Ministry of Chemicals and Fertilizers
NFL registers steep growth in sale of single super phosphate and Bentonite Sulphur
In order to promote the balanced use of fertilizers in country
03 NOV 2020 11:11AM by PIB Delhi
National Fertilizers Limited (NFL) is encouraging farmers to also use non-urea fertilizers like DAP, MoP, NPK and Sulphur Based fertilizers.With these efforts, the company has registered growth in sale of all non-urea fertilizers during the first seven months of the current financial year.
The sale of sulphur based fertilizers of company - Bentonite Sulphur has registered a growth of 237% and single super phosphate (SSP) has registered growth of 133% over the Corresponding Period Last Year( CPLY). While Bentonite Sulphur, produced in NFL Panipat Plant, logged sale of 11,730 MT during April-October 2020 against CPLY of 3,478 MT, sale of SSP reached 14,726 MT compared to 6,323 MT during the same period last year.
"It is important to encourage use of all types of fertilizers to provide balanced nutrition to soil”, said Sh V N Datt, C&MD of the company. Sulphur is essential to maximizing plant growth and yield. As the fourth most important nutrient, Sulphur is also required for nitrogen use efficiency.
NFL markets Urea, DAP, MoP, NPKs, APS, Compost, SSP and Bentonite Sulphur besides many strains of bio-fertilizers to provide all types of fertilizers to farmers under one roof.
After the Nitrogen (N), Phosphorus (P) and Potash (K), Sulphur (S) is the 4th major plant nutrient required and deficiency of sulphur is widespread in Indian Soils. It is required for crops like Oilseeds, Pulses, Vegetables, Sugarcane, Paddy, Horticulture crops etc.
Sulphur is replenished in soil mainly through Bentonite Sulphur and SSP. While Bentonite Sulphur contains 90% Sulphur, SSP contains 11% sulphur, 16% P2O5 and 21% Calcium.

কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
এন.এফ.এল.না সিঙ্গল সলফর ফোস্ফেৎ অমসুং বেন্তোনাইত সলফর য়োনবদা খঙহেন-হেনগৎপগী রেজিস্তর তৌখ্রে
লৈবাক অসিদা হার্শিংগী চাং চপ চান্না শীজিন্নবা থৌগৎনবা
03 NOV 2020 11:11AM by PIB Imphal
নেস্নেল ফর্তিলাইজর্স লিমিতেদ (এন.এফ.এল.)না লৌমীশিংদা দি.এ.পি., এম.ও.পি., এন.পি.কে. অমসুং সলফর বেজ ফর্তিলাইজরশিং অসিগুম্বা নন-য়ুরিয়া ফর্তিলাইজরশিংসু শীজিন্ননবা থৌগৎলি। হোৎনবা অসিগা লোয়ননা কম্পনী অসিনা চৎলিবা শেনবা চহি অসিগী অহানবা থা তরেৎকী মনুংদা নন-য়ুরিয়া ফর্তিলাইজরশিং য়োনবা হেনগৎলকপগী রেজিস্তর তৌখি।
করেস্পোন্দিং পেরদ লাস্ত ইয়র (সি.পি.এল.ৱাই.)গা য়েংনবদা কম্পনীগী সলফর বেজ ফর্তিলাইজর্স – বেন্তোনাইৎ সলফর য়োনবদা ২৩৭% হেনগৎপগী রেজিস্তর তৌখি অমসুং সিঙ্গল সুপর ফোস্ফেৎ (এস.এস.পি.) য়োনবদা ১৩৩% হেনগৎপগী রেজিস্তর তৌখি। অমরোমদা এন.এফ.এল. পনিপৎ প্লান্ততা পুথোকপা বেন্তোনাইৎ সলফরনা সি.পি.এল.ৱাই.দা এম.তি. ৩,৪৭৮ ওইখিবা অদুগা য়েংনবদা এপ্রিল-ওক্তোবর ২০২০গী মনুংদা এম.তি. ১১,৭৩০ য়োনখি, মমাংগী চহিগী মতম অসি মক্তদা এস.এস.পি. য়োনবদা এম.তি. ৬,৩২৩ ওইখিবা অদুগা চাংদম্নবদা এম.তি. ১৪,৭২৬ য়ৌখ্রে।
কম্পনী অসিগী সি অমসুং এম.দি. শ্রী ভি.এন. দাতনা হায়খি, "লৈবাক্তা চপ চাবা লৈহৌ লৈহন্ননবা মখল পুম্নমক্কী হারশিং শীজিন্ননবা থৌগৎপা মরু ওই”। পাম্বী চাউখৎহন্নবা অমসুং পোত্থোক হেনগৎহন্নবা সলফর অসি তঙাই ফদে। খ্বাইদগী মরু ওইবা ন্যুত্রেন্তগী মরি শুবদা লৈবা ওইবগা লোয়ননা সলফর অসি নাইত্রোজেন মপুং ফানা শীজিন্নবদসু মথৌ তাই।
বাইও-ফর্তিলাইজরশিংগী মখল কয়াগী মথক্তা এন.এফ.এল.না য়ুরিয়া, দি.এ.পি., এম.ও.পি., এন.পি.কে.শিং. এ.পি.এস., কম্পোস্ত, এস.এস.পি. অমসুং বেন্তোনাইৎ সলফর য়োন্দুনা লৌমীশিংদা মখল খুদিংমক্কী হার্শিং মফম অমদা ফংহল্লগনি।
নাইত্রোজেন (এন), ফোস্ফোরস (পি) অমসুং পোতাশ (কে)গী মতুংদা সলফর(এস) অসিনা পাম্বীনা মথৌ তাবা খ্বাইদগী মরু ওইবা মরিশুবা ন্যুত্রেন্ত ওইরি অমসিং ভারতকী লৈহাও অসিদা সলফর ৱাৎপা য়াম্না থেংনৈ। মসি থাও শুংবদা শীজিন্নবা মরুশিং, হৱাইশিং, মনা-মশিং. চু. ফৌ, হোর্তিকলচরী মহৈ-মরোং অসিনচিংবদা মথৌ তাই।
সলফর অসি বেন্তোনাইৎ সলফর অমসুং এস.এস.পি.গী খুত্থাংদা লৈবাক্তা ফংহল্লি। অমরোমদা বেন্তোনাইৎ সলফরদা সলফর ৯০%, এস.এস.পি.দা ১১%, পি২ও৫তা ১৬% অমসুং কেলসিয়ম্দা ২১% য়াওরি।