জল শক্তি মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন জল শক্তি মিনিস্তর স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংগী মিনিস্তরশিংগা লোয়ননা জল জীবন মিসনগী চংশিল্লিবা থবকশিং অমুক হন্না য়েংশিনখ্রে; কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি লৈজরবশু খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তেপ কন্নেক্সন পীনবা মপুং ফানা তৌরিবা থবক অসিদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে
জল জীবন মিসন্না খু্ঙ্গংদা নুঙাইবা পুন্সি মহিং, পুন্সিদা মগুন হেনগৎহনবা অমসুং থবক ফংনবগী খুদোংচাবা কয়া অমা পীরগনি: শ্রী শেখাৱত
03 NOV 2020 5:09PM by PIB Imphal
জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর, শ্রী গাজেন্দ্র সিংহ শেখাৱত্না চেয়র লৌদুনা ঙসি স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংগী থৌদাং লৌরিবা মিনিস্তরশিংগা ভর্চুএল ওইবা কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে অমসুং য়ুনিয়ন সরকারগী মরুওইবা থৌরম অমা ওইরিবা জল জীবন মিসনগী মখাদা চৎথরিবা ২০২৪ ফাওবগী মনুংদা খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা য়ুমথোং খুদিংদা ঈশিংগী তেপ শম্বা অসিগী চংশিল্লিবা থবক অসি হন্না অমুক য়েংশিনখ্রে। জল শক্তিগী মিনিস্তর ওফ স্তেত শ্রী রতন লাল কতারিয়া, হারিয়ানা অমসুং ত্রিপুরাগী চীফ মিনিস্তরশু ভর্চুএল কনফরেন্স অদুদা শরুক য়াখি। মসিগী কনফরেন্স অসি হিরম কয়াদা ৱা খন্নবা শিনখিবনি মদুদি খুঙ্গংশিং অসিদা য়ারিবমখৈ থুনা ঈশিংগী তেপ শম্নবা অসিদা হৌজিক ফাওবদা চৎথরিবা থৌরাং, থবক হৌবা অমসুং থবক চংশিনবা অসিনি।
চিং-লেম্না ভর্চুএলি ওইনা পুনবা অসিদা, জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংদা মখোয়না লৌরিবা থৌদাং হায়বদি কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিনা লোকদাউন লৈজরবসু খুঙ্গংগী য়ুমথোং খুদিংদা তেপ কন্নেক্সন পীবা অসিদা থাগৎপা ফোংদোরক্লি। শ্রী শেখাৱত্না আশা লৈনা ফোংদোরক্লি মদুদি স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংনা কন্না হোৎনদুনা ‘হর ঘর জল’ ওইহনগদবনি অমসুং স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংদা জল জীবন মিসন অসি য়াম্না থুনা থৌরাং তৌদুনা ফংহন্নবা খন্নগনি।
নেস্নেল জল জীবন মিসন্না স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংদা চংশিল্লিবা থবকশিং অসি উৎলি অমসুং মখোয়দা হেন্না য়াংনা মতম চানা লোইশিন্নবা হায়দুনা খুঙ্গংশিং অসিদা য়ারিবমখৈ থুনা ঈশিংগী তেপ শম্নবা তকশিল্লি।
ভি.সি.গী মতুংদা মেদিয়াদা ৱা ঙাংলদুনা য়ুনিয়ন জল শক্তি মিনিস্তরনা হায় মদুদি মিসন অসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ‘ইজ ওফ লিবিং’ হায়বা অসিদা খুঙ্গংদা লৈরিবা প্রজাশিং অসি পুন্সি মহিং অসি খর কোম্না হিংনবা মরুওইনা নুপী অমসুং নুপী মচাশিং অসিনি হায়রিবা অসি মখোয়না থাপ্না চৎতুনা ঈশিং শোকপা অসি কোম্নবা থম্বা পান্দম্নি। মিসন অসিনা অপবা ঈশিং পীবতা নত্তনা মখোয়দা থবক পীবা অসিনি। পাইপ শেম্বা, চেক চনবা,ইলেক্ত্রিকেল, পুম্প শেন্নবা অসিনচিংবা অসি ত্রেনিং পিদুনা থবক ফংহনগদৌরি।
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী মিয়েং মখাদা ২০২০গী ওক্তোবরগী ২দা অঙ্গনৱাদি সেন্তর অমসুং আশ্রমশালাশিং অসিদা ‘নুমিৎ ১০০’ হায়বা কেম্পেন অসিনা পাইপ ৱাতর সপ্লাই পীদুনা অঙাংশিং অসিদা অফবা ঈশিং ফংহনবা অসিনি। শ্রী শেখাৱত্না হায় মদুদি স্তেতশিংদা অমুক হন্না স্কুল হাংবা অসিদা থক্নবা ঈশিং পীবা অসি য়াম্না মরু ওই। কোবিদ-১৯ লায়চৎ অসি ঙাকথোকপদা য়াম্না মরুওইবা অমা ওইরিবা খুৎ-শা হাম্বা অসিনি হায়রিবা অসি ঈশিং মরাং কাইনা চংই মরম অদুনা স্কুলশিং, অঙ্গনৱাদি সেন্তর অমসুং আশ্রমশালাশিং অসিদা থক্নবা ঈশিং, মিদ-দে মিল থোংনবা, খুৎ হাম্নবা অমসুং তোইলেৎকীদমক ঈশিং মরাং কাইনা ফংহনগদবনি।
কনফরেন্স অসি মরুওইবা হিরম কয়া অমা খন্নবগী মফম ওইরি অমসুং স্তেতশিং/য়ু.তি.শিংনা তৌরকপা হেন্না ফবা থবকশিং অসিদগীশু তমজবা য়ারি। সরকারনা কন্না হোৎনদুনা খুঙ্গংদা লৈবা মীয়ামগী পুন্সি মহিং ফনবা হোৎনরি অমসুং জল জীবন মিসন অসিনা চোকথবা নাইদনা থবক তৌদুনা ‘হর ঘর জল’ ওইহনগনি।
স্তেতকী তাইমলাইন/এফ.ঐচ.তি.সি.গা লোয়ননা ১০০% য়ু.তি. কবরেজ
২০২০দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.: গৌৱা (ফংখিবা)
২০২১দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.: এ.অমসুং এন. ইথৎ, বিহার, পুদুচেরি, তেলঙ্গানা
২০২২দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.: হারিয়ানা, জম্মু অমসুং কাশ্মির, লাদাখ, হিমাচল প্রদেশ, গুজরাত, মেঘলয়া, সিক্কিম, উত্তরাখন্দ, উত্তর প্রেদেশ
২০২৩দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.: অরুনাচল প্রদেশ, কর্নাতকা, কেরলা, মধ্যা প্রদেশ, মনিপুর, মিজোরাম, নাগালেন্দ, তামিল নাদু, ত্রিপুরা
২০২৪দা ১০০% এফ.ঐচ.তি.সি.: আসাম, অন্ধ্র প্রদেশ, ঝরখন্দ, মহারাস্ত্রা, ওরিশা, রাজাস্থান, ৱেস্ত বেঙ্গাল
(মফম অসিদা মরিক চুম্বা বেকগ্রাউনগীদমক চংবিয়ু)

Ministry of Jal Shakti
Union Jal Shakti Minister reviews progress of Jal Jeevan Mission with Ministers of States/UTs; Appreciates exemplary work carried out to provide tap connections to rural households despite COVID-19 pandemic
Jal Jeevan Mission will ensure ease of living, improve quality of lives and also create employment opportunities in rural areas: Shri Shekhawat
03 NOV 2020 5:09PM by PIB Delhi
The Union Minister of Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat chaired a virtual conference today with all States/ UTs Ministers in-charge of rural water supply and reviewed the progress made under the Jal Jeevan Mission, a flagship programme of the Union Government for providing tap water connection in every rural household by 2024. The Minister of State for Jal Shakti, Shri Rattan Lal Kataria, Chief Ministers of Haryana and Tripura also participated in the virtual conference. This Conference was organised to discuss various issues i.e., planning, implementation and progress made so far as well as the way forward so that the remaining households in villages get tap water connections at earliest.
Addressing the august gathering virtually, the Union Minister of Jal Shakticomplemented States/ UTs for the exemplary work carried out by them during the lockdown period in the wake of COVID-19 pandemic to provide tap connections to rural households. Shri Shekhawat expressed hope that all States/ UTs will make all out efforts to ensure ‘HarGhar Jal’ and discussed threadbare the planning, progress and roadmap to be followed by the States/UTs for the implementation of Jal Jeevan Mission with speed, scale and skill urged States/ UTs to speed up the implementation.
National Jal Jeevan Mission presented the progress in all States/ UTs and urged them to speed up the implementation to accomplish the goal of the Mission in a time-bound manner so that every rural household gets tap water connection in rural homes. The guidelines on Knowledge Resource Centre were released by the Union Minister which will help in engaging institutes of repute to impart training to various officials in the States/ UTs.
Addressing the media after the VC, Union Jal Shakti Minister said that the mission was launched by Prime Minster Shri Narendra Modi with the aim of ensuring ‘ease of living’ in the lives of people living in rural areas and improving their quality of lives especially the lives of women of every household who endure the most for getting water for homes from a distance. Providing good quality of water to Households will lead to improvement in the health indices. The Mission not only aims to provide safe water to all but also creates employment opportunity for local people in rural areas. Skilled manpower in every village i.e. plumbing, masonry, electrical, pump operator, etc. are required, for which training is being imparted.
Under the vision and guidance of Prime Minister Shri Narendra Modi to make provision for piped water supply in schools anganwadicentres and ashramshalas (residential schools in tribal areas), a ‘100-days’ campaign has been launched on 2nd October, 2020 to ensure safe water to children for better health and holistic development. Shri Shekhawat said that ensuring potable water also becomes important as the States gears up to welcome the children post lockdown upon reopening of schools. The most important safeguard from COVID pandemic is washing hands regularly which requires availability of water supply within the premises of the schools, anganwadi and ashramshalas for drinking, cooking mid-day meals, hand washing and use in toilets, as a measure to save lives.
The Conference served as a platform to discuss important issues to expedite the implementation as well as to learn good practices from better performing States/ UTs. The Government’s endeavour is to improve lives of people by providing basic amenities in rural areas and Jal Jeevan Mission is working tirelessly to ensure ‘HarGhar Jal’.
Timelines of States/ UTs for 100% coverage with FHTCs
100% FHTCs in 2020: Goa (Achieved)
100% FHTCs in 2021: A&N Islands, Bihar, Puducherry, Telangana
100% FHTCs in 2022: Haryana, Jammu &Kashmir, Ladakh, Himachal Pradesh, Gujarat, Meghalaya, Punjab, Sikkim, Uttarakhand, Uttar Pradesh
100% FHTCs in 2023: Arunachal Pradesh, Chhattisgarh, Karnataka, Kerala, Madhya Pradesh, Manipur, Mizoram, Nagaland, Tamil Nadu, Tripura
100% FHTCs in 2024: Assam, Andhra Pradesh, Jharkhand, Maharashtra, Odisha, Rajasthan, West Bengal
(Click here to see detailed background note)