য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
এম.ঐচ.এ.না অমুক হন্না হাংদোক্নবী গাইদলাইনশিং শাংদোকখ্রে
চেকশিল থৌরাংগা লোয়ননা মাংলোমদা চংশিনবা
কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্না চৎনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা য়াথং পীখ্রে
27 OCT 2020 3:38PM by PIB Imphal
• গৃহ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ)না ৩০.০৯.২০২০দা থোকখিবা অমুক হন্না হাংনবগী গাইদলাইনশিং অদু ৩০.১১.২০২০ ফাওবা চৎননবা ঙসি ওর্দর অমা থোকখ্রে।
• কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমদা থবক থৌরমশিং অমুক হন্না হাংবা
• এম.ঐচ.এ.না মার্চ ২৪, ২০২০দা লোকদাউনগী খোঙথাংশিংগী অহানবা ওর্দর থোকখিবা হৌবদগী, অয়াম্বা থবক থৌরম পুম্নমক কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমদা তপ্না-তপ্না হাংদোরকখি। অয়াম্বা থবক থৌরমশিংগী অয়াবা পীরবসু মীয়াম তিনবা থবক থৌরম খরদি অথিংবা খরগা লোয়ননা হকশেল অমসুং চেকশিল থৌরাংগী মতাংদা পীবা এস.ও.পি.শিং ঙাক্না চৎপগী মতুং ইন্না অয়াবা পীখি। থবক থৌরমশিং অসিদা য়াওরিবা অদুদি- মেত্রো রেল; শোপ্পিং মোলশিং; হোতেল, রেস্তোরেন্তশিং অমসুং হোস্পিতেলিতী সর্ভিসশিং; ধর্মগী লাই খুরুমফমশিং; য়োগ অমসুং ত্রেনিং ইন্সতিত্যুতশিং; জিম্নাসিয়মশিং; সিনেমাশিং; এন্তর্তেনমেন্ত পার্কশিং অসিনচিংবা।
• কোবিদকী লাইনা অসি শন্দোকপগী চাং য়াম্না ৱাংবা থবক থৌরম খরগী ওইনদি ওইরক্লিবা ফীভম অদুগী এসেসমেন্তদা য়ুম্ফম ওইরগা অমদি এস.ও.পি.শিং ঙাক্না চৎপগী মতুং ইন্না রাজ্য/য়ু.তি. সরকারনা অমুক হন্না হাংবগী ৱারেপ লৌজনবা অয়াবা পীখ্রে। থবক থৌরমশিং অসিদা য়াওরিবা অদুদি –স্কুলশিং অমসুং কোচিং ইন্সতিত্যুতশিং; রিসর্চ স্কোলরশিংগী রাজ্য অমসুং লনাই য়ুনিবর্সিতীশিং ; মীওই ১০০গী মথক্তা তিনবগী অয়াবা পীবা অসিনচিংবা।
• এম.ঐ.এ.না ৩০.০৯.২০২০দা থোকখিবা অকোনবা গাইদলাইনশিংগী মতুংদা মখাদা পীরিবা থবক থৌরমশিং অসি অথিংবা খরগা লোয়ননা অয়াবা পীখ্রে:
1. এম.ঐ.এ.না অয়াবা পীবগী মতুং ইন্না পেসেঞ্জরশিংনা ইন্তরনেস্নেল এয়র ত্রেবেল তৌবা।
2. শান্নরোয়শিং ত্রেনিং তৌবগী স্বিমিং পুলশিং শীজিন্নবা
3. বিজিনেস তু বিজিনেস (বি২বি)গী হিরমশিংগী একজিবিসন হোলশিং হাংবা
4. সীতিং কেপাসিগী ৫০% ফাওবগা লোয়ননা সিনেমাশিং/থীএতরশিং/মল্তিপ্লেক্সশিং হাংবা
5. কা মনুংগী ওইবা মফমশিংদা হোলগী কেপাসিতীগী য়াম্লবদা ৫০%গা লোয়ননা খুন্নাইগী/ একাদেমিক/ শান্ন-খোৎনবা/ এন্তর্তেনমেন্ত/ নাৎকী/ ধর্মগী/রাজনিতীগী ওইবা থৌরমশিং অমসুং মীওই ২০০গী অথিংবগা লোয়ননা অয়াবা পীবা।
মখা তানা মথক্তা পল্লিবা থবক থৌরমশিং অসিগী মতাংদা ৱারেপশিং অদু ওইরিবা ফীভম অদুগী এসেসমেন্তদা য়ুম্ফম ওইরগা লৌগনি।
• কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং
• তাঙ্কক নাইনা অমুক হন্না হাংদোক্নবগী অমসুং থবক থৌরমশিং মখা চত্থনবগী ৱাখল্লোন অসি মাংলোমদা চংশিন্নবনি। অদুম ওইনমক মসিনা লায়চৎ অসি লোইরে হায়বদি নত্তে। প্রজা খুদিংমক্না নুমিৎ খুদিংগী পাঙথোক্লিবা থবক থৌরমশিংদা কোবিদ-১৯গা চুনবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্তুনা চেকশিন্নবা চৎপা মথো তাই। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ওক্তোবর ৮, ২০২০দা কোবিদ-১৯গা চুন্নবা চৎন-লোনচৎকী মখাদা পীরিবা লাইৱা অহুমশিং অসি ঙাক্না চৎনবা ‘জন অন্দোলন’ হৌদোকখি:
1. নিয়ম চুম্না মাস্ক উপ্পা;
2. খুৎশা তোইনা হাম্বা; অমসুং
3. ফিৎ ৬কী অরাপ্পা থম্বা।
• থবক থৌরমশিং অমুক হৌবদা মাই পাক্নবা অমসুং লায়চৎ অসি লাকশিনবদা ফংলিবা কান্নবশিং অসি মাংহন্দনবা প্রজাশিংগী মরক্তা চৎনরোল অমসুং থৌদাং লৌনবগী ৱাখল্লোন পোকহনবা অথুবদা মথৌ তাই।
• এম.ঐচ.এ.না রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী চীফ সেক্রেতরীশিং/এদমিনিস্ত্রেতরশিংদা গ্রাস রুৎ লেবেলদা পাকশন্না কোবিস-১৯গা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎনবা অমসুং মাস্ক উপ্পা, হেন্দ হাইজিন তৌনবা অমসুং সোসিএল দিস্তেন্সিং ঙাক্না চৎনবগী খোঙথাংশিং লৌখৎনবা হান্ননা য়াথং পীখ্রে।
কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকী নেস্নেল দিরেক্তিবশিং
• কোবিদ-১৯গী চুনবা চৎন-লোনচৎশিং ঙাক্না চৎনবা কোবিদ-১৯ মেনেজমেন্তকী নেস্নেল দিরেক্তিবশিং অসি লৈবাক শিনবা থুংনা মখা তানা ঙাক্না চৎখিগনি।
নবেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওদা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লোকদাউন অকনবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবা
• নবেম্বর ৩০, ২০২০ ফাওদা কন্তেনমেন্ত জোনশিংদা লোকদাউন অকনবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌখিগনি।
• শন্দোকপগী চেন অদু মপুং ফানা থুগাইনবা পান্দমগা লোয়ননা এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.গী গাইদলাইনশিং চৎনরগা মাইক্রো লেবেলদা কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসি দিস্ত্রিক্ত ওথোরিতীশিংনা খাইদোক্কনি। কন্তেনমেন্ত জোনশিং অসিদা অকন্নবা লাকশিন্নবা খোঙথাংশিং লৌখৎকনি অমসুং তঙাই ফদবা থবক থৌরমশিং খক্তমক অয়াবা পীগনি।
• কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মনুংদা অকনবা পেরিমিতর কন্ত্রোল ঙাক্না চৎকনি অমসুং তঙাই ফদবা থবক থৌরমশিং খক্তমক অয়াবা পীগনি।
• কন্তেমেন্ত জোনশিং অসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংনা মরী লৈনবা দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিংগী ৱেবসাইৎশিংদা খংহনগনি অমসুং ই-পাউ অসি এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.দা শিয়র তৌগনি।
কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী মপান্দা রাজ্যশিংনা লোকেল লোকদাউন অমত্তা থম্বা য়ারোই
• রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা কেন্দ্র সরকারগা মাংজৌননা তান্নরমদনা কন্তেনমেন্ত জোনশিংগী ৱাংমদা লোকেল লোকদাউন অমহেক্তা (রাজ্য/জিলা/সব-দিবিজন/শহর/খুঙ্গংগী থাক্তা) থম্বা য়ারোই।
ইন্তর স্তেৎ অমসুং ইন্ত্রা স্তেৎ চৎথোক চৎশিন্দা অথিংবা থম্লোই
• ইন্তর স্তেৎ অমসুং ইন্ত্রা স্তেৎতা মী চত্থোক চৎশিন অমসুং পোৎ-চৈ পুথোক পুশিন্দা অথিংবা থম্লোই। মসিগী চত্থোক চৎশিনশিং অসিগী তোঙান্না পর্মিসন/অয়াবা/ই-পর্মিৎ লৌবগী মথৌ তাদে।
নারকপা য়াবা মীওইশিং ঙাক-শেনবা
• নারকপা য়াবা মীওইশিং হায়বদি চহি ৬৫গী মথক্কী মীওইশিং, কো-মোর্বিদিতী ওইবা মীওইশিং, মীরোনবীশিং অমসুং চহি ১০গী মখাগী অঙাংশিং তঙাই ফদবা পোৎলমশিং লৈবা অমসুং হকশেলগী ওইবা হীরমদা নত্তনা য়ুমদা লৈনবা খংহল্লি।
অরোগ্য সেতু শীজিন্নবা
• অরোগ্য সেতু মোবাইল এপ্লিকেসন অসি মখা তানা শীজিন্ননবা পুক্নিং থৌগৎকদবনি।

Ministry of Home Affairs
MHA extends the Guidelines for Re-opening
Moving ahead with caution (सतर्कता के साथ अग्रसर)
States/ UTs advised to enforce COVID-Appropriate behavior
27 OCT 2020 3:38PM by PIB Delhi
• Ministry of Home Affairs (MHA) issued an Order today to extend the Guidelinesfor Re-opening, issued on 30.09.2020, to remain in force upto 30.11.2020
• Re-opening of activities outside the Containment Zones
• Since the issuance of the first Order on lockdown measures by MHA on 24th March 2020, almost all activities have been gradually opened up in areas outside the Containment Zones. While most of the activities have been permitted, some activities involving large number of people, have been allowed with some restrictions and subject to SOPs being followed regarding health and safety precautions. These activities include - metro rail; shopping malls; hotel, restaurants and hospitality services; religious places; yoga and training institutes; gymnasiums; cinemas; entertainment park etc.
• In respect of certain activities, having relatively higher degree of risk of COVID infection, State/ UT Governments have been permitted to take decisions for their re-opening, based on the assessment of the situation and subject to SOPs. These activities include – schools and coaching institutes; State and private universities for research scholars; allowing gatherings above the limit of 100 etc.
• After the last guidelines issued by MHA on 30.09.2020, the following activities are also permitted but with certain restrictions:
1. International air travel of passengers as permitted by MHA.
2. Swimming poolsbeing used for training of sportspersons.
3. Exhibitions halls for Business to Business (B2B) purposes.
4. Cinemas/ theatres/ multiplexes upto 50% of their seating capacity.
5. Social/ academic/ sports/ entertainment/ cultural/ religious/ politicalfunctions and other congregations, in closed spaces with a maximum of 50% of the hall capacity and subject to ceiling of 200 persons.
Further decision regarding the above activities will be taken based on the assessment of the situation
• COVID-Appropriate behavior
• The essence behind graded re-opening and progressive resumption of activities is to move ahead. However, it does not mean the end of the pandemic. There is a need to exercise abundant caution by adopting COVID-19 appropriate behavior by every citizen in their daily routine. A ‘Jan Andolan’ was launched by the Prime Minister, Shri Narendra Modi on 8th October 2020 on COVID-19 appropriate behavior to follow three mantras, namely:
1. wear your mask properly;
2. wash your hands frequently; and
3. maintain safe distance of 6 feet.
• There is an urgent need to instill a sense of discipline and ownership amongst citizens in order that the resumption of activities is successful and gains made in the management of the pandemic are not diluted.
• MHA has already advised Chief Secretaries/ Administrators of all States/ UTs that they should endeavour to promote COVID-19 appropriate behavior extensively at the grass root level and take measures to enforce the wearing of masks, hand hygiene and social distancing.
National Directives for COVID-19 management
• National Directives for COVID-19 management shall continue to be followed throughout the country, so as to enforce COVID-19 appropriate behavior.
Strict enforcement of lockdown in Containment Zones till 30th November 2020
• Lockdown shall continue to be implemented strictly in the Containment Zones till 30th November, 2020.
• Containment Zones shall be demarcated by the District authorities at micro level after taking into consideration the guidelines of MoHFW with the objective of effectively breaking the chain of transmission. Strict containment measures will be enforced in these containment zones and only essential activities will be allowed.
• Within the containment zones, strict perimeter control shall be maintained and only essential activities allowed.
• These Containment Zones will be notified on the websites of the respective District Collectors and by the States/ UTs and information will also be shared with MOHFW.
States not to impose any local lockdown outside Containment Zones
• State/ UT Governments shall not impose any local lockdown (State/ District/ sub-division/City/ village level), outside the containment zones, without prior consultation with the Central Government.
No restriction on Inter-State and intra-State movement
• There shall be no restriction on inter-State and intra-State movement of persons and goods.No separate permission/ approval/ e-permit will be required for such movements.
Protection for vulnerable persons
• Vulnerable persons, i.e., persons above 65 years of age, persons with co-morbidities, pregnant women, and children below the age of 10 years, are advised to stay at home, except for meeting essential requirements and for health purposes.
Use of AarogyaSetu
• The use of AarogyaSetu mobile application will continue to be encouraged.