ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଭିଡ-19 ପ୍ରତିଷେଧକ ମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ସହ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଇତ୍ୟାଦି ଖୋଲିବା ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏସଓପି ଜାରି
● ଏସଓପି ଅନୁସାରେ ଆସନ୍ତା 10 ତାରିଖଠାରୁ ଖୋଲିବ
05 NOV 2020 4:39PM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅନଲକ 5.0କୁ ଭିତ୍ତିକରି କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରିଛି । ତେବେ କୋଭିଡ-19କୁ ରୋକିବା ଦିଗରେ ସତର୍କତାମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏହି ନିୟମାବଳୀ ଗୁଡିକରେ ଥିବା ଏସଓପି ଅନୁସାରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀ ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ (ଉଭୟ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ଅସ୍ଥାୟୀ) ପରିଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଖୋଲା ରହିବ । ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ସଫେଇ, ପରିଦର୍ଶକ ଓ କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଓ ଟିକେଟ କ୍ରୟ ଇତ୍ୟାଦି ପାଇଁ ବିସ୍ତୃତ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଜାରି କରାଯାଇଛି । ତେବେ ଆବଧାଞ୍ଚଳରେ ଥିବା କୌଣସି ସଂଗ୍ରହାଳୟ ବା କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀକୁ ପୁନଃ ନଖୋଲିବା ପାଇଁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କୁହାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଦେଖି ରାଜ୍ୟ ବା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ସରକାରମାନେ ଅତିରିକ୍ତ ପଦକ୍ଷେପମାନ ନେଇପାରିବେ । କୋଭିଡ-19 ପରିଚାଳନା ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଗୃହ ବ୍ୟାପାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାକୁ କଡାକଡି ଭାବେ ପାଳନ କରିବାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ରହିଛି । ଏହି ନିମାବଳୀ ତତ୍କାଳ ଲାଗୁହେବା ସହ ଅନ୍ୟାଦେଶ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ । କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧିନସ୍ଥ ସଂଗ୍ରହାଳୟ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ଓ କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀଗୁଡ଼ିକ ଆସନ୍ତା 10 ତାରିଖଠାରୁ ଖୋଲାଯିବାକୁ ଥିବାବେଳେ ଅନ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ସେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ, ସ୍ଥାନୀୟ ଆଇନ, ନିୟମକାନୁନ ଓ ଅନଲକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସାରେ ଖୋଲାଯାଇପାରିବ ।
Kindly Click here for SOPs for “Re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions” on preventive measures to contain spread of COVID-19
କୋଭିଡ-19 ବୈଶ୍ଵିକ ମହାମାରୀ ଯୋଗୁଁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ଵରେ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ କଳା କ୍ଷେତ୍ର ବିଶେଷ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି । ମାତ୍ର ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀଗୁଡିକ ଆସ୍ତେ ଆସ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ପରିସର ଖୋଲୁଛନ୍ତି । ତେବେ ପରିଦର୍ଶକ ଓ ସଂସ୍ଥାର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କୋଭିଡ-19 ସଂକ୍ରମଣକୁ ରୋକିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ନିୟମାବଳୀ ପାଳନ କରିବା ଅନିବାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ସଂସ୍କୃତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରଶାସନିକ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀଗୁଡ଼ିକ ଏକ ଆଦେଶ ବଳରେ ଗତ ମାର୍ଚ୍ଚ ମାଠାରୁ ବନ୍ଦ ରହିଛି । ପର୍ବପର୍ବାଣିକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଆସନ୍ତା 10 ତାରିଖଠାରୁ ସମସ୍ତ ସଂଗ୍ରହାଳୟ ଓ କଳା ଗ୍ୟାଲେରୀଗୁଡ଼ିକୁ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି । ଏହାଫଳରେ ଜନସାଧାରଣ ପୁଣି ଥରେ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବେ । କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ସମୟକ୍ରମେ ଅନଲକ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାମାନ ଜାରି କରାଯାଇଥାଏ । ଏହା ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ଲାଗୁ ହେବା ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଆବଧାଞ୍ଚଳ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ମଧ୍ୟ ପ୍ରକାଶ ପାଇଥାଏ । ଗତ ଅଗଷ୍ଟ 30ରେ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ଅନଲକ 4.0 ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଅନୁସାରେ ସାମାଜିକ, ଶୈକ୍ଷିକ, କ୍ରୀଡା, ମନୋରଞ୍ଜନ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଧାର୍ମିକ ଉତ୍ସବ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମାବେଶ ପାଇଁ ଆବଧାଞ୍ଚଳ ବାହାରେ 100 ଜଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏକତ୍ରିତ ହେବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିଲା । ତେବେ କୋଭିଡ-19ର ମାର୍ଗଦର୍ଶିକା ଯଥା ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ଵ ରକ୍ଷା ଓ ସାନିଟାଇଜେସନ ସହ ଏହା ସେପ୍ଟେମ୍ବର 21ରୁ ଲାଗୁ ହୋଇଥିଲା ।
ଅନଲକ 5.0 ଗତମାସ 30 ତାରିଖ ଦିନ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏହା ଚଳିତ ମାସ 30 ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବଳବତ୍ତର ରହିବ । ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ପାଇଁ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ଆବଶ୍ୟକ ଆଇନକାନୁନ ନିମ୍ନୋକ୍ତ ମତେ ହେବ –
• ଶତକଡା 50 ପ୍ରତିଶତ ଉପସ୍ଥିତି ସହ ସିନେମା, ଥିଏଟର ଓ ମଲ୍ଟିପ୍ଲେକ୍ସଗୁଡିକ ଖୋଲିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଛି । ତେବେ ଆବଧାଞ୍ଚଳ ବାହାରେ ଥିବା ଏଗୁଡିକ ଅକ୍ଟୋବର 15 ତାରିଖରୁ ଖୋଲିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଇଥିବା ବେଳେ ଏଥିପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏସଓପି ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
• ମନୋରଞ୍ଜନ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟାନ ଓ ସେ ସମ୍ପର୍କିତ ସ୍ଥାନଗୁଡିକୁ ଅକ୍ଟୋବର 15ରୁ ଖୋଲିବା ପାଇଁ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇ କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଏଥିପାଇଁ ଏସଓପି ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
• କେବଳ ଆବଧାଞ୍ଚଳକୁ ଛାଡି ସର୍ବାଧିକ 100 ଜଣ ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ସାମାଜିକ, ଶୈକ୍ଷିକ, କ୍ରୀଡା, ମନୋରଞ୍ଜନ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଧାର୍ମିକ, ରାଜନୈତିକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମାରୋହ ନିମନ୍ତେ ଅନୁମତି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । 100ରୁ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ନେଇ ଆବଧାଞ୍ଚଳ ବାହାରେ ଅକ୍ଟୋବର 15ରୁ କେତେକ ସର୍ତ୍ତ ସହ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡିକୁ ସମାବେଶ ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିଛି ।
(କ) ଯେକୌଣସି ହଲରେ ସର୍ବାଧିକ 50 ପ୍ରତିଶତ ଉପସ୍ଥିତି ଓ 200 ଲୋକଙ୍କ ସମାବେଶ ପାଇଁ ଅନୁମତି ମିଳିଛି । ମୁହଁରେ ମାସ୍କ ପରିଧାନ ସହ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ଵ ରକ୍ଷା, ଥର୍ମାଲ ସ୍କାନିଂ ସହ ହାଣ୍ଡ ୱାସ ଓ ସାନିଟାଇଜରକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି ।
(ଖ) ମୁକ୍ତାକାଶ ତଳେ ଆୟୋଜିତ ସମାବେଶ ପାଇଁ ସାମାଜିକ ଦୂରତ୍ଵ, ମାସ୍କ ପରିଧାନ, ଥର୍ମାଲ ସ୍କାନିଂ, ହାଣ୍ଡ ୱାସ ଓ ସାନିଟାଇଜର ବ୍ୟବହାର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ଏସବୁ ସମାରୋହରେ କଡାକଡି ଭାବେ ମାର୍ଗଦର୍ଶିକାର ଅନୁପାଳନ ପାଇଁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରମାନେ ବିସ୍ତୃତ ଏସଓପି ଜାରି କରିବେ ।

Ministry of Culture
Ministry of Culture issues SOPs for “Re-opening of Museums,Art Galleries and Exhibitions” on preventive measures to contain spread of COVID-19
Museums, Art Galleries and Exhibitions allowed to re-open from 10th November 2020 as per SoPs
05 NOV 2020 4:39PM by PIB Delhi
Based on the Unlock 5.0 Guidelines of MHA, and after taking into consideration suggestions received from various stakeholders in the culture and creative industry, Ministry of Culture now issues detailed SOPs for “Re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions ” on preventive measures to contain spread of COVID-19.
These guidelines contain Standard Operating Procedures to be followed by the management of museums, art galleries and exhibitions (both temporary and permanent), as well as the visitors to these spaces. Comprehensive guidelines have been issued for adequate cleaning, purchase of tickets and for ensuring safety of visitors and staff at museums, exhibitions and art galleries.
It is clarified that no museums and/or art galleries shall re-open inside containment zones. Further, State/UT Governments may consider proposing additional measures as per their field assessment.
The National Directives for COVID-19 Management and the relevant guidelines issued by the Ministry of Home Affairs, Ministry of Health & Family Welfare, State/UT Governments, etc. shall be strictly complied with during all activities and operations.
These guidelines shall come into effect immediately, and shall continue to be in effect until further orders. While the museums, exhibitions and art galleries under Ministry of Culture would be reopened from 10 November, 2020 onwards, others can be reopened as per convenience and in tune with relevant State/city /local laws, rules and regulations/unlock guidelines in force.
Kindly Click here for SOPs for “Re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions” on preventive measures to contain spread of COVID-19
COVID -19 pandemic has hit the museum and art sector across the world. However, as museums and art galleries are slowly resuming their operations and re-opening their premises, it is imperative that comprehensive guidelines are laid down to prevent transmission of COVID-19 and ensure safety of visitors and staff.
All museums and art galleries under administrative control of M/o Culture were closed vide order dated 17 March, 2020 and have been closed since.Since the festive season is here, it has been decided to reopen all museums, art galleries and exhibitions with effect from 10 November, 2020 so that the public can once again enjoy exploring rich cultural heritage of India.
Unlock guidelines have been issued by MHA from time to time and apply to all Central Government and other institutions, subject to notification of Containment Zones in the respective cities/States. Unlock 4.0 guidelines dated 30 August2020 had allowed social/academic/sports/entertainment /cultural/sports and religious functions and other congregations with a ceiling of 100 persons outside containment zones with effect from 21st September, 2020, subject to following of all Covid-19 protocols such as social distancing, sanitization etc.
Unlock guidelines 5.0 have been issued by MHA on 30 September,2020and are currently in force(extended up to 30 November,2020). Relevant portion of these guidelines with respect to cultural institutionsare reproduced below-
(iv) Cinemas/ theatres/ multiplexes win be permitted to open with upto 50% of their seating capacity, in areas outside the Containment Zones only, with effect from 15the October 2020, for which, SOP will be issued by Ministry of Information & Broadcasting.
(v) Entertainment parks and similar places will be permitted to open with effect from 15th October, 2020, for which the SOP will be issued by Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW).
(vi) Business to Business (B2B) Exhibitions will be permitted to open, in areas outside the Containment Zones only, with effect from 15th October 2020, for which, SOP will be issued by the Department of Commerce.
(vii) Social/ academic/ sports/ entertainment/ cultural/ religious/ political functions and other congregations have already been permitted with a ceiling of 100 persons, outside Containment Zones only. Such gatherings beyond the limit of 100 persons may be permitted, outside Containment Zones, by State/UT governments after 15th October,2020 only and subject to the following conditions:
a.In closed spaces, a maximum of 50% of the hall capacity will be allowed, with a ceiling of 200 persons. Wearing of face masks, maintaining social distancing, provision for thermal scanning and use of hand wash or sanitizer will be mandatory.
b. In open spaces, keeping the size of the space/ground in view,and with strict observance of social distancing, mandatory wearing of face masks, provision for thermal scanning and hand wash or sanitizer.
State/UT Governments will issue detailed SOPs, to regulate such gatherings and strictly enforce the same.”