কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
খরিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০-২১গী মনুংদা পাঙথোকপা এম.এস.পি.গী থবক-থৌরমশিং
খরিফ ২০২০-২১গী ওইনা পঞ্জাব, হরিয়ানা, য়ু.পি., তি.এন., উত্তরাখন্দ, চন্দিগর, জে. এন্দ কে.অমসুং কেরেলাদা ফৌ লৈশিনবগী থবক মপুং ফানা চত্থরি; লৌমী লাখ ১০.০৯রোমদা কান্নবা ফংহনখ্রে
22 OCT 2020 5:19PM by PIB Imphal
সরকারনা মমাংগী সিজন্দা পাঙথোকখিবগুম্না হৌজিক চৎনরিবা এম.এস.পি. স্কীমগী মখাদা লৌউমীশিংদগী খরিফ ২০২০-২১গী মহৈ-মরোং লৈশিনবগী থবক লেপ্তনা চত্থরি।
খরিফ ২০২০-২১গী ওইনা পঞ্জাব, হরিয়ানা, য়ু.পি., তি.এন., উত্তরাখন্দ, চন্দিগর, জে. এন্দ কে.অমসুং কেরেলাগুম্বা লৈশিল্লিবা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা ফৌ লৈশিনবগী থবক মপুং ফানা চত্থবগা লোয়ননা ২১.১০.২০২০ ফাওবদা ফৌ এল.এম.তি. ১১৬.৬৬ লৈশিন্দুনা মমাংগী চহিগী লৈখিবা এম.তি. লাখ ৯০.৭৬ অদুগা য়েংনবদা হৌখিবা চহিদগী ২৮.৫৫% হেনগৎপা উবা ফংলে । পুন্না লৈশিনখিবা এম.তি. লাখ ১১৬.৬৬ অসিগী মনুংদা পঞ্জাব খক্তদগী এম.তি. লাখ ৭৫.১১ ওইখি হায়রিবা অসি পুন্না লৈশিনখিবগী ৬৪.৩৮%নি। এম.তি. অমদা লুপা ১৮৮৮ওগী এম.এস.পি.গী চাংদা এম.এস.পি.গী. শেনফম লুপা করোর ২২০২৬.২৬ ওইবগা লোয়ননা হৌজিক চত্থরিবা কে.এম.এস.কী লৈশিনবগী থবক থৌরমশিং অসিদগী লৌমী লাখ ১০.০৯রোমদা কান্নবা ফংহনখ্রে।
. https://static.pib.gov.in/WriteReadData/userfiles/image/1VTR5.jpg
মখা তানা, রাজ্যশিংদগী লাকপা প্রপোজেলদা য়ুম্ফম ওইরগা প্রাইজ সপ্পোর্ত স্কীম (পি.এস.এস.)গী মখাদা খারিফ মার্কেতিং সিজন ২০২০গী তামিল নাদু, কর্নাতকা, মহারাস্ত্র, তেলঙ্গনা, গুজরাত, হরিয়ানা, উত্তর প্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ রাজ্যশিং অসিগীদমক হৱাই অমসুং থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিংগী এল.এম.তি. ৪৩.২৪ লৈশিনবগী অয়াবা পীখি। মখা তানা, অন্ধ্র প্রদেশ, কর্নাতকা, তামিল নাদু অমসুং কেরেলা রাজ্যশিং অসিগীদমক য়ুবী অকংবা (চহি চুপ্পা পুথোকপা মহৈ-মরোং)গী এল.এম.তি ১.২৩ লৈশিন্নবা সেঙ্কসন তৌবগী অয়াবসু পীখি। অতোপ্পা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী ওইনা পি.এস.এস.গী মখাদা হৱাইশিং, থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিং অমসুং য়ুবী অকংবা লৈশিন্নবগী প্রপোজেলশিং লাক্লবা মতমদা অয়াবা পীগনি মরমদি করিগুম্বা সেন্ত্রেল নোদেল এজেন্সীশিংনা রাজ্যনা খনবা প্রোক্যুরিং এজেন্সীশিং অসিগী খুত্থাংদা নোতিফাইদ তৌখিবা হর্বেসতিং পেরদ অসিগী মনুংদা হায়রিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিং অসিগী কৈথেলগী মমল অসি এম.এস.পি.দগী হন্থখ্রবদি হায়রিবা মহৈ-মরোংশিং অসি রেজিস্তর তৌরবা লৌমীশিংদগী হকথেংননা ২০২০-২১দা নোতিফাইদ তৌখিবা এম.এস.পি.দা হায়রিবা মহৈ মরোংশিং অসিগী এফ.এ.ক্যু. গ্রেদকী লৈশিনবা য়াগনি।
২১.১০.২০২০ ফাওবদা সরকারনা মখোয়গী নোদেল এজেন্সীশিংগী খুত্থাংদা তামিল নাদু, মহারাস্ত্র অমসুং হরিয়ানাগী লৌমী ৮৬২দা কান্নবা পীদুনা লুপা করোর ৬.৩৬কী এম.এস.পি. ওইবা মুং অমসুং উরাদ এম.তি. ৮৮৩.৩৪ লৈশিনখ্রে। মসিগা চপ মান্ননা কর্নাতকা অমসুং তামিল নাদুগী লৌমী ৩৯৬১দা কান্নবা পীদুনা লুপা করোর ৫২.৪০গী এম.এস.পি. ওইবা য়ুবী অকংবা এম.তি. ৫,০৮৯ লৈশিনখ্রে। খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা রাজ্য অয়াম্বদা য়ুবী অকংবা অমসুং উরাদকী ওইনা মমলশিং অসি এম.এস.পি.গী মথক্তা লৈরি। খারিফকী হৱাইশিং অমসুং থাও শুংবদা শিজিন্নবা মরুশিং ফংবগী মতুং ইন্না মরী লৈনবা রাজ্যশিংনা লেপচবা তারিক্তগী হৌদুনা মরী লৈনবা রাজ্য/য়ু.তি. সরকারশিংনা লৈশিনবগী থবক পাংথোক্নবা মথৌ তাবা থৌরাংশিং লৌখৎপা হৌখ্রে।
এম.এস.পি.গী মখাদা লশিং লৈশিনবগী থবক থৌরমশিং অসি পঞ্জান, হরিয়ানা, রাজস্থান অমসুং মধ্য প্রদেশকী রাজ্যশিংদা মপুং ফানা চত্থরি। ২১.১০.২০২০ ফাওবদা লুপা লাখ ৭৬৮২১.০২ ওইবা লশিংগী বেল ২৭২১৩৬ লৈশিন্দুনা লৌমী ৫৩১৮১তা কান্নবা পীখ্রে ।

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
MSP operation during Kharif Marketing Season 2020-21
Paddy procurement for Kharif 2020-21 continuing smoothly in Punjab, Haryana, UP, TN, Uttarakhand, Chandigarh, J&K and Kerala; About 10.09 lakh farmers have already been benefitted
22 OCT 2020 5:19PM by PIB Delhi
Government continues to procure Kharif 2020-21 crops at its MSP from farmers as per its existing MSP Schemes as was done in previous seasons.
Paddy procurement for Kharif 2020-21 is continuing smoothly in the procuring States & UTs of Punjab, Haryana, UP, TN, Uttarakhand, Chandigarh, J&K and Kerala with purchase of over 116.66 LMTs of paddy upto 21.10.2020 against the last year corresponding purchase of 90.76 lacMT showing an increase of 28.55 % over last year. Out of the total purchase of 116.66 Lac MT, Punjab alone has contributed 75.11 Lac MT which is 64.38 % of total procurement. About 10.09 Lac farmers have already been benefitted from the ongoing KMS procurement Operations with MSP value of Rs. 22026.26 crore at MSP rate of Rs 18880 per MT.
Further, based on the proposal from the States, approval was accorded for procurement of 43.24 LMT of Pulse and Oilseeds of Kharif Marketing Season 2020 for the States of Tamil Nadu, Karnataka, Maharashtra, Telangana, Gujarat, Haryana, Uttar Pradesh, Odisha, Rajasthan and Andhra Pradesh under Price Support Scheme (PSS). Further, sanction for procurement of 1.23 LMT of Copra (the perennial crop) for the States of Andhra Pradesh, Karnataka, Tamil Nadu and Kerala was also given. For other States/UTs, approval will also be accorded on receipt of proposals for procurement of Pulses, Oilseeds and Copra under PSS so that procurement of FAQ grade of these crops can be made at notified MSP for the year 2020-21 directly from the registered farmers, if the market rate goes below MSP during the notified harvesting period in the respective States/UTs by the Central Nodal Agencies through State nominated procuring agencies.
Upto 21.10.2020, the Government through its Nodal Agencies has procured 883.34 MT of Moong and Urad having MSP value of Rs.6.36 Crores benefitting 862 farmers in Tamil Nadu, Maharashtra and Haryana. Similarly, 5089 MT of copra (the perennial crop) having MSP value of Rs. 52.40 crore has been procured benefitting 3961 farmers in Karnataka and Tamil Nadu. In respect of Copra and Urad, rates are ruling above MSP in most of the major producing States. The respective State/UTs Governments are making necessary arrangements for commencement of procurement from the date as decided by the respective States based on the arrivals in respect of Kharif Pulses and Oilseeds.
Cotton procurement operations under MSP are going on smoothly in the States of Punjab, Haryana, Rajasthan and Madhya Pradesh. Till 21.10.2020, a quantity of 272136 cotton bales valuing Rs.76821.02 lakh has been procured benefitting 53181farmers.