Ministry of Tribal Affairs
TRIFED, IIT Kanpur and Chhattisgarh MFP Federation E-Launch “Tech for Tribals” Initiative
“Tech for Tribals” Initiative will Bridge the Gap between Tribal Entrepreneurs and Urban Markets
13 OCT 2020 1:32PM by PIB Delhi
“Tech For Tribals” initiative was e-launched by TRIFED, Ministry of Tribal Affairs in association with Chhattisgarh MFP Federation and IIT Kanpur today. TRIFED, in collaboration with Ministry of Small and Medium Enterprises (MSME) under the ESDP programme commenced the ‘Tech for Tribals’ programme that aims at the holistic development of tribals with a focus on entrepreneurship development, soft skills, IT, and business development through SHGs operating through Van Dhan Vikas Kendras (VDVKs). The launch event, which was an online event, was attended by Shri Pravir Krishna, MD, TRIFED; Shri Sanjay Shukla, Managing Director, CGMFPFED; Prof Amitabha Bandyopadhyay, Prof-In-Charge, Incubator @ IIT Kanpur; Dr. Nikhil Agarwal, the CEO, FIRST IIT Kanpur; officials from TRIFED, CGMFPFED, and IIT Kanpur, besides the beneficiaries of the training programme.
During the 6 weeks training from 13th October to 7th November 2020, Van Dhan beneficiaries across all districts of Chhattisgarh State are being trained on various facets of micro-enterprise creation, management and functioning. This will be over a period of 30 days and will include 120 sessions. The training module has been developed by IIT, Kanpur and will be disseminated among beneficiaries in a phased manner through various modes like online lectures and trainings, online activities and will gradually move to face to face interactions in class rooms, practical, onsite visits and exposure visits.
The programme aims to tap the traditional knowledge and skills of tribals and add branding, packaging and marketing skills to optimize their income through a market led enterprise model by setting up of Van Dhan Kendras (VDVKs). TRIFED has so far sanctioned 1243 Van Dhan Kendras in 21 States and 1 UT involving 3.68 lakh tribal gatherers.
Dr. Nikhil Agarwal, the CEO, FIRST IIT Kanpur welcomed the participants of the Zoom call and the beneficiaries of the programme in his address.
Setting the rationale behind this unique initiative, Shri Pravir Krishna said that “Tech for Tribals initiative” is a unique program to make tribals of India “Aatmanirbhar”, focussing to bridge the gap between tribal entrepreneurs and urban markets. Under this initiative, TRIFED has tied up with reputed national institutions such as IIT, Kanpur; Art of Living, Bangalore; TISS, Mumbai; KISS, Bhubaneswar; Vivekananda Kendra, Tamil Nadu and SRIJAN, Rajasthan, for conducting Vandhan-ESDP Training Programs in the States of Chhattisgarh, Kerala, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu and Rajasthan.
He said that the TRIFED plans to subsequently start the Vandhan-ESDP Training Program in other States as well through other Training Partners using the training module developed by IIT, Kanpur, with minor modification as per local requirement. The “Tech For Tribals” Initiative is a major push towards tribal development and empowerment.
Shri Krishna also spoke about how over the past few months, aided by the Government push, the ‘Mechanism for Marketing of Minor Forest Produce (MFP) through Minimum Support Price (MSP) & Development of Value Chain for MFP’ has emerged as a beacon of change impacting the tribal ecosystem. The Van Dhan tribal start-ups, a component of the same scheme, has emerged as a source of employment generation for tribal gatherers and forest dwellers and the home-bound tribal artisans. These Van Dhan Kendras are micro tribal enterprises for processing and value addition of forest produces. The scheme is being further expanded to more locations under the ‘Vocal for Local Go Tribal’ initiative of TRIFED during the current financial year. TRIFED envisages the setting up of 3000 Van Dhan Kendras across 307 districts in 27 States.
Shri Sanjay Shukla spoke about the unprecedented success of the MFP programme in Chhattisgarh and how it has emerged as a Champion for its commendable efforts and how post this success, the “tech for tribals” initiative is the next logical step. Over the past few months, Chhattisgarh has procured 46,857 Metric tonnes of Minor forest produces worth a whopping Rs 106.53 crores. With the Chhattisgarh Government putting all its might behind the implementation of the MSP for MFP Scheme, the systems and processes for procurement are well in place across all districts. Chhattisgarh has 866 procurement centres and the State has leveraged its vast network of Van Dhan SHGs from the 139 Van Dhan Kendras effectively as well. Innovations adopted such as door-to-door collection of minor forest produces by mobile units comprising of forest, revenue and VDVK officials have contributed to these high procurement values.
In his address, Prof Amitabha Bandyopadhyay, Prof-In-Charge, Incubator @ IIT Kanpur, spoke about the skill development programme that will be run by IIT Kanpur and the technological transformation it is aiming towards. IIT, Kanpur will run the skill development program of tribal youth across Chhattisgarh to help them build their enterprise by commercializing the products using MFPs. This programme will mainly entail three aspects of development for sustainable entrepreneurship which can be considered as the three pillars - Engagement, Capacity Building, and Market linkages. This will lead to the path of commercialization of the tribal entrepreneurs. The course content/ modules developed are specifically relevant to Entrepreneurship in Value Addition and Processing of Forest Produces. This capacity building program is expected to ensure higher success rate of the Tribal Entrepreneurs by enabling and empowering them to run their business with marketable products with quality certifications.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইফেদ, আই.আই.তি. কানপুর অমসুং ছতিশগর এম.এফ.পি. ফেদরেসননা "তেক ফোর ত্রাইবেল" থৌরাং ই-লোঞ্চ তৌখ্রে
"তেক ফোর ত্রাইবেল" থৌরাংনা ত্রাইবেল ওত্রপ্রিনরশিং অমসুং অর্বান মার্কেৎশিংগী মরক্তা লৈবা অহাংবা মেনশিনলগনি
13 OCT 2020 1:32PM by PIB Imphal
"তেক ফোর ত্রাইবেল" থৌরাং অসি ত্রাইফেদ, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়না ছতিশগর এম.এফ.পি. এফদরেসন অমসুং আই.আই.তি. কানপুরগা খুৎশম্নদুনা ঙসি ই-লোঞ্চ তৌখিবনি। ত্রাইফেদনা স্মোল অমসুং মেদিয়ম ইন্তর্প্রাইজেস (এম.এস.এম.ই.)গা ই.এস.দি.পি. থৌরাংগী মখাদা পুন্দুনা বন ধন বিকাশ কেন্দ্র (ভি.দি.কে.)শিংগী মখাদা চল্লাইনবা এস.ঐচ.জি.শিংগী মখাদা ওন্ত্রপ্রিনরশিপ দিবেলপমেন্ত, সোফ স্কিল, আই.তি. অমসুং বিজিনেস দিবেলপমেন্ততা মীৎয়েং থমদুনা ত্রাইবেলশিংবু অপুনবা ওইনা চাওখৎনবগী পান্দম থম্লি। ওনাইন ওইনা পাংথোকখিবা হৌদোকপগী থৌরম অদুদা ত্রেনিং প্রোগ্রাম অদুগী কান্নবা লৌগদৌরিবশিংগী মথক্তা শ্রী প্রবির কৃষ্ণ, এম.দি. ত্রাইফেদ; শ্রী সঞ্জয় শুক্লা, মেনেজিং দিরেক্তর, সি.জি.এম.এফ.পি.এফ.ই.দি.; প্রোফেসর অমিতাব বন্দ্যোপাধ্যয়, প্রোফেসর ইন চার্জ, ইনক্যুবেতর @ আই.আই.তি. কানপুর; দা. নিখিল অগরৱাল, সি.ই.ও. ফার্স্ত আই.আই.তি. কানপুর; ত্রাইফেদ, সি.জি.এম.এফ.পি.এফ.ই.দি., অমদুং আই.আই.তি. কানপুরগী ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
ওক্তোবর ১৩দগীনা নবেম্বর ৭, ২০২০ ফাওবা পাংথোক্কদবা চয়োল তরুক্কী ত্রেনিং অসিগী মনুংদা, ছতিশগর রাজ্য শিনবা থুংবদগী লৈরিবা বন ধনগী কান্নবা লৌগদবশিংবু মাইক্রো ইন্তর্প্রাইজ ক্রিএসন, মেনেজমেন্ত অমসুং মসিগী মথৌগী মতাংদা ত্রেনিং পীগনি। হায়রিবসি নুমিৎ ৩০নি হেন্না পাংথোক্কদবনি অমসুং মসিনা সেসন ১২০ য়াওগনি। ত্রেনিংগী মোদ্যুলসু আই.আই.তি. কানপুরনা শেম্বনি অমসুং মসি কান্নবা ফংগদবশিংদা তাংকক নাইনা ওনলাইন লেকচর অমসুং ত্রেনিং, ওনলাইন এক্তিবিতীশিংগী থোংদা পীগনি, অমসুং হায়রিবসি তপ্না-তপ্না মায়গা মায়গা ওনশিন্নদুনা ক্লাস রুমদা, প্রেক্তিকেল, ওন্সাইৎ ভিজিৎ অমসুং এক্সপোজর ভিজিৎশিং তৌদুনা চাউখৎলক্কনি।
থৌরম অসিনা হান্নদগী লৈরক্লবা ত্রাইবেলশিংগী লৌশিং অমসুং স্কিলশিং খঙদোক্তুনা মনিং থোনবা, পেকেজ তৌবা অমসুং মার্কেত্তিংগী স্কিলশিং শেমদুনা বন ধন কেন্দ্র (ভি.দি.ভি.কে.)শিং শেমগত্তুনা কৈথেলদা পুথোকপা ইন্তর্প্রাইজ মোদেলগী থোংদা চাগা তান্নবা হোৎনহনগনি। ত্রাইফেদনা হৌজিক ফাওবদা বন ধন কেন্দ্র রাজ্য ২১ অমসুং য়ু.তি. ১দা ত্রাইবেল গেদরর লাখ ৩.৬৮ য়াওনা কাইথখ্রে।
দা. নিখিল অগরৱাল, সি.ই.ও. ফার্স্ত আই.আই.তি. কানপুরনা জুম কোলদা শরুক য়ারিবশিং অমসুং থৌরম অসিগী কান্নবা ফংগদবশিংবু মহাক্কী ৱারোলদা তরাম্না ওকখি।
অসিগুম্বা অখন্নবা খোঙথাং অসি লৌখৎলকপগী মরম পীরদুনা শ্রী প্রবির কৃষ্ণনা হায়খি মদুদি, "তেক ফোর ত্রাইবেল" খোঙথাং অসি ভারতকী ত্রাইবেলশিংবু আত্মনির্ভর ফংহন্নবগী অখন্নবা থৌরাং অমনি, মসিনা ত্রাইবেল ওন্ত্রপ্রিনর অমসুং অর্বান মার্কেৎশিংগী মরক্তা লৈবা অহাংবা অসি মেনশিন্নবা হোৎনগনি। থৌরাং অসিগী মখাদা, ত্রাইফেদনা আই.আই.তি., কানপুর; আর্ত ওব লিবিং, বেঙ্গলোর; তিস, মুম্বাই, কিস, ভুবনেস্বর; বিবেকানন্দ কেন্দ্র, তমিল নাদু অমসুং স্রিজান, রাজস্থানগা খুৎশম্নদুনা বন্ধন-ই.এস.দি.পি. ত্রেনিং প্রোগ্রাম ছতিশগর, কেরলা, কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা, ওরিশা, তমিল নাদু অমসুং রাজস্থান্দা পাংথোক্নবা হোৎনরি।
মহাক্না হায়খি মদুদি ত্রাইফেদনা মখা তানা বন্ধন ই.এস.দি.পি. ত্রেনিং অসি অরোপ্পা রাজ্যশিংদা অতোপ্পা মপাংশিংগা আই.আই.তি., কানপুরনা শেম্বা ত্রেনিং মোদ্যুল শীজিন্নদুনা, মফম অদুগী ফিবমগা চুন্ননবা খরা শেমদোক শাদোক্তুনা পীনবা থৌরাং তৌরি। "তেক ফোর ত্রাইবেল" খোঙথাং অসি ত্রাইবেলশিংবু চাওখৎনবা অমসুং শক্তি পীনবগীদমক লৌখৎখিবা মরুওইবা থৌরাংনি।
শ্রী কৃষ্ণনা হৌখিবা থা খরসিদা, সরকার অসিগী মতেংগা লোইননা 'মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস (এম.এফ.পি.)বু মিনিমম সপ্পোর্ত প্রাইস (এম.এস.পি.)দা অমসুং এম.এফ.পি.গী ভেল্যু চেন চাওখৎহন্নবা হোৎনবা থৌরাংশিংনা মার্কেৎকী মেকানিজম' পুথোকপনা ত্রাইবেলগী ইকোসিস্তেমদা অহোংবা পুরক্নবা মঙাল অমা ওইরে। বন ধন ত্রাইবেল স্তার্ত-অপ, হায়রিবা স্কিম অসিগী চপ মান্নবা মচাক ওইরিবা অসিনা ত্রাইবেল গেদররশিং অমসুং ফোরেস্ত দ্বেল্লরশিং অমসুং য়ুমদগী থোক্তবশিংগী থবক পীনবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি। হায়রিবা বন ধন কেন্দ্রশিং অসি প্রোসেসিং তৌনবা অমসুং উমংগী পোত্থোকশিং ভেল্যু এদিসন তৌনবগী মাইক্রো ত্রাইবেল ইন্তর্প্রাইজেসশিংনি। হায়রিবা স্কিমশিং অসি মখা তানা অহেনবা মফমশিংদা ত্রাইফেদকী 'ভোকেল ফোর লোকেল গো ত্রাইবেল' থৌরাংগী মখাদা চৎলিবা শেনবা চহী অসিদা পাকথোক চাউথোকহল্লগনি।
ত্রাইফেদনা বন ধন কেন্দ্র ৩০০০ রাজ্য ২৭কী জিল্লা ৩০৭দা লিংখৎনবা পান্দম থম্লি।
শ্রী সঞ্জয় শুক্লানা ছতিশগরগী এম.এফ.পি. থৌরমগী মমাংদা ওইখিদ্রিবা মওংদা মায় পাকপগী মতাংদা হায়খি অমসুং মসিনা করম্না মকোক তারকখিবা অমসুং করম্না 'তেক ফোর ত্রাইবেল' থৌরাং অসিবু পোস্ত তৌগদগে হায়বসি মথংগী লোজিকেল ওইবা খোঙথাংনি। হৌখিবা থা খরসিদা ছতিশগরনা মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস লুপা করোর ১০৬.৫৩ রোমগী ওইগদবা মেত্রিক তন ৪৬,৮৫৭ লৈশিনখ্রে। ছতিশগর সরকারনা অঙম্বা থাক্তা এম.এফ.পি. স্কিমগীদমক এম.এস.পি. চৎননবা হোৎনদুনা লৈশিনবগী সিস্তেম অমসুং থৌওং খুদিংমক জিল্লা খুদিংমক্তা থমখ্রে। ছতিশগরদা লৈশিনবগী সেন্তর ৮৬৬ লৈ অমসুং রাজ্য অসিনা বন ধন কেন্দ্র ১৩৯দগী বন ধন এস.ঐচ.জি. মপুং ফানা চলাইরি। মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুস ফোরেস্ত, রেবিন্যু অমসুং ভি.দি.ভি.কে. য়াওনা য়ুম্থোং য়ুম্থোং চত্তুনা খোম্বগী থবক লৌখৎপনা অসি য়ৌনা ৱাংবা প্রোক্যুরমেন্ত ভেল্যু ফংবা ঙম্লিবনি।
প্রোফেসর অমিতাব বন্দ্যোপাধয়, প্রোফেসর ইন চার্জ, ইনক্যুবেতর @ আই.আই.তি. কানপুরনা পীবা মহাক্কী ৱারোলদা আই.আই.তি. কানপুরনা চলাইগদবা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম অমসুং মসিনা পীগদবা তেক্নোলোজীগী ওইবা অহোংবশিংগী মতাংদা ঙাংখি। আই.আই.তি. কানপুরনা ছতিশগরদা লৈবা ত্রাইবেল নহাশিংবু এম.এফ.পি. শীজিন্নদুনা পোত্থোকশিং লল্লোন ইতীক তৌনবগীদমক স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রামশিং পাংথোক্কনি। থৌরমশিং অসিনা তুং কোইনা চৎপা য়াবা ওন্ত্রপ্রিনরশিপ চাওখৎনবগী য়ুম্বী মখোং অহুমনি হায়না লৌনরিবা – এঙ্গেজমেন্ত, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং মার্কেৎ লিঙ্কেজ অসিদা চলাইগনি। মসিনা ত্রাইবেল ওন্ত্রপ্রিনরশিংবু কম্মর্সিএলাইজ তৌনবগী লম্বীদা পুশিল্লগনি। শেম্লিবা কোর্স্কী কন্তেন্ত/মোদ্যুলশিং অসি ভেল্যু এদিসন্দা ওন্ত্রপ্রিনরশিপ অমসুং ফোরেস্ত প্রদ্যুসশিং প্রোসেস তৌবদা চুন্নগনি। হায়রিবা কেপাসিতী বিল্দিং প্রোগ্রামশিং অসিনা ত্রাইবেল ওন্ত্রপ্রিনরশিংগী মায় পাকপগী চাংবু মখোয়গী করবারশিংবু সর্তিফিকেৎ পীদুনা য়োনবা য়াবা পোত্থোকশিং য়োবনা য়াহনবা অমসুং শক্তি পীগনি হায়না পানরি।