ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ବୃହତ୍‌ ପଦକ୍ଷେପ
• ଜାତୀୟ ମେଡିକାଲ କମିଶନ ପକ୍ଷରୁ ବାର୍ଷିକ ଏମ୍‌ବିବିଏସ୍‌ ନାମଲେଖା ନିୟମ 2020 ସଂକ୍ରାନ୍ତ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ସଂପର୍କରେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ
31 OCT 2020 4:48PM by PIB Bhubaneswar
ଡାକ୍ତରୀ ଶିକ୍ଷାକୁ ସୁଲଭ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରି ଜାତୀୟ ମେଡିକାଲ କମିଶନ (ଏନ୍‌ଏମ୍‌ସି) ତାହାର ପ୍ରଥମ ବଡ଼ଧରଣର ନୀତିନିୟମ ଆଜି ଘୋଷଣା କରିଛି । ବାର୍ଷିକ ଏମ୍‌ବିବିଏସ୍‌ ନାମଲେଖା ନିୟମ 2020 ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ଶୀଷର୍କରେ ପ୍ରକାଶିତ ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ପୂର୍ବର ଭାରତୀୟ ଭେଷଜ ପରିଷଦ ବା ଏମ୍‌ସିଆଇର ବାର୍ଷିକ ନାମଲେଖା ସଂକ୍ରାନ୍ତ 1999ର ନିୟମକୁ ରଦ୍ଦ କରାଯାଇଛି । ଏମ୍‌ସିଆଇ ପକ୍ଷରୁ 1999 ଆଇନ (50/100/150/200/250 ବାର୍ଷିକ ନାମଲେଖା) ପାଇଁ ଯେଉଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ମାନ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଥିଲା ନୂଆ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁସାରେ ତାହାର ଅବସାନ ଘଟିଛି ।
ନୂଆ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଏଣିକି ଦେଶର ସମସ୍ତ ନୂତନ ପ୍ରସ୍ତାବିତ ମେଡିକାଲ କଲେଜମାନ ସ୍ଥାପନ ହେବ । ଏହି ଆଇନ ଅନୁସାରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିବା ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡିକର ଏମ୍‌ବିବିଏସ୍‌ ଆସନ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ । 2021-22 ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ବର୍ଷରୁ ଏହି ନୂଆ ନିୟମ ଲାଗୁ ହେବ । ଏହି ସନ୍ଧିକ୍ଷଣରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ହୋଇସାରିଥିବା ମେଡିକାଲ କଲେଜଗୁଡିକ ଆଜିର ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପୂର୍ବରୁ ପ୍ରଚଳିତ ନିୟମ ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ମେଡିକାଲ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡିକର କାର୍ଯ୍ୟ ଓ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ନୂଆ ଆଇନରେ ନୂତନ ମାନ ଓ ନୀତିମାନ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳର ସର୍ବାଧିକ ବିନିଯୋଗ, ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ମାନର ଶିକ୍ଷାଦାନ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଶୈକ୍ଷିକ ଟେକ୍ନୋଲଜିର ଉପଯୋଗ ଏବଂ ସମ୍ବଳ ଦୁର୍ଲ୍ଲଭ ଥିବା ଅବସ୍ଥାରେ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନକୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ମୋଟାମୋଟି ଭାବେ ନୂଆ ଆଇନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏହାର ଶୈକ୍ଷିକ ସମ୍ବଳ ଓ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଶିକ୍ଷାଦାନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମନୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ
ନୂଆ ନିୟମରେ ଏକ ନୂତନ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ପୂର୍ବର ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ଜମିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଉଠାଇ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ସଂପୃକ୍ତ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସହିତ ସହବନ୍ଧିତ ଟିଚିଂ ହସ୍ପିଟାଲ୍ସଗୁଡିକର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଜମି ଆବଶ୍ୟକତା ରହିବ ନାହିଁ । ସଂପୃକ୍ତ ହସ୍ପିଟାଲଗୁଡିକର ସମସ୍ତ ଭବନ ନିର୍ମାଣ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ହେବା ଉଚିତ । ଏହି ବିଜ୍ଞପ୍ତିରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସବୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ଛାତ୍ରଭିତ୍ତିକ ଇଲାକା (ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟସ୍‌ ସେଣ୍ଟ୍ରିକ୍‌ ସ୍ପେସ୍‌) କେତେ ରହିବ ତାହାର ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ତଦନୁସାରେ ନୂଆ ମେଡିକାଲ କଲେଜର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଇଲାକା କେତେ ହେବ ତାହା ମଧ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ହୋଇଛି । ନୂଆ ନିୟମରେ ଯେଉଁ ମାନ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରାଯାଇଛି ସେଥିରେ ସବୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ଉପଲବ୍ଧ ସବୁ ବିଭାଗର ଶିକ୍ଷାଦାନ ଇଲାକାକୁ ହିସାବକୁ ନିଆଯିବ । ପୂର୍ବରୁ ଏହା ସବୁ ବିଭାଗ ପାଇଁ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଥିଲା ଏବଂ ଏହି ସୁବିଧାକୁ ଏକକଭାବେ ହିସାବକୁ ନିଆଯାଉ ନ ଥିଲା । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସମସ୍ତ ପାଠପଢା ସ୍ଥାନ ଇ-ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ଏବଂ ପରସ୍ପର ପରସ୍ପର ସହିତ ଡିଜିଟାଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବେ ।
ନୂଆ ନିୟମ ଅନୁସାରେ ଏକ ସ୍ୱୟଂ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍କିଲ ଲାବରେଟୋରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି । ସେହିଭଳି ମେଡିକାଲ ଶିକ୍ଷକମାନଙ୍କୁ ତାଲିମ ଦେବା ପାଇଁ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ମେଡିକାଲ ଶିକ୍ଷା ୟୁନିଟ ଗଠନ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଲାଇବ୍ରେରୀ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସ୍ଥାନ ଏବଂ ଏଥିରେ ପୁସ୍ତକ ଓ ପତ୍ରପତ୍ରିକା କେତେ ରହିବ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ହ୍ରାସ କରାଯାଇ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଷ୍ଟୁଡେଣ୍ଟ କାଉନ୍‌ସେଲିଂ ସେବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହୋଇଛି । ସଂପ୍ରତି ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଓ ରେସିଡେଣ୍ଟ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ମାନସିକ ଚାପ ବଢୁଥିବାରୁ ତାହାର ନିରାକରଣ ପାଇଁ ଏହି ସେବା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଛି । ମେଡିକାଲ ଟ୍ରେନିଂ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍ତମଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଏକ ହସ୍ପିଟାଲର ଭୂମିକାକୁ ନୂଆ ନିୟମରେ ଯଥୋଚିତ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ତଦନୁସାରେ 300 ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ଏକ ମଲ୍ଟି ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଆବେଦନ କଲେ ଆବେଦନକାରୀଙ୍କୁ 2 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହିସବୁ ସୁବିଧା ଓ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପୂରଣ କରିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ପୂର୍ବ ନିୟମରେ ଏଭଳି ହସ୍ପିଟାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସମୟସମୀ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇ ନ ଥିଲା । ଟିଚିଂ ହସ୍ପିଟାଲରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗରେ ଆବଶ୍ୟକ ହେଉଥିବା ଶଯ୍ୟାକୁ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହା ବାର୍ଷିକ ଡାକ୍ତରୀ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ଗ୍ରହଣ, କ୍ଲିନିକାଲ ସ୍ପେଶାଲିଟିସ୍‌ ପାଇଁ ବିନିଯୋଗ ହେଉଥିବା ପାଠପଢା ସମୟ ଆଦି ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇଛି । ଏହାଛଡା ଏଭଳି ମେଡିକାଲ କଲେଜରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକ ଡାକ୍ତରୀ ଉପକରଣର ସୀମା ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି । ଆବଶ୍ୟକସ୍ଥଳେ ଅଣ୍ଡର ଗ୍ରାଜୁଏଟ ମେଡିକାଲ ଟ୍ରେନିଂ ପାଇଁ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା 10 ଶତାଂଶ ଟିଚିଂ ବେଡ୍‌ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କମ୍‌ ହୋଇଛି ।
ଟିଚିଂ ଫାକଲ୍‌ଟିର ସଂଖ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଯୁକ୍ତିଯୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ନୂଆ ନିୟମରେ ସର୍ବନିମ୍ନ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଫାକଲ୍‌ଟି ସହିତ ଭିଜିଟିଂ ଫାକଲ୍‌ଟି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇ ଟ୍ରେନିଂର ମାନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି । ଅଣ୍ଡର ଗ୍ରାଜୁଏଟ ମେଡିକାଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ନୂଆ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ସବୁ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ନୂଆ ଟିଚିଂ ଡିପାର୍ଟମେଣ୍ଟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କରାଯାଇଛି । ସେ ଦୁଇଟି ହେଲା ଏମର୍ଜେନ୍‌ସି ମେଡିକାଲ ବିଭାଗ ଓ ଫିଜିକାଲ ମେଡିସିନ ଏବଂ ରିହାବିଲିଟେସନ ବିଭାଗ । ଆଗରୁ ଏମ୍‌ର୍ଜେନ୍‌ସି ମେଡିକାଲ ବିଭାଗଟି କାଜୁଆଲ୍‌ଟି ବିଭାଗଭାବେ ପରିଚିତ ଥିଲା । ଏହି ନୂଆ ବିଭାଗଟି ରୋଗୀଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ସେବା ଯୋଗାଇଦେବ । ଏହାଛଡା ଏହି ବିଭାଗ ସେମାନଙ୍କ ଜୁରୁରୀ ଚିକିତ୍ସା ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ତୁରନ୍ତ ଓ ଉପଯୁକ୍ତ ଚିକିତ୍ସା ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବ । ବିଶେଷ କରି ଟ୍ରମା କ୍ଷେତ୍ରରେ ରୋଗୀଙ୍କ ଚିକିତ୍ସାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯିବ । ସେହିଭଳି ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଅନ୍ୟ ବିଭାଗଟି ହେଲା ଫିଜିକାଲ ମେଡିସିନ ଓ ରିହାବିଲିଟେସନ । ଯେଉଁ ରୋଗୀମାନେ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଥଇଥାନ ଚିକିତ୍ସା ଓ ଯତ୍ନ ଲୋଡୁଛନ୍ତି ଏହି ବିଭାଗ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ । ନୂଆ ନିୟମରେ ‘ଡିଜାଏରେବଲ’ ଓ ‘ଆସ୍ପିରେସନେବୁଲ’ ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଇଛି । ସର୍ବନିମ୍ନ ଆବଶ୍ୟକତା ବାହାରେ ଏହି ଦୁଇଟି ବିଷୟ ରହିଛି । ମେଡିକାଲ କଲେଜ ଓ ହସ୍ପିଟାଲ ଭଳି ଅନୁଷ୍ଠାନର ଉତ୍କର୍ଷ ବୃଦ୍ଧିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏହି ଦୁଇଟି ମାନ ନୂଆ ନିୟମରେ ଯୋଡା ଯାଇଛି । ଜାତୀୟ ମେଡିକାଲ କମିଶନ ଦେଶର ମେଡିକାଲ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନଗୁଡିକର ରେଟିଂ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ସମୟରେ ଏସବୁ ବିଷୟବସ୍ତକୁ ବିଚାରକୁ ନେବ ।

Ministry of Health and Family Welfare
Major step towards Medical Education reform
National Medical Commission notifies “Minimum Requirements for Annual MBBS Admissions Regulations (2020)”
31 OCT 2020 4:48PM by PIB Delhi
In a significant step towards affordable medical education, the National Medical Commission (NMC) has notified its first major regulation. Titled as “Minimum Requirements For Annual MBBS Admissions Regulations (2020)”, the notification issued today replaces the “Minimum Standard Requirements for Medical Colleges, 1999 (for 50/100/150/200/250 Annual Admissions)” of the erstwhile Medical Council of India (MCI).
The new Regulation shall be applicable to all new medical colleges proposing to be established, and to the established medical colleges proposing to increase their annual MBBS intake from the academic year 2021-22. During the transitory period, the established medical colleges will be governed by the relevant regulations existing prior to the current notification.
The new standards have been defined keeping the functional requirements of the institution(s). These allow optimization and flexibility in utilizing available resources, and harnessing modern educational technology tools to facilitate moving towards quality education, even when resources are relatively scarce.
The key changes:
The new Regulation has deleted the quantum of land required for setting up a medical college and its affiliated teaching hospitals (all buildings are expected to conform to existing building bye-laws). The notification defines the minimum requirements of space for all student centric areas in the institution and the functional areas required. The Standards outlines the sharing of all available teaching spaces by all departments (compared to the inflexibility in the regulations so far) thereby mandating all teaching spaces to be enabled for e-learning and also digitally linked to one another (it was only desirable earlier).
Under the new Regulation, a well-equipped “Skills Laboratory” for training students is essential now. It also defines a Medical Education Unit for training medical teachers in educational pedagogy. The space required for Library and the number of books and journals have been rationalized and reduced. Student counselling services has been mandated recognizing the increasing stress observed amongst medical students and residents in recent times.
Recognizing that a well-functioning hospital is at the core of medical training, the new regulation now mandates the availability of a fully functional 300 bed multi-speciality hospital for at least 2 years at the time of application for establishing a new medical college (the earlier regulations did not specify the period of functionality). The beds required in the various departments of the teaching hospital have been rationalized to align with the annual student intake, teaching time to be spent in the clinical specialties and the minimum clinical material required for undergraduate medical training which has resulted in about 10% reduction in teaching bed needs compared to the earlier regulations.
The human resource of teaching faculty has also been rationalized in the new Regulation. Over and above the minimum prescribed faculty, provision for “visiting faculty” has been made to enhance quality of training.
Two new teaching departments have now become mandatory in all medical college hospitals for the training of undergraduate medical students. These include the Department of Emergency Medicine (which has replaced the earlier Casualty Department) and will ensure access and prompt, appropriate response to emergencies particularly trauma; and the Department of Physical Medicine and Rehabilitation which shall fill a large gap for those in need of comprehensive rehabilitative care.
The Regulation has also outlined “desirable” and “aspirational” goals beyond the minimum requirements stated in the standards so as to stimulate medical institutions to strive for excellence. These elements will be utilized by the National Medical Commission while rating the medical institutions in the country.