প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শীৰ্ষস্থানীয় গ্ল’ৱেল তেল ও গেছ কোম্পানীসমূহৰ চিইঅ’ৰে মত-বিনিময় আৰু ইণ্ডিয়া এনাৰ্জী ফৰাম উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে
23 OCT 2020 8:11PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৬ অক্টোবৰ, ২০২০ৰ ভাৰতীয় মান সময় অনুসৰি সন্ধিয়া ৬.০০ বজাত ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিঙৰ জৰিয়তে নিটি আয়োগ আৰু পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে অনুষ্ঠিত কৰা বাৰ্ষিক কাৰ্যসূচীত শীৰ্ষস্থানীয় গ্ল’ৱেল তেল ও গেছ কোম্পানীসমূহৰ চিইঅ’ৰে মত-বিনিময় কৰিব।
গ্ল’ৱেল তেল আৰু গেছ খণ্ডত ভাৰত হৈছে গুৰুত্বপূৰ্ণ প্লেয়াৰ। ই হৈছে অপৰিশোধিত তেলৰ ৩য় সৰ্ববৃহৎ উপভোক্তা আৰু ৪ৰ্থ সৰ্ববৃহৎ এলএনজি আমদানিকাৰী। গ্ল’ৱেল তেল ও গেছ ভেল্যু শৃংখলত ভাৰত উপভোক্তাৰপৰা সক্ৰিয় আৰু ভকেল ষ্টেক-হ’ল্ডাৰ হৈ উঠাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা অনুধাৱন কৰি, নিটি আয়োগে ২০১৬ত ভাৰতৰ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সৈতে গ্ল’ৱেল তেল ও গেছ কোম্পানীসমূহৰ চিইঅ’ৰ প্ৰথমখন ঘূৰণীয়া মেজমেল অনুষ্ঠিত কৰিছিল।
এই কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি সঁহাৰি আছিল আশাব্যঞ্জক। প্ৰতি বছৰে গ্ল’ৱেল তেল ও গেছ খণ্ডক প্ৰভাৱিত কৰি অহা প্ৰায় ৪৫-৬০ গ্ল’ৱেল চিইঅ’ আৰু মূল ষ্টেকহ’ল্ডাৰসকল ইয়াত গোট খাই আহিছিল। য’ত মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে তেওঁলোকে সমস্যা আৰু সুযোগ সন্দৰ্ভত মত-বিনিময় আৰু আলোচনা কৰে। এই বাৰ্ষিক গ্ল’ৱেল চিইঅ’ৰে মত-বিনিময়ে বহু গভীৰ আলোচনা, মানসম্পন্ন পৰামৰ্শ আৰু তেওঁলোকে আৰোপ কৰা মনোযোগিতাৰ উন্মেষ ঘটায়।
এনে ৫মখনি কাৰ্যসূচী নিটি আয়োগ আৰু পেট্ৰ’লিয়াম ও প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে অনুষ্ঠিত কৰিবলৈ আগবাঢ়িছে। এই বৰ্ষৰ উক্ত কাৰ্যসূচীত মূল তেল আৰু গেছ কোম্পানীসমূহৰ প্ৰায় ৪৫ চিইঅ’য়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব।
গ্ল’ৱেল প্লেটফৰ্মলৈ লৈ যোৱা এই বৈঠকৰ আঁৰত লুকাই থকা উদ্দেশ্যৰাজিৰ ভিতৰত আছেঃ শ্ৰেষ্ঠ-পন্থা বুজি উঠা, সংস্কাৰৰ আলোচনা আৰু ভাৰতীয় তেল আৰু গেছ ভেল্যু শৃংখলত বিনিয়োগ বৃদ্ধিৰ অৰ্থে কৌশলৰ অৱগতকৰণ। এই বাৰ্ষিক মত-বিনিময় কাৰ্যক্ৰম ক্ৰমান্বয়ে অতিশয় গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈঠকলৈ ৰূপান্তৰিত হৈ পৰিছে। য’ত কেৱল মাত্ৰ বৌদ্ধিক যুক্তি-তৰ্কই নহয় বৰঞ্চ ই কাৰ্যকৰী কৰ্মপন্থাক প্ৰশস্ত কৰি তুলিবলৈ সক্ষম হৈছে। ভাৰতৰ বৰ্ধনৰ চিন স্বৰূপেও এই বৈঠকখনিয়ে তাৎপৰ্য বহন কৰিছে, যি হৈছে বিশ্বৰ তৃতীয়-সৰ্ববৃহৎ শক্তি উপভোক্তা, যিয়ে বৰ্ধিত চাহিদা পূৰণ কৰিবলৈ তেল ও গেছ খণ্ডটোত ২০৩০ৰ ভিতৰত ৩০০ বিলিয়নৰো অধিক আমেৰিকান ডলাৰৰ বিনিয়োগৰ লক্ষ্য় নিৰ্ধাৰণ কৰি তুলিছে।
এই মত-বিনিময়ত আদৰণি ভাষণ আগবঢ়াব পেট্ৰ’লিয়াম ও প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰী আৰু তীখা মন্ত্ৰী শ্ৰী ধৰ্মেন্দ্ৰ প্ৰধানে। ইয়াৰ পাছতে বিস্তৃত প্ৰেজেনটেশ্যন আগবঢ়োৱা হ’ব। য’ত তেল ও গেছ খণ্ডৰ অৱলোকন কৰা হ’ব আৰু ভাৰতীয় তেল ও গেছ খণ্ডটোৰ লক্ষ্য আৰু সুযোগসমূহৰ ওপৰত ব্যাখ্যা আগবঢ়োৱা হ’ব।
ইয়াৰ অন্তৰ লগে-লগেই গ্ল’ৱেল চিইঅ’ আৰু বিশেষজ্ঞসকলেৰে মত-বিনিময় অনুষ্ঠানৰ আৰম্ভণি হ’ব। ইয়াত ভাগ ল’বলগীয়া মূল গ্ল’ৱেল তেল আৰু গেছ ষ্টেকহ’ল্ডাৰসকলৰ ভিতৰত আছেঃ মহামহিম ডঃ চুলতান আহমেদ আল জাৱেৰ, চিইঅ’, আবু ধাবি নেশ্যনেল অইল কোম্পানী (ADNOC) আৰু উদ্যোগ আৰু এডভান্সড টেকন’ল’জি মন্ত্ৰী, ইউএই, মহামহিম চাদ শ্বেৰিদা আল-কাবি, কাটাৰৰ শক্তি পৰিক্ৰমাৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী, উপাধ্য়ক্ষ, অধ্যক্ষ ও চিইঅ’, কাটাৰ পেট্ৰ’লিয়াম, মহামহিম মহম্মদ চনুচী বাৰ্কিন্দ’, সচিব প্ৰধান, ‘অপেক’, অষ্ট্ৰিয়া। এওঁলোকে অনুষ্ঠানটি আগবঢ়াই নিব আৰু তেল আৰু গেছ খণ্ডটোত তেওঁলোকৰ ইনপুট যোগান ধৰিব।
ডঃ ইগ’ৰ চেচিন, অধ্যক্ষ ও চিইঅ’, ৰছনেফ্ট, ৰাছিয়া, শ্ৰী বেৰনাৰ্ড লুনী, চিইঅ’, বিপি লিমিটেড, শ্ৰী পেট্ৰিক পৌয়ান্নে, অধ্য়ক্ষ ও চিইঅ’, টোটেল এছ.এ., ফ্ৰান্স, শ্ৰী অনিল আগৰৱালা, বেদান্ত ৰিচ’ৰ্ছ লিমিটেডৰ অধ্যক্ষ, শ্ৰী মুকেশ আম্বানি, অধ্যক্ষ ও পৰিচালন সঞ্চালক, আৰআইএল, ডঃ ফাটিহ বিৰল, কাৰ্যবাহী সঞ্চালক, ইন্টাৰনেশ্যনেল এনাৰ্জী এজেন্সী, ফ্ৰান্স, শ্ৰী যোছেফ মেক মণিগল, সচিব প্ৰধান, ইন্টাৰনেশ্যনেল এনাৰ্জী ফৰাম, চৌদি আৰৱ আৰু য়ুৰী চেন্টিউৰিণ, সচিব-প্ৰধান, জিইচিএফ এ মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰে তেওঁলোকৰ ইনপুট বিনিময় কৰিব। ইয়াত যিসমূহ মূল তেল ও গেছ কোম্পানীৰ চিইঅ’ ও বিশেষজ্ঞই নিজা-নিজা অভিমত ব্যক্ত কৰিব, সেই কোম্পানীসমূহ হৈছেঃ লিঅ’ণ্ডেল বেছেল, টেল্লুৰিয়ান, চেলুমবাৰ্গাৰ, বাকেৰ হাগছ, জেইআৰএ, এমাৰ্ছন আৰু এক্স –ক’ল, ভাৰতীয় তেল ও গেছ কোম্পানীসমূহ।
ইয়াৰ পূৰ্বে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে চতুৰ্থ বৰ্ষত ভৰি দিয়া চিইআৰএউইকৰ জৰিয়তে ইণ্ডিয়া এনাৰ্জী ফৰাম উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ আয়োজক হৈছে ক্ৰিটিকেল ইনফৰ্মেশ্যন, এনালাইটিক্স আৰু চলুচনত বিশ্ব গুৰু আইএইচএছ মাৰ্কিট। এই কাৰ্যসূচীত এটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বক্তাৰ দল আৰু ভাৰত আৰু ৩০ খনৰো অধিক ৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিনিধিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব। ইয়াতে থাকিব আঞ্চলিক শক্তি কোম্পানী, শক্তি-সম্পৰ্কীয় উদ্যোগ, প্ৰতিষ্ঠান আৰু চৰকাৰসমূহ।
উদ্বোধনী অনুষ্ঠানৰ বক্তাসকল হৈছেঃ
• এইচ.আৰ.এইচ. আব্দুলাজিজ বিন চলমান আই চাউড – শক্তি মন্ত্ৰী, চৌদি আৰৱ আৰু
• ডেন ব্ৰুইল্লেট্ট – শক্তি সচিব, আমেৰিকা
• ডঃ ডেনিয়েল য়াৰ্গিন – উপাধ্যক্ষ, আইএইচএছ মাৰ্কিট, অধ্যক্ষ, চিইআৰএউইক
ইণ্ডিয়া এনাৰ্জী ফৰামত অন্বেষণ কৰিবলগীয়া প্ৰধান বিষয়সমূহ হৈছেঃ ভাৰতৰ ভৱিষ্যৎ শক্তি চাহিদাত মহামাৰীৰ প্ৰভাৱ; ভাৰতৰ অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ অৰ্থে যোগানৰ সুৰক্ষিতকৰণ; ভাৰতৰ সাপেক্ষে শক্তি ৰূপান্তৰ আৰু জলবায়ু কৰ্মপন্থা কি; ভাৰতৰ এনাৰ্জী মিক্সত প্ৰাকৃতিক গেছঃ পাথ; ৰিফাইনিং ও পেট্ৰ’কেমিকেলছ কিঃ মধ্য উদ্ধৃতিৰ কৌশল; উদ্ভাৱনৰ তীব্ৰতাঃ জৈৱ ইন্ধন, হাইড্ৰ’জেন, চিচিএছ, ইলেকট্ৰিক ভেহিকল আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰ আৰু; বজাৰ আৰু নিয়ামক সংস্কাৰঃ আগত কি আছে?

Prime Minister's Office
Prime Minister Narendra Modi to Interact with CEO’s of leading Global Oil & Gas Companies AND Inaugurate India Energy Forum
23 OCT 2020 8:11PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will interact with CEOs of leading Global Oil & Gas Companies in the annual event organized by NITI Aayog and Ministry of Petroleum and Natural Gas at 6.00 PM IST on 26 October 2020 via video conferencing.
India is an important player in the global Oil and gas sector being the 3rd largest consumer of crude oil and the 4th largest LNG importer. Realizing the need for India to graduate from a passive consumer to an active and vocal stake-holder in the global Oil & Gas value chain, NITI Aayog initiated the first roundtable of global Oil & Gas CEOs with the Hon’ble Prime Minister of India in 2016.
The growth of the event was apparent as around 45-50 global CEOs and key stakeholders who shape the global Oil & Gas sector assembled every subsequent year to interact and discuss the issues and opportunities with the Hon’ble Prime Minister. The impact of the annual global CEO’s interaction can be seen in the gravity of discussion, quality of suggestions and the seriousness with which they are acted upon.
This the 5th such event organized by NITI Aayog and Ministry of Petroleum & Natural Gas. Around 45 CEOs of major Oil and Gas companies will attend the event this year.
The objective behind the meeting is to deliver a global platform to understand best-practices, discuss reforms, and inform strategies for accelerating investments into the Indian Oil and Gas value chain. The annual interaction has gradually become one of the most important gatherings of not only intellectual debate but also of executive action. The event also grows in stature with the rise of India, the world's third-largest energy consumer, which is likely to see over USD 300 billion investment by 2030 in the Oil & Gas sector to meet rising demand.
Mr. Dharmendra Pradhan, Minister of Petroleum & Natural Gas and Minister of Steel will provide the opening remarks. The opening remarks will be followed by a comprehensive presentation giving an overview of the Oil & Gas Sector, and explaining the ambition and opportunities in the Indian Oil & Gas Sector.
This is to be followed by the interaction session with global CEOs and experts. Key global Oil and Gas stakeholders like H.E. Dr. Sultan Ahmed Al Jaber CEO, Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) and Minister of Industry and Advanced Technology, UAE, H.E. Saad Sherida al-Kaabi, Minister of State for Energy Affairs of Qatar, Deputy Chairman, President & CEO, Qatar Petroleum, H.E. Mohammad Sanusi Barkindo, Secretary General, OPEC, Austria, will lead the session with their inputs on the Oil and Gas sector.
Dr. Igor Sechin, Chairman & CEO, Rosneft, Russia, Mr. Bernard Looney, CEO, BP Ltd., Mr. Patrick Pouyanne, Chairman & CEO, Total S.A., France, Mr. Anil Agarwal, Chairman of Vedanta Resources Limited, Mr. Mukesh Ambani, Chairman & Managing Director, RIL, Dr. Fatih Birol, Executive Director, International Energy Agency, France, Mr. Joseph Mc Monigle, Secretary General, International Energy Forum, Saudi Arabia, and Yury Sentyurin Secretary-General, GECF will also share their inputs to the Hon’ble Prime Minister. CEOs & Experts of major oil & gas companies like Lyondell Basell, Tellurian, Schlumberger, Baker Hughes, JERA, Emerson and X-Coal, Indian Oil & Gas Companies will also present their perspective.
Prior to this the Prime Minister will inaugurate the India Energy Forum by CERAWeek, now in its fourth year. It is hosted by IHS Markit, a world leader in critical information, analytics and solutions. The event will convene an international group of speakers and a community of overa a thousand delegates from India and over 30 countries, including from regional energy companies, energy-related industries, institutions and governments.
The Inaugural Speakers include:
• H.R.H. Abdulaziz bin Salman AI Saud – Minister of Energy, Kingdom of Saudi Arabia and
• Dan Brouillette – Secretary of Energy, United States of America
• Dr. Daniel Yergin – Vice Chairman, IHS Markit, Chairman, CERAWeek
Key topics to be explored during India Energy Forum include : Impact of the Pandemic on India’s future energy demand; securing supplies for India’s economic growth; what does energy transition and the climate agenda mean for India; natural gas in India’s Energy Mix : What’s the path; refining & petrochemicals : Strategies midst surplus; the pace of innovation : Biofuel, hydrogen, CCS, electric vehicles and digital transformation and; market and regulatory reform : What is ahead?