প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জৈসলমেরদা এয়র ফোর্সকী লান্মীশিংদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
14 NOV 2020 7:30PM by PIB Imphal
মরূপশা,
জৈসলমের এয়রবেজদা ঐহাক কয়ারক হন্না লাকচবগী তাঞ্জাদি ফংজখি অদুবু থবকশিংগী পরেংনা অসুম্না লেংখিবনা লেপ্পা লৈতনা, মীয়ামগা ৱারী শানবা ফংদনা হৌখিবা কোংগাইনি অদুবু ঙসিদি ঐ এক্সক্লুসিবলী অদোম ময়ামগী মরক্তা দীপাবলীগী থৌরম পাংথোক্নবা মতম ফংলে। অদোম্বু, অদোমগী ইমুং-মনুংগী মীওই খুদিংমক্তা দীপাবলীগী হন্না হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরূপশা,
দীপাবলিগী নুমিত্তা থোং অমসুং থোঙ্গান্দা শুব-লাভ নত্ত্রগা রিদ্ধি-সিদ্ধিগী অসিগুম্বা রঙ্গোলী শেম্বগী চৎনবী লৈরক্লি। মসিগী মরুমদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অদুদি দীপাবলীনা ঐখোয়গী মফম অসিদা ৱাৎত-পাদবা পুরকপা অসিনি। য়ুমদা থোঙ পাল্লিবা অদুগুম্না লৈবাক অসিগী ঐখোয়গী ঙমখৈশিং অসি অমরোমদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী থোঙনি। অসিগুম্বা মতাং অসিদা লৈবাক অসিগী ৱাৎ-পাদবা অসি অদোমগী খুত্তা লৈ, লৈবাক অসিগী য়াইফবা অসি অদোমগী খুত্তা লৈ, লৈবাক অসিগী মপুং ফাবা অসি অদোমগী খুত্তা অমসুং অদোমগী থৌনাদা লৈ। মরম অসিমক্না ঙসি লৈবাক অসিগী য়ুমথোং খুদিংদা অদোম পুম্নমক্কী মিংখৈ শোল্লদুনা অদোমগীদমক্তা মৈরা থান্দুনা মীয়াম্না মখোয়গী ৱাখল্লোন ফোংদোক্লি। দীপাবলীগী থাওমৈ অসি অদোমগী থৌনা ফবগী মঙালদা তগুপ তরেং ঙাল্লরি। দিপাবলীগী থাওমৈ অসিনা অদোম্বু ইকাই খুম্নবা উত্তুনা হিন্দুস্তানগী কাচিন খুদিংমক্তা, ইমুং খুদিংমক্তা থাল্লি। ঐনা ৱাখল্লোন পুম্নমক অসিগা লোইননা অদোমগী নরক্তা য়াওজরি। অদোম্বু, অদোমগী লৈবাক নীংববু, অদোমগী দিসিপ্লিনবু, লৈবাক্কীদমক্তা শিব-চংবগী অদোমগী থৌনা অদুবু, ঐনা ঙসি ইকোক নোঞ্জবা লাকচরি।
মরূপশা,
কোরোনানা শোকহল্লবা ঐখোয়গী মীয়াম্বু মীরমদগী শোইদ-ঙামদনা পুরকপদা এয়রফোর্স অমসুং
ঐখোয়গী নেভীনা লৌখিবা থৌদাং শিংথানীংঙাইনি। কোরোনা লাইচৎকী মনুংদা বুহান্দা চৎপগী শিংনবা লৈখি অমসুং তমথিবা অদু হৌরকপদা ঙাইরিবনি অমসুং বুহান্দা মফম মফমদা পন্দুনা লৈখিবা ভারত মচাশিংবু লৌথোকপা তাখিবদা এয়রফোর্সকী মীয়ামনা খ্বাইদগী হান্না থোরকখি। লৈবাক খরনা মখোয়গী মীয়াম্বু বুসান্দা মরাইবক্তা তম্বনি হায়দুনা থাদোক্লম্বা মতমদা ভারতনা শুপ্নগী মসিগী মীওই খুদিংমকপু মফম অদুদগী লৌথোকখিবতা নত্তনা অতৈ লৈবাক কয়ামরুমগী মীয়াম্বুসু লৌথোকপদা ঐখোয়গী এয়রফোর্সকী জৱানশিংনা মতেং পাংখি। ওপরেসন সমুদ্র সেতুগী থোংদসু মীরমদগী ভারত মচা লিশিং কয়া নেভীগী মরমদগী শোইদ-ঙামদনা ভারত্তা হল্লকখি। লৈবাক অসিদা নত্তনা মাল্দীব, মোরিসস, অফঘানিস্তানদগী হৌরগা কুৱেৎ, কাঙ্গো অমসুং সাউথ সুদান য়াওনা মরূপ ওইরিবা লৈবাক কয়ামরুমগী মতেং পাংবদসু এয়রফোর্সনা খ্বাইদগী মাং থাখি। এয়রফোর্গী মতেংদগী অৱাবগী মতম অসিদা তেংবাং তন কয়াগী পোৎলমশিং মথৌ তাবশিংদা মতম চানা য়ৌহনবা ঙমখি।
মরূপশা,
কোরোনাগী মতমদা অদোম পুম্নমক্কী হোৎনখিবশিংগী মতাংদা য়াম্না ঙাংনখিবদি ওইদে অমসুং মরম অসিনা ঐনা অখন্নবা মওংদা লৈবাক অসিগী পুক্নীং মসোমদা চিংশিল্লি। দি.আর.দি.ও.বু ওইরো, ঐখোয়গী লান্মী অহুমবু ওইরো, বি.এস.এফ. য়াওনা ঐখোয়গী পেরামিলিতরী ফোর্স পুম্নমক্না কোবিদকা মরী লৈনবা ইক্বিপমেন্তগী হৌরগা ক্বরেন্তাইন অমসুং লায়েংবা ফাওবদা ৱার ফুতিংদা থবক তৌখিবা অদু অমক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদনি। হৌরকপদা সেনিতাইজর অমসুং ফেস মাস্কতগী হৌরগা পি.পি.ই. ফাওবগী শিংনবশিং কয়ানি মতম অদুদা লৈবাক্কী অদুগুম্বা তঙাইফদবশিং মপুং ফাহন্নবগী থৌদাং অদোম্না লৌবীখি। অদোমগী কৎথোকপা অমসুং লাইনীংনা মঙাল নাইরবা অদোমগী পুন্সিদগী ইথিল লৌজদুনা ঙসি ভারত মচা পুম্নমক্না দীপাবলীগী থাওমৈ থাল্লি অমসুং দীপাবলীগী থাওমৈ থান্দুনা অদোমগী মীংখৈ শোল্লি।
মরূপশা,
অদোম পুম্নমক্না পুন্না মসিসু পাংথোকপীখি মদুদি কোরোনা লাইচৎনা ঐখোয়গী ওপরেস্নেল য়ুনিৎশিংদা শোকহনবা অমত্তা ঙমহনখিদে। আর্মী ওইরো, নেভী ওইরো, এয়রফোর্স ওইরো কনানসু ঐখোয়না শেম-শারিবশিংবু কোরোনাগী মরম্না অপনবা পীহনখিদে, লেপহনখিদে। কোরোনাগী মতমদা মফম অসিদা জৈসলমেরদসু অমসুং ঐখোয়গী সমুদ্রদসু লান্মীগী থৌরমশিং লেপ্তনা চৎখি। মালেমগী লৈবাক কয়ানা লেপখ্রবা অসিগুম্বা মতমদা খোংজেল য়াংনা মাংদা চখৎলকপা অসি অদুক য়াম্না লাইবদি নত্তে অদুবু অদোম্না মসিসু তৌদুনা উৎলে। কোরোনাগী মতম অসিদা তেজসকী স্ক্বাদ্রন ওপরেস্নেলাইজ তৌখ্রে। অপাচে অমসুং চিনুক হেলিকোপ্তরগী মপাঙ্গলসু মতম অসিদা ঐখোয়না খঙখি। ভারত্তা শেম-শাজবা সবমেরিন অনিসু কোরোনাগী মতম অসিমক্তদা নেভীনা ফংলে।
মরূপশা,
কোরোনাগী মতমদা ভেক্সিন শানবা হোৎনরিবা সাইন্তিস্তশিংগা লোইননা মিসাইল শাবা ঐখোয়গী সাইন্তিস্তশিংনা লৈবাক অসিগী পুক্নীং চিংশিনখি। মতম অসিদা পাউ লেপ্তনা লাক্লি মদুদি ঙসি মিসাইলগী তেস্ত তৌখ্রে। ঙসি মিসাইল অদুগী অনৌবা তেক্নোলোজী দিবেলপ তৌখ্রে। অদোম্না খনবীবা য়াই মদুদি হৌখিবা থা খরনি খক্তদা লৈবাক অসিগী লাল্লোংগী মপাঙ্গল কয়াদা হেনগৎলবনো। হৌখিবা থা অনিরোম অসিদা লৈবাক অসিদা মিসাইল কয়া মায় পাক্না তেস্ত তৌখ্রে। সেকেন্দ অমদা কিলোমীতর অনিগী অরাপ্পা চৎপা ঙম্বা হাইপরসোনিক দেমোন্সত্রেতর বেহিকল মায় পাক্না তেস্ত তৌখিবদগী ভারতপু মালেমগী মকোক থোংবা লৈবাক অহুম-মরিগী মনুংদা মকোক্তা পুরক্লে, ভারতপু য়াওহনখ্রে।
মরূপশা,
লানগী অনৌবা খুৎশু-খুৎলাইগা লোইননা লৈবাক অসিগী ঙমখৈদা অনৌবা কনেক্তিবিতী ওইবা মেগা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তসু মতম অদুদা লোইশিনখি। ঙসি অতল তনেলনা লদ্দাখকী কনেক্তিবিতীদা য়াম্না চাউবা পাম্বৈ অমা ওইরে। ঐখোয়গী অৱাং থংবা অমসুং নোংচুপ থংবা ঙমখৈদা থোং কয়ামরুম অমসুং অশাং অশাংবা লম্বীশিংসু মতম অসিগী মনুংদা মপুং ফানা লোইশিনখি। মালেম অপুনবনা হা হা লাওনরবা মতম অদুদা, পুম্নমক্না মাগী মাগী হিংনবগী মতাংদা ৱানরবা মতম অদুদা লৈবাক অসিগী ঙাক-শেলদা মতম চুপ্পা মায় ওশিন্দুনা লৈখি।
মরূপশা,
অদোম পুম্নমক্কী অসিগুম্বা থৌওং অসিনা লৈবাক্কী ঙাক-শেলগী মতাংদা অচেৎপা ওইহল্লি। ঙসি লৈবাক অসিদা অমরোমদা অনৌবা তেক্নোলোজী, অনৌবা পেৎলমদা মিৎয়েং থম্লি। অদুগা অমরোমদা দিফেন্স রিফোর্মদসু অদুক্কী মতিক লুম্না থবক তৌরি। ঙাক-শেলগী লমদা আত্মনির্ভরতাগী মরুমদা পান্দম অসি লৈরি মদুদি অনৌবা খুৎলাইশিং অমসুং তেক্নোলোজীগীদমক্তা মীরমগী মপাল তাংবা হন্থহনবনি। মসিদা মিৎযেং থম্লদুনা ঐখোয়গী লান্মীশিংনা পুন্না অমত্তা ওইনা শিংথানীংঙাই ওইরবা ৱারেপ লৌরে। মখোয়না মসি লেপখি মদুদি হৌজিক ঙাক-শেলগী মরী লৈনবা খুৎশু খুৎলাই ১০০দগী হেনবা মীরমদগী নত্তবদা ঐখোয়গী ইরমদম অসিদা শাজরগনি নত্ত্রগা পুথোক্লিবা পোৎশকশিংবু অমুক্কা হেন্না ফগৎহল্লগনি অমসুং মসিদগী লৌরগনি।
মরূপশা,
ভারত্তা খুৎলাই শাবা কম্পনী মশিং য়াম্না লাক্নবা ঙাক-শেলগী লমদা এফ.দি.আই.গী অকক্নবা অদু হেনগৎহন্দুনা চাদা ৭৪ ওইহনখ্রে। ভারত্তা লাকপা পাম্বা কম্পনীশিং অদুগীদমক্তা মফম অসিদা হেন্না ফবা খুদোংচাবা ফংনবা উত্তর প্রদেশ অমসুং তমিলনাদুদা অচৌবা দিফেন্স কোরিদোর অনিদসু খোংজেল য়াংনা থবক পাইখৎলি।
মরূপশা,
দীপাবলীদা অদোম পুম্নমক্না ৱাফম অমগা নোৎ তৌরি। ঐখোয়না থাওমৈ থানবা মতমদা মতম পুম্নমক্তা থাওমৈ অমনা অতৈ থাওমৈশিংবু চুখৎলি। থাওমৈ অমখক্তদগী চুখৎখিবনা থাওমৈ লিশিং ঙালহল্লি, অদোমসু থাওমৈ অমগুম্না লৈবাক অপুনবা অসিবু মঙাল পীবীরি, মসিবু থৌনা হাপ্পীরি। ঙমখৈদা অদোমগুম্বা লান্মী অমমমগী থৌনানা লৈবাক মচাশিংদা লৈবাকনীংবগী থৌনা হাপ্পীরি। অদোমদগী ইথিল লৌজদুনা লৈবাক মচাশিংনা মাগী মাগী মওংদা লৈবাক্কী কান্ননবগীদমক মাংদা থোরক্লি। কনানা লুব-নানবগী খোংজংদা য়াওররি, কনানা শেনজা-থুমজাগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা খোংজংদা শরুক য়াররি, খনানা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিং ফংহনবগী মিসন্দা শরুক য়ারি, কনানা তি.বি. লৈতবা ভারতকীদমক্তা থবক তৌররি, কনানা মেলন্যুত্রিসনগী মায়োক্তা চংশিল্লিবা খোংজংদা পাঙ্গল হাপ্লি, কনানা অতোপ্পশিংদা দিজিতেল ত্রান্সেক্সনগী মতাংদা তাকপী-তম্বীদুনা মা মাগী থৌদাং য়ারি।
মরূপশা,
হৌজিক্তি, আত্মনির্ভর ভারতকী খোংজং অসিবু লৈবাক অসিগী মীয়ামগী মশাগী খোংজং ওইররে। ভোকেল ফোর লোকেল ঙসি ভারত মচা খুদিংমক্কী মিসন ওইরে। ঙসি ইন্দিয়া ফর্স্ত, ইন্দিয়ন ফর্স্তকী মশানা মশাবু থাজজবা অসি মায়কৈ মরিদা শন্দোকখ্রে। পুম্নমক অসি ওইবা ঙম্লিবা অসিগী মরুমদা অদোমগী থৌনা, অদোমগী থাজবনা লেপ্লি। লৈবাক অসিগী থাজবা হেনগৎলকপদা মালেমনা অদুক্কী মতিক খোংজেল য়াংনা লৈবাক অসিনা কাখৎলকপসু উরি। লাকলো, থাজবগী, ইশানা ইশাবু থাজবগী ৱাশক অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক্তা ঐখোয় পুম্নমক মাংদা চখৎলসি। দীপাবলীগী শেংলবা থৌরম অসিদা অনৌবা ৱাশকশিংগা লোইননা, অনৌবা থৌনাগা লোইননা লেংথোংননা, খোংথাং মান্ননা ৱন লাইফ ৱন মিসনগী মোদতা পান্দম ফংনবগীদমক্তা হোৎনরিবশিং মায় পাকহন্দুনা লাকলো, করোর ১৩০গী লৈবাক অসি ঐখোয় পুম্নমক্না অমত্তা ওইনা চংশিল্লসি অমসুং ইমা ভারতীবু মথৌনা লৈবী, ৱাৎত-পাদবী ওইহনবা পাম্বা মওং অদুদা ঐখোয়না মপুং ফাহন্নবা ৱাখল্লোন অদুগা লোইননা ঐগা লোইননা হায়বীয়ু, ভারত ইমানা... য়াইফরে, ভারত ইমানা... য়াইফরে, ভারত ইমানা... য়াইফরে। অমুক্কা হন্না অদোম পুম্নমকপু দীপাবলীগী থৌরম অসিগীদমক হন্না হন্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি, থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Air Force personnel at Jaisalmer
14 NOV 2020 7:30PM by PIB Delhi
Friends,
I have had the opportunity to visit Jaisalmer air base many times, but since there are a series of programmes that there is no opportunity to stay back or talk to anyone. But, today I am fortunate to have the opportunity to celebrate the festival of Deepawali exclusively with all of you. Many many best wishes to you and every member of your family for Deepawali.
Friends,
There has been a tradition of drawing rangoli (colourful designs) of Shubh-Labh or Ridhi-Sidhi in front of the door or the gate. The idea behind this is that we have prosperity on Deepawali. Our borders of the nation are the gateways of our nation just as houses have doors. So, the prosperity of the nation is because of you, the Shubh-Labh of the nation is because of you, the Ridhi-Sidhi of the nation is because of you and your valour. That is why, today, people in every household in the country are expressing their feelings by lighting lamps in your glory. These lamps of Deepawali are shining in the light of your valour. These lamps of Deepawali are sparkling in your honour in every corner of India and in every family. I am amongst you today with these feelings. I have come here to pay obeisance to you, your patriotism, discipline and the passion to sacrifice lives for the country.
Friends,
Today, if you look at India's global influence, it is strengthening in all spheres -- economic, cultural and military. Today, the dominance of people of Indian origin is increasing across the world. The respect for India’s young talent is also growing in the world and if it comes to the country, then one can see all the three in this region of the border. The speed and scale with which decisions have been taken in the last few years for your empowerment showcase our economic strength. You boast of traditions of different states and diversity. You build one of the world's greatest military powers. The strength of our army is such that if anyone casts an evil eye on us, our soldiers have the passion to give it a befitting reply. These are the qualities which establish the credibility of the Indian army in the world. Today, the country's army is engaged in military exercises with powerful countries in the world. We are engaged in strategic partnerships to fight against terrorism. Indian armed forces have shown that they can strike on terrorist havens anywhere, anytime. It is also the Indian military force that leads the peacekeeping mission in every nook and corner of the world. While the Indian Army is capable of frightening the enemies, it also illuminates the lives of others by lighting themselves like a lamp during disasters.
Friends,
The role of our Air Force and Navy has been very laudable in bringing back its citizens affected by corona safely from abroad. When there was a challenge of going to Wuhan, when the horrifying corona had just started, the Air Force personnel came forward to evacuate our Indians stranded in Wuhan. There were some countries that had left their people to fend for themselves in Wuhan, but India not only evacuated its every citizen but our Air Force personnel also helped many other countries. Under Operation Samudra Setu, our Indian Navy personnel have also brought back thousands of Indians safely from abroad. The Air Force has been at the forefront in helping not only the country but many friendly countries, including the Maldives, Mauritius, Afghanistan, Kuwait, Congo and South Sudan. With the cooperation of the Air Force, hundreds of tonnes of relief material could be made available to the needy in time during the crisis.
Friends,
During the corona crisis, not much was discussed about your efforts, and, therefore, I am specially attracting the attention of the country today in this regard. It is unprecedented the way the DRDO, all our three armed forces, including BSF and other paramilitary forces, worked on a war footing in providing equipment, to quarantine and treatment during Covid. Initially, when the challenge was from sanitizer and face masks to PPE kits, you rose to the occasion to meet these needs of the country. You have contributed immensely at every level, be it protection kits, ventilators, medical oxygen related facilities and hospitals. Not only that, you have helped and supported the citizens when severe cyclones battered many parts of the country. Taking inspiration from your sacrifice and penance, today every Indian is making you proud by illuminating the lamps of Deepawali.
Friends,
All of you together have also ensured that corona infection could not affect our operational units under any circumstances. Be it the Army, the Navy, the Air Force, none has lowered its guard in its preparedness because of the corona. The military exercises have continued in Jaisalmer and in our seas even during the corona period. At a time when several countries in the world had almost come to a standstill, it was not that easy to move forward with such a speed, but you have proved it also. In the Corona period itself, the delivery and induction of modern arms and equipment has happened very fast. This was the period when eight modern Rafale aircraft became part of the country's security net. The Tejas squadron was operationalised during the Corona period. We got the powerful Apache and Chinook helicopters during this period. The Navy received two modern submarines prepared indigenously in India during the Corona period.
Friends,
While our scientists have been trying to make vaccine during the corona period, our scientists involved in developing missiles have also drawn the country’s attention. There were continuous reports of a missile being tested or modern technology developed of another missile during this period. You can imagine how much the strategic strength of the country has increased in the last few months. There have been successful tests of many missiles in the last two months in the country. The successful test of the hypersonic demonstrator vehicle, which covers a distance of two kilometres in a second, has put India in the forefront of three-four major countries of the world. In the last few days, a number of long and short-range missiles, which can be fired from sea, land or air, have created an impregnable wall of security in the skies of India. In the same corona period, our scientists have inducted India into the world's best forces in terms of fire power.
Friends,
Mega infra-power projects with modern combat equipment as well as modern connectivity on the borders of the country have also been completed in the meantime. Today, Atal tunnel has become a very big means for Ladakh’s connectivity. Dozens of bridges and long roads on our northern and western borders have also been fully constructed during this period. When there was commotion across the world, everybody was scared for their life; you remained committed to the security of the country even during that situation. You have won the hearts of the country?
Friends,
It is this commitment of all of you which is strengthening the country in terms of defence and security. Today, on the one hand in the country, the focus is on modern technology and equipment, the defence reforms are also being worked out seriously. The goal behind self-sufficiency in the defence sector is to reduce dependence on foreign countries for modern weapons and technology. In view of this, our three armed forces have taken a commendable decision. They have decided that more than 100 security-related equipment will now be produced in India and won’t be procured from abroad or the products that are being made in India will be improved further and procured from here. Efforts are being made that the parts that were being imported so far will also be made in the country. This will power of our forces is also inspiring the people of the country to be vocal for the local.
Friends,
The limit of FDI in the defence sector has also been increased to 74 percent so that more and more companies make arms in India. The work on two major defence corridors in Uttar Pradesh and Tamil Nadu is also progressing in right earnest to provide better facilities for the companies that want to come to India.
Friends,
The old procedures have been the biggest impediment in the modernisation of the army and the self-reliance of military equipment. Continuous efforts are being made to simplify these procedures. Recently, many major reforms have been undertaken. Earlier, the process of trial and testing was very complex. It was time consuming also and would lead to severe delays in induction of defence equipment. Now, it has become very simple. The chief of defence staff has been set up so that there is better coordination among the three armed forces and quick decisions can be taken. In a very short time, the country has felt the importance of this new set-up. The strengthening of this new system in such a short time is possible only because of the commitment of our Army, the Air Force, the Navy, and, therefore, they deserve felicitation. The collective resolve of our forces has ensured the success of the CDS.
Friends,
Who can know better than all of you about the challenges in the border area; how many difficulties are here. Along with the Border Area Development, the special training of youths is equally important to resolve these problems. On 15th August also, I had said this from Red Fort that a special campaign will be launched to connect the NCC youths with more than 100 border districts of the country. About one lakh youths are being trained in the border and sea shore areas. The important aspect is that these youths will be trained by the Army, Navy and Air Force. Where there is a base of army, it will provide training, similarly the air force and navy will provide training where they have their bases.
Friends,
The aim is to train the girl cadets in a large number. This is part of the efforts in which the role of daughters is being expanded to enhance the country's self-reliance and self-confidence. Just as women are being encouraged to move forward in other areas today, the role of women power in our security apparatus is also being further broadened. Today, women are being given combat roles in the air force and navy. The daughters are also being inducted in the military police. BSF is among the leading institutions where the role of women in border security has been continuously expanded. Many such efforts enhance our self-confidence and the confidence of the country.
Friends,
You must have taken note of one more thing on Deepawali. When we light one lamp, we illuminate the remaining lamps with the same lamp. One lamp lights another and then thousands of lamps. Similarly, you also illuminate the entire country like a lamp, making it energetic. The spirit of patriotism among the countrymen is uplifted through the gallantry of a soldier like you on the border. With inspiration from you, every countryman is coming forward for the national interest in his own way. Somebody is connected with the pledge of cleanliness, somebody is pursuing a campaign against corruption, somebody is engaged in a mission of water for every household, somebody is working for a TB-free India, somebody is empowering the campaign against malnutrition, and somebody is doing his responsibility by teaching digital transactions to others.
Friends,
Now, everybody in the country has embraced the Self-reliant India campaign. Vocal for Local has become the mission of every Indian. The self-confidence of India First, Indian First is all pervasive. All this is being made possible because of your strength and trust. When the trust of the country grows, then the world watches the country progress exponentially. Let’s come forward to realize this pledge of confidence and self-confidence. With new resolutions and new passion on this auspicious occasion of Deepawali, let this country of 130 crore people work together hard to achieve the One Life One Mission to realize the dream of making Mother Bharati the way we want to see it as affluent and prosperous. With this spirit, you say along with me, Bharat Mata ki jai, Bharat Mata ki jai, Bharat Mata ki jai. Once again, many many best wishes to all of you for the festival of Deepawali. Thanks.