুসূচিত জাতিৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰীৰ বাবে মেট্ৰিকৰ পিছৰ ছাত্ৰ বৃত্তিৰ প্ৰধান যোজনাৰ জৰিয়তে, জুন, ২০২০ পৰ্যন্ত সকলো সংশ্লিষ্ট ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশক পূৰ্বানুমানিত দাবীৰ আধাৰত ৭৫%ৰ কেন্দ্ৰীয় অংশ পূৰ্বেই জাৰি কৰিছে। বেলেগ বেলেগ বিষয়ৰ আধাৰত কেন্দ্ৰীয় অংশৰ ২৫%ৰ অন্তিম ধনৰাশিও জাৰি কৰাৰ মঞ্জুৰী দিয়া হৈছে।
সকলো কাৰ্য ৰূপায়ণ এজেঞ্চিক ছাত্ৰ বৃত্তি আবেদনৰ নিষ্পত্তি কৰণ প্ৰক্ৰিয়া ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ কোৱা হৈছে যাতে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়ে কোনোধৰণৰ জটিলতাৰ সন্মুখীন হ'বলগীয়া নহয়। বিভাগৰ আন সকলো যোজনাত, কাৰ্য ৰূপায়ণ এজেঞ্চিক নিয়মীয়া ৰূপত ধনৰাশি জাৰি কৰা হৈছে। সংশ্লিষ্ট বিষয়াসকলৰ সৈতে এই প্ৰক্ৰিয়া দৈনিক পৰ্যবেক্ষণো কৰি থকা হৈছে।
অনুসূচিত জাতিৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ফেল'শ্বিপৰ যোজনাৰ জৰিয়তে অনুসূচিত জাতিৰ লাভাৰ্থীসকলক ফেল'শ্বিপ বিতৰণৰ তত্বাৱধান বিশ্ববিদ্যালয় অনুদান আয়োগ (ইউজিচি) আৰু অন্য হিতধাৰকৰ ক্ষেত্ৰত মাহিলি ভিত্তিত কৰা হয়। সামাজিক ন্যায় বিভাগৰ দ্বাৰা কাৰ্য ৰূপায়ণ এজেঞ্চিক যোজনাৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক ফেল'শ্বিপৰ সময়ত বিতৰণ সুনিশ্চিত কৰিবৰ বাবে নিৰ্দেশ দিয়া হৈছে।

Ministry of Social Justice & Empowerment
Clarification of M/o Social Justice & Empowerment regarding Disbursement under its Scholarship Schemes
17 NOV 2020 5:47PM by PIB Delhi
Some news articles have mentioned that the pandemic Covid - 19 has increased disbursal delays under scholarship schemes and that the students are facing a lot of problems.
In order to clarify the factual status, it is informed that Department of Social Justice & Empowerment implements various scholarship schemes for the target groups like scheduled castes/ other backward classes, de-notified tribes, economically weaker sections in association with State Governments/ Union Territory Administrations/ University Grant Commission/directly.
The Department has rigorously followed with the implementing agencies so that the beneficiaries don’t face any burden especially during this crisis of COVID-19. Under the flagship scheme of Post Matric Scholarship for Scheduled Castes Students, the Department has already released 75% of central share by June, 2020 to all concerned States/UTs based on anticipated demand. Remaining release of 25% of the Central share has also been sanctioned on case to case basis.
All the implementing agencies have been asked to process expeditiously the scholarship applications so that students don’t face any hardship. In all other schemes of the Department, funds are being released to the implementing agencies on a regular basis and close monitoring with the concerned authoritiesis being done on a day-to-day basis.
Disbursement of fellowships to SC beneficiaries under the Scheme of National Fellowships for SCs is monitored by the Department on a monthly basis with the University Grants Commission (UGC) and other stakeholders. They have been directed by the Department of Social Justice to ensure timely disbursement of fellowships to the students under the scheme.