ৰাসায়নিক আৰু সাৰ মন্ত্ৰালয়
নাইপাৰ গুৱাহাটী, হায়দৰাবাদ আৰু মোহালিয়ে চিকিৎসা উপকৰণৰ ওপৰত এম.টেক পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰিছে
23 OCT 2020 6:31PM by PIB Guwahati
চিকিৎসা উপকৰণ জগতত ক্ৰমবৰ্দ্ধমান চিকিৎসাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি বিজ্ঞানৰ এটা অগ্ৰণী ক্ষেত্ৰ হৈ পৰিছে। বৰ্তমানৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি এই ক্ষেত্ৰখনৰ প্ৰযুক্তিগত বিকাশৰ বাবে প্ৰশিক্ষিত মানুহৰ চাহিদা বৃদ্ধি পাইছে। এনেকুৱা প্ৰশিক্ষিত বৃত্তিধাৰী লোক সৃষ্টি কৰিবৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ঔষধি শিক্ষা আৰু গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান (নাইপাৰ) গুৱাহাটী, হায়দৰাবাদ আৰু মোহালিয়ে চিকিৎসাৰ উপকৰণৰ ওপৰত এটা নতুন এম.টেক পাঠ্যক্ৰম আৰম্ভ কৰিছে।
পাঠ্যক্ৰমত চিকিৎসাৰ উপকৰণ বিকশিত কৰিবৰ বাবে আৱশ্যকীয় জীৱ বিজ্ঞান, ৰসায়ন বিজ্ঞান, গণিত, চিকিৎসা বিজ্ঞান আৰু ইঞ্জিনিয়াৰিঙৰ সৈতে সম্পৰ্কযুক্ত বিষয় অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। বিভিন্ন চিকিৎসা উপকৰণৰ প্ৰট'টাইপ বিকশিত কৰিবৰ বাবে পাঠ্যক্ৰমত এবছৰৰ পৰিকল্পনাও অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। পাঠ্যক্ৰমত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ ইচ্ছুক প্ৰাৰ্থীৰ বাবে ন্যুনতম অৰ্হতা হিচাপে বি ফাৰ্মা/ফাৰ্মা ডি/এম এছ চি/বি টেক/বিই/এমবিবিএছ/বিডিএছ বা বি ভি এছ চি ডিগ্ৰী অনিবাৰ্য। নাইপাৰ হায়দৰাবাদ, গুৱাহাটী আৰু মোহালিত এই পাঠ্যক্ৰমৰ বাবে প্ৰত্যেক বেচ্চত প্ৰতিবছৰে ১০জন ছাত্ৰ প্ৰবেশ কৰিব পাৰে।
এই পাঠ্যক্ৰমৰ জৰিয়তে ছাত্ৰ-ছাত্ৰীক স্বাস্থ্য সেৱা, ফাৰ্মাচিউটিকেলছ, জৈৱ প্ৰযুক্তি আৰু চিকিৎসা উপকৰণ উদ্যোগত গৱেষণা আৰু বিকাশ কাৰ্যত কেৰিয়াৰ গঢ়াৰ লগতে চিকিৎসা উপকৰণৰ ক্ষেত্ৰত ষ্টাৰ্টআপ কোম্পানী আৰম্ভ কৰাৰ বিকল্পও হ'ব।
মহত্বপূৰ্ণ তিথিঃ-
অনলাইন পঞ্জীকৰণ আৰম্ভ হোৱাৰ তাৰিখ-২২অক্টোবৰ, ২০২০
অনলাইন পঞ্জীকৰণৰ অন্তিম তাৰিখ-১৫ নবেম্বৰ,২০২০
অনলাইন নাইপাৰ সংযুক্ত প্ৰবেশ পৰীক্ষাৰ তাৰিখ-৪ ডিচেম্বৰ,২০২০
বিস্তৃত তথ্যৰ বাবে অনুগ্ৰহ কৰি আমাৰ ৱেবছাইটঃ www.niperhyd.ac.in চাওক।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
NIPERs Guwahati, Hyderabad and S.A.S. Nagar (Mohali) introduce a new M.Tech. programme in Medical Devices with online registration commencing on 22nd October, 2020
23 OCT 2020 6:31PM by PIB Delhi
Medical devices are an emerging field of science catering to the surging medical needs globally. To maintain the constant need, improvisation and development of new technologies, there is an increased demand for trained people in this upcoming field. To produce trained professionals, three NIPERs viz., Guwahati, Hyderabad and S.A.S. Nagar (Mohali) have introduced a new M.Tech. programme in Medical Devices.
The course is designed to contain topics related to biology, chemistry, mathematics, clinical science and engineering which are essential for developing Medical Devices. The course will also contain one-year project work aimed at developing prototypes of various Medical Devices. For getting admission into this programme, the minimum eligibility criteria for candidates will be B.Pharma/Pharm D/M.Sc/B.Tech/BE/M.B.B.S/BDS/B.V.Sc
The batch size of the course will be 10 students per year in each offering NIPERs (NIPER-Hyderabad, NIPER-Guwahati and NIPER-S.A.S. Nagar).
The programme offers students with an access to career options, such as research & development personnel in healthcare, pharmaceuticals, biotechnology and medical device industry and initiating start-up companies in various sectors of Medical Devices.
Important dates:-
Date of commencement of online registrations - 22nd October, 2020
Last date for online registration - 15th November, 2020
Online NIPER Joint Entrance Examination - 4th December, 2020
For complete details, please visit our website:-
Website: http://www.niperhyd.ac.in