Ministry of Law and Justice
India Hosts Virtual Summit of Ministers of Justice of Shanghai Cooperation Organisation (SCO)
Law Minister urges SCO Member States to promote exchange of ideas, best practices and experiences in identified areas through the platform
India Highlights Its Reforms for Improving Access to Justice and Improving Business Friendliness
25 Lakh Virtual Hearings Took Place in Various Courts of India During COVID19
16 OCT 2020 3:43PM by PIB Delhi
The Seventh Meeting of Ministers of Justice of the Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Member States was hosted by Shri Ravi Shankar Prasad, Minister of Law & Justice, Communication and Electronics & Information Technology on 16th October, 2020.
Minister of Law and Justice of the Republic of India Shri Ravi Shankar Prasad, Minister of Justice of the Republic of Kazakhstan Mr. M.B. Beketayev, Minister of Justice of the People's Republic of China Mr. Tang Yijun, Minister of Justice of the Kyrgyz Republic Mr. M. T. Dzhamankulov, Authorized representative of the Ministry of Law and Justice of the Islamic Republic of Pakistan Ms. Ambreen Abbasi, Minister of Justice of the Russian Federation Mr. K. A. Chuichenko, Minister of Justice of the Republic of Tajikistan Mr. M.K. Ashriyon, Minister of Justice of the Republic of Uzbekistan Mr. R.K. Davletov, participated in the Justice Ministers’ Meeting. The Keynote address and Closing Remarks in the Justice Ministers’ meeting were delivered by Shri Anoop Kumar Mendiratta, Secretary, Department of Legal Affairs, Ministry of Law & Justice.
Addressing the august gathering of Ministers of Justice from SCO Member States, Shri Ravi Shankar Prasad, Minister for Law & Justice, Communications and Electronics & Information Technology highlighted the initiatives taken by the Indian Government under the visionary leadership of Hon’ble Prime Minister Narendra Modi, for providing affordable and easy access to justice for all.
He mentioned initiating Pro Bono Legal Services to provide free legal aid to marginalized sections of the society. He highlighted that through Tele-Law services initiated in 2017, so far 3.44 Lakh free legal consultations have been given to poor people through video conferencing. He also highlighted e-Courts projects with Video-Conferencing facility and rolling out of Virtual Courts, as part of Government’s successful transformative change in process automation from the conventional brick and mortar court architecture. During COVID19 pandemic over 25 Lakh hearing through video conference have taken place at various courts of India, out of which 9,000 virtual hearings have taken place at the Supreme Court alone. He apprised the gathering of the high priority, the Government has given to frame business facilitating laws and rules, including Commercial Courts Act and Arbitration Laws with a view to make India a preferred destination for investment and business.
As part of activities of Justice Ministers’ Forum, Minister urged SCO Member States to promote exchange of ideas, best practices and experiences in identified areas through the platform. He also stressed on widening the spectrum of activities being undertaken in the Forum, in particular and SCO in general.
Earlier, the Experts Working Group of SCO Member States discussed the importance of promoting alternative dispute resolution mechanism as also cooperation in all spheres including legal, given the spread of the coronavirus pandemic.
The Seventh Session of the Ministers of Justice of the SCO Member States deliberated on areas of cooperation; emphasized the high relevance of mutual exchange of legal information on counteraction to the spread of the coronavirus pandemic and acknowledged the need for cooperation in ADR mechanism area, among others. A Joint Statement following the Results of the Seventh Session of the Ministers of Justice of the SCO Member States was also adopted.
The salient features of the Joint Statement are as under:
1. To strengthen the work on implementation of the Agreement on Cooperation between the Ministries of Justice of the SCO Member States (Dushanbe, 18 August 2015).
2. To continue the work on implementation of the Action Plans of the working groups of experts on forensic activities and legal services for 2018-2020, as well as to develop Action Plans for 2021-2023.
3. Consider organizing exchange programs for representatives of the ministries (law and justice of the SCO member-states) to study the best practices in alternative dispute resolution.
4. To continue discussing the parties' positions on the issues of mutual legal assistance and development of legal services in accordance with national legislation.
5. Actively develop cooperation with the ministries of justice of the SCO observer and dialogue partner states.
6. Continue efforts to develop an online platform for the exchange of legal information, taking into account national laws.
The Ministers of (Law and) Justice and senior officials / experts from the Ministries of Law & Justice of India, Kazakhstan, China, Kyrgyz Republic, Pakistan, Russian Federation, Tajikistan and Uzbekistan participated in the three days deliberations. This Ministerial meeting was preceded by officer level deliberations. Shri Anoop Kumar Mendiratta, Secretary, Department of Legal Affairs, Ministry of Law & Justice also hosted the Second meeting of the Experts Working Group on 13th and 14th October, 2020. The meetings were conducted through Video Conferencing mode.

লো অমসুং জস্তিস মন্ত্রালয়
সংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন (এস.সি.ও.)গী ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী ভর্চুএল মীফম ভারতনা য়ুম্বু ওইদুনা পাঙথোকখ্রে
লো মন্ত্রীনা এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংদা খঙদোক্লবা হীরমশিংগী মতাঙদা ৱাখল্লোনশিং, খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমসুং থেংনরকপশিং ফম্পাক অসিগী খুত্থাঙদা তাথোক তাশিন তৌমিন্ননবা ৱাফম থমখ্রে
ভারতনা ৱায়েল ফংহনবগী ফীভম ফগৎহন্নবা অমদি লল্লোন ইতিক্কী মরুপ মপাং ওইবগী ফীভম ফগৎহন্নবা পুরক্লিবা অহোংবশিংগী মতাঙদা পাউদমখ্রে
কোবিদ-১৯ মনুংদা ভারতকী তোঙাত তোঙানবা ৱায়েলশঙশিংদা ভর্চুএল হিয়রিং লাখ ২৫ পাঙথোকখি
16 OCT 2020 3:43PM by PIB Imphal
সংহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন (এস.সি.ও.) মেম্বর স্তেতশিংগী ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী তরেৎশুবা মীফম ওক্তোবর ১৬, ২০২০দা আইন অমদি ৱায়েল, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমদি ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রী শ্রী রবি সঙ্কর প্রসাদনা পাঙথোকখ্রে‍।
রিপব্লিক ওফ ইন্দিয়াগী আইন অমসুং ৱায়েল মন্ত্রী শ্রী রবি সঙ্কর প্রসাদ, রিবপ্লিক ওফ কজাখস্তানগী ৱায়েল মন্ত্রী মিস্তর এম.বি. বেকেতায়েব, রিপব্লিক ওফ চাইনাগী ৱায়েল মন্ত্রী মিস্তর তাং য়িজুন, কীরগীজ রিপব্লিক্কী ৱায়েল মন্ত্রী মিস্তর এম.তি. ঝামনকুলোব, ইস্লামিক রিপব্লিক ওফ পাকিস্তানগী আইন অমসুং ৱায়েল মন্ত্রালয়গী মীহুৎ মিস অম্ব্রীন অব্বাসি, রসিয়ন ফেদরেসনগী ৱায়েল মন্ত্রী মিস্তর কে.এ. চুইচেনকো, রিপব্লিক ওফ তাজিকিস্তানগী ৱায়েল মন্ত্রী মিস্তর এম.কে. অস্রিয়োন, রিপব্লিক ওফ উজবেকিস্তানগী ৱায়েল মন্ত্রী মিস্তর আর.কে. দাব্লেতোবনা ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী মীফমদুদা শরুক য়াখি‍। ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী মীফম অদুগী হৌদোক ৱারোল অমসুং লোইশিনবগী ৱারোল আইন অমসুং ৱায়েল মন্ত্রালয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ লিগেল এফ্যার্সকী সেক্রেতরী শ্রী অনুপ কুমার মেন্দিরত্তানা পীখি‍।
এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংগী ৱায়েল মন্ত্রীশিংনা পুনখিবা মীফম অদুদা ৱা ঙাঙলদুনা আইন অমদি ৱায়েল, কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ইলেক্ত্রোনিক্স অমদি ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজী মন্ত্রী শ্রী রবি সঙ্কর প্রসাদনা মীপুম খুদিংদা পুবা থাংবা ঙম্বা মওংদা অচুমবা ৱায়েল লায়না ফংহন্নবগীদমক ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী মীৎয়েঙ শাল্লবা লুচিং মখাদা ভারত লৈঙাক্না লৌখৎলিবা থৌরাংশিংগী মতাঙদা পাউদমখি‍।
মহাক্না খুন্নাইগী খুদোংচাদ্রবা শরুক্কী মীওইশিংদা লেম্না লিগেলগী তেংবাং পীনবগীদমক্তা প্রো বোনো লিগেল সর্ভিসেস হৌদোকপগী মতাঙদা পনখি‍। ইং ২০১৭দা হৌদোকখিবা তেলি-লো সর্ভিসগী খুত্থাঙদা হৌজিক ফাওবদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা লায়রবা মীয়ামদা লেম্না লিগেলগী তাথোক তাশিন লাখ ৩.৪৪ ফংহনখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি‍। হান্না লৈরম্লিবা ৱায়েলশঙগী মওং মতৌদগী ওতোমেসন প্রোসেসকী লমদা মায় পাক্না অহোংবা পুরক্লিবা লৈঙাক্কী থৌরাংগী শরুক অমা ওইনা ভিদিও কন্ফরেন্সিং ফেসিলিতী য়াওবা ই-ৱায়েলশঙ প্রোজেক্তশিং অমসুং ভর্চুএল ৱায়েলশঙগী ৱাফমশিং পনখি‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংসিদা ভারতকী তোঙান তোঙানবা ৱায়েলশঙশিংদা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙতা হিয়রিং লাখ ২৫ হেন্না পাঙথোকখ্রে, মসিগী মনুংদা ভর্চুএল হিয়রিং ৯,০০০দি সুপ্রিম কোর্তখক্তদা পাঙথোকখিবনি‍। ভারতপু শেন থাদবগী অমদি লল্লোন ইতিক্কী পাম্নবা পন্থুংফম অমা ওইহন্নবগী মীৎয়েঙদা কম্মর্সিএল কোর্ত এক্ত অমসুং অর্বিত্রেসন লোশিং য়াওনা লল্লোন ইতিক্তা কান্নবা পীগদবা আইন অমসুং চৎন-পথাপশিং শেম্বদা লৈঙাক্না অৱাংবা থাক্তা মীৎয়েঙ পীরিবা অসিগী মতাঙদসু পাউদমখি‍।
ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী ফোরমগী থৌওংশিংগী শরুম ওইনা মন্ত্রীনা এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংদা খঙদোক্লবা হীরমশিংদা ফম্পাক অসিগী খুত্থাঙদা ৱাখল্লোন, খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমসুং থেংনরকপা ৱাফমশিং তাথোক তাশিন তৌমিন্ননবা ৱাফম হৌদোকখি‍। মহাক্না অকক্ননা ফোরম অসিদা অমদি চাউনা য়েংবদা এস.সি.ও. অসিনা পায়খৎলিবা থবক থৌরমশিংগী মফম হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা ৱাফমসু থমখি‍।
মমাঙদা, এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংগী এক্সপর্ত ৱর্কিং গ্রুপনা য়েৎনবা ৱাফমশিংগী ৱারোইশিন পুরক্নবা অতোপ্পা থৌওং অমা পুরকপা অমদি কোরোনাভাইরস লাইচৎ শন্দোরকপা অসিগী য়েংলগা লিগেল য়াওনা হীরম খুদিংদা মতেং পাংনবগী মরুওইবা ৱাফমগী মতাঙদা খন্নখ্রে‍।
এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংগী ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী তরেৎসুবা মীফম অদুদা মতেং পাংনবগী হীরমশিংদা নৈনখি; কোরোনাভাইরস লাইচৎ শন্দোরকপা অসি থেংননবগীদমক লিগেলগী ওইপা ঈ-পাউ ফাওদোক ফাউজিন তৌনবগী য়াম্না মরুওইবা ৱাফমশিং থম্নখি অমদি অতৈ হীরমশিংগী মরক্তা এ.দি.আর. মেকানিজমগী লমশিংদা মতেং পাংনবা মথৌ তাবগী ৱাফমশিং য়ানখি‍। এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংগী ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী তরেৎসুবা মীফমদা তারকপা মহৈগী মতুং ইন্না অপুনবা ৱারোল অমা য়ানখি‍।
অপুনবা ৱারোলগী পনবা য়াবা ৱাফম খরা মখাদা পীরি:
১. এ.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংগী ৱায়েল মন্ত্রীশিংগী মরক্তা মতেং পাংনবগী য়ানখিবা ৱাফম (দুসানবে, ওগস্ত ১৮, ২০১৫) থবক ওইনা পাঙথোকপগী থৌওং মপাঙ্গল কনখৎহনবা‍।
২. ২০১৮-২০২০গী ফোরেন্সিক থৌওংশিং অমসুং লিগেল সর্ভিসশিংগী মতাঙদা ৱর্কিং গ্রুপ ওফ এক্সপর্তসগী এক্সন প্লানশিং মখা তানা পায়খৎপা অমদি ২০২১-২০২৩গী এক্সন প্লান শেমবা‍।
৩. খ্বাইদগী ফবা থৌওং অমসুং চয়েৎনবা ৱাফমগী ৱারোইশিন পুরক্নবা অতোপ্পা পাম্বৈ থিজিন্নবা মন্ত্রালয়শিংগী (এস.সি.ও. মেম্বর স্তেতশিংগী আইন অমসুং ৱায়েল) মীহুৎশিংগী এক্সচেঞ্জ থৌরমশিং পাঙথোক্নবা খন্নবা‍।
৪. লৈবাক্কী লেজিসলেসনগী মতুং ইন্না পুম্নমক্না য়ানবা লিগেলগী তেংবাং অমসুং লিগেল সর্ভিসশিং শেমগৎপগী মতাঙদা পার্তীশিংগী খোঙফম মখা তানা খন্ন-নৈনবা‍।
৫. এস.সি.ও. ওবজার্ভরশিংগী ৱায়েল মন্ত্রীশিংগা মতেং পাংনবগী থৌরাং ইচঙ থৌনা লৌখৎপা অমদি খোঙবু ওইরিবা স্তেতশিংগা ৱারী ৱাতায় শানবা‍।
৬. লৈবাক্কী আইনশিং য়েংলগা লিগেলগী ঈ-পাউ তাথোক তাশিন তৌননবা ওনলাইন প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎনবগী থৌরাং মখা চত্থবা‍।
ভারত, কজাখস্তান, চাইনা, কীরগীজ রিপব্লিক, পাকিস্তান, রসিয়ন ফেদরেসসন, তাজিকিস্তান অমসুং উজবেকিস্তানগী আইন অমসুং ৱায়েল মন্ত্রালয়শিংগী (আইন অমসুং) ৱায়েল মন্ত্রীশিং, মকোক থোংবা ওফিসিএলশিং/এক্সপর্তশিংনা নুমিৎ হুম্নি চত্থখিবা খন্ন-নৈনবগী থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍। মন্ত্রীশিংগী মীফম অদুগী মাঙওইননা ওফিসরশিংগী থাক্তা খন্ন-নৈনখি‍। আইন অমসুং ৱায়েল মন্ত্রালয়গী দিঈপার্তমেন্ত ওফ লিগেল এফ্যার্স সেক্রেতরী শ্রী অনুপ কুমার মেন্দিরত্তানা ওক্তোবর ১৩ অমসুং ১৪, ২০২০দা এক্সপর্ত ৱর্কিং গ্রুপকী অনিসুবা মীফমসু পাঙথোকখি‍। মীফমশিং অদু ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা পাঙথোকখিবনি‍।