Ministry of Culture
Ministry of Culture issues SOPs for “Re-opening of Museums,Art Galleries and Exhibitions” on preventive measures to contain spread of COVID-19
Museums, Art Galleries and Exhibitions allowed to re-open from 10th November 2020 as per SoPs
05 NOV 2020 4:39PM by PIB Delhi
Based on the Unlock 5.0 Guidelines of MHA, and after taking into consideration suggestions received from various stakeholders in the culture and creative industry, Ministry of Culture now issues detailed SOPs for “Re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions ” on preventive measures to contain spread of COVID-19.
These guidelines contain Standard Operating Procedures to be followed by the management of museums, art galleries and exhibitions (both temporary and permanent), as well as the visitors to these spaces. Comprehensive guidelines have been issued for adequate cleaning, purchase of tickets and for ensuring safety of visitors and staff at museums, exhibitions and art galleries.
It is clarified that no museums and/or art galleries shall re-open inside containment zones. Further, State/UT Governments may consider proposing additional measures as per their field assessment.
The National Directives for COVID-19 Management and the relevant guidelines issued by the Ministry of Home Affairs, Ministry of Health & Family Welfare, State/UT Governments, etc. shall be strictly complied with during all activities and operations.
These guidelines shall come into effect immediately, and shall continue to be in effect until further orders. While the museums, exhibitions and art galleries under Ministry of Culture would be reopened from 10 November, 2020 onwards, others can be reopened as per convenience and in tune with relevant State/city /local laws, rules and regulations/unlock guidelines in force.
Kindly Click here for SOPs for “Re-opening of Museums, Art Galleries and Exhibitions” on preventive measures to contain spread of COVID-19
COVID -19 pandemic has hit the museum and art sector across the world. However, as museums and art galleries are slowly resuming their operations and re-opening their premises, it is imperative that comprehensive guidelines are laid down to prevent transmission of COVID-19 and ensure safety of visitors and staff.
All museums and art galleries under administrative control of M/o Culture were closed vide order dated 17 March, 2020 and have been closed since.Since the festive season is here, it has been decided to reopen all museums, art galleries and exhibitions with effect from 10 November, 2020 so that the public can once again enjoy exploring rich cultural heritage of India.
Unlock guidelines have been issued by MHA from time to time and apply to all Central Government and other institutions, subject to notification of Containment Zones in the respective cities/States. Unlock 4.0 guidelines dated 30 August2020 had allowed social/academic/sports/entertainment /cultural/sports and religious functions and other congregations with a ceiling of 100 persons outside containment zones with effect from 21st September, 2020, subject to following of all Covid-19 protocols such as social distancing, sanitization etc.
Unlock guidelines 5.0 have been issued by MHA on 30 September,2020and are currently in force(extended up to 30 November,2020). Relevant portion of these guidelines with respect to cultural institutionsare reproduced below-
(iv) Cinemas/ theatres/ multiplexes win be permitted to open with upto 50% of their seating capacity, in areas outside the Containment Zones only, with effect from 15the October 2020, for which, SOP will be issued by Ministry of Information & Broadcasting.
(v) Entertainment parks and similar places will be permitted to open with effect from 15th October, 2020, for which the SOP will be issued by Ministry of Health & Family Welfare (MoHFW).
(vi) Business to Business (B2B) Exhibitions will be permitted to open, in areas outside the Containment Zones only, with effect from 15th October 2020, for which, SOP will be issued by the Department of Commerce.
(vii) Social/ academic/ sports/ entertainment/ cultural/ religious/ political functions and other congregations have already been permitted with a ceiling of 100 persons, outside Containment Zones only. Such gatherings beyond the limit of 100 persons may be permitted, outside Containment Zones, by State/UT governments after 15th October,2020 only and subject to the following conditions:
a.In closed spaces, a maximum of 50% of the hall capacity will be allowed, with a ceiling of 200 persons. Wearing of face masks, maintaining social distancing, provision for thermal scanning and use of hand wash or sanitizer will be mandatory.
b. In open spaces, keeping the size of the space/ground in view,and with strict observance of social distancing, mandatory wearing of face masks, provision for thermal scanning and hand wash or sanitizer.
State/UT Governments will issue detailed SOPs, to regulate such gatherings and strictly enforce the same.”

কল্চর মন্ত্রালয়
কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা অসি লাকশিন্দুনা থম্নবা চেকশিন থৌরাংশিং তৌদুনা “ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং এক্সজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংদোক্ননবগীদমক” কল্চর মন্ত্রালয়না এস.ও.পি.শিং ফোংখ্রে
এস.ও.পি.শিংগী মতুং ইন্না ২০২০গী নবেম্বর তাং ১০দগী ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংনবা অয়াবা পীখ্রে
05 NOV 2020 4:39PM by PIB Imphal
এম.ঐচ.এ.গী অনলোক ৫.০ গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না অমসুং য়াম্না মুন্না খন্নরবা মতুংদা তোঙান তোঙানবা স্তেকহোলদরশিংদগী কল্চর অমসুং ক্রেতিব ইন্দস্ত্রীদা সজেসনশিং ফংখি, কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা অসি লাকশিন্দুনা থম্নবা চেকশিন থৌরাংশিং তৌদুনা “ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং এক্সজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংদোক্ননবগীদমক” হৌজিক্তি কল্চর মন্ত্রালয়না এস.ও.পি.শিং ফোংখ্রে৷
হায়রিবা গাইদলাইনশিং অসিদা ম্যুজিয়মশিং. আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিংগী(তেমপোররী অমসুং পর্মেনেন্ত অনিমক) মেনেজমেন্ত অমসুং হায়রিবা মফম অসিদা লাক্লিবা ভিজিতরশিংনা ইনগদবা স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিদ্যোরশিং য়াওরি৷ ম্যুজিয়মশিং. আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিংদা স্তাফ অমসুং ভিজিতরশিং সেফ ওইনা লৈনবা, নিংথীজনা লু-নান্না শিৎ-শেংনবা অমসুং তিকেৎশিং লৈন্নবগীদমক কমপ্রিহেন্সিব গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে৷
কন্তামেন্ত জোনশিংদা লৈরিবা ম্যুজিয়মশিং অমসুং আর্ত গেলরীশিং অমতনা অমুক হন্না হাংদোকপা য়ারোই হায়না হায়খ্রে৷ মখাতানা মখোয় মখোয়গী ফিল্দ এসেস্মেন্ত অদুগী মতুং ইন্না অহেনবা চেকশিন থৌরাংশিং রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা হৌদোরকপা য়ানা লৈরি৷
কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তগী নেস্নেল দাইরেক্তিবশিং অমসুং হোম এফিয়র্স মন্ত্রালয়, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় অমসুং রাজ্য/য়ু.তু. সরকারশিংনা ফোংলিবা মরী লৈনবা গাইদলাইনশিং অসি থবক থৌরমশিং অমসুং ওপরেসনশিং চৎথরিঙৈ মতমদা য়াম্না চেকশিন্না ইল্লগনি৷
হায়রিবা গাইদলাইনশিং অসি খুদক্তগী চৎনবা হৌরগনি অমসুং মখাতাবা ওদরশিং লাক্ত্রিবফাওবা লেপ্পা লৈতনা চৎনরগনি৷ কল্চর মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈরিবা ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং ২০২০গী নবেম্বর ১০দগী অমুক হন্না হাংদোকপা মতমদা অতোপ্পশিংসু মরী লৈনবা রাজ্য/শহর/লোকেল লোশিং, রুলশিং অমসুং রিগুলেসনশিং/ হৌজিক হৌজিক চৎনরিবা অনলোক গাইদলাইনশিং অসি ইন্দুনা মশা মশাগী খুদোং চানবা অমুক হন্না হাংবা য়ারগনি৷
কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা অসি লাকশিন্দুনা থম্নবা চেকশিন থৌরাংশিং তৌদুনা “ম্যুজিয়মশিং, আর্ত গেলরীশিং অমসুং এক্সজিবিসনশিং অমুক হন্না হাংদোক্ননবগীদমক” এস.ও.পি.শিং অদুগীদমক মফম অসিদা নম্বিয়ু
কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিনা মালেম অসি শিনবা থুংনা ম্যুজিয়ম অমসুং আর্ত সেক্তরদা শোকহল্লে৷ অদুমওইনমক ম্যুজিয়মশিং অমসুং আর্ত গেলরীশিং অসি তপনা তপনা মশা-মশাগী মথৌদা হঞ্জিল্লকপা অমসুং অমুক হন্না হাংদোরক্লি৷ কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবা অমসুং ভিজিতরশিং অমসুং স্তাপশিং সেফ ওইনবা কমপ্রিহেন্সিব গাইদলাইনশিং ফোংবা অসি য়াম্না মরু ওই৷
এম/ও কল্চরগী শাসনগী মখাদা লৈরিবা ম্যুজিয়মশিং অমসুং আর্ত গেলরী পুম্নমক ২০২০গী মার্চ ১৭তা ওদর থোকখিবা অদুদগী থোং লোন্দুনা লাক্লি৷ ফেস্তিবেল সিজন য়ৌরকপা অসিনা মরম ওইরগা মীয়াম পুম্নমক্না অমুক হন্না ভারতকী অমিং লৈরবা কল্চরেল হেরিতেজ অদু পুথোক্তুনা অমুক হন্না হরাউ তয়াম্বা ফোংদোকপা য়ানবা ২০২০গী নবেম্বর ১০দগী হৌদুনা ম্যুজিয়ম, আর্ত গেলরীশিং অমসুং একজিবিসনশিং পুম্নমক অমুক হন্না হাংনবা ৱারেপ লৌখ্রে৷
মতম মতমগী মতুং ইন্না এম.ঐচ.এ.না অনলোক গাইদলাইনশিং ফোংখ্রে অমসুং কেন্দ্র সরাকর পুম্নমক অমসুং ইন্সিত্যুসনশিং অমসুং রাজ্যশিং/শহরশিংদা লৈরিবা কন্তামেন্ত মফমশিংদা চৎনহনখ্রে৷ ২০২০গী ওগস্ত ৩০দা থোকখিবা অনলোক ৪.০ অসিনা কোবিদ-১৯গী প্রোতোকোলশিং খুদম ওইনা সোসিয়েল দিস্তেন্সিং, সেনিতাইজেসন তৌহন্দুনা কন্তামেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লৈরিবা মফমশিংদা মী ১০০দগী হেন্দনা সোসিয়েল/একাদেমিক/স্পোর্তস/এন্তরতেনমেন্ত/ কল্চরেল /স্পোর্তশিং অমসুং ধর্মগী ওইবা থৌরমশিং অমসুং অতোপ্পা থৌরমশিং ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী তাং ২১দগী পাংথোকপা য়াহনখ্রে৷
অনলোক গাইদলাইনশিং ৫.০ অসি ২০২০গী সেপ্তেম্বরগী তাং ৩০ এম.ঐচ.এ.না ফোংখ্রে অমসুং (২০২০গী নবেম্বর তাং ৩০ ফাওবা শাংদোকখ্রে) হৌজিক হৌজিক চৎনরি৷ কল্চরেল ইন্সতিত্যুসনশিং অসিগী মতুং ইন্না হায়রিবা গাইদলাইনশিং অসিগী মনুং চল্লিবা শরুক অদু মখাদা পীরি-
(iv) কন্তামেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লৈরিবা মফমশিং খক্তদা লৈরিবা সিনেমা/থ্রেতরশিং/মল্তিপ্লেক্সশিংনা ২০২০গী ওক্তোবর তাং ১৫দগী হৌদুনা সিতিং কেপাসিতী ৫০% ফমহন্দুনা অমুক হন্না হাংবা য়াহনখ্রে, মসিগীদমক ইনফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রালয়না এস.ও.পি.শিং ফোংলগনি৷
(v) এন্তরতেনমেন্ত পার্কশিং অমসুং মান্নবা মফমশিং ২০২০গী ওক্তোবর তাং ১৫দগী অমুক হন্না হাংবা য়ারগনি, মসিগীমক হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু)না এস.ও.পি. ফোংলগনি৷
(vi) কন্তামেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লৈরিবা মফমশিং খক্তদা লৈরিবা ব্যুজিনেস তু ব্যুজিনেস(বি.২.বি.) একজিবিসনশিং ২০২০গী ওক্তোবর তাং ১৫দগী হৌদুনা অমুক হন্না হাংবা য়ারগনি, মসিগীদমক কম্মর্স দিপার্তমেন্তনা এস.ও.পি. ফোংলগনি৷
(vii) কন্তামেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লৈরিবা মফমশিংদা মী ১০০দগী হেন্দনা সোসিয়েল/একাদেমিক/স্পোর্তস/এন্তরতেনমেন্ত/ কল্চরেল /স্পোর্তশিং অমসুং ধর্মগী ওইবা থৌরমশিং অমসুং অতোপ্পা থৌরমশিং কন্তামেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লৈরিবা মফম খক্তদা মীওই ১০০দগী হেন্দনা পাংথোক্নবা মাংজৌননা অয়াবা পীখ্রে৷ অসিগুম্বা থৌরমশিংদা মী ১০০দগী হেন্না পুনবা অসি ২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ১৫গী মতুং খক্তদা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা কন্তামেন্ত জোনশিংগী মপান্দা লৈরিবা মফমশিংদা মখাগী কন্দিসনশিং অসি কাইদনা চৎনদুনা পাংথোকপা য়াবগী অয়াবা পীরকপা য়ানা লৈরি৷
a. অফুনবা মফমশিংদা হোল কেপাসিতী য়াম্লবদা ৫০% ফমহন্দুনা মী ২০০দগী হেন্দনা ফমহন্নবগী অয়াবা লৈরগনি৷ ফেস্ত মাক্স শিজিন্নবা, সোসিয়েল দিস্তেনসিং ঙাক্না চৎপা, থর্মেল স্কেনিং তৌবা অমসুং হেন্দ ৱাশ নত্রগা সেনিতাইজর অসি তঙাই ফদনা শিজিন্নহল্লগনি৷
b.অহাংবা মফমশিংদা য়েংগদৌরিবা স্পেস/মফম অদু য়েংলগা অমসুং সোসিয়েল দিস্তেনসিং য়াম্না চেকশিন্না ঙাক শেন্দুনা, তঙাই ফদনা ,ফেস্ত মাক্স শিজিন্নবা, থর্মেল স্কেনিং তৌবা অমসুং হেন্দ ৱাশ নত্রগা সেনিতাইজর অসি তঙাই ফদনা শিজিন্নগদবনি৷
অসিগুম্বা মী পুনবা অসি য়াহন্নবা অমসুং চেকশিন্না চৎনা কাংলোনশিং ইন্নবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা এস.ও.পি.শিংগী অকুপ্পা মরোলশিং ফোংলগনি৷”