স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
ছানডে সংবাদ-৬ ত সকলোলৈকে শাৰদ নৱৰাত্ৰিৰ শুভকামনা জনালে ডঃ হৰ্ষ বৰ্দ্ধনে
‘এই উৎসৱৰ বতৰত উদযাপনৰ পৰিৱৰ্তে দান কৰাত গুৰুত্ব দিয়া উচিত’
‘অনাম উৎসৱৰ সময়ত কৰা অত্যধিক অৱহেলাৰ পৰিণাম ভুগিছে এতিয়া কেৰালাই ’
‘চীনৰ উহানত বিশ্বৰ প্ৰথমটো কভিড-১৯ত আক্ৰান্তৰ ঘটনা ধৰা পৰিছিল’
‘ভাৰতত নভেল কৰ’না ভাইৰাছৰ কোনো পৰিৱৰ্তন চিনাক্ত কৰা হোৱা নাই’
‘বাতৰি কাকতবোৰ সম্পূৰ্ণৰূপে সুৰক্ষিত আৰু নভেল কৰ’না ভাইৰাছ সংক্ৰমণৰ উৎস নহয়’
‘কভিড-১৯ৰ সৈতে সম্পৰ্কিত মৃত্যুৰ প্ৰতিবেদনৰ সঠিক পদ্ধতিবোৰ ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে ভাগ বাটোৱাৰা কৰা হৈছে’
‘দেশত মেডিকেল অক্সিজেনৰ কোনোধৰণৰ অভাৱ হোৱা নাই’
‘স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ে কভিড পেকেজৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ অধীনত ৩৩ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ ১৩৫২ কোটি টকা মোকলাই দিছে’
‘এই মুহূৰ্তত ভাৰতত ইনট্ৰানেজেল কভিড-১৯ ভেকছিনৰ কোনোধৰণৰ চিকিৎসকীয় পৰীক্ষণ চলি থকা নাই’
‘মহিলা বিজ্ঞানীসকলক উৎসাহিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ নতুন এছটিআইপি ২০২০ নীতি’
18 OCT 2020 2:15PM by PIB Guwahati
ষষ্ঠ ছানডে সংবাদ অনুষ্ঠানত দেওবাৰে তেওঁৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া ব্যবহাৰকাৰীসকলে কৰা বহু প্রশ্নৰ উত্তৰ দিয়ে কেন্দ্রীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্রী ডঃ হর্ষবর্ধনে। নবৰাত্রি উৎসৱৰ বাবে আন্তৰিক শুভকামনা জনাই ডঃ হর্ষবর্ধনে ছ’চিয়েল মিডিয়াত তেওঁৰ অনুগামীসকলক প্রধানমন্ত্রীৰ জন আন্দোলনৰ আহ্বানক সন্মান জনাবলৈ আৰু উৎসৱৰ সময়ত কভিড অনুকুল আচৰণ মানি চলিবলৈ অনুৰোধ জনায়। তেওঁ পুনৰবাৰ প্রত্যেককে অনুৰোধ জনাই কয়, পৰম্পৰাগত পদ্ধতি মানি ঘৰতে প্রিয়জনৰ সৈতে উৎসৱ উদযাপন কৰক। উৎসৱৰ এই বতৰত আনন্দ উপভোগ কৰাতকৈ দান দিয়াৰ মানসিকতাক প্রাধান্য দিব লাগিব বুলি মন্তব্য কৰি ডঃ হর্ষবর্ধনে কয়, বিশ্বজুৰি কৰ’নাৰ বিৰুদ্ধে আমাৰ বাবে যুঁজ দি থকা লাখ লাখ কৰ’না যোদ্ধাৰ ওপৰত কভিড-১৯ৰ যি প্ৰভাৱ পৰিছে তাৰ বাবে এইবাৰ মোৰ নিজৰো উৎসৱ উদযাপনৰ উৎসাহ লোপ পাব।
ডঃ হর্ষবর্ধনে সম্প্রতি কেৰালাত কভিড-১৯ ত আক্রান্তৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পোৱা সন্দৰ্ভত তেওঁৰ দৃষ্টিভংগী প্রকাশ কৰি কয়, যোৱা ৩০ জানুৱাৰীৰ পৰা ১৩মেৰ ভিতৰত ৰাজ্যখনত কভিডত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা আছিল মাত্ৰ ৪৯৯জন আৰু মৃত্যু হৈছিল ২জন লোকৰ। তেওঁ দুখ প্ৰকাশ কৰি কয়, এই ৰাজ্যখনত শেহতীয়াভাৱে অনাম উৎসৱৰ সময়ত দেখুওৱা চৰম অৱহেলাৰ পৰিণাম এতিয়া ভোগ কৰিব লগা হৈছে। এই সন্দৰ্ভত তেওঁ কয়, কেৰালাৰ এই সাম্প্রতিক ঘটনাই উৎসৱৰ বতৰত উপযুক্ত পৰিকল্পনাৰ ক্ষেত্ৰত অৱহেলা কৰা সকলো ৰাজ্য চৰকাৰক এক উপযুক্ত শিক্ষা দিছে।
নভেল কৰ’না ভাইৰাছ চীনৰ লগতে বিশ্বৰ একাধিক দেশত একে সময়তে বিয়পি পৰা বুলি চীনে যি দাবী কৰিছে ডঃ হর্ষবর্ধনে সেই সন্দৰ্ভত তেওঁৰ প্ৰতিক্ৰিয়া প্রকাশ কৰি কয়, বিশ্বৰ আন দেশত এই ভাইৰাছৰ উৎপত্তি হোৱাৰ কোনো তথ্য নাই। তেওঁ আৰু কয়, চীনৰ উহান কৰনা ভাইৰাছৰ প্রথম সংক্রমণৰ ঘটনাৰ বাবে সমগ্ৰ বিশ্বজুৰি পৰিচিত হৈ ৰ’ব।
বজাৰত চীনত নিৰ্মিত অক্সিমিটাৰৰ পয়োভৰ সম্পর্কে আন এক প্রশ্নৰ উত্তৰত ডঃ হর্ষবর্ধনে কয়, বজাৰৰ পৰা বা অনলাইনত পালছ্ অক্সিমিটাৰ কিনাৰ সময়ত গ্রাহকে চাব লাগিব যে ই আইএছঅ’ নাইবা আইইচি হলমাৰ্কযুক্ত হয় নে নাই।
তেওঁ আৰু কয় যে বৰ্তমান পর্যন্ত কৰনা ভাইৰাছৰ গঠনগত কোনো পৰিবর্তন ভাৰতত দেখা পোৱা নাই।
যোৱা খণ্ডৰ ছানডে সংবাদৰ এক প্রশ্নৰ আঁত ধৰি ডঃ হর্ষবর্ধনৰ পৰা ৰাজ্যসমূহক দিয়া দ্বিতীয় পর্যায়ৰ কভিড-১৯ অনুদান সম্পৰ্কে জানিব বিচৰা হয়। ইয়াৰ উত্তৰত তেওঁ কয় যে ইতিমধ্যে ৩৩খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক কভিড-১৯ পেকেজৰ ধন মুকলি কৰি দিছে। দ্বিতীয় পেকেজত মুকলি কৰা মুঠ ধন হৈছে ১৩৫২ কোটি টকা। দ্বিতীয় পৰ্যায়ত ৩টা কিস্তিত আগষ্ট, ছেপ্টেম্বৰ আৰু অক্টোবৰ মাহত এই অনুদান মুকলি কৰি দিয়া হৈছে।
ডঃ হর্ষবর্ধনে সন্তোষ প্রকাশ কৰি কয়, মহামাৰীৰ সময়ত অনলাইন শিক্ষণ পদ্ধতিৰ ক্ষেত্রতো তেওঁৰ মন্ত্রালয়ে বহু পিছ পৰি নাই। মেডিকেল কলেজ আৰু চিকিৎসা প্রতিষ্ঠানসমূহত এমবিবিএছৰ ছাত্র-ছাত্রীসকলৰ বাবে অনলাইন ক্লাছ আয়োজন কৰা হৈছে।
ডঃ হর্ষবর্ধনে আৰু এক প্রশ্নৰ উত্তৰত কয়, বাতৰি কাকতৰ পৰা কৰ’না ভাইৰাছ সংক্রমণৰ বৰ্তমান পর্যন্ত বৈজ্ঞানিক কোনো প্রমাণ নাই। এই সম্পর্কে তেওঁ কয়, মহামাৰীৰ সময়তো নিয়মিত সংবাদপত্র পঢ়াটো ভাইৰাছ সংক্রমণৰ পৰা সম্পূর্ণ নিৰাপদ।
দেশত কভিডজনিত কাৰণত হোৱা মৃত্যুৰ সংখ্যাৰ খেলিমেলি সম্পৰ্কত মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, ইতিমধ্যে বিষয়টোক লৈ সকলো ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ সৈতে আলোচনা কৰা হৈছে। আনকি কভিড-১৯ত মৃত্যু সম্পৰ্কীয় তথ্য আৰু মৃত্যু সম্পৰ্কীয় প্ৰমাণ পত্ৰ জাৰি কৰাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰয়োজনীয় উদ্যোগ লবলৈ ৰাজ্যসমূহক কোৱা হৈছে যাতে ৰাষ্ট্ৰীয় স্তৰত কভিডজনিত মৃত্যুৰ সংখ্যাত স্বচ্ছতা বজাই ৰাখিব পৰা যায়।
স্বাস্থ্য মন্ত্রীয়ে আশ্বস্ত কৰি কয়, বর্তমানে দেশত মেডিকেল অক্সিজেনৰ কোনোধৰণৰ ঘাটি হোৱা নাই। দেশত দৈনিক ভিত্তিত প্ৰায় ৬হাজাৰ ৪০০মেট্ৰিক টন অক্সিজেন উত্পাদন হৈছে। মহামাৰীজনিত কাৰণত দেশত অক্সিজেনৰ চাহিদা বৃদ্ধি পালে চৰকাৰে উত্পাদন বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰস্তুত থকা বুলিও তেওঁ জনায। কেন্দ্রীয় গৃহ মন্ত্ৰালয়ে মেডিকেল অক্সিজেনৰ চাহিদাৰ ওপৰত নজৰ ৰখাৰ বাবে যি ক্ষমতাপ্রাপ্ত গোষ্ঠী গঠন কৰিছে, সেইসমূহে অক্সিজেনৰ চাহিদা আৰু যোগানৰ ওপৰত ধাৰাবাহিকভাৱে নজৰ ৰাখি আছে। ইতিমধ্যে ১ লাখ ২ হাজাৰতকৈও অধিক মেডিকেল অক্সিজেন চিলিণ্ডাৰ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ সৰবৰাহ কৰা হৈছে। নেচনেল ফাৰ্মাচিউটিকেল প্ৰাইচিং অথৰিটীয়ে তৰল মেডিকেল অক্সিজেনৰ দাম স্থিৰ কৰি দিছে। আনকি কভিডৰ চিকিত্সাৰ বাবে অক্সিজেনৰ ন্যায়সংগত ব্যৱহাৰ সম্পৰ্কেও নীতি-নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিছে।
ডাঃ হর্ষবর্ধন কয়, বর্তমান দেশত কোনো ইন্ট্রানেজেল কভিড টীকাৰ পৰীক্ষা-নীৰিক্ষা কৰা হোৱা নাই। চিৰাম ইণ্ডিয়া আৰু ভাৰত বায়োটেক-এ সংশ্লিষ্ট কর্তৃপক্ষৰ পৰা অনুমতি পোৱাৰ পাছত এই ধৰণৰ টীকাৰ ক্লিনিকেল ট্রায়েল আৰম্ভ কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
ডাঃ হর্ষবর্ধনে বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তি তথা ভূ-বিজ্ঞান সম্পৰ্কীয় বিভাগৰ দায়িত্বপ্ৰাপ্ত মন্ত্ৰী হিচাপে এক প্ৰশ্নৰ উত্তৰত জনায়, ইতিমধ্যে মুম্বাই আৰু চেন্নাই চহৰৰ বাবে আগন্তুক বাৰিষা কালত সতর্কতা ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা হৈছে। অতি শীঘ্রে কলকাতাৰ বাবে এই ধৰণৰ সতর্কতামূলক ব্যৱস্থা আৰম্ভ কৰা হব বুলিও তেওঁ জনায়।
চিএছআইআৰ-আইআইপি আৰু গেইল– ৰ ফালৰ পৰা ডেৰাডুনত যি বিশেষ এটা ডিজেল উৎপাদন কেন্দ্র আৰম্ভ কৰা হৈছে, সেই সম্পর্কে ডঃ হর্ষবর্ধনে কয়, এই উৎপাদন কেন্দ্রত ১ হাজাৰ কেজি বর্জ্য প্লাস্টিকৰ পৰা দৈনিক ভাৰতত ষ্টেজ-৬ গুণমান বিশিষ্ট ৮০০ লিটাৰ ডিজেল উৎপাদন কৰা সম্ভৱ।
বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তিবিদ্যা বিভাগে যোৱা ছয় বছৰত, বিশেষভাৱে মহিলা বিজ্ঞানীসকলৰ বাবে একাধিক কর্মসূচী আৰম্ভ কৰিছে বুলি জনাই ডঃ হর্ষবর্ধনে কয়, এই কর্মসূচীসমূহৰ ফলত বিজ্ঞানভিত্তিক প্ৰতিস্থানসমূহত নিম্ন পৰ্যায়ত লিংগ সমতাৰ অগ্ৰগতি হৈছে। আনকি, বিদ্যালয়সমূহত বিজ্ঞান শিক্ষাত মহিলাসকলৰ অংশগ্রহণৰ হাৰ বৃদ্ধি হৈছে। একেদৰে, চৰকাৰী গবেষণাগাৰসমূহতো মহিলাসকলৰ আধিক্য ক্রমবর্ধমান।
বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তিৰ ক্ষেত্রত মহিলাসকলৰ সক্রিয় অংশগ্রহণ আৰু বৃদ্ধি কৰাত বিজ্ঞান আৰু প্রযুক্তি বিভাগে ধাৰাবাহিক প্রয়াস চলাই যোৱা বুলি ডাঃ হর্ষবর্ধনে পুনৰবাৰ ব্যক্ত কৰে।
ছানডে সংবাদৰ ষষ্ঠ খণ্ড চাবলৈ তলৰ লিংকসমূহত ক্লিক কৰক –
টুইটাৰ : https://twitter.com/drharshvardhan/status/1317730112872226817?s=20
ফেচবুক : https://www.facebook.com/watch/?v=1114364852316144
ইউটিউব : https://www.youtube.com/watch?v=OYQw5Q8ISPk
ডিএইচভি এপ : http://app.drharshvardhan.com/download

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan extends best wishes of Sharad Navratri to everyone during Sunday Samvaad-6
“This festive season, charity must take precedence over celebration”
“Kerala paid the price of gross negligence during Onam festivities”
“Wuhan, China remains recognized as the place for the first reported case of COVID-19 worldwide”
“No mutation of the Novel Coronavirus has been detected in India”
“Newspapers are completely safe and are not a source of novel coronavirus transmission”
“Correct modalities of reporting of deaths related to COVID-19 have been shared with States”
“No shortage in Medical Oxygen in the country”
“Health Ministry has released Rs 1352 Cr to 33 States/UTs under Phase II of COVID Package”
“At present, in India, there is no Intranasal COVID-19 vaccine under clinical trial”
“Government's new STIP2020 Policy to encourage women scientists”
18 OCT 2020 2:15PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare answered many inquisitive social media interactors on the sixth episode of Sunday Samvaad. Offering his heartfelt wishes for Navaratri, he exhorted his followers to honour the Prime Minister’s call for Jan Andolan and religiously follow COVID appropriate behaviour becoming its ambassador to others. He reiterated his request to everyone to celebrate at home with their loved ones in the traditional way.This festive season, charity must take precedence over celebration. My own celebrations too shall remain subdued due to the heart rending impact of COVID19 on lakhs of corona warriors across the world battling for us”, the Union Health Minister stated.
Dr. Harsh Vardhan shared his views on the recent spike in COVID-19 cases in Kerala. Noting that between January 30 & May 3, Kerala had reported just 499 cases and 2 deaths due to COVID-19, he regretted that Kerala was paying the price of gross negligence during the recent Onam festivities when State-wise unlocking of services, along with an increase in inter and intrastate travel for trade and tourism, led to the spreading of COVID-19 cases across various districts; “Epicurve of Kerala changed completely due to Onam festivities across the State, the daily new cases nearly doubled.” The Minister said this ought to serve as a good lesson for all the state government which were being negligent in planning for the festival season.
On China’s claim that the novel coronavirus broke out simultaneously in several countries last year, Dr Harsh Vardhan shared that “there is no evidence that can validate the claims on global multiple focal point for the novel coronavirus outbreak”. He stated that Wuhan, China remains recognized as the first report worldwide.
Responding to another question on the market being flooded with oximeters made in China, Dr Harsh Vardhan observed that “consumers should look for FDA/CE approved products with ISO/ IEC specifications while purchasing a pulse oximeter from the market or from the online retailers.” However, he made it clear that a dip in oxygen saturation level is not a COVID-19 symptom, as it may happen due to other underlying medical conditions as well.
Dr Harsh Vardhan assured that as of yet, no mutation of coronavirus has been detected in India, which is either more transmission efficient or more pathogenic.
In a follow-up to a question from the last episode, he was asked on the Phase II of the COVID-19 grants to states. The Minister shared that the Ministry of Health and Family Welfare has already released the Phase II of the COVID Package to 33 States and Union Territories. The total amount released in the second package amounts to a total of INR 1352 Crores. This Phase II grant has been released in tranches during the months of August, September and October 2020.
Dr Harsh Vardhan expressed his satisfaction that his Ministry is not far behind in the shift to online education in midst of the pandemic. Medical colleges and institutions in India are conducting online classes for MBBS students which have been approved by the National Medical Commission. Ministry of Health & Family Welfare had also issued Standard Operating Procedures on professional training for medical post-graduate students in the context of COVID-19.
He rekindled the joy of having morning tea in a respondent by reassuring him that there is no scientific evidence that proves that novel coronavirus transmission can happen via newspapers. He shared that reading newspapers is completely safe even during the COVID-19 pandemic.
Answering a question on the discrepancy in the number of COVID-19 deaths across India, Dr Harsh Vardhan shared that the Ministry of Health & Family Welfare has taken up the issue of correct certification of COVID-19 deaths with all States and UTs on multiple instances and has also shared a proper modality of reporting of deaths with them to ensure consistency in reporting of COVID-19 related deaths across India.
The Minister assured that there is no shortage in Medical Oxygen; Current oxygen production capacity of India is around 6400 MT/Day; the Government is ready to scale up the production capacity in order to meet any further increase in demand arising due to the Pandemic; The Empowered Group constituted by MHA is monitoring the requirement of medical oxygen across India; The Ministry of Health is also monitoring the availability and supply of Medical Oxygen at the field level through regular VC with State Nodal officers for oxygen as well as with Principal Secretaries or Mission directors; 1,02,400 Medical Oxygen Cylinders have been delivered to States and UTs; The National Pharmaceutical Pricing Authority has fixed the price of Liquid Medical Oxygen; Guidelines on ‘Rational use of Oxygen for management of COVID-19’ have also been issued.
Dr Harsh Vardhan remarked that although there are no intranasal COVID-19 vaccines under trial in India at the moment, Serum India and Bharat Biotech are expected to pursue clinical trials of such vaccines in India in the coming months on receipt of regulatory approval. He clarified that the Phase III Clinical Trial is generally with thousands of participants, sometimes even close to 30,000 to 40,000 participants. It is possible that from a specific city or hospital, couple of hundred participants are selected at a given time, but in general, the overall Phase III participant pool is much larger.
Sharing details on the Special Drive for ADVERSE Drug Reaction (ADR) reporting and monitoring of drugs used in COVID-19, Dr Harsh Vardhan clarified that this special drive is not because of an adverse reaction reported with an existing drug, but is part of a proactive COVID-19 preparedness programme.
The Union Minister for Science & Technology, and Earth Science explained that the Integrated Flood Warning Systems developed for Mumbai and Chennai are city-specific prediction systems to cater the needs of coastal cities which will be extended to Kolkata. For states like Assam and Bihar, that have river-based floods, Central Water Commission generates flood warning based on the rainfall forecast provided by IMD.
Sharing an update on the demonstration plant developed by CSIR-IIP and GAIL in Dehradun that he inaugurated in 2019, the Minister apprised the audience that at full capacity utilization, it can produce about 800 litres of BS-VI quality diesel per day from 1000 kg waste plastics.
The Minister said that in the last six years, the Department of Science and Technology through its various schemes especially targeting women scientists, has contributed to improving gender ratio and the improvement is evident today specially at the lower level in scientific establishments. Not only has the percentage of women contributing to science education at the school level increased significantly, but also the percentage of women in government laboratories has also increased.
In order to further improve the situation, the DST is increasingly boosting its interventions for the participation of women in S&T at multiple levels through various new schemes.
To watch the sixth episode of ‘Sunday Samvaad’, please click at the following links:
Twitter: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1317730112872226817?s=20
Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=1114364852316144
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OYQw5Q8ISPk
DHV App: http://app.drharshvardhan.com/download