হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
আই.আই.তি. বোম্বেনা শিল্লিবা নেস্নেল এদজুকেসন দে প্রোগ্রাম ভর্চুয়েল্লী ওইনা মহৈ-মশিংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা হৌদোকখ্রে
এন.ই.পি.-২০২০ চৎনরকপা অসিনা লৈবাক অসিগী এদজুকেসন সিস্তেমদা অহোংবা পুরক্লগনি-শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’
10 NOV 2020 4:35PM by PIB Imphal
মহৈ-মশিংগী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী রামেশ পোখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না থৌরম মপু ওইদুনা নেস্নেল এদজুকেসন দে(রাস্ত্রিয়া শিক্সা দিৱাস) প্রোগ্রাম ভর্চুয়েল্লী ওইনা হৌদোকখ্রে৷ ভারতকী ইহান হানবা মহৈ-মশিংগী মন্ত্রী শ্রী মৌলানা অবুল কলাম অজাদকী পোকপা নুমিৎকী থৌরম পাংথোক্নবা বোম্বেগী ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজীনা প্রোগ্রাম অসি শিনখিবনি৷ মৌলানা অবুল কলাম অজাদকী পোকপা নুমিৎ নবেম্বর ১১ অসি নেস্নেল এদজুকেসনগী নুমিৎ ওইনা পাংথোকই৷ ইসরোগী হান্নগী চিয়রমেন দা. কে. কস্তুরিরঙ্গন অমসুং অনৌবা এদজুকেসন পোলিসী অসি শেম্বদা য়াওরিবা কম্মিতী অসিগী চিয়রমেননা থৌরম অসিদা গেস্ত ওফ ওনর ওইনা শরুক য়াখি৷
নেস্নেল এদজুকেসন দে প্রোগ্রাম হৌদোকপদা শ্রী পোখ্রিয়ালনা অসুম্না ফোংদোকখ্রে “ ‘ভারততা মহৈ-মশিং তম্বা, ভারততা লৈবা অমসুং এদজুকেসন ইন্তরনেস্নেলাইজেসন' তৌদুনা, ভারত অসি এদজুকেসনগী গ্রোবেল হব অমা ওইন্নবা ঐখোয়না য়াম্না কন্না হোৎনরি৷ এদজুকেসনগী ক্বালিতী য়াম ৱাংনা লৈন্নবা, মালেম অসিগী পাংজিল থারিবা য়ুনিভর্সিতীশিংগা লোইননা কোওপরেসন, কোওর্দিনেসন অমসুং য়াশিন্নদুনা ঐখোয়না চংশিনমিন্নবা তঙাই ফদে৷ এন.ই.পি. ২০২০দা মালেম অসিগী মকোক থংবা য়ুনিভর্সিতী ১০০ শরুক য়াহন্দুনা ভারততা কেম্পস লৈহন্নবা খন্নখ্রে৷”
আই.আই.তি. বোম্বে অসি লিদরশিং অমসুং ইন্নভেতরশিং শেম্ননবা অমসুং সমাজ অমসিুং ইন্দস্ত্রী অসিগীদমক অনৌবা নোলেজ পুথোক্ননবা ত্রান্সফোর্মেতিব এদজুকেসন ফংহল্লিবা হৌজিক হৌজিক লমজিংদুনা চৎলিবা গ্লোবেল তেক্নোলোজিকেল ইন্সতিত্যুসন অমনি হায়না শ্রী পোখ্রিয়ালনা ফোংদোকখ্রে৷ ২০২০গী এন.ই.পি. চৎনরকপা অসিনা লৈবাক অসিগী এদজুকেসন সিস্তেমদা অহোংবা পুরক্লগনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷ ভারততা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত অৱাংবা থাক অমদা পুখৎনবা হোৎনরিবা এৱার্দী পুম্নমক মখোয় মখোয়গী হোৎনরিবশিং অদুগীদমক মন্ত্রী অদুনা থাগৎখ্রে৷ সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী অসি ভারততা লৈরিবা মীয়াম অসিগীদমক কান্নবা ফংহনবদা শিজিন্ননবা মহাক্না মহৈরোইশিংদা হায়জখ্রে৷
২০১৯গী আই.আই.তি.বোম্বে রিসর্চ এক্সিলেন্স এৱার্দশিং দাইরেক্তর প্রোফেসর সুবাসিস চৌধুরিনা য়েন্থোকখ্রে৷ আই.আই.তি. বোম্বে ফেকল্তীগী আর. অমসুং দি.গী ইফোর্তশিং অদু মশক খঙবিবা ওইনা মমাংগী চহী খরা অসিদগী হৌদুনা আই.আই.তি. বোম্বে রিসর্চ এক্সিলেন্স এৱার্দশিং পীবা হৌখিবনি৷ মনুং চল্লিবা এৱার্দশিং অদুদি:
১. পীয়র রিভিয়ুদ পব্লিকেসনশিং অমসুং অতোপ্পা মখলশিং খুদম ওইনা এক্সহিবিৎশিং(দিজাইন, ফিলম)দা ওরিজিনেল রিসর্চ রিজল্তশিং অদু মশক খঙদোক্নবা রিসর্চ পব্লিকেসন এৱার্দ(এৱার্দ ৫) পীখ্রে৷
২. মোনোগ্রাফশিং/লাইরিকশিং/রিভিয়ু চেপ্তরশিং/রিভিয়ু পেপরশিং শিজিন্নদুনা রিসর্চ পাংথোকপা মতমদা কা হেন্না নিংথীজনা হোৎনরিবা থবকশিং অদু মশক খঙনবা পীবা রিসর্চ দিস্সেমিনেসন এৱার্দ( এৱার্দ ৩)৷
৩. কা হেন্না ফজরবা ওরিজিনেল ৱর্ক পুথোক্ননবগীদমক মাংজৌননা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা শক্তি উৎখ্রবা নহা ওইরিবা রিসর্চরশিংদা পীবা-আর্লী রিসর্চ এচিভর এৱার্দ(এৱার্দ ৩)৷
“মহৈ-মশিং মন্ত্রালয়না শেম্লিবা ২০২০গী ন্যু এদজুকেসন পোলিসী অসি স্কোপ য়াম্না চাওই অমসুং মসি নিংথীজনা চৎনরবদি ভারততা মহৈরোই পুম্নমক্কী ওইনা এদজুকেসনগী ক্বালিতীদা অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লগনি হায়না ঐখোয়না থাজৈ” হায়না আই.আই.তি. বোম্বেগী প্রোফেসর সুবাসিস তৌধুরিনা ফোংদোকখ্রে৷ নেস্নেল এদজুকেসনগী নুমিৎ পাংথোকপা অসিদা রিসর্চতা ক্বিলিতী এদজুকেসন অমসুং এক্সিলেন্স লৈহন্নবা ঐখোয়না য়াম্না কন্না হোৎনরি৷”
ক্রেতিব রিসর্চ-২০১৯গী ক্রিথী রমমরিথম এৱার্দ আই.আই.তি. বোম্বেগী ইঞ্জিনিয়রিং দিপার্তমেন্তগী প্রোফেসর জয়াকৃস্নন নাইয়রদা “ স্মার্ত, রিনিৱেবল-রিচ পৱার গ্রিদতা অন্সর্তেন্তী মেনেজমেন্ত” অসিদা মহাক্কী কন্ত্রিব্যুসনশিং অসিগীদমক অমসুং আই.আই.তি.বোম্বেগী ফিজিক্স দিপার্তমেন্তগী প্রোফেসর ভারুন ভালেরাউদা “গ্রিভিতেস্নেল ৱেব সোর্সশিংদা ইলেক্রোমেগনেতিক কাউন্তরপার্তশিং” হায়বা অসিদা মহাক্কী কন্ত্রিব্যুসনশিং অদুগীদমক থৌরম মপু অদুনা এৱার্দশিং অদু পীখিবনি৷ এৱার্দ অসিদা সাইতেসন অমা অমসুং শেল ওইনা লুপা ১,০০,০০০ অমমম য়াওরি অমসুং মসি বেঙ্গলুরুগী আই.আই.এস.সি.গী প্রোফেসর জয়ন্ত আর. হরিস্তানা পীরকখিবা এন্দোমেন্ত গ্রান্ত অদুদগী পীবনি৷
হৌদোকপগী থৌরম অদুগী মখা তারকপা ওইনা ২০২০গী অনৌবা এদজুকেসন পোলিসী অসিগী মতাংদা ৱর্কশোপ অমা পাংথোকখ্রে৷ আই.আই.তি. বোম্বেগী প্রোফেসর বি.এন. জগতপ, ভি,বি.ঐচ.সি. অমসুং ঐচ.এফ.এফ.সি.গী ফাউন্দর, এন্তরপ্রিনিয়র দা. জাইত্রিথ ‘জেরি’ রাউ অমসুং কোত্তন কোলেজ স্তেত য়ুনিভর্সিতীগী মমাংগী ভি.সি. তি.আই.এফ.আর. প্রোফেসর দ্রুব জে. সাইকিয়ানা ৱর্কশোপ অদুদা ৱা ঙাংখি৷
রিসর্চ পব্লিকেসন এৱার্দশিং
সিরিয়েল মশিং
অৱার্দী(প্রোফেসর)
দিপার্তমেন্ত/সেন্তর
থীম তাইতল
১.
মহেস্বরন শনমুগম
ক্রেমিস্ত্রী
ইনফ্লুৱেন্স ওফ দাইমেগনেতিক আইওন ও স্লো রিলেক্সেসন ওফ মেগনেতাইজেসন ওফ লেন্থনাইদ আইওন
২.
নুতম লিমায়ি
কমপ্যুতর সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং
এক্সপ্লোরিং দি ফ্রন্তিয়র্স ওফ অল্জেব্লিক কমপ্যুতেসন
৩.
রাজনীশ ভারদ্বজ
মেকানিকেল ইঞ্জিনিয়রিং
কমপ্লেক্স ফ্লুইদ দ্রোপ্লেতস ওন ইঞ্জিনিয়র্দ সর্ফেসেস
৪.
সৌময়ো মুখর্জি* অমসুং সুপর্ন মুখর্জি%
*বাইওসাইন্সেস অমসুং বাইওইঞ্জিনিয়রিং অমসুং % এনভাইরোনমেন্তেল সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং
সিস্থেসিস এন ইম্মোবিলাইজেসন ওফ সিল্ভর নেনোপার্তিকল্স, এন দিয়র এপ্লিকেসন ইন ৱাতর দিসইনফেক্তেন
৫.
সুভান্কর কর্মকর
এনভাইরোনমেন্তেল সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং
প্রিসিপিতেসন এক্সত্রিম্স এন আর্বান ফ্লদ মেনেজমেন্ত
রিসর্চ দিস্সেমিনেসন এৱার্দশিং
সিরিয়েল মশিং
অৱার্দী(প্রোফেসর)
দিপার্তমেন্ত/সেন্তর
তাইতল/দিতেলশিং
১.
হেতু সি. শেথ
আর্থ সাইন্সেস
মোনোগ্রাফ: এ ফোতোগ্রাফিক এতলাস ওফ ফ্লদ বসল্ত ভোল্কেনিজম; স্পিঙ্গর, ন্যু য়োর্ক(২০১৮),৩৬৩
২.
পরিন্দ ভাসা
ফিজিক্স
স্ত্রোঙ্গ লাইত-মেত্তর ইন্তরেক্সন ইন ক্বান্তম ইমিত্তর/মেতল হাইব্রিদ নেনোস্ত্রকচর্স; এ.সি.এস. ফোতোনিক্স ৫(১)(২০১৮),পি.পি. ২-২৩
৩.
রঘভন বি. সুনোজ
কেমিস্ত্রী
মেকানিস্তিক ইনসাইত ওন কোওপরেতিব কেতলাইসিস থুর্ঘ রব কমপ্যুতেস্নেল ক্বান্তম কেমিকেল মোথদস; এ.সি.এস. কেতলাইসিস ৫.,(২০১৫)৪৮০-৫০৩
আর্লী রিসর্চ এচিভর এৱার্দশিং
সিরিয়েল মশিং
অৱার্দী(প্রোফেসর)
দিপার্তমেন্ত/সেন্তর
১.
প্রদিপ পি. কলবর
সেন্তর ফোর আর্বান সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং
২.
শোভন কপুর
কেমিস্ত্রী
৩.
ভারুন ভালেরাউ
ফিজিক্স

Ministry of Education
Union Minister of Education virtually inaugurates the National Education Day programme organised by IIT Bombay
The implementation of NEP-2020 will transform the education system of the country – Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
10 NOV 2020 4:35PM by PIB Delhi
Union Minister of Education Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’ today virtually inaugurated the National Education Day(RashtriyaShikshaDiwas) programme as the Chief Guest. The programme was organised by Indian Institute of Technology Bombay to commemorate the birth anniversary of India’s First Education Minister MaulanaAbulKalam Azad.The birth anniversary of MaulanaAbulKalam Azad on 11 November is celebrated as the National Education Day.Dr. K. Kasturirangan, Former Chairman, ISRO and Chairman of the committee for drafting the New Education Policy was the Guest of Honor for the occasion.
Inaugurating the National Education Day programme, ShriPokhriyal in his address said “Through ‘Study in India, Stay in India and Internationalization of Education', we are committed to establishing India as a global hub of education.To ensure high quality of education, it is also necessary that we move forward with cooperation, coordination and agreement with the leading universities of the world. This has been incorporated in NEP 2020 by inviting Top 100 World Universities to set up campus in India.”
ShriPokhriyal highlighted that IIT Bombay is a leading global technologicalinstitution that provides transformative education to create leadersand innovators, and generates new knowledge for society and industry.The implementation of NEP-2020 will transform the education system of the country, he added. The Minister congratulated all the awardees for their dedicated work to take research and development in India to greater heights. He appealed to students to use science and technology for the benefit of the people of India. He asked themto contribute in the nation building initiatives as we are the world’s biggest nation in terms of human capital.
The Director Prof.SubhasisChaudhurigave away the IIT Bombay Research Excellence Awards 2019. The IIT Bombay Research Excellence Awards wereinstituted since the last several years to recognize the R&D efforts of IIT Bombay faculty. The awards include:
1. Research Publication Award (5 awards) given to recognize original research results in peer reviewed publications and/or other forms such as exhibits (e.g., design, film).
2. Research dissemination award (3 awards) given to recognize outstanding efforts to disseminate research through monographs/ books/ review chapters/ review papers.
3. Early research achiever award (3 awards) - awarded to young researchers who have already shown their potential for producing outstanding original work.
The Director of IIT Bombay Prof.SubhasisChaudhuri said, “National Education Policy 2020 formulated by the Education Ministry is very comprehensive in its scope and through a proper assimilation we expect a big boost in the quality of education for all students in India. At IIT Bombay, we look forward to leveraging the key spirits embodied in this policy document in making our offerings more expansive, substantive and socially relevant. As we celebrate the National Education Day, we reaffirm our commitments to providing quality education and excellence in research.”
The Chief Guest conferred Professor KrithiRamamritham Award for creative research-2019 to Prof.Jayakrishnan Nair, Department of Electrical Engineering, IIT Bombayfor his significant research contributions in"Uncertainty management in the smart, renewable-rich power grid", and to Prof. VarunBhalerao, Department of Physics, IIT Bombay, for his significant research contributions in "Electromagnetic counterparts to gravitational wave sources". The award carries a citation and a cash incentive of Rs. 1,00,000/- each and it is given from endowment grant given by Prof. Jayant R. Harista, IISc, Bangaluru.
Guest of Honour Dr. K Kasturirangan, in his address said, "National Education Policy 2020 represents an integrated yet flexible approach to education; duly taking cognizance of the interconnectedness of the various phases of education in mind, and how the same will enable continuity, coherence and processes to ultimately realize an end-to-end educational road-map for the country."
The inauguration was followed by a workshop on National Education Policy 2020. The workshop included talks by Prof. B. N. Jagatap, IIT Bombay, Dr.Jaitirth ‘Jerry’ Rao, entrepreneur, Founder of VBHC and HFFC and Prof.Dhruba J. Saikia, TIFR, ex-VC, Cotton College State University.
Research Publication Awards
Sr. No.
Awardee (Prof.)
Department/Centre
Theme Title
1.
MaheswaranShanmugam
Chemistry
Influence of diamagnetic ion on slow relaxation of magnetization of lanthanide ion
1.
NutanLimaye
Computer Science and Engineering
Exploring the Frontiers of Algebraic Computations
1.
Rajneesh Bharadwaj
Mechanical Engineering
Complex fluid droplets on engineered surfaces
1.
SoumyoMukherji* and SuparnaMukherji%
*Biosciences and Bioengineering & % Environmental Science and Engineering
Synthesis and Immobilization of Silver Nanoparticles, and their Application in Water Disinfection
1.
SubhankarKarmakar
Environmental Science and Engineering
Precipitation extremes and urban flood management
Research Dissemination Awards
S. No.
Awardee (Prof.)
Department/Centre
Title / Details
1.
Hetu C. Sheth
Earth Sciences
Monograph: A Photographic Atlas of Flood Basalt Volcanism; Springer, New York (2018), 363
1.
Parinda Vasa
Physics
Strong light-matter interaction in quantum emitter/metal hybrid nanostructures; ACS Photonics 5(1) (2018), pp. 2-23
1.
Raghavan B. Sunoj
Chemistry
Mechanistic Insights on Cooperative Catalysis through Computational Quantum Chemical Methods; ACS Catalysis. 5, (2015) 480−503
Early Research Achiever Awards
Sr.
No.
Awardee (Prof.)
Department/Centre
1.
Pradip P. Kalbar
Centre for Urban Science and Engineering
1.
ShobhnaKapoor
Chemistry
1.
VarunBhalerao
Physics