হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দা.হর্শ বর্ধন্না উত্তর প্রদেশতা কোবিদ-১৯গী শেম শারিবা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎকী লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং য়েংশিনখ্রে
“মথংগী থা ৩ অসি লৈবাক অসিগী কোবিদ ত্রেজেক্তরী খংদোকপদা য়াম্না মরুওইরগনি। করিগুম্বা লাক্কদৌরিবা হরাউ কুমহৈ অমসুং নিংথম থা অসিদা ঐখোয়না চেকশিন থৌরাং মতিক চানা লৌখৎলবা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎলবদি কোরোনা লান্থেংনবদা ঐখোয়না খুমাং চাউশিনবা ফীভম অমদা লৈগনি”
23 OCT 2020 4:10PM by PIB Imphal
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী কেন্দ্রগী মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি উত্তর প্রদেশকী মেদিকেল এজুকেসন মন্ত্রীশিং অমসুং অতোপ্পা মকোকথোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা কোবিদ-১৯গী শেম শারিবা অমসুং কোবিদকা চুনবা চৎন-লোচৎকী লৌখৎলিবা খোঙথাংশিং য়েংশিন্নবা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা মীফম অমা পাংথোকখ্রে।
অহানবমক্তদা দা.হর্শ বর্ধন্না কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা কোরোনা ৱারিয়রশিংনা লৌরিবা থৌদাংশিং অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। হৌখিবা থা অহুম অসিদা লৈবাক অসিনা কোবিদ পেরামীতরশিংদা শিংথানিংঙাই ওইনা ফগৎলকপা থেংনখ্রে। “নোংমদা কেস ৯৫,০০০ রেকোর্দ তৌরম্বদগী কেসশিং অসি খংহন হন্থরক্তুনা নোংমদা কেস ৫৫,০০০ ওইখ্রে। ভারতকী ফগৎলকপগী চাং অসি ৯০% য়ৌশিল্লক্লে। কেস ফেতেলিতী রেৎসু হন্থরক্লি। সি.এফ.আর. অসি ১.৫১%দা লৈরি অমসুং মসি সি.এফ.আর.১%দগী হন্থহন্নবা পান্দমদা মাংলোমদা চংশিল্লি” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না মখা তারদুনা “এক্তিব কেসকী মশিং অসি লাখ ৭তগী হন্থখ্রে অমসুং দব্লিং রেৎ অসি হৌজিক ফাওবগী ওইনা নুমিৎ ৯৭.২দা হেনগৎখ্রে। লেব অমখক লৈরম্বা খোংচৎতগী হৌরক্তুনা শাংনা লাক্তুনা হৌজিক লৈবাক অসিদা লেব ২০০০ ময়া নক্না লৈখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা পাংথোকখিবা অপুনবা তেস্তকী মশিং অসি করোর ১০ হেনখ্রে। মসি ঐখোয়না অচুম্বা মাইকৈদা চৎলি হায়বগী অফবা খুদম অমনি”। ২০০০ ম্তুনা হঝবদগী হড়ৌখওবগকদ
দা. হর্শ ৱর্ধন্না ফোঙদোকখি, “ কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা চুনবা খোঙথাংশিং লৌখৎলি। অদুবু লৈবাক অসিগী কোবিদকী ফীভম অসি খঙদোকপদা লাক্কদৌরিবা থা অহুম অসি মরু ওইগনি। লাক্কদৌরিবা হরাও-কুম্মৈ অমসুং নীংথমথা অসিদা করিগুম্বা ঐখোয়না চেকশিল থৌরাং মরাং কায়না লৌখৎতুনা কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ ঙাক্না চৎপা তারবদি, ঐখোয়না কোরোনা মাই পাক্না লান্থেংনবা ঙমগনি।” মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি “মীয়াম তিনবা মফমশিংদা মাস্ক/ফেস কভর উপ্পা অমসুং খুৎশা হাম্বা অমসুং লোক-খুবা অমদি হাকথি খনবগী কাঙলোন ঙাক্না চৎপা অসিগুম্বা কোরোনাভাইরসপু ঙাকথোকপা ঙম্বদা কান্নবা ফংলবা অচম্বা চেকশিল থৌরাংশিং অসি উত্তর প্রদেশগুম্বা অচৌবা রাজ্য অমদা য়ারিবা মখৈ ঙাক্না চৎপা মরু ওই।” দা. বর্ধন্না অনৌবা কেসশিং নত্রগা শীবা হেনগৎলক্লিবা জিলাশিংগী ওফিসিএলশিংগসু ৱারী শাখি।
মহাক্না হায়খি ঙসি ফাওবদা উত্তর প্রদেশকী শীখিবগী চাং অসি ১.৪৬ ওইরি মসি লৈবাক্কী লৈরিবা চাংচৎ অসিদগী তারি। রাজ্য অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাং (৯২.২%) অসিনা লৈবাক অসিগী নাবা ফগৎলকপগী চাংদগীসু হেল্লি। পোজিতিবিতী রেৎ অসি ৩.৪৪% ওইরি।
দা. হর্শ বর্ধন্না শীবগী চাং হন্থহন্নবা রাজ্য অসিনা তেস্ত তৌবা, সর্ভিলেন্স চত্থবা, কন্তেক্ত ত্রেসিং অমসুং ঙন্না খঙদোকপদা মীৎয়েং থম্বা মথৌ তাই হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না য়ু.পি.না কোরোনানা মরম ওইরগা ইম্ম্যুনাইজেসন্দা চিথহৌ্বা অঙাংশিং বেক্সিনেসন তৌনবা হোৎনরিবা অসিবু থাগৎখি।
শ্রী রাজেশ ভুশন, কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী, আর্তী অহুজা, এদিস্নেল সেক্রেতরী (হকশেল) অমসুং শ্রী লব অগর্ৱাল, জোইন্ত সেক্রেতরী এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.না মীফম অদুদা শরুক য়াখি। রাজ্য অসিগী অতোপ্পা মকোকথোংবা ওফিসিএলশিংনা ভর্চ্যুএল ওইনা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Harsh Vardhan reviews COVID19 preparedness and measures for COVID Appropriate Behaviour in Uttar Pradesh
“Next 3 months are going to be decisive in determining COVID trajectory for the country. If we take adequate precaution and follow COVID appropriate behaviour in the coming festival and winter season, we will be in a better position to fight corona”
23 OCT 2020 4:10PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health & Family Welfare, held a meeting through video conferencing to review COVID-19 preparedness COVID and measures for ensuring COVID Appropriate Behaviour with the Health and Medical Education Ministers and other senior officials of Uttar Pradesh, here today.
At the outset, Dr. Harsh Vardhan appreciated the efforts of the corona warriors in combating COVID-19. He informed that in the last three months, the country has seen significant improvement in the COVID parameters. “From recording over 95,000 cases in a day, the cases have been substantially reduced to less than 55,000 cases in a day. The Recovery Rate of India is nearing 90%. The Case Fatality Rate is also declining. CFR stands at 1.51% and is moving towards the target of having CFR less than 1%”, he said.
He further added, “The number of active cases are less than 7 lakh and the doubling rate has increased to 97.2 days, as of now. The journey which started from having just one lab, we have come a long way in now having nearly 2000 labs in the country. The number of total tests conducted across the country have surpassed 10 crore. This is a positive indication that we are moving in the right direction”.
Dr. Harsh Vardhan stated, “Appropriate measures are being taken to combat COVID-19. But the next three months are going to be decisive in determining the situation of COVID in the country. If we take adequate precaution and follow COVID appropriate behaviour in the coming festival and winter season, we will be in a better position to fight Corona.” He further added “For a big state like Uttar Pradesh, it becomes important that maximum thrust is given to simple precautionary measures which are effective in preventing the Coronavirus to a large extent like wearing mask/face cover especially in public spaces, and following hand and respiratory etiquettes.” Dr Vardhan also spoke to the officials of the districts where the new cases or deaths are increasing.
He also informed that as on date Uttar Pradesh has fatality rate of 1.46 which is less than the National Average. The Recovery Rate of the State (92.2%) is also more than the national recovery rate. The positivity rate is 3.44%.
Dr Harsh Vardhan stressed that the State needs to focus on increasing testing, surveillance, contact tracing, and early diagnosis to keep fatality rate low. He appreciated the efforts of UP in vaccinating those children who were left out of immunisation due to Corona.
Sh. Rajesh Bhushan, Union Health Secretary, Smt. Arti Ahuja, Addl. Secretary (Health) and Shri Lav Agarwal, Joint Secretary MoHFW were also present in the meeting. Other senior officials from the State joined virtually.