হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ হর্শ বর্ধান্না নোংমাজিং নুমিৎকী সম্বাদ-৬ মনুংদা মীপুম খুদিংদা শারদ নবরাত্রিগী য়াইফ পাউজেল পীরক্লি
“মসিগী কুম্হৈগী মতম অসিদা দান তৌবা অসিনা কুম্হৈ পাংথোকপদগী হেন্না লুম্না লৌগদবনি”
“কেরলানা ওনম কুম্হৈদা চেকশিনখিদবগী অৱাবা নংলি”
“ৱুহান, চাইনানা মালেম পুম্বগী ইহান হান্না কোবিদ-১৯ কেস রিপোর্ত লৈবগী খংনদুনা লৈরি”
“ইন্দিয়াদা নোবেল কোরোনাভাইরস মুত্থৎপগী ফিবম লৈত্রি”
“পাউ-চেশিং অসি চপ চানা খুদোংথিনিঙাই ওইদে অমসুং নোবেল কোরোনাভাইরস শন্দোক্নবগী লম্বী নত্তে”
“স্তেতশিংনা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখিবা অসি মরিক চুম্না রিপোর্ত পীরি”
“লৈবাক অসিদা মেদিকেল ওক্সিজেনগী অৱাৎপা লৈতে”
“হেল্থ মিনিস্তরনা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা কোবিদ পেকেজগী ফেজ-২গী মখাদা লুপা করোর ১৩৫২ পীথখ্রে”
“হৌজিক্কী ওইনা ইন্দিয়াদা ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলগী মখাদা ইন্ত্রানাসেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিন লৈত্রি”
“সরকারগী অনৌবা এস.তি.আই.পি.২০২০ পোলিসিনা নুপী সাইন্তিস্তশিংবু পুক্নিং থৌগৎলি”
18 OCT 2020 2:15PM by PIB Imphal
হেল্থ অমসুং ফেমিলী ৱেলফিয়রগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দাঃ হর্শ বর্ধন্না খৌরাংনা ঙাইরিবা সোসিএল মীদিয়া ইন্তরেক্তরশিংদা ৬শুবা সন্দে সম্বাদতা পাউখুম কয়া অমা পীখ্রে। নবরাত্রীগী য়াইফ পাউজেল পীরদুনা মহাক্না মহাক্কী তুংইনবাশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা লাওরিবা জন অন্দোলন অসিবু ইকাই খুম্নগদবনি অমসুং কোবিদ অসিবু ধর্ম্ম ওইবা মওংদা মসিনা মীহুৎ ওইনা অতোপ্পদা উৎকদবনি হায়খি। মহাক্না অমুক হন্না হায়খি মদুদি মীপুম খুদিংনা ময়ুমদা মখোয়গী নুংশিজরবশিংগা মশাগী চৎনবী মওংদা পাংথোক্কদবনি। “মসিগী কুমহৈগী মতম অসিদা দান তৌবা অসিনা কুমহৈ পাংথোকপদগী হেন্না লুম্না লৌগদবনি। ঐহাক্কী ইশাগী হরাওবা পাকথোকপা অসিসু থম্মোয় শেংনা ঐখোয়গীদমক কোবিদ-১৯বু লান্থেংনরিবা মখোয়গীদমক খন্দুনা পাংথোকপা লেপকদবনি” হায়না য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি।
দাঃ হর্শ বর্ধন্না হন্দক্তা কেরলাদা কোবিদ-১৯ কেসনা শোকহনখিবা অদুদা মহাক্কী ওইবা মিয়েং পীখি। মহাক্না মদু পল্লদুনা হায়খি মদুদি জানুৱারী ৩০দগী মে ৩ ফাওবদা কেরলাদা কোবিদ-১৯গী কেস ৪৯৯ অমসুং শিখিবনা ২ খক্তা ওইখি, অদুবু মহাক্না য়াম্না নুঙাইতনা হায়খি মদুদি ওনম ফেস্তিবেল অসিদা চেকশিনবা ৱাৎপদগী অমদি স্তেত অসিদা লৈরম্বা অথিংবা কয়া কোমথোরকপা অসিনা দিস্ত্রীক্ত কয়াদা কোবিদ-১৯ শন্দোক্নবগী মচাক ওইখি; “ওনম ফেস্তিবেল অসিনা কেরলা স্তেত অসি মপুং ফানা অহোংবা পুরকখি, নুমিৎ খুদিংগী লাকপা কেস অসি শরুক অনি থোক্না হেনগৎখি”। মিনিস্তরনা হায় মদুদি স্তেত সরকার খুদিংনা পারা অমা তম্বা য়ারে মদুদি ফেস্তিবেল মনুংদা থওইদবা অমসুং চেকশিন্দবনা অসি তৌরোইদবনি।
চাইনানা ৱাকৎলকপগী মতুং ইন্না নোবেল কোরোনাভাইরস অসি মমাং চহিদা লৈবাক ময়াম অমা মতম অমতদা চপ মান্ননা থোক্লকখিবনি, দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি মদুদি “হায়রিবা অসিগী প্রমান পীনবা হায়বদি নোবেল কোরোনাভাইরস অসি মফম কয়াদা মতম অমতদা পোক্লপনি হায়বগী চপ চাবা লৈতে”. মহাকনা হায়খি মদুদি চাইনা অসিনা ইহান হানবা রিপোর্ত লৈ হায়বা অসি খংনদুনা লৈরবনি।
ৱাহং অমগী পাউখুমদা মার্কেত অসিদা ইশিং-ইচাওগুম মেদ ইন চাইনাগী ওক্সিমিতর অসিদা দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি মদুদি “পোৎ লৈবা মীওইনা পোৎ লৈবা মতমদা এফ.দি.এ.না য়ারবা পোত্থোক লোয়ননা আই.এস.ও./আই.ই.সি. য়াওরবা ওক্সিমিতর মার্কেত্তগী ওইগেরা অমসুং ওনলাইনদগী ওইগেরা হায়বা অসি য়েংগদবনি”।
দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি মদুদি হৌজিক্কি ওইনা ইন্দিয়াদা ক্লিনিকেল ত্রাইয়েলগী মখাদা ইন্ত্রানাসেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিন লৈত্রি।
অরোইবা থৌদোক্কী ৱাহং অমগী পাওখুম পীরদুনা মহাক্না স্তেতশিংদা কোবিদ-১৯গী ফেজ-২গী গ্রান্তগী মতাংদা হায়খি। মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্ত্রীনা কোবিদ পেক্কেজগী ফেজ-২ অসি স্তেত অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরি ৩৩দা হান্ননা থাদোকখ্রে। অনিশুবা পেক্কেজ অসিদা পুন্না লুপা করোর ১৩৫২নি। হৌজিক থাদোরক্লিবা ফেজ-২গী গ্রান্ত অসি ২০২০গী অগস্ত, সেপ্তেম্বর অমসুং ওক্তোবর থাগী মনুং ওইগনি।
দাঃ হর্শ বর্ধন্না ফোংদোকখি মদুদি মিনিস্ত্রী অসিনা লাইচৎ অসিগী মনুংদা ওনলাইন ইজুকেসন্দা য়াম্না মনিংদা লৈত্রি। ইন্দিয়াদা লৈরিবা মেদিকেল কোলেজশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিংনা এম.বি.বি.এস. ছাত্রশিংগীদমক নেস্নেল মোদিকেল কম্মিসন্না অয়াবা পীরবা ওনলাইন ক্লাস পাংথোক্লি। হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্ত্রীনা কোবিদ-১৯গী ফিবম অসি য়েংলগা মেদিকেল পোস্ত-গ্রেজুএত ছাত্রশিংগী প্রোফেসনেল ত্রেনিংগীদমক স্তেন্দার্দ ওপরেতিং প্রোসেদ্যুর পীরি।
মহাক্না অয়ুক্কী চা থকপগী নুঙাইবা অদু অমুক হল্লকপগী হরাওবা ফোংদোক্লদুনা থাজবা থমথি মদুদি নোবেল কোরোনাভাইরস অসি পাউচেশিংদা শন্দোকপগী চপ চাবা প্রমান লৈতে হায়বা অসিনি।
ইন্দিয়া পুম্বদা কোবিদ-১৯না শিবগী মশিং খেন্নরকপা অসিগী পাওখুম পীরদুনা, দাঃ হর্শ বর্ধন্না ফোংদোকখি মদুদি হেলথ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়রগী মিনিস্ত্রীনা স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংদা কোবিদ-১৯না শিখিবশিংগী অচুম্বা সর্তিফিকেত পীনবা খোঙথাং লৌখৎলি অমসুং মখোয়দা মওং চানা রিপোর্ত পীদুনা ইন্দিয়া কোবিদ-১৯না শিখিবা মশিং চপ চাবা খংহনগদবনি।
মিনিস্তরনা থাজবা পীখি মদুদি মেদিকেল ওক্সিজেনগী অৱাৎপা অমত্তা লৈতে; হৌজিক ইন্দিয়াগী ওক্সিজেন পুথোকপগী চাং অসি নোংমদা চাওরাক্না মেত্রীক তোন ৬৪০০নি; সরকার অসিনা লাইচৎ অসিনা মরম ওইদুনা হেন্না চংলক্কদবা মতমদা পীননবা শেম-শাদুনা লৈরি; হেলথ মিনিস্ত্রীনা ওক্সিজেন অসিগী ফিবম য়েংশিনদুনা লৈরি। স্তেত অমসুং য়ু.তি.শিংদা মেদিকেল ওক্সিজেন সিলিন্দর ১,০২,৪০০ য়েন্থোকখ্রে; নেস্নেল ফার্মাস্যুতিকেল প্রাইসিং ওথোরিতিনা লিকুইত মেদিকেল ওক্সিজেনগী মমল লেপখ্রে; ‘রেস্নেল য়ুজ ওফ ওক্সিজেন ফোর মেনেজমেন্ত ওফ কোবিদ-১৯’গী ; চৎন কাংলোন পীখ্রে।
দাঃ হর্শ বর্ধন্না হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯গী ইন্ত্রানাসাল ভেক্সিন অসি ইন্দিয়াগী ওইনা ত্রাইএল ওইনা লৈত্রবসু, সেরম ইন্দিয়া অমসুং ভারত বাইওতেক্তনা লাক্লিবা থা খর অসিদা ভেক্সিন অসি পুথোক্লবা য়ানা লৈরি। মহাক্না শেংদোকখি মদুদি ফেজ-৩গী ক্লিনিকেল ত্রাইয়েল অসি লিশিং কয়ানা শরুক য়াগনি, করিগুবদা ৩০,০০০দগীনা ৪০,০০০ ফাওবা শরুক য়াগনি।
এদভর্স দ্রগ রিএক্সন (এ.দি.আর.)গী অখন্নবা দ্রাইব অমা পল্লদুনা রিপোর্ত পীবা অমসুং মোনিতরিং তৌবদা দাঃ হর্শ বর্ধন্না ময়েক শেংনা হায়খি মদুদি মসি হান্ননা লৈরম্বা দ্রগ অসিগী খেন্নবা রিএক্সন অদু নত্তে মসি কোবিদ-১৯গী থৌরম শেম্নবা প্রোএক্তিবকি শরুক অমনি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি অমসুং আর্থ সাইন্সগী য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা শন্দোক্না তাক্লি মদুদি মুম্বাই অমসুং চেনাইদা শেমগৎলিবা ইন্তিগ্রেতেৎ ফ্লদ ৱার্নিং সিস্তেমস অসি সিতি-স্পেসিফিক প্রেদিকসন সিস্তেমনি মসিনা কোলকাতা ফাওবা শাংদোক্কনি। আসাম অমসুং বিহারগুম্বা স্তেতশিংগীদমক মখোয়গী তুরেলদা বেজ তৌবা ঈশিং-ইচাও ওইবনা সেন্ত্রেল ৱাতর কম্মিসন্না ঈশিং-ইচাওগী ৱার্নিং অসি আই.এম.দি.গী নোংগী ফোর্কাস্তনা পীগনি।
২০১৯দা দেহাদুন্দা শঙ্গাখিবা সি.এস.আই.আর.-আই.আই.পি. অমসুং জি.এ.আই.এল.না শেমগৎপা দেমোন্সত্রেসন প্লান্ত অমদা অপদেৎ তৌদুনা মিনিস্তরনা মীয়ামশিংদা ঙম্বা মখৈ শিজিন্নগনি, মসিনা চাওরাক্না বি.এস.-৬ লিতর ৮০০ দিজল নোংমদা হায়রিবা অসি প্লাস্তিক কে.জি. ১০০০দগী।
মিনিস্তরনা হায় মদুদি চহি ৬ অসিদা, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত মসিগী মখল কয়াগী স্কীম অসিনা মরুওইনা নুপী সাইন্তিস্ততা পান্দম পীরি, হায়রিবা অসিনা নুপা-নুপীগী রেসিও অসি ফগৎহনগনি। সাইন্স স্কুলদা নুপী মশিং হেনগৎপদা নত্তনা সরকারগী লেবোরেতোরিশিদসু মশিং হেনগৎলক্লি।
ফিবম অসি ফগৎনবা, দি.এস.তি.না এস. অমসুং তি.দা হেন্না য়াওনবা অনৌবা স্কীম কয়া অমা পীরি।
‘সন্দে সামবাদ’ কী ৬শুবা ইপিসোদ অসি য়েংনবা মখাদা পীরিবা লিঙ্ক অসিদা নম্বিয়ু:
ত্বীত্তর: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1317730112872226817?s=20
ফেসবুক: https://www.facebook.com/watch/?v=1114364852316144
য়ুত্যুব: https://www.youtube.com/watch?v=OYQw5Q8ISPk
দি.ঐচ.ভি. এপ: http://app.drharshvardhan.com/download

Ministry of Health and Family Welfare
Dr Harsh Vardhan extends best wishes of Sharad Navratri to everyone during Sunday Samvaad-6
“This festive season, charity must take precedence over celebration”
“Kerala paid the price of gross negligence during Onam festivities”
“Wuhan, China remains recognized as the place for the first reported case of COVID-19 worldwide”
“No mutation of the Novel Coronavirus has been detected in India”
“Newspapers are completely safe and are not a source of novel coronavirus transmission”
“Correct modalities of reporting of deaths related to COVID-19 have been shared with States”
“No shortage in Medical Oxygen in the country”
“Health Ministry has released Rs 1352 Cr to 33 States/UTs under Phase II of COVID Package”
“At present, in India, there is no Intranasal COVID-19 vaccine under clinical trial”
“Government's new STIP2020 Policy to encourage women scientists”
18 OCT 2020 2:15PM by PIB Delhi
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare answered many inquisitive social media interactors on the sixth episode of Sunday Samvaad. Offering his heartfelt wishes for Navaratri, he exhorted his followers to honour the Prime Minister’s call for Jan Andolan and religiously follow COVID appropriate behaviour becoming its ambassador to others. He reiterated his request to everyone to celebrate at home with their loved ones in the traditional way.This festive season, charity must take precedence over celebration. My own celebrations too shall remain subdued due to the heart rending impact of COVID19 on lakhs of corona warriors across the world battling for us”, the Union Health Minister stated.
Dr. Harsh Vardhan shared his views on the recent spike in COVID-19 cases in Kerala. Noting that between January 30 & May 3, Kerala had reported just 499 cases and 2 deaths due to COVID-19, he regretted that Kerala was paying the price of gross negligence during the recent Onam festivities when State-wise unlocking of services, along with an increase in inter and intrastate travel for trade and tourism, led to the spreading of COVID-19 cases across various districts; “Epicurve of Kerala changed completely due to Onam festivities across the State, the daily new cases nearly doubled.” The Minister said this ought to serve as a good lesson for all the state government which were being negligent in planning for the festival season.
On China’s claim that the novel coronavirus broke out simultaneously in several countries last year, Dr Harsh Vardhan shared that “there is no evidence that can validate the claims on global multiple focal point for the novel coronavirus outbreak”. He stated that Wuhan, China remains recognized as the first report worldwide.
Responding to another question on the market being flooded with oximeters made in China, Dr Harsh Vardhan observed that “consumers should look for FDA/CE approved products with ISO/ IEC specifications while purchasing a pulse oximeter from the market or from the online retailers.” However, he made it clear that a dip in oxygen saturation level is not a COVID-19 symptom, as it may happen due to other underlying medical conditions as well.
Dr Harsh Vardhan assured that as of yet, no mutation of coronavirus has been detected in India, which is either more transmission efficient or more pathogenic.
In a follow-up to a question from the last episode, he was asked on the Phase II of the COVID-19 grants to states. The Minister shared that the Ministry of Health and Family Welfare has already released the Phase II of the COVID Package to 33 States and Union Territories. The total amount released in the second package amounts to a total of INR 1352 Crores. This Phase II grant has been released in tranches during the months of August, September and October 2020.
Dr Harsh Vardhan expressed his satisfaction that his Ministry is not far behind in the shift to online education in midst of the pandemic. Medical colleges and institutions in India are conducting online classes for MBBS students which have been approved by the National Medical Commission. Ministry of Health & Family Welfare had also issued Standard Operating Procedures on professional training for medical post-graduate students in the context of COVID-19.
He rekindled the joy of having morning tea in a respondent by reassuring him that there is no scientific evidence that proves that novel coronavirus transmission can happen via newspapers. He shared that reading newspapers is completely safe even during the COVID-19 pandemic.
Answering a question on the discrepancy in the number of COVID-19 deaths across India, Dr Harsh Vardhan shared that the Ministry of Health & Family Welfare has taken up the issue of correct certification of COVID-19 deaths with all States and UTs on multiple instances and has also shared a proper modality of reporting of deaths with them to ensure consistency in reporting of COVID-19 related deaths across India.
The Minister assured that there is no shortage in Medical Oxygen; Current oxygen production capacity of India is around 6400 MT/Day; the Government is ready to scale up the production capacity in order to meet any further increase in demand arising due to the Pandemic; The Empowered Group constituted by MHA is monitoring the requirement of medical oxygen across India; The Ministry of Health is also monitoring the availability and supply of Medical Oxygen at the field level through regular VC with State Nodal officers for oxygen as well as with Principal Secretaries or Mission directors; 1,02,400 Medical Oxygen Cylinders have been delivered to States and UTs; The National Pharmaceutical Pricing Authority has fixed the price of Liquid Medical Oxygen; Guidelines on ‘Rational use of Oxygen for management of COVID-19’ have also been issued.
Dr Harsh Vardhan remarked that although there are no intranasal COVID-19 vaccines under trial in India at the moment, Serum India and Bharat Biotech are expected to pursue clinical trials of such vaccines in India in the coming months on receipt of regulatory approval. He clarified that the Phase III Clinical Trial is generally with thousands of participants, sometimes even close to 30,000 to 40,000 participants. It is possible that from a specific city or hospital, couple of hundred participants are selected at a given time, but in general, the overall Phase III participant pool is much larger.
Sharing details on the Special Drive for ADVERSE Drug Reaction (ADR) reporting and monitoring of drugs used in COVID-19, Dr Harsh Vardhan clarified that this special drive is not because of an adverse reaction reported with an existing drug, but is part of a proactive COVID-19 preparedness programme.
The Union Minister for Science & Technology, and Earth Science explained that the Integrated Flood Warning Systems developed for Mumbai and Chennai are city-specific prediction systems to cater the needs of coastal cities which will be extended to Kolkata. For states like Assam and Bihar, that have river-based floods, Central Water Commission generates flood warning based on the rainfall forecast provided by IMD.
Sharing an update on the demonstration plant developed by CSIR-IIP and GAIL in Dehradun that he inaugurated in 2019, the Minister apprised the audience that at full capacity utilization, it can produce about 800 litres of BS-VI quality diesel per day from 1000 kg waste plastics.
The Minister said that in the last six years, the Department of Science and Technology through its various schemes especially targeting women scientists, has contributed to improving gender ratio and the improvement is evident today specially at the lower level in scientific establishments. Not only has the percentage of women contributing to science education at the school level increased significantly, but also the percentage of women in government laboratories has also increased.
In order to further improve the situation, the DST is increasingly boosting its interventions for the participation of women in S&T at multiple levels through various new schemes.
To watch the sixth episode of ‘Sunday Samvaad’, please click at the following links:
Twitter: https://twitter.com/drharshvardhan/status/1317730112872226817?s=20
Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=1114364852316144
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=OYQw5Q8ISPk
DHV App: http://app.drharshvardhan.com/download