Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Air Force personnel at Jaisalmer
14 NOV 2020 7:30PM by PIB Delhi
Friends,
I have had the opportunity to visit Jaisalmer air base many times, but since there are a series of programmes that there is no opportunity to stay back or talk to anyone. But, today I am fortunate to have the opportunity to celebrate the festival of Deepawali exclusively with all of you. Many many best wishes to you and every member of your family for Deepawali.
Friends,
There has been a tradition of drawing rangoli (colourful designs) of Shubh-Labh or Ridhi-Sidhi in front of the door or the gate. The idea behind this is that we have prosperity on Deepawali. Our borders of the nation are the gateways of our nation just as houses have doors. So, the prosperity of the nation is because of you, the Shubh-Labh of the nation is because of you, the Ridhi-Sidhi of the nation is because of you and your valour. That is why, today, people in every household in the country are expressing their feelings by lighting lamps in your glory. These lamps of Deepawali are shining in the light of your valour. These lamps of Deepawali are sparkling in your honour in every corner of India and in every family. I am amongst you today with these feelings. I have come here to pay obeisance to you, your patriotism, discipline and the passion to sacrifice lives for the country.
Friends,
Today, if you look at India's global influence, it is strengthening in all spheres -- economic, cultural and military. Today, the dominance of people of Indian origin is increasing across the world. The respect for India’s young talent is also growing in the world and if it comes to the country, then one can see all the three in this region of the border. The speed and scale with which decisions have been taken in the last few years for your empowerment showcase our economic strength. You boast of traditions of different states and diversity. You build one of the world's greatest military powers. The strength of our army is such that if anyone casts an evil eye on us, our soldiers have the passion to give it a befitting reply. These are the qualities which establish the credibility of the Indian army in the world. Today, the country's army is engaged in military exercises with powerful countries in the world. We are engaged in strategic partnerships to fight against terrorism. Indian armed forces have shown that they can strike on terrorist havens anywhere, anytime. It is also the Indian military force that leads the peacekeeping mission in every nook and corner of the world. While the Indian Army is capable of frightening the enemies, it also illuminates the lives of others by lighting themselves like a lamp during disasters.
Friends,
The role of our Air Force and Navy has been very laudable in bringing back its citizens affected by corona safely from abroad. When there was a challenge of going to Wuhan, when the horrifying corona had just started, the Air Force personnel came forward to evacuate our Indians stranded in Wuhan. There were some countries that had left their people to fend for themselves in Wuhan, but India not only evacuated its every citizen but our Air Force personnel also helped many other countries. Under Operation Samudra Setu, our Indian Navy personnel have also brought back thousands of Indians safely from abroad. The Air Force has been at the forefront in helping not only the country but many friendly countries, including the Maldives, Mauritius, Afghanistan, Kuwait, Congo and South Sudan. With the cooperation of the Air Force, hundreds of tonnes of relief material could be made available to the needy in time during the crisis.
Friends,
During the corona crisis, not much was discussed about your efforts, and, therefore, I am specially attracting the attention of the country today in this regard. It is unprecedented the way the DRDO, all our three armed forces, including BSF and other paramilitary forces, worked on a war footing in providing equipment, to quarantine and treatment during Covid. Initially, when the challenge was from sanitizer and face masks to PPE kits, you rose to the occasion to meet these needs of the country. You have contributed immensely at every level, be it protection kits, ventilators, medical oxygen related facilities and hospitals. Not only that, you have helped and supported the citizens when severe cyclones battered many parts of the country. Taking inspiration from your sacrifice and penance, today every Indian is making you proud by illuminating the lamps of Deepawali.
Friends,
All of you together have also ensured that corona infection could not affect our operational units under any circumstances. Be it the Army, the Navy, the Air Force, none has lowered its guard in its preparedness because of the corona. The military exercises have continued in Jaisalmer and in our seas even during the corona period. At a time when several countries in the world had almost come to a standstill, it was not that easy to move forward with such a speed, but you have proved it also. In the Corona period itself, the delivery and induction of modern arms and equipment has happened very fast. This was the period when eight modern Rafale aircraft became part of the country's security net. The Tejas squadron was operationalised during the Corona period. We got the powerful Apache and Chinook helicopters during this period. The Navy received two modern submarines prepared indigenously in India during the Corona period.
Friends,
While our scientists have been trying to make vaccine during the corona period, our scientists involved in developing missiles have also drawn the country’s attention. There were continuous reports of a missile being tested or modern technology developed of another missile during this period. You can imagine how much the strategic strength of the country has increased in the last few months. There have been successful tests of many missiles in the last two months in the country. The successful test of the hypersonic demonstrator vehicle, which covers a distance of two kilometres in a second, has put India in the forefront of three-four major countries of the world. In the last few days, a number of long and short-range missiles, which can be fired from sea, land or air, have created an impregnable wall of security in the skies of India. In the same corona period, our scientists have inducted India into the world's best forces in terms of fire power.
Friends,
Mega infra-power projects with modern combat equipment as well as modern connectivity on the borders of the country have also been completed in the meantime. Today, Atal tunnel has become a very big means for Ladakh’s connectivity. Dozens of bridges and long roads on our northern and western borders have also been fully constructed during this period. When there was commotion across the world, everybody was scared for their life; you remained committed to the security of the country even during that situation. You have won the hearts of the country?
Friends,
It is this commitment of all of you which is strengthening the country in terms of defence and security. Today, on the one hand in the country, the focus is on modern technology and equipment, the defence reforms are also being worked out seriously. The goal behind self-sufficiency in the defence sector is to reduce dependence on foreign countries for modern weapons and technology. In view of this, our three armed forces have taken a commendable decision. They have decided that more than 100 security-related equipment will now be produced in India and won’t be procured from abroad or the products that are being made in India will be improved further and procured from here. Efforts are being made that the parts that were being imported so far will also be made in the country. This will power of our forces is also inspiring the people of the country to be vocal for the local.
Friends,
The limit of FDI in the defence sector has also been increased to 74 percent so that more and more companies make arms in India. The work on two major defence corridors in Uttar Pradesh and Tamil Nadu is also progressing in right earnest to provide better facilities for the companies that want to come to India.
Friends,
The old procedures have been the biggest impediment in the modernisation of the army and the self-reliance of military equipment. Continuous efforts are being made to simplify these procedures. Recently, many major reforms have been undertaken. Earlier, the process of trial and testing was very complex. It was time consuming also and would lead to severe delays in induction of defence equipment. Now, it has become very simple. The chief of defence staff has been set up so that there is better coordination among the three armed forces and quick decisions can be taken. In a very short time, the country has felt the importance of this new set-up. The strengthening of this new system in such a short time is possible only because of the commitment of our Army, the Air Force, the Navy, and, therefore, they deserve felicitation. The collective resolve of our forces has ensured the success of the CDS.
Friends,
Who can know better than all of you about the challenges in the border area; how many difficulties are here. Along with the Border Area Development, the special training of youths is equally important to resolve these problems. On 15th August also, I had said this from Red Fort that a special campaign will be launched to connect the NCC youths with more than 100 border districts of the country. About one lakh youths are being trained in the border and sea shore areas. The important aspect is that these youths will be trained by the Army, Navy and Air Force. Where there is a base of army, it will provide training, similarly the air force and navy will provide training where they have their bases.
Friends,
The aim is to train the girl cadets in a large number. This is part of the efforts in which the role of daughters is being expanded to enhance the country's self-reliance and self-confidence. Just as women are being encouraged to move forward in other areas today, the role of women power in our security apparatus is also being further broadened. Today, women are being given combat roles in the air force and navy. The daughters are also being inducted in the military police. BSF is among the leading institutions where the role of women in border security has been continuously expanded. Many such efforts enhance our self-confidence and the confidence of the country.
Friends,
You must have taken note of one more thing on Deepawali. When we light one lamp, we illuminate the remaining lamps with the same lamp. One lamp lights another and then thousands of lamps. Similarly, you also illuminate the entire country like a lamp, making it energetic. The spirit of patriotism among the countrymen is uplifted through the gallantry of a soldier like you on the border. With inspiration from you, every countryman is coming forward for the national interest in his own way. Somebody is connected with the pledge of cleanliness, somebody is pursuing a campaign against corruption, somebody is engaged in a mission of water for every household, somebody is working for a TB-free India, somebody is empowering the campaign against malnutrition, and somebody is doing his responsibility by teaching digital transactions to others.
Friends,
Now, everybody in the country has embraced the Self-reliant India campaign. Vocal for Local has become the mission of every Indian. The self-confidence of India First, Indian First is all pervasive. All this is being made possible because of your strength and trust. When the trust of the country grows, then the world watches the country progress exponentially. Let’s come forward to realize this pledge of confidence and self-confidence. With new resolutions and new passion on this auspicious occasion of Deepawali, let this country of 130 crore people work together hard to achieve the One Life One Mission to realize the dream of making Mother Bharati the way we want to see it as affluent and prosperous. With this spirit, you say along with me, Bharat Mata ki jai, Bharat Mata ki jai, Bharat Mata ki jai. Once again, many many best wishes to all of you for the festival of Deepawali. Thanks.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜସ୍ଥାନର ଜୈସଲମେରଠାରେ ବାୟୁସେନା ବାହିନୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
14 NOV 2020 7:30PM by PIB Bhubaneswar
ସାଥୀଗଣ,
ଜୈସଲମେର ଏୟାରବେସକୁ କେତେ ଥର ଆସିବାକୁ ମୋତେ ଅବସର ତ ମିଳିଛି କିନ୍ତୁ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୃଙ୍ଖଳା ଏଭଳି ରହିଥାଏ ଯେ ନା କେତେବେଳେ ଏଠାରେ ମୁଁ ଅଟକି ରହିପାରିଛି, ନା କାହାକୁ ଭେଟିବାର ଅବସର ମୋତେ ମିଳିପାରିଛି । କିନ୍ତୁ ଆଜି ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟ ଯେ ମୋତେ କେବଳ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଗହଣରେ ସମୟ ବିତାଇବାର ଏବଂ ଦୀପାବଳି ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରିବାର ଅବସର ମିଳିଛି । ଏହି ଅବସରରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଦୀପାବଳିର ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦୀପାବଳି ଦିନ ଦୁଆରମୁହଁ କିମ୍ବା ଫାଟକ ସାମ୍ନାରେ ଶୁଭ ଲାଭ କିମ୍ବା ରିଦ୍ଧି ସିଦ୍ଧି ଭଳି ରଙ୍ଗୋଲି ଚିତ୍ର ଆଙ୍କିବାର ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ଏହା ପଛରେ ଥିବା ଚିନ୍ତାଧାରା ଓ ମାନସିକତାଟି ହେଲା ଏହା ଯେ ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ଆମମାନଙ୍କ ଘରକୁ ସୁଖ ସମୃଦ୍ଧି ଆସୁ ବୋଲି ଆମେ ସଭିଏଁ କାମନା କରିଥାଉ । ଏବେ ଯେମିତି ଭାବେ ଘରର ଦରଜା ରହିଛି ସେମିତି ଆମ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମଧ୍ୟ ସୀମା ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଏକପ୍ରକାର ଦରଜା କରିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବନାହିଁ । ତେଣୁ ରାଷ୍ଟ୍ରର ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧି ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଏବଂ ତାହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ, ରାଷ୍ଟ୍ରର ଶୁଭ ଲାଭ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭର କରେ । ରାଷ୍ଟ୍ରର ରିଦ୍ଧି ସିଦ୍ଧି ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାକ୍ରମ ଉପରେ ଆଧାରିତ । ସେଇଥିପାଇଁ ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଗୌରବଗାନ କରାଯାଇ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୀପ ଜଳାଇ ଲୋକମାନେ ନିଜ ନିଜ ଭାବନା ବ୍ୟକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି । ଦୀପାବଳିର ଏହି ଦୀପ ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାକ୍ରମର ରୋଶଣିକୁ ଅଧିକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ କରୁଛି । ଦୀପାବଳିର ଏହି ଦୀପ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମାନରେ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ହେଉଛି । ମୁଁ ଏହି ଭାବନାର ସହିତ ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ଉପସ୍ଥିତ ହୋଇଛି । ଆପଣମାନଙ୍କୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଦେଶଭକ୍ତିକୁ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଶୃଙ୍ଖଳାବୋଧକୁ, ଦେଶ ପାଇଁ ଜୀବନ ବଞ୍ଚିବା ଏବଂ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବା ପଣକୁ, ମୁଁ ଆଜି ନମସ୍କାର କରିବାକୁ ଆସିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଯଦି ଆଜି ଭାରତର ବୈଶ୍ୱିକ ପ୍ରଭାବକୁ ଦେଖିବା ତେବେ ଏହାର ଆର୍ଥିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ ଏବଂ ସାମରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଆଡ଼େ ଚାହିଁବା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଆମକୁ ମଜଭୁତି ହିଁ ଦୃଶ୍ୟ ହେବ । ଆଜି ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଭାରତୀୟ ମୂଳ ନାଗରିକଙ୍କ ଦବଦବା ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି । ଭାରତର ଯୁବ ଟ୍ୟାଲେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ସମ୍ମାନ ଦିନକୁ ଦିନ ବଢ଼ି ବଢ଼ି ଚାଲିଛି ଏବଂ ଯଦି ଆମେ ଦେଶ କଥା କହିବା ତେବେ ଏହାର ସୀମାର ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ତ ଏହି ତିନି କଥା ଆମକୁ ସହଜରେ ଦର୍ଶନ ମିଳିବ । ବିଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଯେମିତି ବେଗରେ ଏବଂ ମାତ୍ରାରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ତାହା ଆମର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତିକୁ ହିଁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରୁଛି । ଆମଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପରମ୍ପରା, ସେଠାକାର ବିବିଧତାକୁ ଆଣି ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ କରିଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସୈନ୍ୟ ଶକ୍ତିର ନିର୍ମାଣ କରିଛନ୍ତି । ଆମର ସେନାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏଭଳି ଯେ ଯେତେବେଳେ କେହି ଆମ ଆଡ଼କୁ ବକ୍ର ଦୃଷ୍ଟିରେ ଚାହିଁବାର ଦୁଃସାହସ କରିଛନ୍ତି ତ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଷାରେ ହିଁ ଜବାବ ଦେବାର ଶକ୍ତି ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ଠାରେ ନିହିତ ରହିଛି । ଏହା ସେଭଳି କଥା ଯେ ଭାରତର ସେନାଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିରେ ସବୁଠାରୁ ବିଶ୍ୱସନୀୟ କରି ଗଢ଼ିଛି । ଆଜି ଭାରତର ସଶସ୍ତ୍ର ସେନା ବିଶ୍ୱର ବଡ଼ ବଡ଼ ଦେଶଙ୍କ ସହିତ ସମୂହ ସମରାଭ୍ୟାସ କରୁଛି । ଆତଙ୍କବାଦ ବିରୋଧରେ ଆମର ରଣନୀତିକ ବୁଝାମଣା କରାଯାଉଛି । ଭାରତୀୟ ସେନା ସାରା ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତିଯେ ସେମାନେ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ଆଡ୍ଡା ଉପରେ ଯେକୌଣସି ସମୟରେ ଏବଂ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସୁଦ୍ଧା ଆକ୍ରମଣ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ । ଏହା ସେହି ସୈନ୍ୟବଳ ଯେଉଁମାନେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣରେ ଶାନ୍ତିସେନା ଭାବେ ଅଭିଯାନରେ ଯାଇ ଶାନ୍ତି ରକ୍ଷା କରିବା ସହ ଉପଦ୍ରୁତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ସେନାର ଯେଉଁଠି ଶତ୍ରୁପକ୍ଷଙ୍କ ଛାତି ଥରାଇ ଦେବାଭଳି ସାମର୍ଥ୍ୟ ରହିଛି ସେଇଠି ସେମାନେ ଯେକୌଣସି ଆପଦପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନରେ ଦୀପ ଭଳି ନିଜେ ପ୍ରଜ୍ଜ୍ୱଳିତ ହୋଇ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ଜୀବନରେ ଆଲୋକ ଭରି ଦେଇପାରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନାରେ ପ୍ରଭାବିତ ନିଜର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ବିଦେଶରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଫେରାଇ ଆଣିବା ନିମନ୍ତେ ବାୟୁସେନା ଏବଂ ଆମର ନୌସେନାର ଭୂମିକା ଅତ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ରହିଛି । କରୋନା ସଂକମଣ କାଳରେ ଯେତେବେଳେ ଉହାନ ଯିବାଭଳି ଚାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା ଏବଂ ସେଠାକାର ଭୟାନକତାର ସେତେବେଳେ ତ ଅୟମାରମ୍ଭ ମାତ୍ର ଥିଲା ଏବଂ ଉହାନ ନଗରୀରେ ଯେଉଁଠି ଯେଉଁଠି ଆମର ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନେ ଫସି ରହିଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ସେଠାରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବା ବେଶ୍‌ କଷ୍ଟସାଧ୍ୟ ଥିଲା । ସେତେବେଳେ ଆମର ବାୟୁସେନାର କର୍ମଚାରୀ ଓ ଅଧିକାରୀ ସର୍ବାଗ୍ରେ ଥିଲେ । କିଛି ଏଭଳି ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସେମାନଙ୍କ ନିଜ ଦେଶର ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଭାଗ୍ୟ ଉପରେ ଛାଡ଼ି ଦେଇଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ଭାରତ କେବଳ ନିଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସେଠାରୁ ଉଦ୍ଧାର କରିନଥିଲା ବରଂ ଆହୁରି କେତେକ ରାଷ୍ଟ୍ରର ନାଗରିକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆମର ଏୟାରଫୋର୍ସର ଯବାନମାନେ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିଲେ । ଅପରେସନ୍‌ ସମୁଦ୍ରସେତୁ ମାଧ୍ୟମରେ ମଧ୍ୟ ବିଦେଶରୁ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କ ଆମର ନୌସେନା ଦ୍ୱାରା ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବେ ଭାରତ ଫେରାଇ ଅଣାଯାଇ ପାରିଥିଲା । କେବଳ ଗୋଟିଏ ଦେଶରୁ ନୁହେଁ, ବରଂ ମାଳଦ୍ୱୀପ, ମରିସସ୍‌, ଆଫଗାନିସ୍ତାନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୁଏତ, କଙ୍ଗୋ ଏବଂ ଦକ୍ଷିଣ ସୁଦାନ ସହିତ ଅନେକ ମିତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା ଆମର ବାୟୁସେନା ଜରିଆରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ଆମର ବାୟୁସେନା ସର୍ବାଗ୍ରେ ଥିଲେ । ବାୟୁସେନାର ସହଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ହିଁ ସଂକଟର ଏଭଳି ଘଡ଼ିରେ ଶହ ଶହ ଟନ୍‌ ରିଲିଫ ସାମଗ୍ରୀ ଆବଶ୍ୟକ କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚା ଯାଇପାରିଥିଲା ।
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତଙ୍କର ଏହି ପ୍ରୟାସର ଢ଼େର୍‌ ଚର୍ଚ୍ଚା ତ ହୋଇ ପାରିଲାନାହିଁ ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆଜି ବିଶେଷ ଭାବେ ଦେଶର ଧ୍ୟାନ ଏହି ଦିଗକୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି । ଡିଆରଡିଓ ହୋଇଥାଉ, ଆମର ତିନି ବାହିନୀ ହୋଇଥାଉ, ବିଏସଏଫ ସହିତ ଆମର ସମସ୍ତ ପାରାମିଲିଟାରୀ ଫୋର୍ସ କୋଭିଡ଼ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଉପକରଣଠାରୁ ନେଇ କ୍ୱାରେଣ୍ଟାଇନ୍‌ ଏବଂ ଉପଚାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲେ, ତାହା ଅଭୂତପୂର୍ବ । ଯେତେବେଳେ ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସାନିଟାଇଜର ଏବଂ ଫେସ୍‌ ମାସ୍କକୁ ନେଇ ପିପିଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯୋଗାଡ଼ କରିବା ଏକ ଚାଲେଞ୍ଜ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଏହି ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଉଠାଇଥିଲେ । ପ୍ରୋଟେକ୍ସନ କିଟ୍‌ ହୋଇଥାଉ, ଭେଣ୍ଟିଲେଟର ହୋଇଥାଉ, ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ହୋଇଥାଉ, ହସପିଟାଲ ହେଉ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜର ବିଶେଷ ଯୋଗଦାନ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି । କେବଳ ସେତିକି ନୁହେଁ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ଅନେଭ ଭାଗରେ ଭୀଷଣ ଚକ୍ରବାତୀ ତୋଫାନ ଆସିଛି ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନେ ଏଭଳି ସଂକଟ ସମୟରେ ସଂକଟ ଭିତରେ ଫସି ରହିଥିବା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ସକାଶେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ସାହାରା ବନିଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କ ତ୍ୟାଗ ଏବଂ ତପସ୍ୟାରେ ଝଲସୁଥିବା ଆପଣମାନଙ୍କ ଜୀବନରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ଦୀପାବଳିର ଦୀପରେ ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗ ଆଲୋକିତ କରୁଛନ୍ତିଏବଂ ଦୀପାବଳିର ଦୀପର ଆଲୋକରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗୌରବଗାନ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ସଭିଏଁ ମିଳିମିଲି ଏକଥା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଆମର ଅପରେସନାଲ ୟୁନିଟମାନଙ୍କୁ କୌଣସି ପ୍ରକାରେ ସୁଦ୍ଧା ଯେଭଳି ପ୍ରଭାବିତ ନକରି ପାରେ । ସ୍ଥଳସେନା ହେଉ, ନୌସେନା ହେଉ, ବାୟୁ ସେନା ହେଉ, କେହି ହେଲେ ନିଜର ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ କରୋନା କାରଣରୁ ରୋକି ନାହାନ୍ତି, ଥମିବାକୁ ଦେଇନାହାନ୍ତି । କରୋନା କାଳରେ ଏଠାରେ ଜୈସଲମେରରେ ଏବଂ ଆମର ସମୁଦ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ସମରାଭ୍ୟାସ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିଛି । ଏଭଳି ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପ୍ରାୟ ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟ ଅଟକି ଯାଇଛି ସେଭଳି ସମୟରେ ଏଭଳି ବେଗରେ ଅଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା କିଛି ସହଜ କଥା ନୁହେଁ । କିନ୍ତୁ ଆପଣମାନେ ଏକଥା ସୁଦ୍ଧା କରି ଦେଖାଇଛନ୍ତି । କରୋନ କାଳରେ ହିଁ ଆଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀର ଡେଲିଭରୀ ଏବଂ ଇଣ୍ଡକସନ୍‌ ଉଭୟ କ୍ଷିପ୍ର ଗତିରେ ଜାରି ରହିଛି । ଏହା ସେହି ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ୮ଟି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ରାଫେଲ ବିମାନ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା କବଚର ଅଂଶ ବନିଥିଲା । ଏହି କରୋନା କାଳରେ ତେଜସ୍‌ ସ୍କ୍ୱାଡ଼୍ରନ୍‌ ଅପରେସନାଲାଇଜ ହୋଇଛି । ଆପାଚ ଏବଂ ଚିନୁକ ହେଲିକପ୍ଟରର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟରେ ଆମକୁ ମିଳିପାରିଛି । ଭାରତରେ ହିଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ 2ଟି ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୁଡ଼ାଜାହାଜ ମଧ୍ୟ କରୋନା କାଳରେ ନୌସେନାକୁ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
କରୋନା କାଳରେ ପ୍ରତିଷେଧକ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର ପ୍ରୟାସ କରୁଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କ ସହିତ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣ କରୁଥିବା ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରୀତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ସମୟରେ ନିରନ୍ତର ଖବର ଆସି ଚାଲିଥିଲା ଯେ ଆଜି ଏ ପ୍ରକାର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ପରୀକ୍ଷା କରାଗଲା । ଆଜି ସେ ପ୍ରକାର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବିକାଶ ଘଟାଗଲା । ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରନ୍ତୁ ଯେ ବିଗତ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ହିଁଦେଶର ସାମରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ କେତେ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବିଗତ ଦୁଇ ମାସ ଭିତରେ ଦେଶରେ ଅନେକ ପ୍ରକାର କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ରର ସଫଳତାପୂର୍ବକ ପରୀକ୍ଷା କରାଯାଇଛି । ଏକ ସେକେଣ୍ଡରେ ଦୁଇ କିଲୋମିଟର ଦୂରତା ଅତିକ୍ରମ କରିବା କ୍ଷମତା ଥିବା ହାଇପରସୋନିକ୍‌ ଡେମୋନଷ୍ଟ୍ରେଟର ହ୍ୱିକଲର ସଫଳ ପରୀକ୍ଷଣ କରି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତିନି ଚାରୋଟି ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ତାଲିକାରେ ନିଜକୁ ଠିଆ କରାଇପାରିଛି । ଭାରତ ଏହି ତାଲିକାରେ ସାମିଲ ହେବା ଏକ ବିରାଟ ଉପଲବ୍ଧô । ଜଳ ହେଉ, ସ୍ଥଳ ହେଉ ଅବା ଆକାଶ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ଥାନରେ ଲକ୍ଷ୍ୟଭେଦ କରିବା ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଏବଂ ସ୍ୱଳ୍ପ ଦୂରଗାମୀ ଅନେକ କ୍ଷେପଣାସ୍ତ୍ର ବିଗତ ଦିନରେ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଅତି ଉଚ୍ଚରେ ପହଞ୍ଚାଇପାରିଛି । ମହାକାଶରୁ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଜଭୁତ ହୋଇପାରିଛି । ସେଠାରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଅଭେଦ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଠିଆକରାଇ ପାରିଛି । ଏଭଳି କରୋନ କାଳରେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଭାରତର ଫାୟାର ପାୱାର ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶକ୍ତି ଭାବେ ନିଜକୁ ପ୍ରମାଣସିଦ୍ଧ କରିପାରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେହି ତାଲିକାରେ ନିଜକୁ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଧୁନିକ ଯୁଦ୍ଧ ସାଜସଜ୍ଜା ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଦେଶର ସୀମାରେ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କନେକ୍ଟିଭିଟି ବାଲା ମେଗା ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର୍‌ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ସମୟରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ଅଟଳ ଟନେଲ ଦ୍ୱାରା ଲଦାଖ ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇପାରିଛି । ଏହା ସଂଯୋଗର ଏକ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି । ଆମର ଉତ୍ତର ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ସୀମାନ୍ତରେ ଡଜନ ଡଜନ ପୋଲ ଏବଂ ଲମ୍ବା ଲମ୍ବା ସଡ଼କ ମଧ୍ୟ ଏହି ସମୟରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ନିର୍ମିତ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛି । ଯେତେବେଳେ ପୁରା ଦୁନିଆରେ କରୋନା ହୃତକମ୍ପ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ନିଜ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଚିନ୍ତତ ରହିଛନ୍ତି ସେଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ସମର୍ପିତ ରହିଥିବା ଆପଣମାନେ ବାସ୍ତବିକ ଧନ୍ୟବାଦର ପାତ୍ର । ଯେଉଁଠି ରହି ଆପଣମାନେ ନିଜର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ସଂପାଦନ କରନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ହୃଦୟ ଆପଣମାନେ ଜିଣି ପାରିଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତଙ୍କର ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି ଯେ ଦେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ଦେଶର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା କିଭଳି ମଜଭୁତ ହୋଇପାରିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା । ଆଜି ଦେଶରେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଯେତେବେଳେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଆଧୁନିକ ସାଜ ସାମଗ୍ରୀ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଉଛି ସେତିକିବେଳେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସଂସ୍କାର ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ହାସଲ କରିବା ପଛରେ ଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟଟି ହେଲା ଏଇଆ ଯେ ଆଧୁନିକ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ବିଦେଶୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ଉପରେ ନିଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବନାହିଁ । ଏଭଳି ନିର୍ଭରଶୀଳତା କମିବ । ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆମର ତିନି ବାହିନୀ ମିଳିତ ଭାବେ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ।
ସେମାନେ ଏହା ନିଷ୍ପତ୍ତି କରିଛନ୍ତି ଯେ ଏବେ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ 100ରୁ ଅଧିକ ପରିଧାନ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଏବେ ଆଉ ବିଦେଶରୁ ଆମଦାନି କରାଯିବ ନାହିଁ । ସେସବୁ ଦେଶରେ ହିଁ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ କିମ୍ବା ଉତ୍ପାଦିତ ହେଉଥିବା ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅଧିକ ଗୁଣାତ୍ମକ କରାଯିବ ଏବଂ ସେସବୁକୁ ଦେଶ ଭିତରୁ ହିଁ ଆହରଣ କରାଯିବ । ଏକଥା ମଧ୍ୟ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିଲା ସସବୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶ ଭିତରେ ଉତ୍ପାଦନ କରାଯିବ । ଆମର ସେନାବାହିନୀର ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଦେଶର ଅନ୍ୟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଭୋକାଲ୍‌ ଫରର ଲୋକାଲ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତରେ ଅସ୍ତ୍ରଶସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣ ଯେଭଳି ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କମ୍ପାନୀ କରିପାରିବେ ଏବଂ ସେମାନେ ଭାରତକୁ ଆସିବେ ସେଥିପାଇଁ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଫଡ଼ିଆଇର ସୀମାକୁ ବଢ଼ାଇ 74 ପ୍ରତିଶତ କରିଦିଆଯାଇଛି । ଭାରତକୁ ଯେଉଁ କମ୍ପାନୀମାନେ ଆସିବାକୁ ଆଗ୍ରହ ପ୍ରକଟ କରିବେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସକଳ ପ୍ରକାର ଉତ୍ତମ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ଉପଲବ୍ଧ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତାମିଲ ନାଡ଼ୁରେ ଦୁଇଟି ବଡ଼ ବଡ଼ ଡିଫେନ୍ସ କରିଡ଼ୋର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ସେନା ଆଧୁନିକୀକରଣ ଏବଂ ସେନାବାହିନୀର ସାଜ ସାମଗ୍ରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଦିଗରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ପ୍ରତିବନ୍ଧକଟି ହେଉଛି ପୁରୁଣା ସମୟର ପ୍ରକ୍ରିୟା ଏଠାରେ ପ୍ରଚଳିତ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ସରଳୀକରଣ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଲଗାତାର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ନିକଟରେ କିଛି ଆହୁରି ବଡ଼ ବଡ଼ ସୁଧାର ଅଣାଯାଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଟ୍ରାଏଲ ଆଣ୍ଡ ଏରର ପ୍ରକ୍ରିୟା ବେଶ୍‌ ଜଟିଳ ଥିଲା । ସେଥିରେ ସମୟ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ଲାଗୁଥିଲା । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉପକରଣର ଇଣ୍ଡକସନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଢ଼େର୍‌ ବିଳମ୍ବ ଘଟୁଥିଲା । ଏବେ ସେହି ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ଅଧିକ ସରଳ କରାଯାଇଛି । ଆମର ତିନି ସେନାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମନ୍ୱୟ ଆହୁରି ବଢ଼ିବା, ତ୍ୱରିତ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯିବା ନିମନ୍ତେ ଚିଫ୍‌ ଅଫ୍‌ ଡିଫେନ୍ସ ଷ୍‌ଟାଫ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଜି ସମସ୍ତଙ୍କ ସାମ୍ନାରେ ରହିଛି । ଏତେ କମ୍‌ ସମୟ ଭିତରେ ଦେଶ ଏତେ ସବୁ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ମହତ୍ତ୍ୱ ଅନୁଭବ କରିପାରିଛି । ଏତେ କମ୍‌ ସମୟ ଭିତରେ ଏଭଳି ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦ୍ୱାରା ଆମର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅଧିକ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇଛି, ଆମର ସେନା, ବାୟୁସେନା, ନୌସେନାଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା କାରଣରୁ ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିଛି । ଏବଂ ସେଥିପାଇଁ ଆମର ତିନି ବାହିନୀ ଅଭିନନ୍ଦନର ଅଧିକାରୀ । ଆମର ସେନାବଳର ସାମୂହିକ ସଂକଳ୍ପ ଦ୍ୱାରା ସିଡ଼ିଏସର ସଫଳତା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇପାରିଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଏକଥା ଆଉ ଅଧିକ କିଏ ଜାଣିଛି ଯେ ସୀମା କ୍ଷେତ୍ରରେ କେତେ ପ୍ରକାର ଚାଲେଞ୍ଜ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏଠାରେ ଆପଣମାନେ କେତେ ମୁସ୍କିଲର ସାମ୍ନା କରିଥାନ୍ତି । ସେହିସବୁ ମୁସ୍କିଲର ସମାଧାନ କରିବା ସକାଶେ ସୀମା କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ ସହିତ ସୀମା କ୍ଷେତ୍ରର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ବିଶେଷ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବା ସେତିକି ଜରୁରି । ଅଗଷ୍ଟ 15 ତାରିଖ ଦିନ ଲାଲକିଲ୍ଲା ମଞ୍ଚ ଉପରୁ ମୁଁ କହିଥିଲି ଯେ ଦେଶର 100ରୁ ଅଧିକ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଜିଲ୍ଲାରେ ଏନସିସି ସହିତ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ । ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରମାନଙ୍କରେ ପାଖାପାଖି 1 ଲକ୍ଷ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ସେଥିରେ ଥିବା ବିଶେଷ କଥାଟି ହେଲା ଯେ ଏହି ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସ୍ଥଳ ସେନା, ନୌସେନା ଏବଂ ବାୟୁସେନା ହିଁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବେ । ଅର୍ଥାତ୍‌, ଯେଉଁଠି ସେନାର ବେସ୍‌ ଥିବ ସେହିଠାରେ ହିଁ ଏଭଳି ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ, ଯେଉଁଠାରେ ବାୟୁସେନାର ବେସ୍‌ ଥିବ ସେଠାରେ ବାୟୁସେନା ଏବଂ ଯେଉଁଠି ନାଭାଲ ବେସ୍‌ ଥିବ ସେଠାରେ ନୌସେନା ସେମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଯୋଗାଇଦେବେ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ଅନେକ ସଂଖ୍ୟାରେ ବାଳିକା କେଡ଼େଟ୍‌ଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଏହା ସେହି ପ୍ରୟାସର ଅଂଶବିଶେଷ ଯେଉଁଥିରେ ଦେଶର ଆତ୍ମନିର୍ଭରତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବଢ଼ାଇବା ନିମନ୍ତେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାରିତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହିଳାମାନେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି ସେହିଭଳି ଭାବେ ଆମର ସୁରକ୍ଷା ତନ୍ତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ମହିଳା ଶକ୍ତିର ଭୂମିକାକୁ ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ବାୟୁସେନା ଏବଂ ନୌସେନାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କମ୍ବାଟ୍‌ ଭୂମିକା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ମିଲିଟାରୀ ପୁଲିସ ବଳରେ ମଧ୍ୟ କନ୍ୟା ସନ୍ତାନମାନଙ୍କୁ ଭର୍ତ୍ତି କରାଯାଉଛି । ବିଏସଏଫ ତ ସେହି ଅଗ୍ରଣୀ ସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ଯେଉଁଠାରେ ବର୍ଡ଼ର ସିକ୍ୟୁରିଟି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ବିସ୍ତାରିତ କରାଯାଉଛି । ଏହିଭଳି ଅନେକ ପ୍ରୟାସ ଆମର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ବଢ଼ାଉଛି, ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସକୁ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦୀପାବଳି ଅବସରରେ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ସ୍ମରଣ ରଖିବା ଉଚିତ । ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଦୀପ ଜାଳୁଛୁ ତ ସାଧାରଣତଃ ଗୋଟିଏ ଦୀପ ଅନ୍ୟ ଦୀପମାନଙ୍କୁ ଆଲୋକିତ କରିଥାଏ । ଗୋଟିଏ ଦୀପରୁ ଅନ୍ୟ ଦୀପକୁ , ପ୍ରଜ୍ୱଳିତ ଦୀପ ହଜାର ହଜାର ଭଳି ଆପଣମାନେ ଜଣେ ଜଣେ ଦୀପ କରି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶକୁ ଆଲୋକିତ କରୁଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କ ଯୋଗୁ ହିଁ ଦେଶ ଆଜି ଏତେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇପାରିଛି । ସୀମାରେ ଆପଣମାନେ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଜଣେ ଜଣେ ସୈନିକଙ୍କ ଶୌର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ୱାରା ଦେଶବାସୀଙ୍କ ମନରେ ରାଷ୍ଟ୍ରଭକ୍ତିର ଆଲୋକକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ବାସ୍ତବିକ୍‌ ପ୍ରଶଂସନୀୟ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ନିଜ ନିଜ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ରାଷ୍ଟ୍ରହିତ ସକାଶେ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ଆସୁଛନ୍ତି । କିଏ ସ୍ୱଚ୍ଛତାର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ତ ଆଉ କିଏ ଭ୍ରଷ୍ଟାଚାର ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ୱର ଉତ୍ତୋଳନ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ି ଚାଲିଛି । କିଏ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରକୁ ଜଳ ପହଞ୍ଚାଇବା ମିଶନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ତ ଆଉ କିଏ ଯକ୍ଷ୍ମାମୁକ୍ତ ଭାରତ ଗଠନ କାମରେ ନିଜକୁ ସମର୍ପିତ କରିଛି । କିଏ କୁପୋଷଣ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଅଭିଯାନକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି ତ ଆଉ କିଏ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ଶିକ୍ଷା ଦେଇ ନିଜର ଦାୟିତ୍ୱ ସଂପାଦନ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏବେ ତ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନକୁ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ ନିଜର ଅଭିଯାନରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛନ୍ତି । ଭୋକାଲ ଫର୍‌ ଲୋକାଲ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଲାଗି ମିଶନରେ ପରିଣତ ହୋଇସାରିଛି । ଆଜି ଇଣ୍ଡିଆ ଫାଷ୍ଟ୍‌, ଇଣ୍ଡିଆନ୍‌ ଫାଷ୍ଟର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଚାରିଆଡ଼େ ପ୍ରସାରିତ ହୋଇସାରିଛି । ଏସବୁ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି କାରଣ, ଏହା ପଛରେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତଙ୍କର ଶକ୍ତି ନିହିତ ରହିଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ଉପରେ ଦେଶର ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭରସା ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧିପାଏ, ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ସେତିକି କ୍ଷିପ୍ର ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଥାଏ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆମେ ଆଗରେ ଥିବାର ଦେଖିବାକୁ ପାଇଥାଉ । ଆସନ୍ତ ବିଶ୍ୱାସର, ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏହି ସଂପଳ୍ପକୁ ସିଦ୍ଧ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା । ଦୀପାବଳିର ଏହି ପବିତ୍ର ପର୍ବରେ ନୂତନ ସଂକଳ୍ପର ସହିତ, ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆମେ କାନ୍ଧକୁ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ, ପାଦକୁ ପାଦ ମିଳାଇ ଏକ ଜୀବନ, ଏକ ମିଶନର ମାନସିକତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରିଶ୍ରମର ପରାକାଷ୍ଠା କରିବା ଲାଗି ଆଗେଇ ଆସିବା । 130 କୋଟି ଜନସଂଖ୍ୟାବିଶିଷ୍ଟ ଆମର ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ସଭିଏଁ ମିଳିମିଶି ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବା ଏବଂ ମା’ ଭାରତୀକୁ ଯେଉଁ ରୂପରେ ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ, ସମୃଦ୍ଧ କରିବାକୁ ଆମେ ଚାହୁଁଛେ, ସେହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପୂରଣ କରିବା । ଏହି ଭାବନାର ସହିତ ଆପଣମାନେ ମୋ ସହିତ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଉଚ୍ଚ କଣ୍ଠରେ ଉଚ୍ଚାରଣ କରନ୍ତୁ- ଭାରତ ମାତା କୀ. . . ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କୀ . . . ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କୀ. . ଜୟ । ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦୀପାବଳି ପର୍ବର ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା, ଧନ୍ୟବାଦ ।