প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটত তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰিলে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
গুজৰাটৰ কৃষকসমাজৰ বাবে ‘কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা’ মুকলি
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মুকলি কৰিলে ‘ইউ এন মেহতা ইনষ্টিটিউট অব কাৰ্ডিঅ’লজী এণ্ড ৰিছাৰ্চ চেণ্টাৰ’ৰ সৈতে সংলগ্ন কৰি নিৰ্মাণ কৰা ‘শিশু হৃদৰোগ হাস্পটাল’
গিৰ্ণাৰত ৰোপৱে’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা
24 OCT 2020 2:01PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে আজি গুজৰাটত তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে। ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে সম্পন্ন হোৱা এই অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাটৰ কৃষকসমাজৰ বাবে দিনৰ ১৬ ঘণ্টা ধৰি পানী যোগান ধৰিব পৰা ‘কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা’ শীৰ্ষক আঁচনিখনো মুকলি কৰে। একেটা অনুষ্ঠানতে তেওঁ ‘ইউ এন মেহতা ইনষ্টিটিউট অব কাৰ্ডিঅ’লজী এণ্ড ৰিছাৰ্চ চেণ্টাৰ’ৰ সৈতে সংলগ্ন কৰি নিৰ্মাণ কৰা ‘শিশু হৃদৰোগ হাস্পটাল’ এখন মুকলি কৰাৰ লগতে ‘আহমেদাবাদ অসামৰিক চিকিত্সালয়’ত ‘টেলি-কাৰ্ডিঅ’লজী সেৱা’ আগবঢ়াব পৰা এটা ‘মোবাইল এপ্’-ৰো শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰে।
ইয়াৰ পিচতে তেওঁ গিৰ্ণাৰত ইতিমধ্যে সম্পূৰ্ণ কৰি তোলা এটা ৰোপৱে’ আনুষ্ঠানিক ভাবে মুকলি কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি তেওঁ কয়, গুজৰাট সদায় সৰ্ব সাধাৰণ জনতাৰ সিদ্ধান্ত আৰু আত্মোত্সৰ্গাৰ উত্কৃষ্ট নিদৰ্শন হিচাপে পৰিগণিত হৈ আহিছে। তেওঁ, ‘কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা’ৰ জৰিয়তে গুজৰাটে পুনৰ এক নতুন উদ্যমৰে আগুৱাই যাব বুলি আশা প্ৰাকাশ কৰি ‘সুজলাম-সুফলম’ আৰু ‘সৌনী প্ৰকল্প’ৰ পাছত এতিয়া ‘সূৰ্যোদয় যোজনা’ গুজৰাটৰ কৃষকৰ বাবে সাফল্যৰ মাইলৰ খুঁটি হিচাপে বিবেচিত হ’ব বুলি মন্তব্য কৰে৷
তেওঁ কয়, বিদ্যুৎ ক্ষেত্ৰত বছৰ বছৰ ধৰি গুজৰাটত কাম চলি আছে, সেইটোৱে এই যোজনাৰ আধাৰ হিচাপে কাম কৰিব৷ এটা সময় আছিল গুজৰাটত বিদ্যুতৰ বাৰুকৈয়ে নাটনি আছিল, সেয়ে, বিদ্যুতৰ উৎপাদনৰ পৰা আৰম্ভ কৰি ট্ৰান্সমিশ্যনলৈকে, প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰত সক্ষমতা সৃষ্টি কৰাৰ বাবে অভিযানৰ ৰূপত প্ৰকল্পসমূহৰ ৰূপায়ণ কৰা হ’ল। ২০১০ চনত যেতিয়া পাটনত সৌৰ শক্তি প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰা হৈছিল, তেতিয়া কোনেও কল্পনাই কৰা নাছিল যে এদিন ভাৰতে বিশ্বক ‘এক সূৰ্য, এক বিশ্ব, এক গ্ৰিড’ৰ মাৰ্গদৰ্শন কৰিব৷ বৰ্তমান উৎপাদন আৰু ব্যৱহাৰ দুয়োটা দিশতে ভাৰতে বিশ্বৰ অগ্ৰণী দেশসমূহৰ অন্যতম হিচাপে পৰিচিতি লাভ কৰিছে৷ বিগত ৬টা বছৰত সৌৰ শক্তিৰ উৎপাদনৰ দিশত ভাৰত বিশ্বৰ পঞ্চম স্থানত উপনীত হৈছে আৰু এই দিশত দ্ৰুতগতিৰে অগ্ৰগতি লাভ কৰি আছে।
‘কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা’ সন্দৰ্ভত মন্তব্য কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, আগতে কৃষকসকলে জলসিঞ্চনৰ বাবে বেছিভাগ সময়তে ৰাতিহে বিদ্যুৎ লাভ কৰিছিল৷ তেনে ক্ষেত্ৰত কৃষকসকলে জলসিঞ্চনৰ সময়ত উজাগৰী নিশা পাৰ কৰিব লাগিছিল৷ জুনাগড় আৰু গিৰ্ণাৰ দৰে অঞ্চলৰ ৰাইজে বনৰীয়া জীৱ-জন্তুৰ আক্ৰমণৰ দৰে সমস্যাৰ সন্মুখীন হৈ আহিছিল। এতিয়া, ‘কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা’ৰ জৰিয়তে পুৱা ৫ বজাৰ পৰা নিশা ৯ বজা পৰ্যন্ত ৩টা ‘ফে’জ’ৰ বিদ্যুতৰ যোগান লাভ কৰি এইসমূহ অঞ্চলে তেওঁলোকৰ জীৱনৰ নতুন সূৰ্যোদয় হোৱা দৃশ্য প্ৰত্যক্ষ কৰিব পাৰিব।
বাকী ব্যৱস্থাসমূহক প্ৰভাৱিত নকৰাকৈ, ট্ৰেন্সমিশ্যনৰ সম্পূৰ্ণ নতুন সক্ষমতা সৃষ্টি কৰি এই কাম কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুজৰাট চৰকাৰৰ শলাগ লয়। এই যোজনাৰ অধীনত অহা ২-৩ বছৰত প্ৰায় ৩৫০০ চাৰ্কিট কিলোমিটাৰ নতুন ট্ৰেন্সমিশ্যন লাইন সংস্থাপনৰ কাম কৰা হ’ব৷ অহা কেইটামান দিনৰ ভিতৰতে সহস্ৰাধিক গাঁৱত এই যোজনা ৰূপায়ণ কৰা হ’ব৷ ইয়াৰে অধিকাংশ গাঁও আদিবাসী বসতি প্ৰধান এলেকা৷ যেতিয়া সম্পূৰ্ণ গুজৰাটলৈ এই যোজনা সম্প্ৰসাৰণ কৰা হ’ব, তেতিয়া লাখ লাখ কৃষকৰ জীৱনলৈ পৰিৱৰ্তন আহিব বুলি তেওঁ মন্তব্য কৰে৷
কৃষকৰ আয় দুগুন কৰাৰ বাবে, ব্যয় কম কৰাৰ বাবে, তেওঁলোকৰ অসুবিধা দূৰ কৰাৰ বাবে পৰিৱৰ্তিত সময়ৰ লগে লগে নিজৰ প্ৰয়াস বৃদ্ধি কৰাৰ বাবে সকলোকে অহোপুৰুষাৰ্থ কৰাৰ আহ্বান জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তেওঁ, কৃষকসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী যিকোনো স্থানত বিক্ৰীৰ স্বাধীনতা প্ৰদান কৰাই হওক বা হাজাৰ হাজাৰ ‘কৃষক-উৎপাদক সংস্থা’ গঠন কৰাই হওক অথবা জলসিঞ্চনৰ অসম্পূৰ্ণ প্ৰকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাৰ কামেই হওক বা দেশজুৰি কোটি কোটি কৃষকক ‘ভূমি স্বাস্থ্য পত্ৰ’ প্ৰদান কৰাই হওক, সকলোবোৰে দেশৰ কৃষি খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ লগতে কৃষকৰ সুবিধাৰ বাবে কৰা হৈছে বুলি উল্লেখ কৰি ইয়াৰ বাবে একেৰাহে নতুন নতুন আঁচনি লৈ অহা হৈছে বুলি মন্তব্য কৰে৷ তেওঁ কয়, ‘কুসুম যোজনা’ৰ অধীনত কৃষকসকল, ‘কৃষক-উৎপাদক সংস্থা’, সমবায়, পঞ্চায়তকে ধৰি এনে প্ৰতিটো সংস্থাৰ পৰিত্যক্ত ভূমিত সৰু সৰু সৌৰ প্ৰকল্প স্থাপনত সহায় কৰা হৈছে৷ দেশজুৰি লাখ লাখ কৃষকৰ সৌৰ পাম্প গ্ৰীডৰ জৰিয়তে সংযোজিত কৰা হৈছে৷ ইয়াৰ পৰা যি বিদ্যুৎ উৎপাদন হ’ব, সেয়া কৃষকৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ভিত্তিত নিজৰ জলসিঞ্চনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰিব আৰু অতিৰিক্ত বিদ্যুৎ বিক্ৰী কৰিব পাৰিব বুলি উল্লেখ কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে গুজৰাটে বিজুলীৰ সমান্তৰালভাৱে জলসিঞ্চন আৰু খোৱা পানীৰ ক্ষেত্ৰতো সুন্দৰ কাম কৰিছে৷ গুজৰাটত খোৱা পানীৰ অৱস্থা কেনে আছিল সেয়া কোৱা বাহুল্য মাত্ৰ। বছৰ বছৰ ধৰি বাজেটৰ অধিকাংশ ধন খোৱা পানীৰ বাবেই ব্যয় কৰা হৈছিল৷ বহু লোকে নাজানে যে গুজৰাটৰ খোৱা পানীৰ ক্ষেত্ৰত আৰ্থিক বোজা অধিক আছিল৷ বিগত দুই দশকৰ প্ৰচেষ্টাৰ পিচত আজি গুজৰাটৰ সেই জিলাসমূহত, সেই গাঁওসমূহতো পানীৰ যোগান ধৰা হৈছে, য’ত আগতে কোনেও এনে কথা সম্ভৱ হব বুলিও ভাবিব পৰা নাছিল৷
গুজৰাটৰ খৰাং পীড়িত অঞ্চলসমূহলৈ পানীৰ প্ৰবহণ সম্ভৱ কৰা ‘চৰ্দাৰ সৰোবৰ’, ‘জল গ্ৰীড’ৰ দৰে প্ৰকল্পসমূহৰ ৰূপায়ণক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ প্ৰসংগ ক্ৰমে তেওঁ, গুজৰাটৰ প্ৰায় ৮০শতাংশ ঘৰত আজি নল-সংযোগী পানীৰ যোগান সম্ভৱ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰি অচিৰেই গুজৰাট প্ৰতিঘৰতে নলযোগে পানীৰ যোগান সম্ভৱ কৰা ৰাজ্যসমূহৰ অন্যতম হ’ব বুলি মন্তব্য কৰে। তেওঁ, গুজৰাটত ‘কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা’ আৰম্ভ কৰাৰ মুহূৰ্তত সকলোকে ‘প্ৰতিটোপাল পানী, অধিক শস্য’ৰ মন্ত্ৰ আওৰাবলৈ আহ্বান জনায় ৷ ইফালে, দিনতে বিদ্যুৎ লাভৰ ফলত কৃষকসকলৰ বাব ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ ব্যৱস্থা কৰাটো সহজ হ’ব বুলি উল্লেখ কৰি গুজৰাটত ক্ষুদ্ৰ জলসিঞ্চনৰ ক্ষেত্ৰত যথেষ্ট প্ৰগতি হৈছে, ‘কিষাণ সূযোদয় যোজনা’ই ইয়াক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব বুলিও প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আশা প্ৰকাশ কৰে৷
ইফালে, ‘ইউএন মেহতা ইনষ্টিটিউট অৱ কাৰ্ডিঅ’লজি এণ্ড ৰিছাৰ্চ চেণ্টাৰ’ৰে সংলগ্ন কৰি নিৰ্মাণ কৰা ‘শিশু হৃদৰোগ হাস্পটাল’খন উদ্বোধন কৰি তেওঁ কয়, এইখন চিকিত্সা প্ৰতিষ্ঠান দেশত থকা বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনিৰে সুসজ্জিত অতিবিশিষ্ট চিকিৎসালয়কেইখনৰ অন্তৰ্গততো হ’বই বৰং হৃদৰোগৰ আধুনিক চিকিত্সা সা-সুবিধাযুক্ত ভাৰতৰ বৃহত্তম চিকিত্সা প্ৰতিষ্ঠান হিচাপেও পৰিগণিত হ’ব।
প্ৰসংগক্ৰমে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, বিগত দুটা দশকত গুজৰাটে চিকিত্সা সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত অভূতপূৰ্ব কাম কৰিছে৷ সেয়া লাগিলে আধুনিক হাস্পতালৰ নেটৱৰ্কেই হওক বা, মেডিকেল কলেজ বা স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰই হওক, গাঁৱে-গাঁৱে উন্নত স্বাস্থ্য-সুবিধাৰ সৈতে জড়িত বহু কাম কৰা হৈছে৷ বিগত ৬ বছৰত দেশত স্বাস্থ্য সেৱাৰ সৈতে জড়িত বহু আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে, তাৰ লাভো গুজৰাটে পাবলৈ সক্ষম হৈছে৷ ‘আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনা’ৰ অধীনত গুজৰাটৰ ২১লাখ লোকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা লাভ কৰিছে৷ সুলভ মূল্যৰ ঔষধ প্ৰদানৰ বাবে ৫২৫টা ‘জনঔষধি কেন্দ্ৰ’ গুজৰাটত খোলা হৈছে৷ ইয়াৰ জৰিয়তে গুজৰাট সাধাৰণ ৰোগীৰ প্ৰায় ১০০ কোটি টকা ৰাহি হৈছে৷
গিৰ্ণাৰত নিৰ্মাণ কৰা বিশ্বমানৰ ৰোপৱে’টোৰ শুভাৰম্ভ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে, গিৰ্ণাৰ পৰ্বতত মা অম্বে বিৰাজমান হৈ আছে, আছে গোৰক্ষনাথ শিখৰ, গুৰু দত্তাত্ৰেয়ৰ শিখৰ আৰু জৈন মন্দিৰ৷ নৱ নিৰ্মিত ৰোপৱে’টোৰ ফলত সকলোৰে সুবিধা হ’ব, সকলোৱে এই মন্দিৰ দৰ্শনৰ সুবিধা লাভ কৰিব৷ এই মন্দিৰ দৰ্শনৰ বাবে ৫-৭ ঘণ্টাৰ প্ৰয়োজন হৈছিল আৰু এই ৰোপৱেৰ ফলত ৭-৮ মিনিটতে যাব পাৰিব৷ ৰোপৱেৰ যাত্ৰাই এডভেন্সাৰৰ প্ৰতি উৎসাহিত কৰিব, উৎসুকতাও বৃদ্ধি কৰিব৷ এই নতুন সুবিধাৰ বাবে তালৈ অধিক ভক্তৰ আগমণ হ’ব, অধিক পৰ্যটকো আহিব বুলি তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে৷
বনাছকণ্ঠ, পাৱাগঢ় আৰু সৎপুৰাৰ পিচত এইটো গুজৰাটৰ চতুৰ্থটো ৰোপৱে’ বুলি তেওঁ উল্লেখ কৰ। এই ৰোপৱে’ৰ জৰিয়তে স্থানীয় যুৱক-যুৱতীসকলে যথেষ্ট কৰ্ম-সংস্থাপন লাভ কৰিব বলি অভিমত প্ৰকাশ কৰে৷
পটভূমি:
কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা
জলসিঞ্চনৰ সুবিধা হোৱাকৈ দিনৰ বেলা বিদ্যুতৰ যোগান নিশ্চিত কৰি গুজৰাটৰ মুখ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় ৰূপানীয়ে অলপতে ‘কিষাণ সূৰ্যোদয় যোজনা’ৰ ঘোষণা কৰিছিল। এই আঁচনিৰ জৰিয়তে ৰাজ্যখনৰ কৃষকসকলে পূৱা ৫ বজাৰ পৰা নিশা ৯ বজা পৰ্যন্ত বিদ্যুতৰ যোগান উপলব্ধ কৰিব পাৰিব। এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে ২০২৩ চনৰ ভিতৰত শক্তি-সংপ্ৰেৰণ আন্তঃগাঁথনি সংস্থাপিত কৰাৰ বাবে গুজৰাট চৰকাৰে ৩৫০০ কোটি টকাৰ বাজেট আৱণ্টন দিছে। এই প্ৰকল্পৰ অধীনত ৩৪৯০ চাৰ্কিট কিলোমিটাৰ দীঘল ২৩৪ ‘৬৬-কিলোৱাট’ শক্তি প্ৰবহণক্ষম সংপ্ৰেৰণ লাইন সংস্থাপিত কৰা হ’ব।
২০২০-২১ বিত্তীয় বৰ্ষত দাহোদ, পটান, মহীসাগৰ, পঞ্চমহল, ছোটা, উদেৰপুৰ, খেড়া, টাপী, ৱালছাড়, আনন্দ আৰু গীৰ-সোমনাথক এই আঁচনিৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বাকী জিলাসমূহক ২০২২-২৩ বিত্তীয় বৰ্ষৰ ভিতৰত পৰ্যায়ক্ৰমে এই আঁচনিৰে সামৰি লোৱা হ’ব।
‘ইউ এন মেহতা ইনষ্টিটিউট অব কাৰ্ডিঅ’লজী এণ্ড ৰিছাৰ্চ চেণ্টাৰ’ৰ সৈতে সংলগ্ন কৰি নিৰ্মাণ কৰা ‘শিশু হৃদৰোগ হাস্পটাল’
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ইউ এন মেহতা ইনষ্টিটিউট অব কাৰ্ডিঅলজী এণ্ড ৰিছাৰ্চ চেণ্টাৰ’ৰ সৈতে সংলগ্ন কৰি নিৰ্মাণ কৰা ‘শিশু হৃদৰোগ হাস্পটাল’খন মুকলি কৰাৰ লগতে ‘আহমেদাবাদ অসামৰিক চিকিত্সালয়’ত ‘টেলি-কাৰ্ডিঅ’লজী সেৱা’ আগবঢ়াব পৰা এটা ‘মোবাইল এপ্’-ৰো শুভাৰম্ভ ঘোষণা কৰিব। ‘ইউ এন মেহতা ইনষ্টিটিউট অব কাৰ্ডিঅ’লজী এণ্ড ৰিছাৰ্চ চেণ্টাৰ’ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ কাম চলি আছে। ৪৭০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষে অব্যাহত থকা এই প্ৰকল্পৰ জৰিয়তে হাস্পটালখনৰ বিচনাৰ সংখ্যা ৪৫০ৰ পৰা ১২৫১খনলৈ বৃদ্ধি কৰা হ’ব। এই সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে এই চিকিত্সা প্ৰতিষ্ঠান দেশৰ সবাতোকৈ বৃহত্তম ‘ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটী কাৰ্ডিয়াক হাস্পটাল’ হিচাপে পৰিগণিত হোৱাৰ উপৰি পৃথিৱীৰ ভিতৰতো অন্যতম বৃহত্ ‘ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটী কাৰ্ডিয়াক হাস্পটাল’ হিচাপে চিহ্নিত হ’ব।
গিৰ্ণাৰ ৰোপৱে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গিৰ্ণাৰত ৰোপৱে’ মুকলি কৰাৰ লগে লগে গুজৰাট পুনৰ বাৰ পৃথিৱীৰ পৰ্যটন মানচিত্ৰত জিলিকি উঠিব। প্ৰথম পৰ্যায়ত এই ৰোপৱে’ত ৮জন যাত্ৰী যাব পৰা ২৫ৰ পৰা ৩০টা কেবিন থাকিব। ২.৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এই দূৰত্ব ৰোপৱে’-ৰ জৰিয়তে মাত্ৰ ৭.৫ মিনিটত অতিক্ৰম কৰিব পৰা যাব। তদুপৰি এই ৰোপৱে’ৰে যাত্ৰা কৰাৰ সময়ত যাত্ৰীসকলে গিৰ্ণাৰ পৰ্বতমালাৰ সেউজ-সৌন্দৰ্যৰ মনোমোহা ৰূপো অৱলেহন কৰাৰ সুযোগ লাভ কৰিব।

Prime Minister's Office
PM inaugurates three key projects in Gujarat
Launches ‘Kisan Suryoday Yojana’ for the farmers of Gujarat
Inaugurates Paediatric Heart Hospital attached with U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre
Inaugurates Ropeway at Girnar
24 OCT 2020 2:01PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated 3 key projects in Gujarat today through video conferencing.
Shri Modi launched the Kisan Suryodaya Yojana for providing 16 hours of power supply to farmers. He also inaugurated the Paediatric Heart Hospital attached with U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre and a Mobile Application for tele-cardiology at the Ahmedabad Civil Hospital in Ahmedabad.
The Prime Minister also inaugurated the Ropeway at Girnar on the occasion.
Speaking on the occasion, he said Gujarat has always been an exemplary model for the determination and dedication of the common man. He added after the Sujalam-Suflam and Sauni scheme, the kisan Suryodaya Yojana Gujarat has set a milestone in meeting the needs of the Gujarat Farmers. He said the work done in Gujarat for years in the field of electricity, has become the basis of this scheme. He said from power generation to transmission all the works were carried out in mission mode to improve the capacity in the state. He said in 2010 when the Solar Power Plant was inaugurated in Patan, nobody could have imagined that India would show the world the path for One Sun, One World, One Grid. Prime Minister appreciated the fact that India has now reached 5th position in the world in the last few years in solar power and is advancing fast.
On Kisan Suryodaya Yojana the Prime Minister said, earlier most of the farmers got power for irrigation in the night only and hadto wake up all night. In Girnar and Junagadh the farmers alsoface the problems of wild animals.Under the Kisan Suryodaya Yojana farmers will get 3 phase power supply from 5 AM to 9 PM and will bring a new dawn in their lives.
The Prime Minister also lauded the efforts of the Gujarat government for doing this work by preparing a completely new capacity of transmission, without affecting the other existing systems. Under this scheme, about 3500 circuit kilometers of new transmission lines will be laid in the next 2-3 years and will be implemented in more than a thousand villages in the coming days and most of these villages are in tribal dominated areas. He said it will change the lives of lakhs of farmers, when the entire Gujarat gets the power supply through this scheme.
The Prime Minister urged to work continuously in line with the changing times to help the farmers in doubling their income, by reducing their investment and overcoming their difficulties. He listed the initiatives of the Government to double the income of the farmers like formation of thousands of FPOs, neem coating urea, Soil Health Cards and launching of many new initiatives. He said under KUSUM yojana, FPOs, Panchayats and all such organizations are assisted in setting up small solar plants on barren lands and that irrigation pumps of farmers are also connected to the solar energy. He added the electricity generated from this will be used by the farmers for their irrigation and they can sell the surplus power.
The Prime Minister remarked that along with power Gujarat has done commendable work in the field of irrigation and drinking water also. He said there used to be great hardships for people just to get water and today water has reached those districts which was not imagined before. He felt proud of the projects like Sardar Sarovar project and Water Grids which helped in water reaching the drought hit regions of Gujarat. He pointed out that 80 percent of the households in Gujarat have piped drinking water and very Soon Gujarat will be the state where every house will have piped drinking water. He urged the farmers to reiterate the mantra of Per Drop More Crop as Kisan Suryodaya Yojana is being inaugurated. He said providing electricity during the day would help the farmers in setting up micro irrigation and Kisan Suryodaya Yojana would help in the expansion of micro irrigation in the state.
Referring to the UN Mehta Institute of Cardiology and Research Center launched today he said it is one of the few hospitals in the country that has a world class infrastructure as well as a modern health facility and would be India's largest cardiac hospital. He said Gujarat did a commendable work with setting up a network of modern hospitals, medical colleges and connecting every village with better health facilities. He added that 21 lakh people of Gujarat have received free treatment under Ayushman Bharat scheme. More than 525 Jan Aushadi Kendras offering low cost medicines have been opened in Gujarat and out of this, about Rs 100 crore have been used to save the common people of Gujarat.
The Prime Minister said Girnar mountain is the abode of Ma Ambe. It has Gorakhnath peak, Guru Dattatreya peak and a Jain temple. He said with the inauguration of the world class Rope Way more and more devotees and tourists will come here. He said this would be the fourth rope way in Gujarat along with Banaskantha, Pavagadh and Satpura. He added this ropeway will now provide job opportunities and economic opportunities to the people. He highlighted the hardships people face when such systems that provide so much convenience to the people, remain stuck for so long. He listed the economic benefits accruing to the locals by developing tourist sites. He listed sites like Shivarajpur beach which has got blue flag certification and Statue of Unity which provides a lot of employment opportunities to the locals. He cited an example of Kankaria Lake in Ahmedabad where nobody used to go. And after renovation yearly about 75 lakh people are visiting the Lake and has also become a source of revenue to many people. He said tourism is one sector which with little investment provides many job opportunities. He urged the people of Gujarat and those spread across the world to become its ambassadors to canvas for the various tourist destinations in Gujarat and help in its progress.
Background:
Kisan Suryodaya Yojana
To provide day-time power supply for irrigation, the Gujarat Government under Chief Minister Shri Vijay Rupani had recently announced the ‘Kisan Suryodaya Yojana’. Under this scheme, farmers will be able to avail power supply from 5 AM to 9 PM. The state government has allocated a budget of Rs.3500 crore for installing transmission infrastructure under this scheme by 2023. 234 ‘66-Kilowatt’ transmission lines, with a total length of 3490 circuit kilometers (CKM) will be established under the project, in addition to 220 KV substations.
Dahod, Patan, Mahisagar, Panchmahal, Chhota Udepur, Kheda, Tapi, Valsad, Anand and Gir-Somnath have been included under the Scheme for 2020-21. The remaining districts will be covered in a phase-wise manner by 2022-23.
Paediatric Heart Hospital attached with the U.N Mehta Institute of Cardiology and Research
Prime Minister also inaugurated the Paediatric Heart Hospital attached with the U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre and a Mobile Application for tele-cardiology at the Ahmedabad Civil Hospital in Ahmedabad.
The U.N Mehta Institute will now become India’s biggest hospital for cardiology in addition to being one of the select few hospitals in the world with a world-class medical infrastructure and medical facilities.
The Institute is undergoing expansion at the cost of Rs. 470 crores. The number of beds will increase from 450 to 1251 after the completion of the expansion project. The Institute will also become the biggest single super speciality cardiac teaching institute in the country and one of the biggest single super speciality cardiac hospitals in the world.
The building is equipped with safety precautions like earthquake proof construction, fire fighting hydrant system and fire mist system. The research centre will house India’s first Advanced Cardiac ICU on Wheels with O.T., which is equipped with ventilators, IABP, haemodialysis, ECMO etc. 14 operation centres and 7 cardiac catheterization labs will also be started at the institute.
Girnar Ropeway
Gujarat will once again be highlighted on the global tourism map with the inauguration of the Ropeway at Girnar on 24th October, 2020. Initially, there will be 25-30 cabins, with a capacity of 8 people per cabin. A distance of 2.3 kms will now be covered in just 7.5 minutes through the ropeway. In addition to this, the ropeway will also provide a scenic view of the lush green beauty surrounding the Girnar mountain.