Ministry of Railways
Freight figures continue to maintain the high momentum in terms of earnings and loading in the month of October 2020 for Indian Railways
Loading crosses last year’s loading for the same period by 15 % while earning from freight is also 9% higher compare to last year’s earnings for the same period
In the month of October 2020, Indian Railways loading was 108.16 million tonnes which is 15% higher compare to last year’s loading (93.75 million tonnes) for the same period
Ministry of Railways has held meetings with top leadership of iron & steel, cement, power, coal, automobiles and logistics service providers to strengthen and further boost the freight business
01 NOV 2020 1:36PM by PIB Delhi
Freight figures continue to maintain the high momentum in terms of earnings and loading in the month of October 2020 for Indian Railways.
On mission mode, Indian Railways' Freight loading for the month of October 2020 crossed last year’s loading and earnings for the same period.
In the month of October 2020, Indian Railways loading was 108.16 million tonnes which is 15% higher compare to last year’s loading for the same period (93.75 million tonnes). In this period Indian Railways earned Rs. 10405.12 Crores from freight loading which is also Rs. 868.90 Cr.(9%) higher compare to last year’s earnings for the same period (Rs. 9536.22 crores).
In the month of October 2020 Indian Railways loading was 108.16 million tonnes which includes 46.97 million tonnes of coal, 14.68 million tonnes of iron ore, 5.03 million tonnes of foodgrains, 5.93 million tonnes of fertilizers and 6.62 million tonnes of cement (excluding clinker).
It is worth mentioning that a number of concessions/ discounts are also being given in Indian Railways to make Railways Freight movement very attractive.
It may be noted that improvements in freight movements will be institutionalized and incorporated in the upcoming zero based time table.
Also, to attract new business and incentivise other existing clients, Ministry of Railways has held meetings with top leadership of iron & steel, cement, power, coal, automobiles and logistics service providers.
Also, Business Development units at Zonal & Divisional levels and near doubling of freight speed is contributing to sustainable growth momentum inspite of blocked freight services in Punjab.
COVID 19 has been used by Indian Railways an opportunity to improve all round efficiencies and performances.

ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଅକ୍ଟୋବର 2020ରେ ମାଲ ପରିବହନ ଓ ଆୟରେ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଧାରା ବଜାୟ ରଖିଛି
• ଗତବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ତୁଳନାରେ ଚଳିତବର୍ଷ ଏହି ମାସରେ ମାଲ ବୋଝେଇ ପରିମାଣ 15% ଅଧିକ ହୋଇଛି; ମାଲ ପରିବହନ ଆୟ ଗତବର୍ଷର ଏହି ସମୟଠାରୁ 9 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି
• 2020 ଅକ୍ଟୋବରରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ବୋଝେଇ ପରିମାଣ ଥିଲା 108.16 ନିୟୁତ ଟନ
• ଗତବର୍ଷ ଏହି ମାସ ତୁଳନାରେ ଏହା ଥିଲା 15 ଶତାଂଶ ଅଧିକ
• ଗତବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବରରେ 93.75 ନିୟୁତ ଟନ ମାଲ ବୋଝେଇ କରାଯାଇଥିଲା
• ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଲୁହା ଓ ଇସ୍ପାତ, ସିମେଣ୍ଟ, ଊର୍ଜ୍ଜା, କୋଇଲା, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରୁଥିବା ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇ ମାଲ ପରିବହନକୁ ଅଧିକ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି
01 NOV 2020 1:36PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହେଉଛି । ଉଭୟ ଆୟ ଏବଂ ମାଲ ବୋଝେଇ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚଳିତବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ପ୍ରଦର୍ଶନ ଭଲ ରହିଛି ।
ମିଶନ ମୋଡରେ ଚାଲିଥିବା ଏହି ପ୍ରୟାସ ଫଳରେ ଗତ ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ରେଳବାଇ ଯେତେ ମାଲ ପରିବହନ ଓ ଆୟ କରିଥିଲା ଗତବର୍ଷ ଅକ୍ଟୋବର ତୁଳନାରେ ତାହା ଅଧିକ ରହିଛି ।
2020 ଅକ୍ଟୋବରରେ ରେଳବାଇର ମାଲ ବୋଝେଇ ପରିମାଣ ଥିଲା 108.16 ନିୟୁତ ଟନ । 2019 ଅକ୍ଟୋବର ତୁଳନାରେ ଏହା 15 ଶତାଂଶ ଅଧିକ ରହିଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ମାସରେ 93.75 ନିୟୁତ ଟନ ମାଲ ପରିବହନ କରାଯାଇଥିଲା । ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ମାଲ ବୋଝେଇ ଓ ପରିବହନ ବାବଦରେ 10405.12 କୋଟି ଟଙ୍କା ଆୟ କରିଛି । 2019 ଅକ୍ଟୋବର ତୁଳନାରେ ଏହା 9 ଶତାଂଶ ଅଧିକ । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ ରେଳବାଇର ଏ ବାବଦ ଆୟଠାରୁ ଏହା 868.90 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଧିକ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଛି । ଗତବର୍ଷ ଏହି ସମୟରେ ରେଳବାଇର ଏ ବାବଦ ଆୟ ଥିଲା 9536.22 କୋଟି ଟଙ୍କା ।
2020 ଅକ୍ଟୋବର ମାସରେ ରେଳବାଇର ମୋଟ ବୋଝେଇ ପରିମାଣ ଥିଲା 108.16 ନିୟୁତ ଟନ । ସେଥିମଧ୍ୟରେ 46.97 ନିୟୁତ ଟନ କୋଇଲା, 14.68 ନିୟୁତ ଟନ ଲୁହାପଥର, 5.03 ନିୟୁତ ଟନ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, 5.93 ନିୟୁତ ଟନ ରାସାୟନିକ ସାର ଏବଂ 6.62 ନିୟୁତ ଟନ ସିମେଣ୍ଟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । (ଏଥିରେ କ୍ଲିଙ୍କର ବା ଧାତୁମଳକୁ ହିସାବ କରାଯାଇନାହିଁ)
ଏଠାରେ ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ ଯେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ମାଲ ପରିବହନକୁ ଆକର୍ଷଣୀୟ କରିବା ପାଇଁ କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ରିଆତି ଓ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଶୂନ୍ୟଭିତ୍ତିକ ସମୟ ସାରଣୀ ଅନୁସାରେ ରେଳବାଇ ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଚଳନ କରିବାକୁ ଯାଉଛି । ନୂତନ ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ ଏବେକାର ଗ୍ରାହକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଲୁହା ଓ ଇସ୍ପାତ, ସିମେଣ୍ଟ, ଉର୍ଜ୍ଜା, କୋଇଲା, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ପରିବହନ କରୁଥିବା ଅଗ୍ରଣୀ ବ୍ୟବସାୟମଣ୍ଡଳୀ ସହ ଏକାଧିକ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଆଲୋଚନା କରିଛି । ମାଲ ପରିବହନକୁ ଅଧିକ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ, ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସମୟବଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଜୋନ ଓ ଡିଭିଜନ ସ୍ତରରେ ବ୍ୟବସାୟ ବିକାଶ ୟୁନିଟମାନ ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ପ୍ରାୟ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ସହ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାରକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ୟୁନିଟଗୁଡିକ ସହାୟତାରେ ବିଭିନ୍ନ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ପଞ୍ଜାବରେ ଏବେ ରେଳବାଇର ମାଲ ପରିବହନ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶରେ ମାଲ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରି ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାର ବଢାଇବାକୁ ରେଳବାଇ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି । କରୋନା ମହାମାରୀକାଳୀନ ସମୟକୁ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏକ ସୁଯୋଗରେ ପରିଣତ କରି ଏହାର ଦକ୍ଷତା ଓ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ବଢାଇବାରେ ସଫଳ ହୋଇଛି ।