Ministry of Defence
National Defence College celebrates its Diamond Jubilee;
To hold a two-day webinar on ‘India’s National Security- a Decade Ahead’;
NDC to allocate more seats for friendly countries
04 NOV 2020 2:32PM by PIB Delhi
The National Defence College (NDC), as part its Diamond Jubilee celebrations will organise a two day Webinar on 05-06 Nov 20 with the theme ‘India’s National Security- a Decade Ahead’. This was announced by Defence Secretary Dr Ajay Kumar and Commandant of NDC, Air Marshal D Choudhury, AVSM, VM, VSM at a press conference in New Delhi today.
Dr Ajay Kumar said NDC is one of the leading institutions of the world dedicated to intellectual development and strategic training of select senior officers of Armed Forces and Civil Services of India and those of foreign countries. The first NDC course was held in 1960 with 21 participants. In the Diamond Jubilee Year NDC has 100 participants; 75 from India and 25 from friendly countries. He said it is the most prestigious program for higher management both, in Armed Forces and Civil Services. A number of illustrious alumni from NDC have held significant appointments which include the present CDS, two Governors, present National Security Advisor, two Election Commissioners, 30 Indian Service Chiefs, over 20 Ambassadors, 4 Defence Secretaries and 5 Foreign Secretaries besides a number of others.
A number of foreign alumni have also achieved significant positions in their respective countries which include 74 Service Chiefs of their Armed Forces. The following very prominent alumni were Heads of States:
1. His Majesty Jigme KhesarNamgyelWangchuck, The King of Bhutan
2. Lt Gen Hussain Muhammad Ershad, Former President, Bangladesh
3. Lt Gen Frederick William Kwasi Akuffo, Former Head of State, Ghana
Another alumnus of NDC, His Excellency Hon’ble Sir Peter Cosgrove AK, is the Former Governor General of Commonwealth of Australia.
The theme of the two day webinar is “India’s National Security – The Decade Ahead”. It will commence tomorrow with Keynote Address by Shri Rajnath Singh, Hon’ble Raksha Mantri. Some of the key speakers include:
 Mr Peter Varghese, Chancellor Queensland University
 Mr C Rajamohan, Director, South Asian University
 Chief of Defence Staff
 Foreign Secretary
 Chiefs of the Armed Forces
 Mr Rudra Chaudhuri, Director, Carnegie India
 Dr. Shamika Ravi, Brookings India
Defence Secretary Dr Ajay Kumar said NDC is among the most sought after programme of its kind of the world. To cater to continuous demand for more seats from other countries, Ministry of Defence has decided to increase capacity of NDC from 100 to 110 in 2021 and to 120 in 2022. He said “We will be able to offer more seats to friendly foreign countries from where demand is huge. Necessary infrastructure in this regard is being created. We are going to give additional seats to Nepal, Myanmar, Bangladesh apart from new seats to Uzbekistan, Tajikistan Phillipines, Indonesia and Maldives.”
To commemorate the Diamond Jubilee Year, HE President of India has kindly consented to institute a President’s Chair of Excellence on National Security and Strategy at NDC. This will be operational from NDC 2021. An e-book on NDC titled “NDC – Abode of Strategic Excellence” will be released by Hon’ble Raksha Mantri on this occasion.
Commandant of NDC, Air Marshal D Choudhury said, despite the COVID-19 constraints, NDC continued its program online w.e.f. March 2020. It is remarkable that full course curriculum has been accomplished without dilution, he added.

ঙাকশেল মন্ত্রালয়
নেস্নেল দিফেন্স কোলেজনা মখোয়গী দাইমন্দ জুব্লি পাংথোক্লি;
‘ইন্দিয়স নেস্নেল সেক্যুরিতি – এ দিকেদ এহেদ’ অসিদা নুমিৎ নিনিগী ৱেবিনার পাংথোক্কদৌরি;
এন.দি.সি.না য়ান্নবা লৈবাকশিংদা ফম হেন্না পীগদৌরি
04 NOV 2020 2:32PM by PIB Imphal
নেস্নেল দিফেন্স কোলেজনা (এন.দি.সি.)না দাইমন্দ জুব্লি পাংথোকপগী শরুক অমা ওইনা নুমিৎ নিনিগী ওইবা ৱেবিনার অমা ‘ইন্দিয়াস নেস্নেল সেক্যুরিতি – এ দিকেদ এহেদ’ হায়বা থীম অসিদা ২০২০গী নবেম্বরগী ৫ অমসুং ৬তা শিনগদৌরি। হায়রিবা অসি দিফেন্স সেক্ত্রেতরি দাঃ অজয় কুমার অমসুং এন.দি.সি.গী কমান্দেম্ত এয়র মার্সেল দি. চৌধুরিনা ঙসি নই দিল্লীদা প্রেস কনফরেন্স অমদা লাওথোকখিবনি।
দাঃ অজয় কুমারনা হায় মদুদি এন.দি.সি. অসি ইন্দিয়া অমসুং অতৈ মপাল লৈবাকশিংগী খনগৎলবা আর্ম ফোর্সেস অমসুং সিবিল সর্বিসেসগী কত্থোকলবা ইন্তেলেকচুএল দিবলপমেন্ত অমসুং লালোং ওইবা ত্রেনিং অসিদা মালেমগী ওইনা মমিং লৈরবা ইন্সতিত্যুসন অমনি। অহানবা এন.দি.সি. কোর্স অসি ১৯৬০দা শরুকয়াবা ২১না হৌদোকখি। দাইমন্দ জুব্লি চহি অসিদা শরুকয়াবা ১০০; মসিদা ইন্দিয়াদগী ৭৫ অমসুং মরুপ-মপাং ওইবা লৈবাকশিং অসিদগী ২৫ অমনি। মসি অৱাংবা থাক্কি ইকাই খুম্নিংঙাই ওইবা আর্ম ফোর্সেস অমসুং সিবিল সর্বিস অনিমক্কি থৌরম্নি। হৌজিক্কি ওইনা, সি.দি.এস., গবর্নর অনি, হৌজিক ওইরিবা নেস্নেল সেক্যুরিতি এদভাইজর, ইলেকসন কম্মিসনর অনি, চীফ সর্বিস ৩০ অমসুং ফোরেন্দ সর্বিস ওফিসর ৭৪, এম্বাসাদুর ২০গী মথক, দিফেন্স সেক্রেতরি ৪, ফোরেন্দ সেক্রেতরি ৫ অসিনা এন.দি.সি. অসিগী এলুম্মাইনি।
মপাল লম খরগী এলুম্নাই খরদি মখোয়গী লৈবাকশিংদা মশক নাইবা ফম অমমম ফংখ্রে। আর্ম ফোর্সেসগী স্তাফ ৭৪দি চিফনি। মখোয়শিং অদুদি
১. হিস মেজেস্তি জিগমে খেসার নামজেল ৱাংচুক, ভুতানগী নিংথৌ
২. ল্যুতনেল জেনেরেল হুসেইন মুহামদ ইরশদ, হান্নগী প্রসিদেন্ত, বঙ্গলাদেশ
৩. ল্যুতনেল জেনেরেল ফ্রেদেরিক ৱিলিয়ম ক্বাসি অকুফো, হান্নগী স্তেতকী মকোক, ঘানা
অনিশুবা নুমিৎ অসিগী থীম অসি ‘ইন্দিয়াস নেস্নেল সেক্যুরিতি – এ দিকেদ এহেদ’ অসিনি। হায়রিবা অসি হয়েং ইকাই খুম্নরবা রক্ষা মন্ত্রী শ্রী রাজনাথ সিংহনা কি নোৎ পীদুনা হৌদোক্কনি। মরুওইবা ৱাঙাংলোই অদুদি:
• মিস্তর পিতর ভরঘেসি, ক্বিন্সলেন্দ য়ুনিভর্সিতিগী চানচেল্লর
• মিস্তর সি. রাজামোহোন, খা এসিয়ন য়ুনিভর্সিতিগী দাইরেক্তর
• দিফেন্স স্তাফকী চীফ
• ফোরেন্দ সেক্ত্রেতরি
• আর্ম ফোর্সেসকী চীফ
• মিস্তর রুদ্রা চৌধুরি, কার্নজি ইন্দিয়াগী দাইরেক্তর
• দাঃ শামিকা রাবি, ব্রুকিং ইন্দিয়া
দিফেন্স সেক্ত্রেতরি দাঃ অজয় কুমারনা হায় মদুদি এন.দি.সি. অসি মালেমদা মসিগী মখলদা অমত্তা ঙাইরবা থৌরম্নি। লৈবাক অতৈদগী অপাম্বা থম্লক্লিবা অহেন্বা ফম অসি পীনবা, দিফেন্স মিনিস্ত্রীনা এন.দি.সি.গী মফম অসি ২০২১দা ১০০দগী ১১০দা অমসুং ২০২২দা ১২০ অসিদা হেনগৎনবা লেপ্লে। মহাক্না হায় মদুদি “ঐখোয়না মপাল লমগী লাক্লিবা অপাম্বা অসি পীবা ঙম্নবা হোৎনগনি। ঐখোয়না নেপাল, ম্যানমার, বঙ্গলাদেশ অসিদা পীদুনা উজবেকিস্তান, তাজিকিস্তান, ফিলিপিন্স, ইন্দোনেসিয়া অমসুং মালদিবস অসিগী মথক্তা পীগনি”।
দাইমন্দ জুব্লি চহি অসিগী নিংশিং থৌরম পাংথোক্নবা, ইন্দিয়াগী ঐচ.ই. প্রেসিদেন্তনা এন.দি.সি.দা নেস্নেল সেক্যুরিতি অমসুং স্ত্রাতেজি অসিদা চেয়র ওফ এক্সেলেন্সগী অয়াবা পীখ্রে। মসি এন.দি.সি. ২০২১দগী হৌগনি।