ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗ୍ରାଣ୍ଡ ଚାଲେଞ୍ଜ ବାର୍ଷିକ ବୈଠକ 2020ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
19 OCT 2020 9:51PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍ତେ,
ମିଲିଣ୍ଡା ଏବଂ ବିଲଗେଟ୍ସ, ମୋ ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳର ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ, ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ପ୍ରତିନିଧିଗଣ, ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଗବେଷକ, ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀ ବନ୍ଧୁଗଣ । ଷୋଡଶ ବୃହତ ଆହ୍ୱାନ ସମ୍ପର୍କିତ ବାର୍ଷିକ ବୈଠକରେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣରେ ରହି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ।
ବାସ୍ତବିକ କହିବାକୁ ଗଲେ ଏହି ବୈଠକ ଭାରତରେ ହେବାର ଥିଲା । ମାତ୍ର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହା ଭର୍ଚୁଆଲ ପଦ୍ଧତିରେ ହେଉଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟାର ଏପରି ଶକ୍ତି ଅଛି ଯେ ଏ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଅଲଗା କରି ପାରିଲା ନାହିଁ । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତାର ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୂଚୀ ଅନୁସାରେ ଆରମ୍ଭ ହେଲା । ବିଶାଳ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତା ଯୋଗୁ ଏହା ସମ୍ଭବପର ହୋଇଛି । ଏହା ଆମର ଦକ୍ଷତା ଓ ଉଦ୍ଭାବନ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ନିଦର୍ଶନ ।
ସମାଜର ଭବିଷ୍ୟତ ସୁସଂଗତ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଏହା ବିଜ୍ଞାନ ଓ ନୂତନ ଉଦ୍ଭାବନ ଦିଗରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେବ । ମାତ୍ର ଦୂରଦର୍ଶୀ ନହୋଇ ଏହା କରାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ବିନିଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ସେହିପରି ଏହିସବୁ ଉଦ୍ଭାବନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନସହଯୋଗ ଓ ସମନ୍ୱୟ ଆବଶ୍ୟକ । ନିଷ୍କ୍ରିୟ ରହିଲେ ବିଜ୍ଞାନ କେବେ ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ, ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନ ମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଲୋକାଚାରକୁ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବେଶ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ।
15 ବର୍ଷରେ ଆପଣମାନେ ଅନେକ ଦେଶକୁ ଏଥିରେ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ଏଥିରେ ବିଷୟଗତ ବିବିଧତା ରହିଛି । ମା ଓ ଶିଶୁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, କୃଷି, ପୌଷ୍ଟିକତା, ଜଳ, ପରିମଳ ଓ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଭଳି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ନିମେନ୍ତ ଆପଣମାନେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ବିଦ୍ୱାନମାନଙ୍କ ସହାୟତା ନେଇଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଏହାର ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ବେଶ ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଆମକୁ ପୁଣି ଥରେ ଏକାଠି କାମ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଚିନ୍ତା କରିବାକୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଛି । କହିବାକୁ ଗଲେ, ରୋଗର କୌଣସି ଭୌଗୋଳିକ ସୀମାରେଖା ନାହିଁ । ରୋଗ ଜାତି, ଧର୍ମ, ବର୍ଣ୍ଣ ଓ ଲିଙ୍ଗଗତ ପ୍ରଭେଦ ମଧ୍ୟ ଦେଖେନାହିଁ । ରୋଗମାନେ ମୁଁ ବର୍ତ୍ତମାନର ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ପରସ୍ଥିତି କଥା କହୁନାହିଁ ଅନେକ ସଂକ୍ରାମକ ଓ ଅଣସଂକ୍ରାମକ ରୋଗ ରହିଛି ଯାହାକି ଜନସାଧାରଣ, ବିଶେଷ କରି ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଜୀବନ ଉପରେ ପ୍ରଭାବ ପକାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ଆମର ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗୋଷ୍ଠୀ ରହିଛି । ଆମର ଅନେକ ଉତ୍ତମ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମଧ୍ୟ ରହିଛି, ସେଗୁଡିକ ଆମର ଅମୂଲ୍ୟ ସମ୍ପଦ । ବିଶେଷ କରି ଗତ କେତେ ମାସ ମଧ୍ୟରେ କୋଭିଡ-19ର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ଏହା ପ୍ରମାଣିତ ହୋଇଛି । ରୋଗ ପ୍ରତିହତ କରିବାଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଭିତ୍ତିଭୂମି ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଅଭୂତପୂର୍ଣ୍ଣ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ବିଶାଳତା ଏବଂ ବିବିଧତା ସବୁବେଳେ ବିଶ୍ୱବାସୀଙ୍କୁ ଅନୁସନ୍ଧିତ୍ସୁ କରିଛି । ଆମ ଦେଶର ଜନସଂଖ୍ୟା ଯୁକ୍ତରାଷ୍ଟ୍ର ଆମେରିକା ଜନସଂଖ୍ୟାର ପ୍ରାୟ 4 ଗୁଣ । ଆମର ଅଧିକାଂଶ ରାଜ୍ୟର ଜନସଂଖ୍ୟା କେତେକ ୟୁରୋପୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସମକକ୍ଷ । ମାତ୍ର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ସାମୂହିକ ଉଦ୍ୟମ ଯୋଗୁ କୋଭିଡ-19 ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟା କମ ରଖିବାରେ ଦେଶ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛି । ଆଜି ଆମେ ଦୈନିକ ସଂକ୍ରମଣ ହ୍ରାସ ଦେଖିବାକୁ ପାଉଛୁ । ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବାଧିକ ଶତକଡା ୮୮ ପ୍ରତିଶତ ସୁସ୍ଥତା ହାର ରହିଛି । ଯେତେବେଳେ ମୋଟ ସଂକ୍ରମିତ ସଂଖ୍ୟା ମାତ୍ର କେତେ ଶହ ଥିଲା ସେତେବେଳେ ଆମ ଦେଶ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶ ତୁଳନାରେ ଖୁବ ଶୀଘ୍ର ଲକଡାଉନ କଟକଣା ଲାଗୁ କରିଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ଭାରତ ପ୍ରଥମେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମାସ୍କ ବ୍ୟବହାର ନେଇ ସଚେତନ କରାଇଥିଲା । ଭାରତ ରୋଗୀ ଚିହ୍ନଟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିଥିଲା । ଆରମ୍ଭରୁ ରାପିଡ ଆଣ୍ଟିଜେନ ପରୀକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଭାରତ ମଧ୍ୟ ସିଆରଆଇଏସପିଆର ଗୁଣସୂତ୍ର ସଂପାଦନା ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ମଧ୍ୟ ଉଦ୍ଭାବନ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ ଟୀକା ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ରହିଛି । ଆମ ଦେଶର ୩୦ରୁ ଉର୍ଦ୍ଧ୍ବ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟୀକା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ସେଥିରୁ 3ଟିରେ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିଛି । ତେବେ ଆମେ ଏତିକିରେ ବସି ଯାଇ ନାହୁଁ । ଭାରତ ଏକ ନିର୍ଭର ଯୋଗ୍ୟ ଟୀକାର ବିତରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଦ୍ଧତିଗତ ବିକାଶ କରୁଛି । ଆମର ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଟୀକାକରଣ ନିମନ୍ତେ ଡିଜିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଇଡିର ଉପଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଆମେ କରିବୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୋଭିଡ ଛାଡି ଭାରତର ଗୁଣାତ୍ମକ ଔଷଧ ପତ୍ର ଓ ଟୀକା କମ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାର କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ବିଶ୍ୱରେ ବ୍ୟବହୃତ ଶତକଡା 60 ଭାଗ ଔଷଧ ଭାରତରେ ହିଁ ତିଆରି ହୋଇଥାଏ । ଆମେ ଆମର ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଶ ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୋଟା ଭାଇରସ ଟୀକାକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛୁ । ମଜଭୁତ ଅଂଶୀଦାରିତା ଯୋଗୁ କିପରି ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀ ସଫଳତା ମିଳେ ଏହା ତାହାର ଏକ ଉଦାହରଣ । ଗେଟ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନର ମଧ୍ୟ ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଦ୍ୟମରେ ଏକ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଭାରତର ଅଭିଜ୍ଞତା ଓ ଗବେଷଣା ଜ୍ଞାନ ଯୋଗୁ ଆମେ ବୈଶ୍ୱିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବନାହିଁ । ଏସବୁ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ମାନେ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରନ୍ତୁ ଏହା ଆମେ କାମନା କରୁଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପରି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇପାରିବେ ତାହା ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କରୁଛୁ । ଏହା ରୋଗର ପ୍ରଭାବ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ବିଶେଷ କରି ଗ୍ରାମାଂଚଳ ଗୁଡିକରେ ଆମେ ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମେଡିକାଲ କଲେଜ ସ୍ଥାପନ କରୁଛୁ । ଏଥିରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ମିଳିବ । ଏହାଛଡା ଆମର ଗ୍ରାମାଂଚଳରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବା ଉନ୍ନତ ହେବ । ଆମେ ବିଶ୍ୱର ବୃହତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟବୀମା ଯୋଜନା ଲାଗୁ କରିଛୁ ଓ ଏହା ଯେପରି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ ସେଥିପ୍ରତି ଯତ୍ନବାନ ଅଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଶକ୍ତିକରଣ ଓ ସାମଗ୍ରୀକ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଆମର ସମ୍ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମ କଣ ରହିପାରିବ ନାହିଁ ? ଗେଟ୍ସ ଫାଉଣ୍ଡେସନ ଓ ଅନ୍ୟ କେତେକ ସଂଗଠନ ଏ ଦିଗରେ ବିସ୍ମୟକର କାର୍ଯ୍ୟମାନ କରୁଛନ୍ତି । ତିନି ଦିନ ବ୍ୟାପୀ ଏହି ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଫଳପ୍ରଦ ହେଉ ଏହା ମୁଁ କାମନା କରୁଛି । ଏହି ବିରାଟ ଆହ୍ୱାନମୂଳକ ମଞ୍ଚରୁ ଅନେକ ଚମକପ୍ରଦ ଓ ଉତ୍ସାହଜନକ ଫଳାଫଳ ମିଳୁ ତାହା ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି । ବିକାଶ ପାଇଁ ଏହି ଉଦ୍ୟମ ମାନବଧର୍ମୀ ହେଉ, ଆମର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀର ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଏହି ସମ୍ମିଳନୀ ଏକ ସୁଯୋଗ ଦେଉ, ପୁନର୍ବାର ମୁଁ ଆୟୋଜକ ମାନଙ୍କୁ ମତେ ନିମନ୍ତ୍ରଣ ଦେଇଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ
ଆପଣଙ୍କୁ ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM's keynote address at Grand Challenges Annual Meeting 2020
19 OCT 2020 9:51PM by PIB Delhi
Namaste!
Melinda and Bill Gates, Union Minister in my Cabinet, Dr Harsh Vardhan, Delegates from across the world, Scientists, Innovators, Researchers, Students, Friends, I am happy to be with all of you, for this sixteenth Grand Challenges Annual Meeting.
This meeting was to be held physically in India. But, in changed circumstances it is being held virtually. Such is the power of technology that a global pandemic did not keep us apart. This programme has continued as per schedule. This shows the commitment of the grand challenges community. It shows a commitment to adapt and innovate.
Friends,
The future will be shaped by societies that invest in science and innovation. But, this cannot be done in a short-sighted manner. One has to invest in science and innovation well in advance. That is when we can reap benefits at the right time. Similarly, the journey to these innovations must be shaped by collaboration and public participation. Science will never prosper in silos. The Grand Challenges Programme has understood this ethos well. The scale of this programme is commendable .
In 15 years, you have engaged with several nations globally. The nature of issues addressed is diverse. You have combined bright global talent to address problems such as: Antimicrobial Resistance, Maternal and Child Health, Agriculture, Nutrition, WaSH - water, sanitation and hygiene. And many others are welcome initiatives.
Friends,
It has taken a global pandemic to make us realise yet again the importance of teamwork. Afterall, diseases do not have geographic boundaries. Diseases do not discriminate on the grounds of faith, race, gender or colour. And, by diseases I am not only talking about the current pandemic situation. There are several communicable and non-communicable diseases that are impacting people, specially, bright youngsters.
Friends,
In India, we have a strong and vibrant scientific community. We also have very good scientific institutions. They have been India’s greatest assets, specially during the last several months, while fighting COVID-19. From containment to capacity building, they have achieved wonders.
Friends,
India’s size, scale and diversity has always made the global community curious. Our nation is almost four times the size of the USA's population. Many of our states are as populated as European nations. Yet, thanks to a people powered and people driven approach, India kept its COVID-19 death rate very low. Today, we are seeing a decline in the number of cases per day and the growth rate of cases. India has one of the highest recovery rates of 88 percent. This happened because: India was one of the first countries to adopt a flexible lockdown when the total cases were just a few hundred. India was one of the first to encourage the usage of masks. India actively began to work on effective contact-tracing. India was one of the earliest to deploy the rapid antigen tests. India has also innovated CRISPR gene editing technology.
Friends,
India is now at the forefront of vaccine development for COVID. More than 30 indigenous vaccines are being developed in our country, Three of them are in an advanced stage. We are not stopping here. India is already working on putting a well-established Vaccine delivery system in place. This digitised network along with digital health ID will be used to ensure immunisation of our citizens.
Friends,
Beyond Covid too, India is known for its proven capacity to produce quality medicines and vaccines at low cost. More than 60 percent of the Vaccines for Global Immunisation are being manufactured in India. We included Indigenous Rotavirus Vaccine in our Indradhanush Immunisation programme. This is a successful example of a strong partnership/ for long lasting results. The Gates Foundation has also been a part of this particular effort. With India’s experience and research talent, we will be at the centre of global healthcare efforts. We want to help other nations enhance their capacities in these sectors.
Friends,
In the last 6 years we have made many interventions which are contributing to a better healthcare system. Take a subject such as sanitation. Improved cleanliness. More toilet coverage. Who does this help the most? It helps the poor and under-privileged. It leads to a reduction in diseases. It also helps women the most.
Friends,
Now, we are ensuring that each household gets piped drinking water. This will further ensure disease reduction. We are setting up more medical colleges, especially in rural areas. This ensures more opportunities for the youth. It brings better healthcare to our villages. We are running the world’s largest health insurance scheme and ensuring access to everyone.
Friends,
May we keep using our collaborative spirit for individual empowerment and collective well-being. The Gates Foundation, and several other organisations are doing wonderful work. I wish you all fruitful and productive deliberations over the next 3 days. I hope to see many exciting and encouraging new solutions coming out from this Grand Challenges platform. May these efforts further a human centric approach to development. May they also give our youth the opportunities to be thought leaders for a brighter future. Once again, I thank the organisers for inviting me.
Thank you.
Thank you very much.