ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
‘ছিংগল ছুপাৰ ফছফেট’ আৰু ‘বেণ্টোনাইট ছালফাৰ’-ৰ বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ সাফল্য অৰ্জন কৰিছে ‘এনএফএল’-য়ে
দেশত সাৰৰ ব্যৱহাৰৰ ক্ষেত্ৰত সমতুলতা অনাৰ বাবে সজাগতা সৃষ্টিত গুৰুত্ব
03 NOV 2020 11:11AM by PIB Guwahati
দেশৰ কৃষকসমাজক ‘ডিএপি’, ‘এমঅ’পি’, ‘এনপিকে’ আৰু ‘ছালফাৰ’ ভিত্তিক সাৰৰ দৰে অনা-ইউৰিয়া সাৰৰ প্ৰয়োগতো মনোনিৱেশ কৰাৰ বাবে উত্সাহিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় সাৰ পৰিসীমিত’(এনএফএল)য়ে। এনে প্ৰয়াসৰ সুবাদতে চলিত বিত্তীয় বৰ্ষৰ প্ৰথম সাতোটা মাহত প্ৰতিষ্ঠানটোৱে সকলো ধৰণৰ অনা-ইউৰিয়া সাৰৰ বিক্ৰীৰ ক্ষেত্ৰত বিশেষ সাফল্য অৰ্জন কৰা পৰিলক্ষিত হৈছে।
বিগত বৰ্ষৰ তুলনাত প্ৰতিষ্ঠানটোৰ ছালফাৰ ভিত্তিক সাৰৰ বিক্ৰীৰ হাৰ বৃদ্ধিৰ পৰিমাণ হ’ল ক্ৰমে ‘বেণ্টোনাইট ছালফাৰ’ ২৩৭% আৰু ‘ছালফাৰ ফছফেট্’(এছএছপি) ১৩৩শতাংশ। চলিত বৰ্ষৰ এপ্ৰিলৰ পৰা অক্তোবৰৰ মাজৰ সময়ছোৱাত ‘এনএফএল’ৰ পাণিপটত থকা উত্পাদন প্ৰকল্পত উত্পাদিত ‘বেণ্টোনাইট ছালফাৰ’ৰ বিক্ৰী পৰিমাণ ১১,৭৩০নিযুতটন হোৱাৰ বিপৰীতে বিগত বৰ্ষৰ এই একেছোৱাত সময়ত এই পৰিমাণ আছিল ৩,৪৭৮নিযুতটন, সেইদৰে ‘এছএছপি’ৰ পৰিমাণ বিগত বৰ্ষৰ ৬,৩২৩নিযুতটনৰ বিপৰীতে এই বছৰত হয়গৈ ১৪,৭২৬নিযুতটন।
“মাটিৰ সমতুলিত পুষ্টি সাধন কৰাৰ বাবে যথোচিত ভাবে সকলোধৰণৰ সাৰ প্ৰয়োগৰ পৰম্পৰাক উত্সাহিত কৰাটো নিতান্তই গুৰুত্বপূৰ্ণ” বুলি মন্তব্য কৰিছে প্ৰতিষ্ঠানটোৰ অধ্যক্ষ তথা পৰিচালন সঞ্চালক শ্ৰী ভি এন দত্তই। শঁইছৰ বৃদ্ধি আৰু উত্পাদন বঢ়োৱাৰ বাবে ছালফাৰৰ খুবেই প্ৰয়োজনীয় বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয়, মাটিৰ চতুৰ্থ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ পুষ্টি প্ৰদানকাৰী সাৰ হিচাপে ছালফাৰৰ ব্যৱহাৰৰ লগতে কিন্তু যথোচিত হাৰত নাইট্ৰজেনৰ ব্যৱহাৰতো গুৰুত্ব দিয়াৰ প্ৰয়োজন আছে।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
NFL registers steep growth in sale of single super phosphate and Bentonite Sulphur
In order to promote the balanced use of fertilizers in country
03 NOV 2020 11:11AM by PIB Delhi
National Fertilizers Limited (NFL) is encouraging farmers to also use non-urea fertilizers like DAP, MoP, NPK and Sulphur Based fertilizers.With these efforts, the company has registered growth in sale of all non-urea fertilizers during the first seven months of the current financial year.
The sale of sulphur based fertilizers of company - Bentonite Sulphur has registered a growth of 237% and single super phosphate (SSP) has registered growth of 133% over the Corresponding Period Last Year( CPLY). While Bentonite Sulphur, produced in NFL Panipat Plant, logged sale of 11,730 MT during April-October 2020 against CPLY of 3,478 MT, sale of SSP reached 14,726 MT compared to 6,323 MT during the same period last year.
"It is important to encourage use of all types of fertilizers to provide balanced nutrition to soil”, said Sh V N Datt, C&MD of the company. Sulphur is essential to maximizing plant growth and yield. As the fourth most important nutrient, Sulphur is also required for nitrogen use efficiency.
NFL markets Urea, DAP, MoP, NPKs, APS, Compost, SSP and Bentonite Sulphur besides many strains of bio-fertilizers to provide all types of fertilizers to farmers under one roof.
After the Nitrogen (N), Phosphorus (P) and Potash (K), Sulphur (S) is the 4th major plant nutrient required and deficiency of sulphur is widespread in Indian Soils. It is required for crops like Oilseeds, Pulses, Vegetables, Sugarcane, Paddy, Horticulture crops etc.
Sulphur is replenished in soil mainly through Bentonite Sulphur and SSP. While Bentonite Sulphur contains 90% Sulphur, SSP contains 11% sulphur, 16% P2O5 and 21% Calcium.