Ministry of Tribal Affairs
Trifed in Collaboration with Chhattisgarh MFP Federation and IIT, Kanpur to Launch “Tech for Tribals Initiative” Tomorrow
“Tech for Tribals” - Vandhan-ESDP Training Program Sanctioned by MSME under their ESDP Scheme
12 OCT 2020 4:15PM by PIB Delhi
TRIFED under Ministry of Tribal Affairs in collaboration with Chhattisgarh MFP Federation and IIT, Kanpur will be launching Tech for Tribals initiative tomorrow. In order to provide advance level training to the Vandhan tribal beneficiaries, TRIFED has collaborated with MSME through its ESDP scheme for providing skill upgrading and entrepreneurial capacity building support to the Van Dhan tribal beneficiaries to establish their sustainable enterprise. The program titled “Tech for Tribals” aims at the holistic development of tribals with a focus on entrepreneurship development, soft skills, IT, and business development through SHGs operating through Van Dhan Kendras (VDVKs).
Under this initiative, TRIFED has tied up reputed national institutions such as IIT, Kanpur; Art of Living, Bangalore; TISS, Mumbai; KISS, Bhubaneswar; Vivekananda Kendra, Tamil Nadu and SRIJAN, Rajasthan, for conducting Vandhan-ESDP Training Programs in the States of Chhattisgarh, Kerala, Karnataka, Maharashtra, Odisha, Tamil Nadu and Rajasthan. Tech for Tribals is a unique program to make tribals of India “Aatmanirbhar”, focussing to bridge the gap between tribal entrepreneurs and urban markets.
The beneficiaries will undergo a 30 days program over six weeks comprising 120 sessions. The training will be initially held from 12th Oct. to 7th Nov., 2020, in which Vandhan beneficiaries across all districts of Chhattisgarh State will be trained on various facets of micro-enterprise creation, management and functioning. The training module developed by IIT, Kanpur will be disseminated among beneficiaries in a phased manner through various modes like online lectures and trainings, online activities and gradually move to face to face interactions in class rooms, practical, onsite visits and exposure visits.
The training also comprises of exposure through onsite demos on best practices in manufacturing, Total Quality, Hygiene, and standards to be followed in the market. The relevant branding and implementation of best in class packaging solutions are expected to add value to the indigenous Minor Forest Produces and subsequently propagating entrepreneurship among the tribals. The expected outcome shall be successful, aspiring and confident tribal entrepreneurs ready to compete with the best products in the market with feasible business plans.
IIT, Kanpur will run the skill development program of tribal youth across Chhattisgarh and Kerala to help them build their enterprise by commercializing the products using MFPs. This program will mainly entail three aspects of development for sustainable entrepreneurship which can be considered as the three pillars - Engagement, Capacity Building, and Market linkages. This will lead to the path of commercialization of the tribal entrepreneurs.

ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
ত্রাইফেদনা ছত্তিসগর এম.এফ.পি. ফেদরেসন অমসুং আই.আই.তি. কানপুরগা লোয়ননা খুমশম্নদুনা হয়েং “তেক ফোর ত্রাইবেলসকী থৌরাং” হৌদোক্লগনি
এম.এস.এম.ই.না মখোয়গী ই.এস.দি.পি. স্কিমগী মখাদা “তেক ফোর ত্রাইবেলস” – বন্ধন- ই.এস.দি.পি. ত্রেনিং প্রোগ্রাম সেঙ্কসন তৌখ্রে
12 OCT 2020 4:15PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়গী মখাদা ত্রিফেদনা ছত্তিসগর এম.এফ.পি. ফেদরেসন অমসুং আই.আই.তি. কানপুরগা লোয়ননা খুৎশম্নদুনা হয়েং তেক ফোর ত্রাইবেলস ইনিসিএতিব হৌদোক্লগনি। বন্ধন ত্রাইবেল বেনিফিসরীশিংদা এদবান্স লেবেল ত্রেনিং পীনবা বন ধন ত্রাইবেল বেনিফিসরীশিংনা মখোয়গী সস্তেনেবল ইন্তর্প্রাইজ লিংখৎতুনা স্কিল অপগ্রেদ তৌনবা অমসুং ওন্তর্প্রিনোরগী ওইবা কেপাসিতী বিল্দিং ফংহন্দুনা মতেং পাংনবা ত্রিফেদনা এম.এস.এম.ই.গা লোয়ননা মখোয়গী ই.দি.এস.পি. স্কিমগী খুত্থাংদা খুৎশম্নখ্রে। “তেক ফোর ত্রাইবেলস” হায়না মিংথোনবা প্রোগ্রাম অসিনা বন ধন কেন্দ্রশিং (ভি.দি.ভি.কে.শিং) চল্লাইরিবা এস.ঐচ.জি.শিংগী খুত্থাংদা ওন্তর্প্রিনোরশিপকী চাউখৎনবা, সোফ স্কিলশিং, আই.তি. অমসুং ললোন-ইতিক চাউখৎনবা হোৎনবদা মীৎয়েং থম্বগা লোয়ননা ত্রাইবেলশিংগী অপুনবা চাউখৎ থৌরাং পুরক্নবা পান্দম থম্লি।
থৌরাং অসিগী মখাদা, ত্রিফেদনা ছত্তিসগর, কেরেলা, কর্নাতকা, মহারাস্ত্র, ওরিশা, তামিল নাদু অমসুং রাজস্থান রাজ্যশিং অসিদা বন্ধন – ই.এস.দি.পি. ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং পাঙথোক্নবগীদমক আই.আই.তি., কানপুর; আর্ত ওফ লিবিং, বেঙ্গলোর; তিস, মুম্বাই; কিস, ভুবনেস্বর; বিবেকানন্দা কেন্দ্র, তামিল নাদু অমসুং শ্রীজন, রাজস্থানগুম্বা মমিং লৈরবা নেস্নেল ইন্সতিত্যুসনশিংগা খুৎশম্নখ্রে। তেক ফোর ত্রাইবেলস অসি ত্রাইবেল ওন্তর্প্রিনোরশিং অমসুং সহরগী কৈথেলশিংগী মরক্তা লৈরিবা অহোবা অসি মেনশিন্নবা মীৎয়েং থমদুনা ভারতকী ত্রাইবেলশিংবু “আত্মানির্ভর” ওইহন্নবা তোপ-তোপ্পা প্রোগ্রাম অমনি।
বেনিফিসরীশিংনা সেসন ১২০ য়াওবা চয়োল তরুক্কী ওইগদবা নুমিৎ ৩০নিগী প্রোগ্রামদা শরুক য়াগনি। ছত্তিসগরগী রাজ্যদা লৈবা জিলা পুম্নমক্তা লৈবা বন্ধন বেনিফিসরীশিংদা মাইক্রো-ইন্তর্প্রাইজ লিংখৎনবা, য়েংশিন্নবা অমসুং চল্লাইনবা তোঙান তোঙানবা হীরমশিংদা ত্রেনিং পীনবা অহৌবা ওইনা ওক্তোবর ১২দগী নবেম্বর ৭, ২০২০ ফাওবা ত্রেনিং অসি পাঙথোক্কনি। আই.আই.তি. খরকপুরনা পুথোকপা ত্রেনিং মোদ্যুল অসি ওনলাইন লেকচরশিং অমসুং ত্রেনিংশিং, ওনলাইনগী এক্তিবিতীশিং অমসুং তপ্না-তপ্না ক্লাস রুমশিং, প্রেক্তিকেল, ওনসাইৎ বিজিৎশিং অমসুং এক্সপোজর বিজিৎশিংদা শক উন্দুনা ৱারী ৱাতাই তৌবা অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা মওংশিংগী খুত্থাংদা তাঙ্কক নাইবা মওংদা বেনিফিসরীশিংদা খঙহনগনি।
ত্রেনিং অসিদা কৈথেলদা চৎনগদবা মেন্যুফেকচরিংগী, অপুনবগী ক্বালিতী, লুনানবা অমসুং স্তেন্দর্দশিংগী খ্বাইদগী ফবা মওংশিংদা ওনসাইৎ দেমোশিং তৌবগী খুত্থাংদা এক্সপোজর ফংহনবসু য়াওরি। পেকেজিং সোলুসনশিংগী খ্বাইদগী ফবা ক্লাসকী মরী লৈনবা ব্রান্দিং তৌবা অমসুং ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লমদম অসিগী মাইনর ফোরেস্ত প্রদ্যুসশিংগী ভেল্যু হাপকৎগনি অমসুং মসিগা ইরোইননা ত্রাইবেলশিংগী মরক্তা ওন্তর্প্রিনোরশিপকী ৱাখল্লোন পোকহনগনি হায়না আশা তৌরি। কৈথেলদা খ্বাইদগী ফবা পোত্থোকশিং পুথোক্তুনা কান্নগদবা বিজিনেসকী লালোংশিং তৌদুনা ফংলক্কদবা ফলশিং অসি মাই পাকপা, ইথিল পীবা অমসুং ত্রাইবেল ওন্তর্প্রিনোরশিংদা লম্বা তৌনবা শেম শাহন্নগনি।
আই.আই.তি. কানপুরনা ছত্তিশগর অমসুং কেরেলাগী ত্রাইবেল নহাশিংদা এম.এফ.পি.শিং শিজিন্নরগা পোত্থোকশিং কমর্সিএলাইজেসন তৌদুনা মখোয়গী ইন্তর্প্রাইসশিং শেমগৎপদা মতেং পাংনবা স্কিল দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম পাংথোক্কনি। প্রোগ্রাম অসিনা সস্তেনেবল ওন্তর্প্রিনোরশিপকী চাউখৎ থৌরাংগী হীরম অহুমদা মরু ওইনা মীৎয়েং চংলি, হায়রিবা অসি য়ুম্বী অহুম ওইনা লৌবা য়াগনি – এঙ্গেজমেন্ত, কেপাসিতী বিল্দিং অমসুং মার্কেৎ লিঙ্কেজ। মসিনা ত্রাইবেল ওন্তর্প্রিনোরশিংগী কম্মের্সিএলাইজেসন তৌনবা লম্বী য়াৎপা ঙমহনগনি।