ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସଣ୍ଡେ ସମ୍ବାଦ-6 ଅବସରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଶରତ ନବରାତ୍ରୀର ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଲେ ଡ. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ
• ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଉତ୍ସବ ବଦଳରେ ଦାନ ପ୍ରତି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯାଉ
• ଓଣମ ପର୍ବ ସମୟରେ ଅବହେଳାର ଫଳ ଭୋଗୁଛି କେରଳ
• ଚୀନର ଉହାନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ହିଁ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ କୋଭିଡ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା
• ଭାରତରେ ନୋଭେଲ କରୋନା ଭୂତାଣୁର କୌଣସି ମ୍ୟୁଟେସନ ବିଷୟରେ ଜଣାପଡ଼ିନାହିଁ
• ସମ୍ବାଦପତ୍ର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଉତ୍ସ ନୁହେଁ
• କରୋନା-19 ସଂକ୍ରାନ୍ତ ମୃତ୍ୟୁ ମାମଲାର ସଠିକ ରିପୋର୍ଟିଂ ପଦ୍ଧତି ବିଷୟରେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକୁ ସୂଚୀତ କରାଯାଇଛି
• ଦେଶରେ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନର କୌଣସି ହ୍ରାସ ହୋଇନାହିଁ
• ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କୋଭିଡ ପ୍ୟାକେଜ ସ୍ୱରୂପ 33ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ 1352 କୋଟି ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି
• ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ କୌଣସି ଅନ୍ତରନାସା ଟୀକାର କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷା ହେଉ ନାହିଁ
• ସରକାରଙ୍କ ନୂଆ ଏସଟିଆଇପି 2020 ନୀତି ମହିଳା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ
18 OCT 2020 2:15PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡା. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଆଜି ସଣ୍ଡେ ସମ୍ବାଦର ଛଷ୍ଠ ଅଧ୍ୟାୟରେ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆର ଅନେକ ଜିଜ୍ଞାସୁ ଆଲୋଚକମାନଙ୍କ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନବରାତ୍ରୀ ପାଇଁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ସୋସିଆଲ ମିଡିରେ ନିଜର ପ୍ରଶଂସକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ଆହ୍ୱାନକୁ ସମ୍ମାନ କରିବା ଏବଂ କୋଭିଡ ଉପଯୁକ୍ତ ବ୍ୟବହାର ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ପାଳନ କରିବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତେ ନିଜ ନିଜ ଘରେ ପ୍ରିୟଜନମାନଙ୍କ ସହିତ ପାରମ୍ପରିକ ପଦ୍ଧତିରେ ପାର୍ବଣକୁ ଉପଭୋଗ କରନ୍ତୁ । ଡା. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପାର୍ବଣ ଋତୁରେ ଉତ୍ସବ ପରିବର୍ତ୍ତେ ଦାନକୁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରାଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଅଧିକ ଜନଗହଳିପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନକୁ ଯିବା ବଦଳରେ ନିଜ ପ୍ରିୟଜନମାନଙ୍କ ସହିତ ଘରେ ହିଁ ପାର୍ବଣ ପାଳନ କରନ୍ତୁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧା ଡାକ୍ତର ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ କରୋନା ଯୋଦ୍ଧାଙ୍କ ଉପରେ ଯେଉଁ ପ୍ରଭାବ ପଡ଼ୁଛି ତାହାକୁ ଦେଖି ପର୍ବ ପାଳନ କରିବା ଲାଗି ମୋର ଉତ୍ସାହ ହ୍ରାସ ପାଇଛି ।
ଡା. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ନିକଟରେ କେରଳରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସମ୍ପର୍କରେ ନିଜର ବିଚାର ରଖିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ 30 ଜାନୁଆରୀରୁ 3 ମଇ ମଧ୍ୟରେ କେରଳରେ ମାତ୍ର 499 କରୋନା ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଦୁଇ ଜଣ ଲୋକଙ୍କର ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ନିକଟରେ ଓଣମ ପର୍ବ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ଯେପରି ଭାବେ ଅବହେଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କଲେ ତା’ର ଫଳ କେରଳକୁ ଭୋଗିବାକୁ ପଡ଼ିଲା । ବ୍ୟବସାୟ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ପାଇଁ ରାଜ୍ୟରେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଫଳରେ ଅନେକ ଜିଲ୍ଲା କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ କବଳକୁ ଚାଲିଆସିଲା । ସେ କହିଥିଲେ ରାଜ୍ୟରେ ଓଣମ ପର୍ବ ସମୟରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଗ୍ରାଫ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ବଦଳିଗଲା ଏବଂ ଦୈନିକ ନୂଆ ମାମଲା ଦୁଇ ଗୁଣା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲା । ସବୁ ସରକାର ଏଥିରୁ ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିବା ଉଚିତ ଯେଉଁମାନେ ପାର୍ବଣ ଋତୁ ପାଇଁ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଅବହେଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ।
ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଦେଶରେ କରୋନା ସଂକ୍ରମଣ ଏକ ସମୟରେ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ଚୀନ ପକ୍ଷରୁ କରାଯାଇଥିବା ଦାବି ସମ୍ପର୍କରେ ଡା. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ରଖି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାର କୌଣସି ପ୍ରମାଣ ନାହିଁ ଯାହା ଚୀନର ଦାବିକୁ ସତ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ କରିପାରିବ । ଚୀନର ଉହାନ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ହିଁ ସର୍ବପ୍ରଥମ କରୋନା ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇଥିଲା ।
ବଜାରରେ ଚୀନ ନିର୍ମିତ ଅକ୍ସିମିଟର ବ୍ୟାପକ ମାତ୍ରାରେ ଘୂରି ବୁଲୁଥିବା ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତରରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଉପଭୋକ୍ତାମାନେ ବଜାରରୁ କିମ୍ବା ଅନଲାଇନ ରିଟେଲରମାନଙ୍କ ଠାରୁ ପଲ୍ସ ଅକ୍ସିମିଟର କିଣିବା ସମୟରେ ଏଫଡିଏ/ସିଇ ମଞ୍ଜୁରି ଯୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ତଥା ଆଇଏସଓ /ଆଇଇସି ମାନକ ଦେଖିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଅକ୍ସିଜେନ ସ୍ତର ହ୍ରାସ ପାଇବା କୋଭିଡ-19ର କୌଣସି ଲକ୍ଷଣ ନୁହେଁ ଏବଂ ଏହା ଅନ୍ୟ ଚିକିତ୍ସା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା କାରଣରୁ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରେ ।
ଡା. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଭାରତରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁର କୌଣସି ପ୍ରକାରର ମ୍ୟୁଟେସନ ବିଷୟରେ ଜଣାପଡ଼ିନାହିଁ । 33ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶକୁ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ କରୋନା ପ୍ୟାକେଜ ଆକାରରେ 1352 ଟଙ୍କା ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଅନୁଦାନ ରାଶି ଅଗଷ୍ଟ, ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଏବଂ ଅକ୍ଟୋବର 2020ରେ ଜାରି କରାଯାଇସାରିଛି ।
ଅନଲାଇନ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତାଙ୍କ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପଛରେ ପଡ଼ିନଥିବାରୁ ଡା. ହର୍ଷ ବର୍ଦ୍ଧନ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏମବିବିଏସ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଦେଶର ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜ ଓ ସଂସ୍ଥାନଗୁଡ଼ିକରେ ଅନଲାଇନ କ୍ଲାସ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଯାହାକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଆୟୋଗ ମଞ୍ଜୁରି ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହାବ୍ୟତୀତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ କୋଭିଡ-19କୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ପୋଷ୍ଟ ଗ୍ରାଜୁଏଟ ମେଡ଼ିକାଲ ଛାତ୍ରଛାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପେସାଦାର ଟ୍ରେନିଂ ନିମନ୍ତେ ମାନକ ପରିଚାଳନା ପଦ୍ଧତି (ଏସଓପି) ଜାରି କରିଛି । ସେ ଜଣେ ପ୍ରଶ୍ନକର୍ତ୍ତାକୁ ଏହା କହି ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବାଦପତ୍ର ଦ୍ୱାରା କରୋନା ଭୂତାଣୁ ବ୍ୟାପିବାର କୌଣସି ପ୍ରମାଣ ନାହିଁ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ବାଦପତ୍ର କରୋନା ଭୂତାଣୁ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସୁରକ୍ଷିତ ।
ଦେଶରେ କରୋନା ଭୂତାଣୁ ଜନିତ ମୃତ୍ୟୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ବିସଙ୍ଗତି ସହ ଜଡ଼ିତ ଏକ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତରରେ ଡା. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ରୋଗରୁ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁର ସଠିକ ପ୍ରମାଣିକତା ପ୍ରସଙ୍ଗ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଆଗରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପକ୍ଷରୁ ଉପସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ କରୋନା ଯୋଗୁ ହେଉଥିବା ମୃତ୍ୟୁର ରିପୋର୍ଟିଂ କରିବା ସମୟରେ ସଠିକ ପଦ୍ଧତି ଆପଣାଇବା ନିମନ୍ତେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି ।
ଦେଶରେ ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନର ଅଭାବ ନଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ । ବର୍ତ୍ତମାନ ଭାରତରେ ଦୈନିକ 6400 ମେଟ୍ରିକ ଟନ ଅକ୍ସିଜେନ ଉତ୍ପାଦନ ହେଉଛି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଅକ୍ସିଜେନର ଚାହିଦା ବଢ଼ିଲେ ସରକାର ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ବଢ଼ାଇବା ଲାଗି ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଳେ । ବର୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶଗକୁ 1,02,400 ମେଡ଼ିକାଲ ଅକ୍ସିଜେନ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇସାରିଛି । ଏଥିସହିତ କୋଭିଡ-19 ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଅକ୍ସିଜେନର ଯୁକ୍ତିସଂଗତ ବ୍ୟବହାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ଦିଶାନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ଡା. ହର୍ଷବର୍ଦ୍ଧନ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ବର୍ତ୍ତମାନ କୋଭିଡ-19 ଅନ୍ତରନାସା ଟୀକା ପରୀକ୍ଷଣ ଚାଲୁନାହିଁ ଏବଂ ନିୟାମକ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିବା ପରେ ଆସନ୍ତା ମାସଗୁଡ଼ିକରେ ଦେଶରେ ସିରମ ଇଣ୍ଡିଆ ଏବଂ ଭାରତ ବାୟୋଟେକ ଏପରି ଟୀକାର କ୍ଲିନିକାଲ ପରୀକ୍ଷଣ କରିପାରିବେ । ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କ୍ଲିନିକାଲ ଟ୍ରାଏଲରେ ହଜାର ହଜାର ଲୋକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 30 ହଜାରରୁ 40 ହଜାର ହୋଇପାରେ ।
ଏହାଛଡ଼ା ସେ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଭାଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ପଚରାଯାଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନର ଉତ୍ତର ଦେଇଥିଲେ ।
‘ସଣ୍ଡେ ସମ୍ବାଦର’ ଷଷ୍ଠ ଅଧ୍ୟାୟ ଦେଖିବା ଲାଗି ଦୟାକରି ନିମ୍ନୋକ୍ତ ଲିଙ୍କରେ କ୍ଲିକ କରନ୍ତୁ :
ଟ୍ଵିଟର: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1317730112872226817171717/s=20
ଫେସବୁକ: https://www.facebook.com/watch/?v=1114364852316144
ୟୁଟୁବ : https://www.youtube.com/watch?v=OYQw5Q8ISPk
ଡିଏଚଭି ଆପ : http://app.drharshvardhan.com/download

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan extends best wishes of Sharad Navratri to everyone during Sunday Samvaad-6
“This festive season, charity must take precedence over celebration”
“Kerala paid the price of gross negligence during Onam festivities”
“Wuhan, China remains recognized as the place for the first reported case of COVID-19 worldwide”
“No mutation of the Novel Coronavirus has been detected in India”
“Newspapers are completely safe and are not a source of novel coronavirus transmission”
“Correct modalities of reporting of deaths related to COVID-19 have been shared with States”
“No shortage in Medical Oxygen in the country”
“Health Ministry has released Rs 1352 Cr to 33 States/UTs under Phase II of COVID Package”
“At present, in India, there is no Intranasal COVID-19 vaccine under clinical trial”
“Government's new STIP2020 Policy to encourage women scientists”
18 OCT 2020 2:15PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare answered many inquisitive social media interactors on the sixth episode of Sunday Samvaad. Offering his heartfelt wishes for Navaratri, he exhorted his followers to honour the Prime Minister’s call for Jan Andolan and religiously follow COVID appropriate behaviour becoming its ambassador to others. He reiterated his request to everyone to celebrate at home with their loved ones in the traditional way.This festive season, charity must take precedence over celebration. My own celebrations too shall remain subdued due to the heart rending impact of COVID19 on lakhs of corona warriors across the world battling for us”, the Union Health Minister stated.
Dr. Harsh Vardhan shared his views on the recent spike in COVID-19 cases in Kerala. Noting that between January 30 & May 3, Kerala had reported just 499 cases and 2 deaths due to COVID-19, he regretted that Kerala was paying the price of gross negligence during the recent Onam festivities when State-wise unlocking of services, along with an increase in inter and intrastate travel for trade and tourism, led to the spreading of COVID-19 cases across various districts; “Epicurve of Kerala changed completely due to Onam festivities across the State, the daily new cases nearly doubled.” The Minister said this ought to serve as a good lesson for all the state government which were being negligent in planning for the festival season.
On China’s claim that the novel coronavirus broke out simultaneously in several countries last year, Dr Harsh Vardhan shared that “there is no evidence that can validate the claims on global multiple focal point for the novel coronavirus outbreak”. He stated that Wuhan, China remains recognized as the first report worldwide.
Responding to another question on the market being flooded with oximeters made in China, Dr Harsh Vardhan observed that “consumers should look for FDA/CE approved products with ISO/ IEC specifications while purchasing a pulse oximeter from the market or from the online retailers.” However, he made it clear that a dip in oxygen saturation level is not a COVID-19 symptom, as it may happen due to other underlying medical conditions as well.
Dr Harsh Vardhan assured that as of yet, no mutation of coronavirus has been detected in India, which is either more transmission efficient or more pathogenic.
In a follow-up to a question from the last episode, he was asked on the Phase II of the COVID-19 grants to states. The Minister shared that the Ministry of Health and Family Welfare has already released the Phase II of the COVID Package to 33 States and Union Territories. The total amount released in the second package amounts to a total of INR 1352 Crores. This Phase II grant has been released in tranches during the months of August, September and October 2020.
Dr Harsh Vardhan expressed his satisfaction that his Ministry is not far behind in the shift to online education in midst of the pandemic. Medical colleges and institutions in India are conducting online classes for MBBS students which have been approved by the National Medical Commission. Ministry of Health & Family Welfare had also issued Standard Operating Procedures on professional training for medical post-graduate students in the context of COVID-19.
He rekindled the joy of having morning tea in a respondent by reassuring him that there is no scientific evidence that proves that novel coronavirus transmission can happen via newspapers. He shared that reading newspapers is completely safe even during the COVID-19 pandemic.
Answering a question on the discrepancy in the number of COVID-19 deaths across India, Dr Harsh Vardhan shared that the Ministry of Health & Family Welfare has taken up the issue of correct certification of COVID-19 deaths with all States and UTs on multiple instances and has also shared a proper modality of reporting of deaths with them to ensure consistency in reporting of COVID-19 related deaths across India.
The Minister assured that there is no shortage in Medical Oxygen; Current oxygen production capacity of India is around 6400 MT/Day; the Government is ready to scale up the production capacity in order to meet any further increase in demand arising due to the Pandemic; The Empowered Group constituted by MHA is monitoring the requirement of medical oxygen across India; The Ministry of Health is also monitoring the availability and supply of Medical Oxygen at the field level through regular VC with State Nodal officers for oxygen as well as with Principal Secretaries or Mission directors; 1,02,400 Medical Oxygen Cylinders have been delivered to States and UTs; The National Pharmaceutical Pricing Authority has fixed the price of Liquid Medical Oxygen; Guidelines on ‘Rational use of Oxygen for management of COVID-19’ have also been issued.
Dr Harsh Vardhan remarked that although there are no intranasal COVID-19 vaccines under trial in India at the moment, Serum India and Bharat Biotech are expected to pursue clinical trials of such vaccines in India in the coming months on receipt of regulatory approval. He clarified that the Phase III Clinical Trial is generally with thousands of participants, sometimes even close to 30,000 to 40,000 participants. It is possible that from a specific city or hospital, couple of hundred participants are selected at a given time, but in general, the overall Phase III participant pool is much larger.
Sharing details on the Special Drive for ADVERSE Drug Reaction (ADR) reporting and monitoring of drugs used in COVID-19, Dr Harsh Vardhan clarified that this special drive is not because of an adverse reaction reported with an existing drug, but is part of a proactive COVID-19 preparedness programme.
The Union Minister for Science & Technology, and Earth Science explained that the Integrated Flood Warning Systems developed for Mumbai and Chennai are city-specific prediction systems to cater the needs of coastal cities which will be extended to Kolkata. For states like Assam and Bihar, that have river-based floods, Central Water Commission generates flood warning based on the rainfall forecast provided by IMD.
Sharing an update on the demonstration plant developed by CSIR-IIP and GAIL in Dehradun that he inaugurated in 2019, the Minister apprised the audience that at full capacity utilization, it can produce about 800 litres of BS-VI quality diesel per day from 1000 kg waste plastics.
The Minister said that in the last six years, the Department of Science and Technology through its various schemes especially targeting women scientists, has contributed to improving gender ratio and the improvement is evident today specially at the lower level in scientific establishments. Not only has the percentage of women contributing to science education at the school level increased significantly, but also the percentage of women in government laboratories has also increased.
In order to further improve the situation, the DST is increasingly boosting its interventions for the participation of women in S&T at multiple levels through various new schemes.
To watch the sixth episode of ‘Sunday Samvaad’, please click at the following links:
Twitter: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1317730112872226817?s=20
Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=1114364852316144
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OYQw5Q8ISPk
DHV App: http://app.drharshvardhan.com/download