শেল-থুম কমিসন
১৫শুবা ফাইনান্স কমিসন্না ভারতকী রাস্ত্রপতিদা মসিগী ২০১২-২২দগীনা ২০২৫-২৬ ফাওবগী রিপোর্ত পীশিনখ্রে
09 NOV 2020 1:00PM by PIB Imphal
চিয়রমেন শ্রী এন.কে. সিংহনা লুচিংবা তরামঙাশুবা ফাইনান্স কমিসন (XVFC)না, ঙসি মসিগী ২০১২-২২দগীনা ২০২৫-২৬ ফাওবগী মতমগী রিপোর্ত ইকাই খুম্নরবা ভারতকী রাস্ত্রপতিদা পীশিনখ্রে। কমিসন অসিগী মেম্বর, শ্রী অজয় নরায়ন ঝা, প্রোফ. অনুপ সিংহ, দা. অশোক লাহীরি অমসুং দা. রমেশ চন্দ লোইননা কমিসন্দা সেক্রেতরী শ্রী অর্বিন্দ মেহতানা চিয়রমেনগা লোইনখি।
তর্ম ওফ রিফরেন্স (ToR)গী মতুং ইন্না, কমিসন্না ওক্তোবর ৩০, ২০২০ ফাওবগী মনুংদা চহি মঙাগী ওইনা ২০১২-২২দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী মসিগী রিকোমেন্দেসনশিং অসি পীশিন্নবা খঙহনখিবনি। কমিসন্না পীশিনখিবা মসিগী রিকোমেন্দেসনশিং য়াওরবা ২০২০-২১গী রিপোর্ত অদু কেন্দ্র সরকারনা অয়াবা পীখ্রে অমসুং জনুৱারী ৩০, ২০২০দা পার্লিয়মেন্তা পুথোক্তুনা খন্নখি।
কমিসন্দা মসিগী রিকোমেন্দেসনশিং অদু তর্ম্স ওফ রিফরেন্সকী তোপ-তোপ্পা অমদি পাক-চাউরবা ইসুশিংদা পীরক্নবা খঙহনখি। ভর্তিকেল অমসুং হোরাইজোন্তে ওইবা তেক্স, মফমদুগী সরকারগী গ্রান্তশিং, দিজাস্তর মেনেজমেন্ত গ্রান্তশিংদা নত্তনা, কমিসন্দা রাজ্যশিংগী পাৱর সেক্তর, দি.বি.তি. শিজিন্নবা, সোলিদ ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অসিনচিংবা য়েংশিন্নবা অমসুং পার্ফোর্মেন্স ইন্সেন্তিবশিংসু রিকোমেন্দ তৌরক্নবা খঙহনখি। কমিসন্দা ঙাক-শেল অমসুং মনুংগী ওইবা শোইদ-ঙাম্নদনবগী ফন্দগীদমক্তা তোঙানবা মেকানিজম অমা থম্বা মথৌ তাবরা করিগুম্বা তারবদি অদুগুম্বা মখলগী মেকানিজম অদু মতৌ করম্না চলাইবা য়াগনি হায়বদুগী মতাংদা য়েংশিন্নবসু খঙহনখি। কমিসন্দা রিপোর্ত অসিদা তি.ও.আর. পুম্নমক অদু কেন্দ্র সরকারদা খুৎশিন্ননবসু খঙহনখি।
রিপোর্ত অসি ভোল্যুম মরি থোক্না খায়দোক্লি। ভোল্যুম I অমসুং IIদা, মমাংদা তৌখিবগুম, মরুওইবা রিপোর্ত লোইননা হাপচিল্লকপশিং য়াওরি। ভোল্যু III অসি কেন্দ্র সরকারদা কৎথোক্লি অমসুং মেদিয়ম-তর্মগী শিংনবশিং অমসুং মাংজৌনবা রোদমেপকা লোইননা মরুওইবা দিপার্তমেন্তশিং লুশিন্না য়েংশিল্লি। ভোল্যুম IV অসি মপুং ফানা রাজ্যশিংদা কৎথোক্লি। কমিসন্না রাজ্য খুদিংমক্কী ফাইন্সশিং য়াম্না লুশিন্না য়েংশিল্লি অমসুং রাজ্যশিংগী নাইতোম মায়োক্নরিবা মরুওইবা শিংনবশিংগী ৱারোইশিন পুথোক্নবা রাজ্যগী অখন্নবা ৱাখল্লোনশিংগা লোইননা লাক্লি।
রিপোর্ত অসি অমুকপু কেন্দ্র সরকারনা সংসদতা পুথোক্লবা মতুংদা, রিপোর্ত্তা য়াওরিবা রিকোমেন্দেসনশিংদা এক্সপ্লেনেতরী মেমোরেন্দম/এক্সন তেকন রিপোর্তকা লোইননা মীয়ামদা (পব্লিক দোমেন্দা) ফংহনগনি। রিপোর্ত অসিগী মখুম অমসুং মমিং অসিসু রিপোর্ত অসিদা তোপ তোপই – “ফাইনান্স কমিসন ইন কোবিদ তাইম্স (কোবিদকী মতমদা ফাইনান্স কমিসন)” অমসুং মখুমদা শিজিন্নরিবা স্কেল অসিনা রাজ্য অমসুং কেন্দ্রগী মরক্তা লৈরিবা খল অদু ফোংদোক্লি।

Finance Commission
The 15th Finance Commission submits its Report for 2021-22 to 2025-26 to the President of India
09 NOV 2020 1:00PM by PIB Delhi
The Fifteenth Finance Commission (XVFC) led by Chairman Sh N K Singh, today submitted its Report for the period 2021-22 to 2025-26 to the Hon’ble President of India. Members of the Commission, Shri Ajay Narayan Jha, Prof. Anoop Singh, Dr. Ashok Lahiri and Dr. Ramesh Chand along with Secretary to the Commission ShriArvind Mehta accompanied the Chairman.
As per the terms of reference (ToR), the Commission was mandated to give its recommendations for five years from 2021-22 to 2025-26 by 30 October, 2020. Last year, the Commission had submitted its report containing recommendations for the year 2020-21 which was accepted by the Union Government and tabled in the Parliament on 30 January 2020.
The Commission was asked to give its recommendations on many unique and wide-ranging issues in its terms of reference. Apart from the vertical and horizontal tax devolution, local government grants, disaster management grant, the Commission was also asked to examine and recommend performance incentives for States in many areas like power sector, adoption of DBT, solid waste management etc. The Commission was also asked to examine whether a separate mechanism for funding of defence and internal security ought to be set up and if so how such a mechanism could be operationalised. The Commission has sought to address all its ToRs in this Report to the Union government.
This Report has been organised in four volumes. Volume I and II, as in the past, contain the main report and the accompanying annexes. Volume III is devoted to the Union Government and examines key departments in greater depth, with the medium-term challenges and the roadmap ahead. Volume IV is entirely devoted to the States. The Commission has analysed the finances of each State in great depth and has come up with State-specific considerations to address the key challenges that individual States face.
The Report will be available in the public domain once it is tabled in the Parliament by the Union Government along with explanatory memorandum/action taken report on the recommendations contained in the Report. The cover and title of the Report are also unique in this Report- “Finance Commission in Covid Times” and the use of Scales on the cover to indicate the balance between the States and the Union.