সাংস্কৃতিক মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটন ৰাজ্য মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ প্ৰভাৰ) শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিংহ পেটেলে ''লাইফ ইন মিনিয়েচাৰ'' পৰিকল্পনা আৰম্ভ কৰে
''লাইফ ইন মিনিয়েচাৰ'', ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়, নতুন দিল্লী আৰু গুগল আৰ্টছ এণ্ড কালচাৰৰ সংযুক্ত পৰিকল্পনা
নতুন দিল্লীস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ পৰা কেইবাশ লঘু চিত্ৰক ''লাইফ ইন মিনিয়েচাৰ'' প্ৰকল্পৰ মাধ্যমেৰে বিশ্বজুৰি মানুহে অনলাইনত চাব পাৰিবঃ শ্ৰী পেটেল
g.co/LifeInMiniature লিংকত ক্লিক কৰাৰ পিছত ব্যৱহাৰকাৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ প্ৰসিদ্ধ লঘু চিত্ৰৰ সংগ্ৰহ সম্পূৰ্ণ বিৱৰণসহ চাব পাৰিব
22 OCT 2020 4:03PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় সংস্কৃতি আৰু পৰ্যটন ৰাজ্য মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ প্ৰভাৰ) শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিংহ পেটেলে ভাৰ্চুৱেল মাধ্যমত ''লাইফ ইন মিনিয়েচাৰ'' পৰিকল্পনা আজি আৰম্ভ কৰে। সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ নতুন দিল্লীস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় আৰু গুগল আৰ্টছ এণ্ড কালচাৰৰ সংযুক্ত পৰিকল্পনা।
পৰিকল্পনাৰ শুভাৰম্ভ উপলক্ষে শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিংহ পেটেলে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ''ডিজিটেল ইণ্ডিয়া'' পদক্ষেপৰ গুৰুত্ব আৰু ভাৰতৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণত প্ৰযুক্তিৰ ভূমিকা ব্যাখ্যা কৰে। তেওঁ প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ নেতৃত্ব আৰু নতুন উপাদনৰ বাবে নিজৰ মনোযোগ কেন্দ্ৰীভূত কৰা বাবে গুগলৰ প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ জোৰ দি কয় যে সামাজিক সবলীকৰণ আৰু সমাবেশনৰ বাবে গুগলৰ সংকল্পবদ্ধতা ভাৰতৰ বাবে এক প্ৰকৃত সম্পদ।
শ্ৰী পেটেলে কয় যে ''লাইফ ইন মিনিয়েচাৰ'' নামৰ এক নতুন পৰিকল্পনাত বিশ্বজুৰি মানুহে গুগল আৰ্টছ এণ্ড কালচাৰত আজিৰ পৰা নতুন দিল্লীস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ কেইবাশ লঘু চিত্ৰ চাব পাৰিব। পৰিকল্পনাত মেচিন লাৰ্নিং, সংবৰ্ধিত বাস্তৱিকতা আৰু উচ্চ পৰিভাষা ৰবট কেমেৰাৰে ডিজিটেলীকৰণৰ দৰে টেকনিক প্ৰয়োগ কৰি অভিনৱ পদ্ধতিৰে কলাৰ এই বিশেষ কাৰ্যাৱলী প্ৰদৰ্শন কৰা হ'ব।
এই পৰিকল্পনাৰ লঞ্চৰ আন এটা মুখ্য আকৰ্ষণ হৈছে মেচিন লাৰ্নিং-আধাৰিত এলগ'ৰিডম যি অনলাইনলৈ অনা চিত্ৰৰ কৰ্পছৰ বাবে, যাতে ব্যৱহাৰকাৰীয়ে আৰ্টিফিচিয়েল ইণ্টেলিজেঞ্চৰ দ্বাৰা নিৰ্দেশিত এই অনুপম লঘু চিত্ৰসমূহ বিচাৰি উলিয়াব পাৰে। এখন লঘু চিত্ৰকলা চোৱাটো এক দুৰ্লভ আনন্দ। এই অনুভৱৰ নাম ''মেগনিফাই মিনিয়েচাৰ''। যি অনলাইন ব্যৱহাৰকাৰীক একে সময়তে কেইবাটাও কলাকৃতীৰ ঠিকনা উলিয়াবলৈ সক্ষম কৰি তোলে, যিটো এক চমকপ্ৰদ নতুন অনুভৱ।
ব্যৱহাৰকাৰীয়ে ''লাইফ ইন মিনিয়েচাৰ''ৰ লগতে g.co/LifeInMiniatureত কেইটামান ক্লিক কৰিয়েই ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ প্ৰসিদ্ধ লঘু চিত্ৰৰ সংগ্ৰহ, যেনে ৰামায়ণ, ৰয়েল গাঁথা, পাহাৰীয়া শৈলীৰ চিত্ৰসমূহ সম্পূৰ্ণ বিৱৰণসহ চাব পাৰিব। এই পৰিকল্পনাই ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় আৰু গুগল আৰ্টছ এণ্ড কালচাৰৰ মাজত ব্যাপক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিছে যাৰ বাবে ২০১১ত এটা পৰামৰ্শ প্ৰদান প্ৰক্ৰিয়া আৰম্ভ হৈছিল। গুগল ব্লগপোষ্টত ইয়াৰ বিষয়ে অধিক পঢ়ক।
নতুন দিল্লীস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ বিষয়েঃ
ভাৰত চৰকাৰৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ নতুন দিল্লীস্থিত ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয় দেশৰ এটা প্ৰধান সাংস্কৃতিক প্ৰতিষ্ঠান। ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ত আজিৰ তাৰিখত ভাৰতীয় আৰু বিদেশী দুয়োবিধৰ ২,০০,০০০ পুৰাতন আৰু কলা সামগ্ৰী আছে যি ভাৰতীয় আৰু বিদেশী দুয়োটা মূলৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য ৫,০০০তকৈও অধিক বছৰৰ পৰা সামৰি লৈছে। বৰ্তমান মহামাৰীৰ সময়ত ডিজিটেল প্লেটফৰ্মৰ মাধ্যমত আগন্তুক ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়ৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে।
গুগল আৰ্টছ এণ্ড কালচাৰৰ বিষয়েঃ
এটা ক্লিকতে গুগল আৰ্টছ এণ্ড কালচাৰত ২,০০০তকৈও অধিক সংগ্ৰহালয়ৰ সংগ্ৰহ চাব পাৰি। ই কলা, ইতিহাস আৰু পৃথিৱীৰ আশ্চৰ্যৰ সন্ধান কৰাৰ এটা চমকপ্ৰদ পদ্ধতি। গুগল আৰ্টছ এণ্ড কালচাৰ এপ আই অ' এছ আৰু এণ্ড্ৰইডত অনলাইন বিনামূলীয়াকৈ উপলব্ধ।

Ministry of Culture
Union Minister of State for Culture and Tourism (I/C) ShriPrahlad Singh Patelvirtually launches “Life in Miniature” project
​​​​​​​ “Life in Miniature” project is collaboration between theNational Museum, New Delhi and Google Arts & Culture
Several hundred miniature paintings from the National Museum, New Delhi can be viewed online by people around the world through “Life in Miniature”project – Shri Patel
Users will be able to see famous miniature collections of the National Museum in never before seen ways and in extraordinary detail in just a few clicks at g.co/LifeInMiniature
22 OCT 2020 4:03PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Culture and Tourism (I/C) Shri Prahlad Singh Patel virtually launched “Life in Miniature” project, a collaboration between theNational Museum, New Delhi, Ministry of Culture, and Google Arts & Culture today.
Speaking at the launch of the project, Shri Prahlad Singh Patel emphasized the importance of the Prime Minister’s ‘Digital India’ initiative and the role of technology in the preservation of India’s heritage. He commended Google for its leadership in the technology sector and its focus on product innovation, stating that Google’s commitment to driving social empowerment and inclusion is a true asset to India.
The Minister said that from today, several hundred miniature paintings from the National Museum, New Delhi can be viewed online on Google Arts & Culture by people around the world in a new project titled “Life in Miniature.” The project uses technologies like machine learning, augmented reality and digitization with high-definition robotic cameras, to showcase these special works of art in a magical new way.
On the Google Arts & Culture app, online viewers can experience the first Augmented Reality-powered art gallery designed with traditional Indian architecture, and explore a life-size virtual space where you can walk up to a selection of miniature paintings. The artworks showcased are presented along five universal themes of the human relationship with nature, love, celebration, faith and power.
Another highlight of the launch is the application of Machine Learning-based algorithms to the corpus of paintings being brought online, so that users can explore these miniature marvels guided by Artificial Intelligence. If a single miniature painting is a rare joy to behold, this experience - named “Magnify Miniatures” - which enables online users to explore multiple artworks simultaneously is a stunning new experience.
With “Life in Miniature”, users will be able to see famous miniature collections of the National Museum, like the Ramayana, Royal Saga, Pahari style paintings in never before seen ways and in extraordinary detail, in just a few clicks at g.co/LifeInMiniature. The project reinforces the comprehensive collaboration between the National Museum and Google Arts & Culture, a partnership that began in 2011. Read more about it in the Google blogpost.
About The National Museum, New Delhi
The National Museum, New Delhi, under the Ministry of Culture, Government of India, is the premiere cultural institution of the Nation. The National Museum, today, has in its possession over 2,00,000 antiquities & art objects, both of Indian and Foreign origin covering more than 5,000 years of our cultural heritage. During current pandemic time, the National Museum has been engaging its visitors through digital platforms.
About Google Arts & Culture
Google Arts & Cultureputs the collections of more than 2,000 museums at one’s fingertips. It’s an immersive way to explore art, history and the wonders of the world The Google Arts & Culture app is free and availableonline foriOS andAndroid