মশিং য়ামদবা কাংবুগী মন্ত্রালয়
২০২১গী হজ গাইদলাইনশিং মুখতার অবাস নকবীনা লাওথোকখ্রে
লাইনা-লাইচৎ অসিগী ফিভম অসিগী মতুং ইন্না নেস্নেল-ইন্তরনেস্নেল প্রোতোকোল গাইদলাইনশিং চৎনরগনি অমসুং হজকী মনুংদা য়াম চেকশিন্না ইল্লগনি ২০২১: মুখতার অবাস নকবী
২০২১ হজকী ওনলাইন এপ্লিকেসন প্রোসেস ঙসিদগী হৌখ্রে
হজ ২০২১ শরুক য়াবগী অরোইবা নুমিৎ অসি ২০২০গী দিসেম্বর ১০নি
“মেহরাম” (মেল কম্পেনিয়ন) য়াওদবা নুপীগী কাংলুপ অদু হজ ২০২০দা এপ্রিকেসন থাজিনবা অদু হজ ২০২১সু শিজিন্নবা য়ারগনি
হজ ২০২১গীদমক লৈরিবা এম্বার্কেসন পোইন্ত ১০ অদুদি-অহমেদবাদ, বেঙ্গলুরু, কোচিন, দিল্লী, গুৱাহাতি, হাইদরবাদ, কোলকতা, লখনৌ, মু্ম্বাই অমসুং শ্রিনাগরনি
07 NOV 2020 3:57PM by PIB Imphal
কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসি য়েংলগা অফবা অহোংবা অমগা লোইননা মাইনোরিতী এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী মুখতার অবাস নকবীনা হজ ২০২১ লাওথোক্লদুনা হজ ২০২১গী ওনলাইন এপ্লিকেসনগী প্রোসেস ঙসিদগী হৌখ্রে৷
ঙসি মুম্বাইগী হজ হাউস্তা হজ ২০২১ লাওথোকপা মতমদা লাইনা-লাইচৎ অসিগী ফিভম অসিগী মতুং ইন্না নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল প্রোতোকোল গাইদলাইনশিং অসি চৎনরগনি অমসুং হজ ২০২১গী মতমদা য়াম্না চেকশিন্না ইল্লগনি হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷ হজ ২০২১ শরুক য়াবগী অরোইবা মতম অসি ২০২০গী দিসেম্বর ১০নি৷ মীয়ামশিংনা ওনলাইন, ওফলাইন অমসুং হজ মোবাইল এপকী খুৎথাংদা এপ্লাই তৌবা য়াগনি৷
হজ ২০২১ অসি ২০২১গী জুন-জুলাইদা পাংথোক্নবা মতম লেপখ্রে হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে অমসুং কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসি য়েংলগা ভারত অমসুং সাউদি অরাবিয়াদা লৈরিবা মীয়ামগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালদা অকাইবা পীদনবা সাউদি অরাবিয়া সরকার অমসুং ভারত সরকার অসিনা ফোংলিবা তঙাই ফদবা গাইদলাইনশিং অসিগী মতুং ইন্না হজ প্রোসেস অসি পাংথোক্লগনি৷ লাইনা-লাইচৎ অসিনা পীরিবা চেলেঞ্জশিং অসি য়েংলগা মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়, হকশেল মন্ত্রালয়, এক্সতর্নেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়, সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়, ভারতকী হজ কম্মিতী, সাউদি অরাবিয়াদা লৈরিবা ভারতকী এম্বেসী অমসুং জেদাহদা লৈরিবা ভারতকী কন্সল জেনেরেল অমসুং অতোপ্পা এজেন্সীশিংগী মনুংদা য়াম্না কুপ্না খন্নরবা মতুংদা হজ ২০২১গী প্রোসেস অসি হৌখ্রে৷
চৎথরিবা কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা হজ ২০২১গী এরেঞ্জমেন্ত অসি অখন্নবা নোর্মশিং, রুলশিং অমসুং রিগুলেসনশিং, ইলিজিবিলিতী ক্রাইতরিয়া, এজ রেস্ত্রিক্সন, হেল্থ অমসুং ফিৎনেস্কী অৱাৎপশিং অমসুং সাউদি অরাবিয়া সরকারগী অতোপ্পা মরী লৈনবা কন্দিসনশিং য়াওনা স্পিসিয়েল সর্কমস্তেন্সেস্কী মখাদা শিন লাংখ্রে হায়না শ্রী নাখভনা ফোংদোকখ্রে৷
হজ ত্রাভেল প্রোসেস পুম্নমক লাইনা-লাইচৎ অসি য়েংলগা অফবা চেঞ্জেস অমগা লোইননা পাংথোকখ্রে হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷ মসিগী নুংদা য়াওরিবশিং অদুদি একোমোদেসন, পিল্গ্রিমশিংগী লৈবগী মতম, ত্রান্সপোর্তেসন, হেল্থ অমসুং অতোপ্পা ফেসিলিতীশিং ভারত অমসুং সাউদি অরাবিয়া লৈবাক অনি য়াওরি৷ লাইনা-লাইচৎ অসি লৈনা লৈনা সাউদি অরাবিয়া সরকার অসিনা থোক্লিবা হজ ২০২১গী তঙাই ফদবা গাইদলাইনশিং অদু য়াম চেকশিন্না অমসুং স্ত্রিক ওইনা চৎনগনি হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷ কোরোনা লাইনা-লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা হজ শরুক য়াবদা চহী ক্রাইতরিয়া অসি হোংলকপা য়াই৷ প্রিল্গ্রিম খুদিংমক্না ইন্তরনেস্নেল এয়র ত্রাভেল প্রোতোকোলগী মতুং ইন্না হজকী খোংচৎ অদু চৎত্রিঙৈগী পুং ৭২ ৱাৎলিঙৈদা কোরোনা তেস্ত তৌগদবনি৷ প্রিল্গ্রিম খুদিংমক্না মখোয়গী সাউদি অরাবিয়াগী খোংচৎ অদু চৎত্রিঙৈগী মমাংদা নেগেতিব গিজল্তকা লোইননা এপ্রুব লেবোরেতরীনা ইসু তৌরবা পি.সি.আর. সর্তিফিকেৎ অমা পীশিনগদবনি৷
লাইনা-লাইচৎ অসিগী ফিভম অসি য়েংলগা অমসুং এয়র ইন্দিয়া অমসুং অতোপ্পা এজেন্সীশিংদগী পীরক্লিবা ফীৎবেক্ত অসিগী মতুং ইন্না হজ ২০২১গী এম্বার্কেসন পোইন্তশিং অদু ১০দা হন্থখ্রে হায়না শ্রী নকবীনা ফোংদোকখ্রে৷ মমাং মতমদা লৈবাক অসিদা এম্বার্কেসন পোইন্ত ২১ লৈরম্মী৷ হজ ২০২১ অসিগীদমক লৈরিবা এম্বার্কেসন পোইন্ত ১০ অদুদি অহমেদবাদ, বেঙ্গলুরু, কোচিন, দিল্লী, গুৱাহাতি, হাইদরবাদ, কোলকতা, লখনৌ, মু্ম্বাই অমসুং শ্রিনাগরনি৷
অহমেদবাদ এম্বার্কেসন পোইন্তনা গুজারাত পুম্নমক মতুং চল্লগনি; বেঙ্গলুরুনা কর্নতকা পুম্নমক মনুং চল্লগনি; কোচিন(কোরলা, লক্সদ্বীপ, পুদুচেরী, তামিল নাদু, অন্দামন অমসুং নিকোবর); দিল্লী(দিল্লী, পঞ্জাব, হরিয়ানা, হিমাচল প্রদেশ; চান্দিগর্হ, উত্তরখান্দ, রাজস্থান, উত্তর প্রদেশকী নোংচুপ থংবা জিলাশিং); গুৱাহাতি (অসাম, মেঘলয়, মনিপুর, অরুনাচল প্রদেশ, সিক্কিম, নগালেন্দ); কোলকতা(ৱেস্ত বেঙ্গাল, ওদিশা, ত্রিপুরা, ঝার্খান্দ, বিহার); লখনৌ( নোংচুপ থংবা শরুক য়াওদনা উত্তর প্রদেশকী মফম পুম্নমক); মুম্বাই (মহারাস্ত্র, গোৱা, মধ্য প্রদেশ, ছত্তিশগর, দামন অমসুং দিয়ু, দাদর অমসুং নগর হেভেলি) অমসুং শ্রিনাগর এম্বার্কেসন পোইন্তনা জম্মু-কশ্মীর, লেহ-লদাখ-কার্গিল মনুং চল্লগনি৷
“মেহরাম” (মেল কম্পেনিয়ন)য়াওদবা নুপীগী কাংলুপ অদু হজ ২০২০দা এপ্রিকেসন থাজিনবা অদু হজ ২০২১সু শিজিন্নবা য়ারগনি৷ অসিগীসু মথক্তা “মেহরাম” য়াওদনা হজ ২০২১ অসি শরুক য়াবা পাম্বা নুপী অনৌবা মওং অমা ওইনা শরুক য়াবা য়ারগনি৷ “মেহরাম নত্তবা” কেতিগোরীগী মখাদা লৈরিবা নুপী পুম্নমক লোতরী সিস্তেম অসিদগী লৌথোক্লগনি৷
মুম্বাইদা লৈরিবা সাউদি অরাবিয়াগী রোয়েল ভাইস কন্সল জেনেরেল মুহামদ অব্দুল করিম অল-ইনাজি; মাইনোরিতী এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং; ভারতকী হজ কম্মিতীগী সি.ই.ও. শ্রী এম.এ.খান অমসুং অতোপ্পা ইকাই খুম্নরবা মীওইশিংনা থৌরম অদুদা শরুক য়াখি৷

Ministry of Minority Affairs
Mukhtar Abbas Naqvi announces Haj 2021 guidelines
National-international Protocol Guidelines due to Pandemic Position will be implemented and followed strictly during the Haj 2021: Mukhtar Abbas Naqvi
Online application process for Haj 2021 starts from today
The last date of applying for Haj 2021 is 10th December, 2020
The application filled for Haj 2020 by women under without “Mehram” (male companion) category is valid for Haj 2021 also
The 10 embarkation points for Haj 2021 are- Ahmedabad, Bengaluru, Cochin, Delhi, Guwahati, Hyderabad, Kolkata, Lucknow, Mumbai and Srinagar
07 NOV 2020 3:57PM by PIB Delhi
Online application process for Haj 2021 starts today with Union Minister for Minority Affairs Shri Mukhtar Abbas Naqvi announcing Haj 2021 with significant changes keeping in view the Corona pandemic.
While announcing Haj 2021 at Haj House, Mumbai today, Shri Naqvi said that national-international Protocol Guidelines due to Pandemic Position will be implemented and followed strictly during the Haj 2021. The last date of applying for Haj 2021 is 10th December, 2020. The people can apply online, offline and through Haj Mobile App.
Shri Naqvi said that Haj 2021 is scheduled for June-July 2021, and the entire Haj process is being held according to the necessary guidelines issued by the Saudi Arabia Government and the Government of India in view of Corona Pandemic to ensure health and well-being of the people in India and Saudi Arabia. The Haj 2021 process has been chalked out after deliberations among Ministry of Minority Affairs, Ministry of Health, Ministry of External Affairs, Ministry of Civil Aviation, Haj Committee of India, Indian Embassy in Saudi Arabia and India’s Consul General in Jeddah and other agencies keeping in view all aspects of the pandemic challenges.
Shri Naqvi said that the arrangements for Haj 2021 have been made under special circumstances with special norms, rules and regulations, eligibility criteria, age restrictions, health and fitness requirements and other relevant conditions of the Saudi Arabia Government amid the Corona pandemic.
Shri Naqvi said that the entire Haj travel process has been done with significant changes in view of the pandemic. These include accommodation, period of stay of pilgrims, transportation, health and other facilities both in India and Saudi Arabia.
Shri Naqvi said that all the necessary guidelines for Haj 2021 amid Pandemic position from the Saudi Arabia Government will be implemented strictly. There may be changes in age criteria for performing Haj due to the Corona pandemic. Each pilgrim will have to undergo Corona test 72 hours before Haj journey as per prevailing international air travel protocol. Each pilgrim will have to submit a PCR test certificate issued by approved laboratory with a negative result before journey to Saudi Arabia.
Shri Naqvi said that keeping in view the Pandemic position and feedback received from Air India and other agencies, embarkation points for Haj 2021 have been reduced to 10. Earlier, there were 21 Haj embarkation points across the country. For Haj 2021, the 10 embarkation points are- Ahmedabad, Bengaluru, Cochin, Delhi, Guwahati, Hyderabad, Kolkata, Lucknow, Mumbai and Srinagar.
Ahmedabad embarkation point will cover entire Gujarat; Bengaluru will cover entire Karnataka; Cochin (Kerala, Lakshadweep, Puducherry, Tamil Nadu, Andaman & Nicobar); Delhi (Delhi, Punjab, Haryana, Himachal Pradesh; Chandigarh, Uttarakhand, Rajasthan, western districts of Uttar Pradesh); Guwahati (Assam, Meghalaya, Manipur, Arunachal Pradesh, Sikkim, Nagaland); Kolkata (West Bengal, Odisha, Tripura, Jharkhand, Bihar); Lucknow (all parts of Uttar Pradesh except western parts); Mumbai (Maharashtra, Goa, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Daman & Diu, Dadra & Nagar Haveli) and Srinagar embarkation point will cover Jammu-Kashmir, Leh-Ladakh-Kargil.
The application filled for Haj 2020 by women under without “Mehram” (male companion) category is valid for Haj 2021 also. Besides new forms are also being accepted from the women, who wants to perform Haj 2021 without “Mehram”. All the women under “without Mehram” category will be exempted from the lottery system.
Royal Vice Consul General of Saudi Arabia in Mumbai, Mohammad Abdul Karim Al-Enazi; senior officials of Union Ministry of Minority Affairs; Haj Committee of India CEO Shri M. A. Khan and other dignitaries were present on the occasion.
Click here to see Guidelines