লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
হৌজিক লৈরিবা ফৌ অসি এম.এস.পি. বেসিস্তা লৈবনি—চহী অসিদা রেকোর্দ ওইনা সরকারগী এজেন্সীশিংনা লৈখ্রে—গেহুসু মসিগা চপ মান্ননা লৈরগনি অমসুং লৌমী অমতনা ইসু অমতা মাইয়োক্নররোই: হর্দীপ পুরি
১১.১০.২০২০ ফাওবদা মমাংদা অমুক্তা থোক্ত্রিবা মওংদা পঞ্জাবতা মমাংগী চহীদা এম.এস.পি.দা ৭.৪ এল.এম.তি. লৌশিল্লম্বা অদু হন্দক্কী চহী অসিদা ২৬.১ এল.এম.তি. য়ৌনা লৌশিনখ্রে
লৈবাক অসি শিনবা থুংনা ফৌ লৌশিল্লম্বা অদু মমাংগী চহীদা ৩১.৭ এল.এম.তি. লৌশিল্লম্বদগী হন্দক্কী চহী অসিদা ৪২.৫ লৌশিন্দুনা পুন্না চাদা ৩৫% হেঙ্গৎলকখ্রে
রবি সিজনগী মতমদা লৈরিবা গেহু লৌশিন্নবা সেন্তর মশিং অদু ২০২০-২১ অসিদা ২১,৮৬৯ ফাওবা য়ৌখ্রে৷ মমাং চহীগী প্রোক্যোরমেন্ত সেন্তর মশিং ১৪,৮৩৮ লৈরম্লিবা অসিগী চাওরাক্না ৫০% য়ৌনা হেঙ্গৎলকখ্রে৷
২০২০-২১গী মতম অসিদা খরিফ সিজন অসিগীদমক লৌশিন্নবা প্লান তৌরিবা সেন্তর মশিং অদু (২০১৯-২০) ৩০,৫৪৯ ওইরম্বদগী ৩৯,১৩০দা হেঙ্গৎলকখ্রে—তেল্লবা চহী মরি অসিদা ৩০%মুক হেঙ্গৎলকখ্রে
২০১৬-১৭গী মতম অসিদা (খরিফ অমসুং রবি সিজনগী অপুনবা) মহৈ মরোংগী প্রোক্যোরমেন্ত সেন্তর মশিং অদু ৪৮,৫৫০ ওইরম্বদগী ২০১৯-২০ অসিদা ৬৪,৫১৫দা হেঙ্গহৎলকখ্রে--তেল্লবা চহী মরি অসিদা ৩৩%মুক হেঙ্গৎলকখ্রে
এম.এস.পি.দা ফৌ প্রোক্যোরমেন্ত অসিদা কান্নহল্লিবা লৌমী মশিং অসি ২০১৭-১৮দগী ২০১৯-২০ ফাওবদা ৭২%দা হেঙ্গৎলকখ্রে
13 OCT 2020 2:57PM by PIB Imphal
পঞ্জাবতা লৌমীশিংগী চাগা হেঙ্গৎনবা পুথোক্লিবা অনৌবা এগ্রিকলচর লোশিং অসিগী কান্নবশিং অসি খঙবগী মহুৎতা সরকার অসিনা লৌমীশিংগীদমক নৌনা পুথোলক্লিবা লোশিং অসিবু লৌমীশিংগী য়েক্নবা লোনি হায়না সরকার অসিগী মাইয়োক্তা মী খরনা লান্না পাউ শন্দোক্তুনা, অরানবা প্রোপগন্দা শিজিন্নদুনা অমসুং লৌমীশিংবু ইনশিন্দুনা লান্না পাউ শন্দোক্লে হায়না হাউজিং অমসুং আর্বান এফিয়র্স(মোহুৱ), মোস(আই.সি) সিভিল এভিয়েসন অমসুং মোস, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী শ্রী হর্দীপ সিংহ পুরিনা ফোংদোকখ্রে৷ “এম.এস.পি. অসি লৈরগনি৷ হৌজিক লৈরিবা ফৌ অসি এম.এস.পি. বেসিস্তা লৈখিবনি; হন্দক্কী চহী অসিদা সরকারগী এজেন্সীশিংনা রেকোর্দ ওইনা লৈখ্রে৷ অসিগা চপ মান্ননা গেহুসু চহী অসিদা লৌশিল্লগনি অমসুং লৌমী অমতনা ইসু অমা হেক্তা মাইয়োক্নররোই”, হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ মহাক্না এগ্রিকলচরেল রিফোর্ম বিল অসিগী মতাংদা সাইন্তিসশিংগা, প্রোফেসরশিংগা অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওইরবা মীওইশিংগা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা থবক্তা এমিৃতসরগী তরান তারানদগী ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুৎথাংদা ঙসি মফম অসিদা ৱা ঙাংখ্রে৷
রিফোর্মশিং অদুগী কান্নবশিং অদু আর্হতিয়া কম্মুনিতীদা শন্দোক্না তাক্লদুনা বিলশিং অসিনা অফবা মরুশিং, খুৎলাইশিং, নোলেজ, মেন্দিস্তা হৌজিক লৈরিবা রোলশিং অসিদগী হেন্দোক্তুনা সপ্লাই চেন ফংহনবা ঙম্বা ঐখোয়গী আর্হিত্যাসশিংদা অনৌবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি হায়না শ্রী পুরিনা ফোংদোকখ্রে৷ লৌউ-শিংউদা হৌজিক হৌজিক ৩০% য়ৌনা মাং তাক্লিবা অসি হন্থনবা ইনভেসমেন্তশিং অসিনা সপ্লাই চেনদা অহোংবা পুরক্তুনা স্তেকহোল্দর পুম্নমক কান্নহল্লগনি৷
মহাক্কা ৱারি শানবা অদুদা পঞ্জাবতা এম.এস.পি.দা লৌশিনবগী চাং হেঙ্গৎখ্রে হায়না শ্রী পুরিনা ফোংদোকখ্রে৷ চৎথরিবা খরিফ সিজন অসিদা ১১.১০.২০২০ ফাওবদা পঞ্জাবনা মমাংগী চহীদা ৭.৪ এল.এম.তি. লৌশিল্লম্বা অদু হন্দক্কী চহী অসিদা ২৬.১ এল.এম.তি. লৌশিন্দুনা কা হেন্না লৌশিল্লি হায়দুনা রেজিস্তর তৌখ্রে, হায়রিবা খরিফ মহৈ-মরোং লৌশিল্লিবা অসি মমাং চহীগা য়েংনবদা ২৫১% হেন্না ৱাংনা হেঙ্গৎখ্রে৷
২০২০গী ওক্তোবরগী তাং ১১ ফাওবদা ভারততা ফৌ লৌশিনবগী চাং অসি মমাংগী চহী অসিদা ৩১.৭ এল.এম.তি. লৌশিল্লম্বা অদুদগী হন্দক্কী চহী অসিদা ৪২.৫ এল.এম.তি. লৌশিন্দুনা অপুনবা ফৌ লৌশিনবগী চাং অদু ৩৫% হেঙ্গৎখ্রে৷ মমাংগী চহী ৫ অসিদা এম.এস.পি.দা ফৌ লৌশিনবগী চাং অসি ৩,০৬৯ এল.এম.তি.দা লুপা কোতি ৪,৯৫,০৪৩গী ওই অমসুং ২০০৯-১৪ ফাওবগী মরক অসিদনা ১,৭৬৮তা লুপা কোতি ২,০৬,০৫৯ খক্তমক ওই৷ এম.এস.পি. মমলদা শরুক ২.৪০রক হেঙ্গৎলকপা অদু উবা ফংই৷ অসিগা চপ মান্ননা মমাংগী চহী ৫ অসিদা এম.এস.পি.দা গেহু লৌশিনবগী চাং অসি ১,৬২৭ এল.এম.তি.দা লুপা কোতি ২,৯৭,০২৩ ওই অমসুং ২০০৯-১৪ ফাওবগী মরক অসিদনা ১,৩৯৫ এল.এম.তি.দা লুপা কোতি ১,৬৮,২০২ ওই৷ এম.এস.পি. মমলদা শরুক ১.৭৭রক হেঙ্গৎলকপা অদু উবা ফংই৷
২০২০-২১ চহী অসিদা রবি সিজন অসিগীদমক সেন্তর মশিং অদু ২১,৮৬৯ য়ৌখ্রে৷ মমাং চহীশিংগী সেন্তর মশিং ১৪,৮৩৮ অসিগী ৫০%গা নক্ননা হেঙ্গৎথ্রে৷ ২০২০-২১গী খরিফ সিজন অসিগীদমক প্লান তৌরিবা সেন্তর মশিং অদু (২০১৯-২০দা) ৩০,৫৪৯ লৈরম্বদগী ৩৯,১৩০দা হেঙ্গৎলকখ্রে৷ মহৈ-মরোং লৌশিন্নবা সেন্তর মশিং ৩০%রোম ৱাংনা হেঙ্গৎখ্রে৷
২০১৬-১৭গী মতম অসিদা (খরিফ অমসুং রবি সিজনগী অপুনবা) মহৈ মরোং লৌশিন্নবা সেন্তর মশিং অদু ৪৮,৫৫০ ওইরম্বদগী ২০১৯-২০ অসিদা ৬৪,৫১৫দা হেঙ্গৎলকখ্রে৷ চহী ৪ অসিদা ৩৩% রোম হেঙ্গৎলকখ্রে৷ এম.এস.পি.দা ফৌ প্রোক্যোরমেন্ত অসিদা কান্নহল্লিবা লৌমী মশিং অসি ২০১৭-১৮দগী ২০১৯-২০ ফাওবদা ৭২%রোম হেঙ্গৎলকখ্রে৷
লৌমীশিং কান্নবগীদমক মমাংগী চহী ৬ অসিদা এন.দি.এ.না লৌখৎলিবা য়াম্না মরু ওইবা খোংথাংশিং
১. এম.এস.পি. মমল লেপ্নবা স্বামিনাথান কম্মিতীগী রিকম্মেন্দেসন অদু চৎনখ্রে হায়বদি পুথোকপগী মমলদা য়ামদ্রবদা ৫০% তোংলগনি৷
২. এগ্রিকলচরেল বজেৎ অসি ২০০৯-১০গী মতমদা লুপা কোতি ১২,০০০ ওইরম্বা অসি ২০২০-২১ অসিদা লুপা কোতি ১,৩৪,৩৯৯ ওইরে৷
৩. অত্ম নির্ভর ভারত পেকেজকী মখাদা লুপা কোতি লাখ ১গী এগ্রি ইনফ্রা ফন্দ
৪. পি.এম. কিসন সামন নিধি – লৌমী কোতি ১০ হেন্না কান্নবা পীখ্রে৷ দি.বি.তি.গী খুৎথাংদা লৌমীশিংদা লুপা কোতি ৯৪,০০০ হেন্না পীখ্রে৷
৫. কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মনুং অসিদা পি.এম. কিসনগী মখাদা লৌমী কোতি ৯ হেন্নদা লুপা কোতি ৩৮,০০০ হেন্না পীখ্রে৷
৬. ২০১৯গী ফ্রেব্রুৱারী থাদগী ঙা য়োকপা অমসুং শা-ষন য়োকপা লৌমীশিংদা কে.সি.সি. কার্দকী কান্নবা পীখ্রে৷
৭. মমাংগী থা ৬ অসিদা অনৌবা কে.সি.সি. কার্দ কোতি ১.২৯ পীখ্রে৷
৮. হন্দক্কী চহী অসিদা কালেনগী মতমদা হুনগদবা মহৈ-মরোং অসি মমাংগী চহীগা য়েংনবদা হেক্তর লাখ ১৬ হেন্দুনা হন্দক চহী অসিদা হেক্তর লাখ ৫৭ ওইরে৷
৯. চহী অসিদা হুল্লিবা খরিফ সিসন: ২০১৬গী মতমদা রেকোর্দ ওইনা হেক্তর লাখ ১০৭৫ হল্লম্বা অদু হন্দক্কী চহী অসিদা মসিদগী কা হেন্না ৱাংনা হেক্তর লাখ ১১০৪ হুল্লগনি৷
১০. কোবিদ-১৯ লাইনা-লাইচৎ অসিগী লোকদাউনগী মথম অসিদা ইনাম মেন্দিস অসি ৫৮৫তগী ১০০০ ফাওবা হেঙ্গৎখ্রে অমসুং মসিনা ইনাম প্লেতফোর্মদা থোকখ্রিবা লুপা কোতি লাখ ১গী মমল ওইবা ত্রেদ অদুদগী হেন্না ৱাংবা হেল্লি৷

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Current Paddy Crop being bought on MSP basis--record buying by Govt Agencies this season--wheat to be similarly procured & No Farmer will face any issue: Hardeep Puri
Unprecedented increase of procurement at MSP in Punjab from 7.4 LMT last year to 26.1 LMT this year as on 11.10.2020--more than 251% increase from Kharif procurement compared to last year
Total procurement of paddy across India increased by 35% from 31.7 LMT last year to 42.5 LMT this year
Number of procurement centers for Wheat in Rabi season went up to 21,869 during 2020-21. Almost 50% increase on previous year's 14,838 procurement centers.
Procurement centers planned for Kharif season during 2020-21 increased from 30,549 (2019-20) to 39,130--nearly 30% increase in procurement centers
Number of procurement centers (Rabi & Kharif seasons combined) gone up from 48,550 in 2016-17 to 64,515 in 2019-20-- increase of nearly 33% over just 4 years
Number of farmers who benefited from paddy procurement at MSP has increased by 72% between 2017-18 to 2019-20
13 OCT 2020 2:57PM by PIB Delhi
Shri Hardeep Singh Puri, Minister of State (I/C), Ministry of Housing & Urban Affairs (MoHUA), MOS(I/C) Civil Aviation and MOS, Commerce and Industry, has stated that in Punjab some people have been spreading lies, fake propaganda and inciting the farmers against the Government by calling the new Agriculture laws anti- farmers despite knowing benefits of these laws for farmers to increase their income. “The MSP is going to stay. The current paddy crop is being bought on MSP basis; there have been a record buying by Government agencies this season. Similarly, wheat will be procured in the season and no farmer will face any issue”, he added. He was addressing a Video Press Conference on Agriculture Reform Bill with the Scientists, Professors and other senior persons related to agriculture from Taran Taran, Amritsar here today.
Explaining the benefits of the reforms to Arhtiya community, Shri Puri said that the bills will also create new opportunities for our arhityas who can provide better seeds, inputs, knowledge, supply chain assistance apart from their existing roles in mandis. Investments will drive change across the supply chain benefiting all stakeholders to reduce the agriculture wastage which is currently at 30%.
During his interaction, Shri Puri also informed that there has been an increase in the procurement at MSP in Punjab. In the ongoing Kharif Season, Punjab registered unprecedented increase of procurement from 7.4 LMT last year to
26.1 LMT this year as on 11.10.2020, which is more than 251% increase from the Kharif procurement compared to last year.
As n 11th Oct 2020, total procurement of Paddy across all States in India increased by 35% from 31.7 LMT last year to 42.5 LMT this year. In the last 5 years, 3,069 LMT of Paddy was procured at MSP for Rs.4,95,043 crores compared to 1,768 LMT between 2009-14 for just Rs. 2,06,059. A 2.40 times increase can be seen in MSP value. Similarly, in the last 5 years, 1,627 LMT of Wheat was procured at MSP for Rs. 2,97,023 compared to 1,395 LMT between 2009-14 for Rs. 1,68,202. A 1.77 times increase in MSP value is seen.
The number of procurement centers for Wheat in Rabi Season went up to 21,869 for the year 2020-21. Nearly a 50% increase on previous year's 14,838 procurement centers. The number of procurement centers planned for Kharif Season 2020-21 have increased from 30,549 (2019-20) to 39,130. Nearly a 30% increase in of procurement centers.
Total number of procurement Centers (Rabi & Kharif seasons combined) have gone up from 48,550 in 2016-17 to 64,515 in 2019-20. An increase of nearly 33% over just 4 years. The number of farmers who have benefited from Paddy procurement at MSP has increased by 72% between 2017-18 to 2019-20.
Important steps taken by NDA in last 6 years for the benefit of farmers
1. Swaminathan Committee' recommendation regarding fixation of MSP was implemented i.e. at least 50% profits on cost of production.
1. Agricultural Budget during 2020-21 is Rs 1,34,399 crore as against Rs 12,000 during 2009-10.
1. Rs 1 lakh crore Agri Infra Fund under Atmanirbhar Bharat package.
1. PM Kisaan Samaan Nidhi - more than 10 crore farmers have been benefitted. More than Rs 94,000 crore have been given to farmers through DBT.
1. During Covid pandemic more than 9 crore farmers were given more than Rs 38,000 crore under PM Kisaan.
1. Since February 2019 fisheries and animal husbandry farmers are also given benefit of KCC card.
1. In the last 6 months 1.29 crore new KCC cards have been given.
1. Summer sowing this year 57lac ha which is more by 16 lac ha compared to last year.
1. Kharif season sowing this year: 1104 lac ha which is way more than the record kharif season sowing of 2016 which was 1075 lac ha.
1. eNAM mandis increased from 585 to 1,000 during Covid pandemic lockdown period more than Rs 1 lac crore worth trade has happened on the eNAM platform.