ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
ভাৰতৰ নির্বাচন আয়োগ ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম পঞ্জীয়নৰ বাবে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশৰ সময় সীমাত ৰেহাই দিছে
09 OCT 2020 10:59AM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ নির্বাচন আয়োগ ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম পঞ্জীয়নভূক্ত কৰাৰ সময়সীমাত ৰেহাই দিয়াৰ লগতে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশৰ সময় ৩০ দিনৰ পৰা কমাই ৭ দিন কৰা হৈছে। যিসসমূহ ৰাজনৈতিক দলে ৭ অক্টোবৰৰ বা তাৰ পূৰ্বে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশ কৰিছে, তেওঁলোকৰ বাবে এই নিয়ম কার্যকৰী হ’ব৷ ৭ অক্টোবৰৰ পূৰ্বে যিসমূহ ৰাজনৈতিক দলে ৭ দিনতকৈও কম সময়ত বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশ কৰিছে, তেওঁলোককে ধৰি সকলো ৰাজনৈতিক দলৰ যদি কোনো আপত্তি থাকে, তেওঁলোকে অহা ১০ অক্টোবৰ বা ৩০ দিনৰ সময়সীমাৰ অন্তিম দিনা বিয়লি ৫.৩০ বজাৰ ভিতৰত তেওঁলোকৰ অন্তিম তথ্য জমা দিব পাৰিব৷
ভাৰতৰ নির্বাচন আয়োগে যোৱা ২৫ ছেপ্টেম্বৰত বিহাৰ বিধানসভা নির্বাচনৰ দিন ঘোষণা কৰে৷ এই ঘোষণাৰ পাছত আয়োগৰ দৃষ্টিগোচৰ কৰা হয় যে ক’ভিড-১৯ পৰিস্থিতিৰ বাবে একাধিক নিষেধাজ্ঞাৰ ফলত ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম তালিকাভূক্ত কৰাৰ আবেদন জমা দিয়াৰ ক্ষেত্রত বিলম্ব হৈছে৷ যাৰ ফলত ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ নাম পঞ্জীয়নভূক্ত প্ৰক্রিয়াতো দেৰি হৈছে৷ ইয়াৰ প্ৰতিলক্ষ্য ৰাখি আয়োগে বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশৰ সময়সীমাৰ ক্ষেত্রত ৰেহাই দিছে। উল্লেখ্য যে অহা ২০ অক্টোবৰত বিহাৰত তৃতীয় পৰ্যায়ৰ নির্বাচনৰ মনোনয়ন জমা দিয়াৰ অন্তিম তাৰিখৰ পৰা এই নিয়ম কার্যকৰী হ’ব৷ ১৯৫১ চনৰ জনপ্ৰতিনিধি আইনৰ ২৯(এ) ধাৰা আৰু ভাৰতীয় সংবিধানৰ ৩২৪নং অনুচ্ছেদ অনুসৰি ৰাজনৈতিক দলসমূহৰ পঞ্জীয়ন প্ৰক্রিয়া সম্পন্ন কৰা হয়৷ নির্দিষ্ট নির্দেশনা অনুসৰি আৱেদনকাৰী ৰাজনৈতিক দলসমূহে তেওঁলোকৰ প্ৰস্তাৱিত দলৰ নাম ২খন ৰাষ্ট্ৰীয় দৈনিক কাকতত আৰু ২খন স্থানীয় দৈনিক কাকতত প্ৰকাশ কৰিব লাগে৷ ২টা দিন আপত্তি জনোৱাৰ বাবে থাকে। যদি ৰাজনৈতিক দলৰ নাম পঞ্জীয়ন সম্পর্কীত কোনো আপত্তি থাকে তেতিয়া হ’লে এই ধৰণৰ বিজ্ঞপ্তি প্ৰকাশৰ ৩০ দিনৰ ভিতৰত সেই সম্পৰ্কে আয়োগক জনাব লাগিব৷ প্ৰকাশিত বিজ্ঞপ্তি আয়োগৰ ৱেবছাইটটো প্ৰকাশ কৰা হ’ব৷

Election Commission
ECI Relaxes Public Notice Time Period for Registration of Political Parties
09 OCT 2020 10:59AM by PIB Delhi
Election Commission of India has given a relaxation and has reduced the notice period from 30 days to 7 days for the parties who have published their public notice on or before 07.10.2020. For all parties, including those which have already published their Public Notice in less than 7 days prior to 07.10.2020, objection, if any, can be submitted latest by 5.30 PM on 10th October, 2020 or by the end of the originally provided 30 days period, whichever is earlier.
Since ECI announced General Elections for the Legislative Assembly of Bihar, 2020 on 25th September, 2020, it has been brought to the notice of the Commission that in view of prevailing restrictions on account of Covid -19, there was dislocation and delay in moving applications for registration, which in turn led to delay in registration as a Political Party. Therefore, after considering all aspects of the matter, Commission relaxed the Public Notice Time period. This relaxation will remain in force till 20th October, 2020, the last date of nomination for Phase 3 of the General Election to the Legislative Assembly of State of Bihar
It may be recalled that Registration of Political parties is governed by the provisions of Section 29A of the Representation of the People Act, 1951. A party seeking registration under the said Section with the Commission has to submit an application to the Commission within a period of 30 days following the date of its formation as per guidelines prescribed by the Commission in exercise of the powers conferred by Article 324 of the Constitution of India and Section 29A of the Representation of the People Act, 1951. As per existing guidelines, the applicant association is, inter-alia, asked to publish proposed Name of the party in two national daily news papers and two local daily newspapers, on two days for submitting objections, if any, with regard to the proposed registration of the party before the Commission within 30 days from such publication. Notice so published is also displayed on the website of the Commission.