জল শক্তি মন্ত্রালয়
জল জীবন মিশনগী মখাদা অরুনাচল প্রদেশকী লাপ্লবা য়ুমশিংদা তোতী ঈশিংগী কনেক্সনশিং ফংখ্রে
14 OCT 2020 4:51PM by PIB Imphal
ব্রোক্সরঙথাঙ অসি ভারত অমসুং ভুতানগী ইন্তর্নেস্নেলগী ঙমখৈদা লৈবা অরুনাচল প্রদেশকী নোংচুপথংবা কামেং জিলাগী খুঙ্গংদা লৈবা অপিকপা খুঙ্গং অমনি। মসি মিন সি লেভেল(এম.এস.এল.)দগী চাউরাক্না মিতর ২,৯০০০রোম ৱাংবা অল্তিচুদ অমদা লৈ। মসিদা ব্রোকপা কাংলুপকী মীওই ১৭০ লৈবা ইমুং ২২ লৈ। ব্রোকপাশিং অসি মখোয়গী য়াক অমসুং য়ুম-হোং-হোংদুনা খুন্দাবগী পুন্সি মওংগী ওইনা অয়াম্বা খংনৈ। খুঙ্গং অসি বোমদিলা হায়রিবা দিস্ত্রিক্ত হেদক্বার্তর অসিদগী কিলোমিতর ৭৫রোম অমদি খ্বাইদগী নক্না লৈবা তাউন দিরাংদগী কিলোমিতর ৩৬রোম লাপ্না লৈ। ২০১৯ ফাওবদা য়াম্না শাথিনা ঈশিং ফংবা অৱাৎপা অমা মায়োক্নরম্মি অদুবু জল জীবন মিশন(জে.জে.এম.)গী মখাদা রাজ্য অসিগী পব্লিক হেল্থ ঈঞ্জিনীয়রিং বিভাগনা ২০২০দা খুঙ্গং অসিগী য়ুম খুদিংদা অফবা ঈশিং ফংহনখ্রে। স্কীম অসি পাইপ গ্রেভিতী সিস্তেমদা য়ুম্ফম ওই অমদি মসিদা ত্রিৎমেন্ত প্লান্তকী থৌরাংগা কোন্ননা শেল লুপা লাখ ৬৭ চংগনি হায়না পান্নদুনা তুংদা লৈরক্কদবা মী মশিংগী ওইনা দিজাইন শেমখ্রে। মীওই কাংলুপ অসি থৌরাং শেম্বা অমদি স্কীম অসি চৎনহনবদা য়াওখি। মখোয় অসিনা শিন্মীগী মওংদা ৱাতর সপ্লাই স্কীম অসিদা খুঙ্গংগী ওইবা ওইনা চাদা ৫গী থৌদাং লৌরম্মি। ভিলেজ ৱাতর অমসুং সেনিতেসন কম্মিতী অসি নিংথিনা থবক তৌই অমদি ৱাতর সপ্লাই সিস্তেম অসিগী ও. অমসুং এম. অসি লোইশিল্লক্নবগী থবক চত্থবগী মওংদা লৈ। জল জীবন মিশন অসিনা মফমদুগী মীওই কাংলুপ অসি ৱাতর সপ্লাই স্কীমশিং অসি থৌরাং শেম্বদা, চৎনহনবদা, থবক চত্থবদা অমদি য়েংশিন্দুনা থবক শিন্দোক-শিঞ্জিন তৌবদা শোইদনা য়াওহন্নবা তৌখ্রে।
অফবা ঈশিং ফংহনবগী থবক অসি নিংথমথাদা অইং-অশা অসি জিরোগী খরা মথক্তগীনা জিরোফাওবগী শাথিবা অইং-অশাগী ফীভমদা লৈবা অমদি মোন্সুনগী মতমদা লেপ্তনা নোং চুবনা অরাইবা অমদি ওইখিদে। নিংথিনা খং-হৈরবা মিস্তী অমদি শিন্মী তাংনা লৈবনা শাবগী থবক অসিনা খ্বাইদগী অরুবা ওইখি অমদি অনিশুবদনা মখোয়শিং অদু য়াম্না কা হেন্না ইংবা মরম্না অমদি খুদোংচাবশিং ৱাৎপনা থবক তৌফম অদুদা থাদোক্তুনা থমখি। শাবগী থবক চত্থরিঙৈগী মনুংদা মচাকশিং য়েংশিনবা অমদি পুথোক-পুশিন তৌবা অসিসু উনগী লম্বি ওইবা, লৈচিলনা অমফাওবা উবা ঙমদবা অমদি লেন্দস্লাইদ তোইনা থোকপনা অদুম মান্ননা অরুবা ওইখি। অদুবু খুদোংচাদবশিং অসি থৌনা লৈনা পাংথোক্তুনা থবক অসি দিজাইন শেমখিবা স্কীম অদুদা মপুং ফানা লোইশিনখি। খ্বাইদগী নুংঙাইবদি খুঙ্গংদা লৈরিবা মীশিং অদুনি, লাইশোনগা লোয়ননা মখোয়গী নাৎকী ওইবা কড়াদা তোতী কোঞ্জিন পানশিন্দুনা য়ুমদা ঈশিং ফংবা অদুদা মখোয়গী নুংঙাইবা অদু ময়েক শেংনা উবা ফংখি।
২০২৪ ফাওবদা লৈবাক অসিগী খুঙ্গংগী য়ুম খুদিংদা তোতী ঈশিং শমজিন্নহন্নবগী পান্দমদা অগস্ত ১৫, ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লাউথোকখিবা জল জীবন মিশন অসি রাজ্যশিংগা খুৎশম্নদুনা চৎনহন্নবা থবক চত্থরি। মিশন অসিগী পান্দম অসি খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈবা মীশিংগী পুন্সি ফগৎহন্নবা চাং নাইনা অমদি তুং কোইনা লিতর পর কেপিতা পর দে(এল.পি.সি.দি.) লিতর ৫৫গী সর্ভিশ লেভেল অমদা শোইদনা থক্নবা ঈশিং ফংহনবা ঙমহনবনি। ।
লৈতেম মান্নদবা চিংগী লমশিং অমদি অৱাংবা অল্তিচুদকী মফমশিং অসিদা জল জীবন মিশন অসি চৎনহনবা অসি অৱাবা থবক অমনি। শাথিবা নোংজু-নুংশাগী ফীভমশিং ওইবা অমদি কনেক্তিভিতী ফত্তবগী খুরৌ কয়া থাংবা হেনগৎখি। মান্নবা মওং অমদা মায়োক্নখিবা অমনা মখোয়গী থাজনবীশিং অমদি পুন্সি মওং অদু ইহোং-হোংদোক্নিংদবা মফমদুগী মীওই কাংলুপশিংগী লমচৎ-শাজৎ অদু হোংদোকহন্নবা ইথীল পীবা অসিনি। অদুবু লাপ্লবা খুঙ্গং অসিগী মায় পাকপগী ৱারী অসি কেন্দ্র সরকারনা মীশিং পুন্সি মরুওইনা নুপীশিংগী ফগৎহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা হেন্না অফবা তুংলমচৎ অমগীদমক্তা শাগৎখিবা মংলান অদু মংফাওনরে হায়বগী খুদম অমনি।

Ministry of Jal Shakti
Tap water connections reach the remote homes of Arunachal Pradesh under the Jal Jeevan Mission
14 OCT 2020 4:51PM by PIB Delhi
Broksarthang is a smallvillage of West Kameng district of Arunachal Pradesh situated at the international border between India and Bhutan. It is situated at an altitude of around 2,900 meters above Mean Sea Level (MSL).It has 22 households with the present population of 170 persons belonging to ‘Brokpa’ community. Brokpasare well known for their Yak rearing and nomadic lifestyle. The villageis approx. 76 Km from the district headquarter,Bomdila and 36 Km from Dirang, the nearest town.
Until 2019, the villagers were facing acute shortage of water supply, but under Jal Jeevan Mission (JJM), the Public Health Engineering department of the State provided treated water supply to all the households of the villagein 2020. The scheme is based on piped gravity system and has been designed for the future population as well with an estimated cost of Rs. 67 lakhwith provision of treatment plant in it. The community were involved in planning and implementation of the scheme. They contributed the 5% of in-village component of the water supply scheme in the formof labour.The Village Water &Sanitation Committee is active and the committee is in the process of taking over the O&M of the water supply system.Jal Jeevan Mission mandates the involvement of local community in planning, implementation, operation and maintenance of water supply schemes.
The task of providing treated water supply was not easy due to harsh weatherconditions ranging from sub-zero temperature in winter and incessant rain in monsoon. Construction part was the most difficult one because the skilled masons and labourers are veryscarce to get and secondly they kept on leaving the worksite due to extreme cold and lack of basic facilities. Monitoring and transportation of materials during construction was equally difficult due of frozen icy road, zero visibility due to fog and frequent landslides. But braving all these odds, the work was completed as envisaged in the designed scheme. Most happy were the villagers, their joy was clearly visible asthey happilyreceived water in their households with tying of traditional “Kada” around the bib-cock with prayers.
Announced by Prime Minister Shri Narendra Modi on 15th August, 2019, Jal Jeevan Mission is under implementation in partnership with States with the objective to provide tap water connection to every rural household of the country by 2024. The goal of the Mission is to enable every rural household has assured availability of potable water at a service level of 55 litres per capita per day (lpcd) on regular and long-term basis so as to bring improvements in lives of people living in rural areas.
The implementation of the Jal Jeevan Mission in these tough terrains and high altitude is a tough task. Impediments increase with the harsh climatic conditions and poor connectivity. Equally challenging is to instill behavioral change in the local community who are very reluctant to shun their beliefs and lifestyle. But the success story of this remote village is a proof of the better future envisioned by the Union Government to improve the lives of people especially the women.