প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জৈছালমেৰত বায়ুসেনা বাহিনীক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
14 NOV 2020 7:30PM by PIB Guwahati
বন্ধুসকল,
জৈছালমেৰ সেনা ছাউনীলৈ মই কেইবাবাৰো অহাৰ সুযোগা পাইছো যদিও এনে এলানি ব্যস্ত কাৰ্যসূচী থাকে যে কেতিয়াও ৰ’বলৈ বা কাৰোবাৰ সৈতে এষাৰি কথা পাতিবলৈ সুবিধা নাথাকে, কিন্তু আজি মোৰে সৌভাগ্য যে এইবাৰ মই কেৱল আপোনালোকৰ মাজত আৰু দীপাৱলীৰ উসৱ পালনৰ সুযোগ পাইছো৷ আপোনালোকৰ লগতে আপোনালোকৰ পৰিয়ালবৰ্গক দীপাৱলীৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
দীপাৱলীৰ দিনা দুৱাৰমুখত শুভলাভ বা ৰিদ্ধি-সিদ্ধিৰ দৰে ৰংগোলীৰ পৰম্পৰা থাকে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে ভৱা হয় যে দীপাৱলীৰ জৰিয়তে আমাৰ সমৃদ্ধি আহে৷ এতিয়া যিদৰে ঘৰত দুৱাৰ থাকে, সেইদৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত আমাৰ সীমান্তই দুৱাৰমুখৰ দৰে৷ সেয়েহে ৰাষ্ট্ৰৰ সমৃদ্ধি, ৰাষ্ট্ৰৰ শুভলাভ, ৰাষ্ট্ৰৰ ৰিদ্ধি-সিদ্ধি আপোনালোকৰ পৰাক্ৰম জৰিয়তেই আহে৷ সেইবাবে আজি দেশৰ প্ৰতিটো ঘৰত আপোনালোকৰ গৌৰৱক উদযাপন কৰি আপোনালোকৰ বাবে বন্তি প্ৰজ্বলন কৰি নিজৰ মনোভাৱ প্ৰকট কৰিছে৷ দীপাৱলীৰ এই বন্তিয়ে আপোনালোকৰ পৰাক্ৰমৰ পোহৰেৰে জকমকাই আছে৷ দীপাৱলীৰ এই বন্তিয়ে আপোনালোকৰ সন্মান হিন্দুস্থানৰ চুকে কোণে, প্ৰতিটো পৰিয়ালত প্ৰজ্বলিত হৈছে৷ মই এই ভাৱনা লৈয়ে আপোনালোকৰ মাজত আছো৷ আপোনালোকক, আপোনালোকৰ দেশভক্তিক, আপোনালোকৰ নিয়মানুৱৰ্তিতাক, দেশৰ বাবে জীৱন-মৰণৰ আৱেগক মই আজি প্ৰণিপাত জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
আজি যদি ভাৰতৰ গোলকীয় প্ৰভাৱ প্ৰত্যক্ষ কৰে যেতিয়া আৰ্থিক, সাংস্কৃতিক আৰু সৈনিক, সকলো পৰ্যায়তে শক্তিশালী হৈ আছে৷ বৰ্তমান বিশ্বজুৰি ভাৰতীয় মুলৰ লোকে দপদপাই আছে৷ ভাৰতৰ যুৱ প্ৰতিভাকো বিশ্বত সন্মান প্ৰতিদিনে বৃদ্ধি কৰি আহিছে আৰু যদি দেশৰ কথা কও ইয়াত সীমাৰ এই অঞ্চলত এই তিনিওটাই পৰিলক্ষিত হয়৷ বিগত কেইটামান বছৰত যি গতি আৰু মাত্ৰাত আপোনালোকক শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, সেইবোৰে আমাৰ আৰ্থিক শক্তিকে প্ৰদৰ্শিত কৰে৷ আপোনালোক সকলো বেলেগ বেলেগ ৰাজ্যৰ পৰম্পৰা, ইয়াৰ বৈচিত্ৰৰ সৈতে সংপৃক্ত৷ বিশ্বৰ আটাইতকৈ বিশাল সৈন্য শক্তিৰ অন্যতম হিচাপে গঢ় দিছে৷ আমাৰ সেনাৰ শক্তি এনে যে কোনোবাই আমালৈ বেয়া চকুৰে চালে, তেতিয়া তেওঁলোকক সেই ভাষাতে উত্তৰ দিয়াৰ মনোবৃত্তি আপোনালোক সকলোৰে আছে৷ আজি ভাৰতৰ সেনাই বিশ্বৰ ডাঙৰ ডাঙৰ দেশৰ সৈতে একেলগে অনুশীলন কৰি আহিছে৷ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে আমি একেলগে সামৰিক কৌশল অব্যাহত ৰাখিছো৷ ভাৰতৰ সেনাই আজি দেখুৱাই দিলে যে তেওঁলোকে সন্ত্ৰাসবাদীৰ ঠিকনাত যিকোনো সময়তে য’তে-ত’তে অভিযান চলাব পাৰে৷ এয়াও ভাৰতীয় সেনাৰে শক্তি, বিশ্বৰ যিকোনো স্থানত শান্তিৰক্ষা অভিযানত নেতৃত্ব দি আহিছে৷ ভাৰতীয় সেনাই য’তে শত্ৰু দমন কৰিবলৈ সক্ষম, তাতে যিমান বাধা-বিঘিনিতো এগছি বন্তিৰ দৰে নিকে প্ৰজ্বলিত কৰি আনৰ জীৱনক পোহৰাই তোলে৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ ফলত প্ৰভাৱিত দেশৰ নাগৰিকসকলক বিদেশৰ পৰা সুৰক্ষিতভাৱে ঘূৰাই অনাৰ ক্ষেত্ৰত বায়ু সেনা আৰু আমাৰ নৌসেনাৰ ভূমিকা অতি প্ৰশংসনীয়৷ ক’ৰোনা সংক্ৰমণৰ সময়ত যেতিয়া য়ুহান যাবলৈ প্ৰত্যাহ্বানে দেখা দিছিল আৰু সেই ভয়াবহতাৰ মাজতে যুহানৰ যিবোৰ স্থানত আমাৰ ভাৰতীয় লোক আৱদ্ধ হৈ আছিল, তেওঁলোকক উদ্ধাৰৰ ক্ষেত্ৰত বায়ু সেনাৰ লোকসকল প্ৰথমে আগুৱাই আহিছিল৷ এনে একাংশ দেশ আছিল, যিসমূহে নিজ দেশৰ নাগৰিকসকলক তেওঁলোকৰ ভাগ্যৰ ওপৰতে এৰি দিছিল, কিন্তু ভাৰতে কেৱল নিজৰ প্ৰতিগৰাকী নাগৰিককেই নহয়, তাৰ পৰা ওলোৱা অন্য দেশৰ লোককো আমাৰ বায়ু সেনাৰ জোৱানসকলে সহায় কৰিছিল৷ অপাৰেশ্যন সমূদ্ৰসেতুৰ জৰিয়তেও বিদেশী লোক আমাৰ নৌসেনাৰ জোৱানসকলৰ বাবে সুৰক্ষিত অৱস্থাত ভাৰতলৈ ঘূৰি আহিল৷ দেশৰে নহয় বৰঞ্চ, মালদ্বীপ, মৰিচাচ, আফগানিস্তানৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কুৱেট, কাংগো আৰু দক্ষিণ ছুডানসহ বহু মিত্ৰ দেশক সহায় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত বায়ুসেনা আটাইতকৈ প্ৰথমে আগবাঢ়ি আহিছিল৷ বায়ুসেনাৰ সহযোগত সংকটৰ সময় শ শ টন সাহায্য সামগ্ৰী প্ৰয়োজনীয় স্থানত সময়মতে যোগান ধৰিবলৈ সক্ষম হৈছিল৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ সময়ত আপোনালোক সকলোৰে এই প্ৰচেষ্টাৱলীৰ যথেষ্ট চৰ্চা হোৱা নাছিল আৰু সেইবাবে আজি বিশেষভাৱে দেশৰ দৃষ্টি এইফালে আকৰ্ষিত কৰি আছো৷ ডিআৰডিঅ’ই হওক বা আমাৰ তিনিওটা সেনাই হওক বা বিএছএফসহ আমাৰ বিশাল অৰ্ধ-সামৰিক বাহিনীয়ে ক’ভিডৰ সৈতে ডড়িত সঁজুলিৰ পৰা কোৱাৰেণ্টিন আৰু চিকিসালৈকে যিদৰে যুদ্ধগতিৰে কাম কৰিলে, সেয়া অভূতপূৰ্ব৷ যেতিয়া দেশৰ আৰম্ভণিতে ছেনিটাইজাৰ আৰু মাস্কৰ পৰা আদি কৰি পিপিই কিটলৈকে প্ৰত্যাহ্বান আচিল, তেতিয়া এই প্ৰয়োজনীয়তা পুৰণ কৰাৰ দায়িত্ব আপোনালোকে পালন কৰিছিল৷ সুৰক্ষা সঁজুলিয়েই হওক বা ভেণ্টিলেৰ্ছেই হওক বা মেডিকেল অক্সিজেনৰ সৈতে জড়িত সুবিধাই হওক বা হাস্পতালেই হওক, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত আপোনালোক সকলোৱে নিজৰ নিজৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে৷ ইমানেই নহয়, যেতিয়া দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত বিধ্বংসী ঘূৰ্ণীবতাহ আহিছিল, তেতিয়া আপোনালোকে জটিল অৱস্থাৰ সন্মুখীন হোৱা নাগৰিকসকলক সহায় কৰিছিল, তেওঁলোকক সাহায্য প্ৰদান কৰিছিল৷ আপোনালোকৰ ত্যাগ আৰু তপস্যাৰ ফলত উজ্বলি উঠা আপোনালোকৰ জীৱন সেইবোৰৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ আজি প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ই দ্বীপাৱলীৰ বন্তিৰে আলোকিত কৰাৰ লগতে দীপাৱলীৰ বন্তিৰ পোহৰেৰে আপোনালোকৰ গুণানুকীৰ্তন কৰি আছে৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৱে মিলি এইটো নিশ্চিত কৰিছে যে ক’ৰোনাৰ সংক্ৰমণে আমাৰ কাৰ্যক্ষম গোটক কোনো পৰিস্থিতিতে প্ৰভাৱিত কৰিব নোৱাৰে৷ স্থল সেনাই হওক বা, নৌ সেনাই হওক অথবা বায়ুসেনাই হওক কোনেও নিজৰ প্ৰস্তুতি ক’ৰোনাৰ বাবে ৰ’বলৈ নিদিলে বা থমকিবলৈ নিদিলে৷ ক’ৰোনাৰ সময়তে এই জৈলছালমেৰতো আমাৰ সমূদ্ৰতো সেনা অনুশীলন ধাৰাবাহিকভাৱে চলি আছিল৷ এনে সময়ত যেতিয়া বিশ্বৰ বহু দেশ প্ৰায় থমকি ৰৈছিল, সেই সময়তো এই অনুশীলন দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যোৱাটো ইমান সহজ নহয়, কিন্তু আপোনালোকে সেয়া কৰি দেখুৱালে৷ ক’ৰোনা কালতে আধূনিক অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু সা-সৰঞ্জামৰ আদান প্ৰদান ক্ষিপ্ৰতাৰে হৈছিল৷ এই সময়ছোৱাতে ৮খন আধূনিক ৰাফেল বিমান দেশৰ সুৰক্ষা কৱচৰ অংশ হৈ পৰিছিল৷ এই ক’ৰোনা কালতে তেজছৰ স্কোৱাৰ্ডনৰ কাৰ্যক্ষণ কৰা হৈছিল৷ আপাচে আৰু চিনুক হেলিকপ্টাৰক সম্পূৰ্ণ শক্তিও সময়ছোৱাতে আমি পাবলৈ সক্ষম হৈছো৷ ভাৰততে নিৰ্মাণ কৰা ২খন আধূনিক ছাবমেৰিনো ক’ৰোনা কালতে নৌ সেনাই লাভ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
ক’ৰোনাৰ কালত ভেকচিন প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰখা বৈজ্ঞানিকৰ লগতে মিছাইল প্ৰস্তুত কৰা আমাৰ বৈজ্ঞানিক সকলেও দেশৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে৷ এই সময়ছোৱাত নিয়মীয়াকৈ এনে খবৰ আহে যে আজি এই মিছাইলৰ পৰীক্ষণ হৈছে৷ আজি সেইটো মিছাইলৰ আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ বিকাশ সাধন কৰা হৈছে৷ আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে যে বিগত কেইটামান মাহতে দেশৰ সামৰিক শক্তি কিমান বৃদ্ধি পালে৷ বিগত দুমাহতে দেশত বহু মিছাইলৰ সফল পৰীক্ষণ সম্পন্ন হৈছে৷ এক ছেকেণ্ডতে দুই কিলোমিটাৰ দুৰত্ব অতিক্ৰম কৰিব পৰা হাইপাৰছ’নিক ডেম’নষ্ট্ৰেটৰ ভেহিকলৰ সফল পৰীক্ষণে ভাৰতক বিশ্বৰ তিনি চাৰিখন শীৰ্ষ দেশৰ তালিকাত নাম সন্নিৱিষ্ট কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে৷ জল, স্থল, মহাকাশ আদি সকলো স্থানৰ পৰা নিক্ষেপ কৰিব পৰা দীৰ্ঘ আৰু হস্ৰ দুৰত্বৰ বহু মিছাইল বিগত দিনসমূহত ভাৰতৰ মহাকাশত সুৰক্ষাৰ অভেদ্য প্ৰাচীৰ নিৰ্মাণ কৰিছে৷ এই ক’ৰোনা কালতে আমাৰ বৈজ্ঞানিকসকলে ভাৰতক ফায়াৰ পাৱাৰৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ শক্তিধৰ দেশৰ তালিকাত সন্নিৱিষ্ট কৰিলে৷
বন্ধুসকল,
আধুনিক যুদ্ধ সা-সৰঞ্জামৰ লগতে দেশৰ সীমাৱৰ্তী এলেকাত আধুনিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বৃহ আন্তঃগাঁথনিমূলক প্ৰকল্পও এই সময়ছোৱাতে সম্পূৰ্ণ কৰা হৈছে৷ বৰ্তমান অটল সুৰংগই লাডাখৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ ডাঙৰ মাধ্যমত পৰিণত হৈছে৷ আমাৰ উত্তৰ আৰু পশ্চিম সীমাত কেইবা ডৰ্জন দলং আৰু দীৰ্ঘ দুৰত্বৰ পথও এই সময়ছোৱাতো সম্পূৰ্ণঁ কৰা হৈছে৷ যিসময়ত সমগ্ৰ বিশ্বত আলোড়ন সৃষ্টি কৰিছিল, প্ৰত্যেকে নিজৰ জীৱনক লৈ চিন্তিত হৈছিল, সেই সময়ত দেশৰ সুৰক্ষা নিয়মীয়াকৈ পালন কৰিছিল৷ আপোনালোকে ক’ত থাকি কাম কৰি দেশবাসীৰ অন্তৰ জয় কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
আপোনালোক সকলোৰে এই প্ৰতিশ্ৰুতিয়ে দেশৰ সুৰক্ষাৰ ব্যৱস্থাক শক্তিশালী কৰিছে৷ বৰ্তমান দেশত এফালে য’ত আধুনিক প্ৰযুক্তি, আধুনিক সা-সৰঞ্জামৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, সেইদৰে প্ৰতিৰক্ষা সংস্কাৰতো সমান গুৰুত্বৰে কাম কৰি থকা হৈছে৷ প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত আন্তনিৰ্ভৰতাৰ লক্ষ্যৰ অন্তৰালত এই যে আধুনিৰ অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ আৰু প্ৰযুক্তিৰ বাবে বিদেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰতা হ্ৰাস পাওক৷ ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আমাৰ তিনিও সেনাই মিলি এক প্ৰশংসনীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰিছে৷ তেওঁলোকে এইটো সিদ্ধান্ত লৈছে যে এতিয়া সুৰক্ষাৰ সৈতে জড়িত ১০০তকৈ অধিক সা-সৰঞ্জাম বিদেশৰ পৰা আমদানি কৰাৰ পৰিৱৰ্তে দেশতে উপাদন কৰা হ’ব৷ ইয়াৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে যিবোৰ সামগ্ৰী আমদান কৰা হৈছে, সেইবোৰ দেশতে নিৰ্মাণ কৰা হ’ব৷ আমাৰ সেনাৰ এই ইচ্ছা শক্তিয়ে অন্য লোকসকলকো ভোকেল ফল লোকেলৰ দিশত প্ৰেৰণা যোগাব৷
বন্ধুসকল,
ভাৰতত অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা অধিকাংশ কোম্পানী অহাৰ বাবে প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত এফডিআইৰ সীমা ৭৪শতাংলৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে৷ ভাৰতলৈ যিবোৰ কোম্পানী আহিব বিচাৰে, তেওঁলোকে এই সুন্দৰ সুযোগ পাবৰ বাবে উত্তৰপ্ৰদেশ আৰু তামিননাডুত দুটা বৃহ প্ৰতিৰক্ষা কৰিড’ৰৰ কাম ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰি থকা হৈছে৷
বন্ধুসকল,
সেনাৰ আধুনিকীকৰণ আৰু সেনা সা-সৰঞ্জামৰ আত্মনিৰ্ভৰতাৰ ক্ষেত্ৰত দেশত আটাইতকৈ প্ৰাচীন প্ৰক্ৰিয়া চলি আছে৷ এই প্ৰক্ৰিয়াৰ সৰলীকৰণৰ বাবে ধাৰাবাহিকভাৱে কাম কৰি থকা হৈছে৷ ইয়াৰ বাবে কেতবোৰ বৃহ সংস্কাৰ সাধন কৰা হৈছে৷ সেই অনুসৰি প্ৰথম পৰীক্ষণ প্ৰক্ৰিয়া বহুত জটিল আছিল৷ ইয়াত বহু সময় লাগিছিল৷ ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰতিৰক্ষা ক্ষেত্ৰত উপাদানৰ সংযোজন কৰোতে বহু পলম কৰিছিল৷ এতিয়া ইয়াক একেবাৰে সৰল কৰা হৈছে৷ আমাৰ তিনিওটা সেনাৰ মাজত সমন্বয় বৃদ্ধি পালে আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে সিদ্ধান্তৰ ফলতে ইয়াৰ বাবে চীফ অৱ ডিফেন্স ষ্টাফ ব্যৱস্থাৰ আমি দেখিবলৈ পাইছো৷ ইমান কম সময়তে দেশত এই নতুন ব্যৱস্থাৰ গুৰুত্ব অনুভৱ কৰিব পাৰিছে৷ সেইবাবে মই তিনিওটা সেনা বিভাগ অভিনন্দন জনাইছো৷
বন্ধুসকল,
সীমান্ত অঞ্চলত কি কি প্ৰত্যাহ্বান থাকে আৰু কিমান সমস্যা আছে, সেই বিষয়ে আপোনালোকতকৈ ভালকৈ আৰু কোনে জানিব৷ এই সমস্যাৱলীৰ সমাধানৰ বাবে সীমান্ত এলেকা উন্নয়নৰ লগতে সীমান্ত এলেকাৰ নৱপ্ৰজন্মক বিশেষ প্ৰশিক্ষণো সিমানেই প্ৰয়োজন৷ ১৫ আগষ্টত লালকিল্লীৰ পৰা মই কৈছিলো যে দেশৰ শতাধিক সীমান্তৱৰ্তী জিলাত এনচিচিৰ সৈতে যুৱক-যুৱতীসকলক জড়িত কৰাৰ বাবে বিশেষ অভিযান হাতত লোৱা হ’ব৷ সীমান্তৱৰ্তী আৰু সমুদ্ৰৰ সমীপৰ এই ক্ষেত্ৰত প্ৰায় ১ লাখ যুৱক-যুৱতীক সাজু কৰা হৈছে৷ ইয়াত ভাল কথা এই যে এই যুৱক-যুৱতীসকলক স্থল সেনা, নৌ সেনা আৰু বায়ু সেনাই প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব৷ অৰ্থা য’ত সেনাৰ চাউনী আছে, তাতে সেনাই প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰিব৷
বন্ধুসকল,
ইয়াৰে অধিকাংশ ছোৱালীক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ লক্ষ্য লোৱা হৈছেষ এয়া সেই প্ৰচেষ্টাৰে অংশ, য’ত দেশৰ আত্মনিৰ্ভৰতা আৰু আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধিৰ বাবে কন্যাসকলৰ ভূমিকাক প্ৰসাৰ কৰা হৈছে৷ আজি যিদৰে অন্যান্য ক্ষেত্ৰত মহিলাক আগুৱাই নিয়াৰ ক্ষেত্ৰত উসাহিত কৰা হৈছে, সেইদৰে আমাৰ সুৰক্ষা ব্যৱস্থাটো মহিলা শক্তিৰ ভূমিকাক আৰু অধিক ব্যাপক কৰা হৈছে৷ বৰ্তমান বায়ু সেনা আৰু নৌ সেনাত মহিলাসকলক যোদ্ধাৰ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ দিয়া হৈছে৷ সেনা-আৰক্ষীতো কন্যাসকলক নিযুক্তি দিয়া হৈছে৷ বিএছএফো সেই অগ্ৰণী সংস্থাৰ অন্তৰ্গত য’ত সীমান্ত সুৰক্ষাত মহিলাসকলৰ ভূমিকা ক্ৰমান্বয়ে প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে৷ এনে বহু প্ৰয়াসে আমাৰ আত্মবিশ্বাস বৃদ্ধি কৰিছে, দেশৰ বিশ্বাস বৃদ্ধ কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
দীপাৱলীত আপোনালোক সকলোৱে আৰু এটা লক্ষ্য কৰিছে, যেতিয়া আমি বন্তি প্ৰজ্বলন কৰো, তেতিয়া এগছি চাকিয়ে বাকী বন্তিকো পোহৰাই তোলে৷ এগছি বন্তিৰ পৰা হাজাৰ হাজাৰ বন্তি জ্বলে, সেইদৰে আপোনালোকে এগছি বন্তিৰ দৰে সমগ্ৰ দেশৰ পোহৰাই তুলিছে, দেশক শক্তিধৰ কৰিছে৷ সীমাত আপোনালোকৰ দৰে এগৰাকী সৈনিকৰ শৌৰ্যৰ জৰিয়তে দেশবাসীৰ দেশবাসীৰ দেশভক্তিৰ আৱেগ আন্দোলিত হয়৷ আপোনালোকৰ পৰা প্ৰেৰণা লৈ প্ৰতিগৰাকী দেশবাসীয়ে নিজা নিজা ধৰণে ৰাষ্ট্ৰহিতৰ বাবে আগুৱাই আহে৷ কোনোবাজন স্বচ্ছতাৰ সংকল্পৰ সৈতে জড়িত, কোনোবাজন দুৰ্নীতি বিৰোধী অভিযানক আগুৱাই নিছে, কোনোবাজনে ঘৰে ঘৰে পানী অভিযানৰ সৈতে জড়িত, কোনোবাজন যক্ষ্মামুক্ত ভাৰতৰ বাবে কাম কৰি আছে, কোনোবাজন অপুষ্টি বিৰুদ্ধে অভিযানক শক্তি যোগাইছে, কোনোবাজনে এজনে আনজনক ডিজিটেল লেনদেন শিকোৱাত দায়িত্ব পালন কৰিছে৷
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান আত্ননিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক দেশৰ প্ৰতিগৰাকী ব্যক্তিয়ে নিজৰ অভিযান হিচাপে গ্ৰহণ কৰিছে৷ ভোকেল ফৰ লোকেলে আজি প্ৰতিগৰাকী ভাৰতীয়ৰ অভিযানত পৰিণত হৈছে৷ বৰ্তমান ভাৰত প্ৰথম, ভাৰতীয় প্ৰথমৰ আত্মবিশ্বাস চাৰিওফালে প্ৰসাৰিত হৈছে৷ এই সকলোবোৰৰ অন্তৰালত আপোনালোকৰ শক্তি আছে, আপোনালোকৰ ওপৰত ভৰসা কৰিছে৷ যেতিয়া দেশৰ বিশ্বাস বৃদ্ধি পায়, তেতিয়া বিশ্বই সিমান ক্ষিপ্ৰতাৰে দেশৰ বিকাশ প্ৰত্যক্ষ কৰে৷ আহক বিশ্বাস, আত্মবিশ্বাসৰ এই সংকল্পক সিদ্ধি কৰাৰ বাবে আমি সকলো আগুৱাই যাও৷ দীপৱালীৰ এই পবিত্ৰ ক্ষণত নতুন সংকল্পৰে, নতুন আৱেগেৰে আমি কান্ধত কান্ধ মিলাই, খোজত খোজ মিলাই এক জীৱন, এক মিচন মোডত লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ বাবে যপৰোনাস্তি কৰো৷ আহক, ১৩০ কোটি নাগৰিকৰ দেশত আমি সকলো এক হৈ আগুৱাই যাও আৰু মা-ভাৰতীয়ে যি ৰূপত সামৰ্থবান, সমৃদ্ধ হ’ব বিচাৰে, সেই সপোন আমি পুৰণ কৰিম, সেই চিন্তাধাৰাৰে আপোনালোকে মোৰ সৈতে একেলগে সজোৰে ক’ব, ভাৰত মাত কী…জয়, ভাৰত মাত কী…জয়, ভাৰত মাত কী…জয়৷ পুনৰবাৰ আপোনালোক সকলোকে দীপাৱলী উসৱৰ বহুত বহুত শুভকামনা জনালো৷
ধন্যবাদ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Air Force personnel at Jaisalmer
14 NOV 2020 7:30PM by PIB Delhi
Friends,
I have had the opportunity to visit Jaisalmer air base many times, but since there are a series of programmes that there is no opportunity to stay back or talk to anyone. But, today I am fortunate to have the opportunity to celebrate the festival of Deepawali exclusively with all of you. Many many best wishes to you and every member of your family for Deepawali.
Friends,
There has been a tradition of drawing rangoli (colourful designs) of Shubh-Labh or Ridhi-Sidhi in front of the door or the gate. The idea behind this is that we have prosperity on Deepawali. Our borders of the nation are the gateways of our nation just as houses have doors. So, the prosperity of the nation is because of you, the Shubh-Labh of the nation is because of you, the Ridhi-Sidhi of the nation is because of you and your valour. That is why, today, people in every household in the country are expressing their feelings by lighting lamps in your glory. These lamps of Deepawali are shining in the light of your valour. These lamps of Deepawali are sparkling in your honour in every corner of India and in every family. I am amongst you today with these feelings. I have come here to pay obeisance to you, your patriotism, discipline and the passion to sacrifice lives for the country.
Friends,
Today, if you look at India's global influence, it is strengthening in all spheres -- economic, cultural and military. Today, the dominance of people of Indian origin is increasing across the world. The respect for India’s young talent is also growing in the world and if it comes to the country, then one can see all the three in this region of the border. The speed and scale with which decisions have been taken in the last few years for your empowerment showcase our economic strength. You boast of traditions of different states and diversity. You build one of the world's greatest military powers. The strength of our army is such that if anyone casts an evil eye on us, our soldiers have the passion to give it a befitting reply. These are the qualities which establish the credibility of the Indian army in the world. Today, the country's army is engaged in military exercises with powerful countries in the world. We are engaged in strategic partnerships to fight against terrorism. Indian armed forces have shown that they can strike on terrorist havens anywhere, anytime. It is also the Indian military force that leads the peacekeeping mission in every nook and corner of the world. While the Indian Army is capable of frightening the enemies, it also illuminates the lives of others by lighting themselves like a lamp during disasters.
Friends,
The role of our Air Force and Navy has been very laudable in bringing back its citizens affected by corona safely from abroad. When there was a challenge of going to Wuhan, when the horrifying corona had just started, the Air Force personnel came forward to evacuate our Indians stranded in Wuhan. There were some countries that had left their people to fend for themselves in Wuhan, but India not only evacuated its every citizen but our Air Force personnel also helped many other countries. Under Operation Samudra Setu, our Indian Navy personnel have also brought back thousands of Indians safely from abroad. The Air Force has been at the forefront in helping not only the country but many friendly countries, including the Maldives, Mauritius, Afghanistan, Kuwait, Congo and South Sudan. With the cooperation of the Air Force, hundreds of tonnes of relief material could be made available to the needy in time during the crisis.
Friends,
During the corona crisis, not much was discussed about your efforts, and, therefore, I am specially attracting the attention of the country today in this regard. It is unprecedented the way the DRDO, all our three armed forces, including BSF and other paramilitary forces, worked on a war footing in providing equipment, to quarantine and treatment during Covid. Initially, when the challenge was from sanitizer and face masks to PPE kits, you rose to the occasion to meet these needs of the country. You have contributed immensely at every level, be it protection kits, ventilators, medical oxygen related facilities and hospitals. Not only that, you have helped and supported the citizens when severe cyclones battered many parts of the country. Taking inspiration from your sacrifice and penance, today every Indian is making you proud by illuminating the lamps of Deepawali.
Friends,
All of you together have also ensured that corona infection could not affect our operational units under any circumstances. Be it the Army, the Navy, the Air Force, none has lowered its guard in its preparedness because of the corona. The military exercises have continued in Jaisalmer and in our seas even during the corona period. At a time when several countries in the world had almost come to a standstill, it was not that easy to move forward with such a speed, but you have proved it also. In the Corona period itself, the delivery and induction of modern arms and equipment has happened very fast. This was the period when eight modern Rafale aircraft became part of the country's security net. The Tejas squadron was operationalised during the Corona period. We got the powerful Apache and Chinook helicopters during this period. The Navy received two modern submarines prepared indigenously in India during the Corona period.
Friends,
While our scientists have been trying to make vaccine during the corona period, our scientists involved in developing missiles have also drawn the country’s attention. There were continuous reports of a missile being tested or modern technology developed of another missile during this period. You can imagine how much the strategic strength of the country has increased in the last few months. There have been successful tests of many missiles in the last two months in the country. The successful test of the hypersonic demonstrator vehicle, which covers a distance of two kilometres in a second, has put India in the forefront of three-four major countries of the world. In the last few days, a number of long and short-range missiles, which can be fired from sea, land or air, have created an impregnable wall of security in the skies of India. In the same corona period, our scientists have inducted India into the world's best forces in terms of fire power.
Friends,
Mega infra-power projects with modern combat equipment as well as modern connectivity on the borders of the country have also been completed in the meantime. Today, Atal tunnel has become a very big means for Ladakh’s connectivity. Dozens of bridges and long roads on our northern and western borders have also been fully constructed during this period. When there was commotion across the world, everybody was scared for their life; you remained committed to the security of the country even during that situation. You have won the hearts of the country?
Friends,
It is this commitment of all of you which is strengthening the country in terms of defence and security. Today, on the one hand in the country, the focus is on modern technology and equipment, the defence reforms are also being worked out seriously. The goal behind self-sufficiency in the defence sector is to reduce dependence on foreign countries for modern weapons and technology. In view of this, our three armed forces have taken a commendable decision. They have decided that more than 100 security-related equipment will now be produced in India and won’t be procured from abroad or the products that are being made in India will be improved further and procured from here. Efforts are being made that the parts that were being imported so far will also be made in the country. This will power of our forces is also inspiring the people of the country to be vocal for the local.
Friends,
The limit of FDI in the defence sector has also been increased to 74 percent so that more and more companies make arms in India. The work on two major defence corridors in Uttar Pradesh and Tamil Nadu is also progressing in right earnest to provide better facilities for the companies that want to come to India.
Friends,
The old procedures have been the biggest impediment in the modernisation of the army and the self-reliance of military equipment. Continuous efforts are being made to simplify these procedures. Recently, many major reforms have been undertaken. Earlier, the process of trial and testing was very complex. It was time consuming also and would lead to severe delays in induction of defence equipment. Now, it has become very simple. The chief of defence staff has been set up so that there is better coordination among the three armed forces and quick decisions can be taken. In a very short time, the country has felt the importance of this new set-up. The strengthening of this new system in such a short time is possible only because of the commitment of our Army, the Air Force, the Navy, and, therefore, they deserve felicitation. The collective resolve of our forces has ensured the success of the CDS.
Friends,
Who can know better than all of you about the challenges in the border area; how many difficulties are here. Along with the Border Area Development, the special training of youths is equally important to resolve these problems. On 15th August also, I had said this from Red Fort that a special campaign will be launched to connect the NCC youths with more than 100 border districts of the country. About one lakh youths are being trained in the border and sea shore areas. The important aspect is that these youths will be trained by the Army, Navy and Air Force. Where there is a base of army, it will provide training, similarly the air force and navy will provide training where they have their bases.
Friends,
The aim is to train the girl cadets in a large number. This is part of the efforts in which the role of daughters is being expanded to enhance the country's self-reliance and self-confidence. Just as women are being encouraged to move forward in other areas today, the role of women power in our security apparatus is also being further broadened. Today, women are being given combat roles in the air force and navy. The daughters are also being inducted in the military police. BSF is among the leading institutions where the role of women in border security has been continuously expanded. Many such efforts enhance our self-confidence and the confidence of the country.
Friends,
You must have taken note of one more thing on Deepawali. When we light one lamp, we illuminate the remaining lamps with the same lamp. One lamp lights another and then thousands of lamps. Similarly, you also illuminate the entire country like a lamp, making it energetic. The spirit of patriotism among the countrymen is uplifted through the gallantry of a soldier like you on the border. With inspiration from you, every countryman is coming forward for the national interest in his own way. Somebody is connected with the pledge of cleanliness, somebody is pursuing a campaign against corruption, somebody is engaged in a mission of water for every household, somebody is working for a TB-free India, somebody is empowering the campaign against malnutrition, and somebody is doing his responsibility by teaching digital transactions to others.
Friends,
Now, everybody in the country has embraced the Self-reliant India campaign. Vocal for Local has become the mission of every Indian. The self-confidence of India First, Indian First is all pervasive. All this is being made possible because of your strength and trust. When the trust of the country grows, then the world watches the country progress exponentially. Let’s come forward to realize this pledge of confidence and self-confidence. With new resolutions and new passion on this auspicious occasion of Deepawali, let this country of 130 crore people work together hard to achieve the One Life One Mission to realize the dream of making Mother Bharati the way we want to see it as affluent and prosperous. With this spirit, you say along with me, Bharat Mata ki jai, Bharat Mata ki jai, Bharat Mata ki jai. Once again, many many best wishes to all of you for the festival of Deepawali. Thanks.